Vojske bivših Republika SFRJ

1006

Vojske bivših Republika SFRJ

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

И ја купим прасе за посек на Божић. Раним га добро, да се добро угоји, барем дупло. А не волим га. Само га чувам да бих га приклао.
Мислим, само онако, није претерано везано за тему. Или можда јесте.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16069
  • Gde živiš: Lublana

imperator10 ::https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/569680/hrvatska-postaje-bogatija-za-12-potpuno-novih-helikoptera-a-dva-su-vec-sletjela-pogledajte-mocne-letjelice-koje-nam-poklanjaju-amerikanci-donacija-washingtona-vrijedna-je-cak-50-milijuna-dolara
Koji "fake news". Samo su dva za spec. jedinice donirana zato da bi u Zemuniku mogla zaživeti MSAP.



offline
  • Pridružio: 14 Apr 2018
  • Poruke: 129

jazbar ::imperator10 ::https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/569680/hrvatska-postaje-bogatija-za-12-potpuno-novih-helikoptera-a-dva-su-vec-sletjela-pogledajte-mocne-letjelice-koje-nam-poklanjaju-amerikanci-donacija-washingtona-vrijedna-je-cak-50-milijuna-dolara
Koji "fake news". Samo su dva za spec. jedinice donirana zato da bi u Zemuniku mogla zaživeti MSAP.


Nemojte tako. Nije fake news.

¨Kada će Hrvatska vojska 2021. slaviti 30. obljetnicu, u svom sastavu imat će: izraelske avione F-16, helikoptere Crni Jastreb i to će biti potvrda da je Hrvatska vojska zaista izrasla u modernu vojnu silu.
U vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu danas, 12. listopada 2018. predstavljeni su višenamjenski helikopteri tipa Black Hawk UH-60 M koje je Republici Hrvatskoj darovala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.
Predstavljanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima, veleposlanik SAD-a Robert Kohorst, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, posebni savjetnik ministra Božo Kožul te drugi predstavnici MORH-a i OSRH te vojnog osoblja SAD-a.
Radi se o donaciji vrijednoj 53 milijuna američkih dolara, koja uključuje dva nova helikoptera Black Hawk UH-60M posljednje generacije s opremom i pričuvnim djelovima te obuku letačkog i tehničkog osoblja.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević tom se prilikom zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama, američkom veleposlaniku Robertu Kohorstu te cijelom političkom i vojnom osoblju na realizaciji ove donacije, dodavši kako se radi o investiciji u sigurnost.
"Nakon povijesne odluke Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 i nabave američkih helikoptera Kiowa Wariora, Hrvatska vojska oprema se potpuno novim višenamjenskim helikopterima. Riječ je o jednom od najboljih helikoptera na svijetu koji je zbog učinka i izdržljivosti dobio naziv radni konj. Godina 2018. tako uistinu postaje prekretnica u razvoju sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što smo iznimno ponosni. Kada će Hrvatska vojska 2021. slaviti 30. obljetnicu, u svom sastavu imat će: izraelske avione F-16, helikoptere Crni Jastreb i to će biti potvrda da je Hrvatska vojska zaista izrasla u modernu vojnu silu", rekao je ministar Krstičević.
Ova investicija, istaknuo je ministar Krstičević, još je jedan dokaz istinskog savezništva i strateškog partnerstva dviju zemalja, a dolazak Crnih Jastrebova znatno unaprjeđuje helikopterske sposobnosti, ali i tehnološki sve ostale grane Hrvatske vojske.
"Ovom investicijom Sjedinjenih Američkih Država učinjen je prvi korak u zamjeni postojećih helikoptera istočne proizvodnje s helikopterima zapadne proizvodnje. Kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju je jedini mogući i ispravni put.", zaključio je ministar Krstičević.
Budući da se helikopteri, uz tradicionalne vojne zadaće, mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno medicinsko prevoženje, nisu samo dodatno povećanje vojnog arsenala, poručio je ministar, već sredstvo koje uz dobar menadžment može rezultirati rješenjima u odgovoru na sve moguće zahtjeve koje se stave pred naše Zrakoplovstvo, kako u vojnom smislu tako i u pomoći našemu narodu.
Veleposlanik SAD-a Robert Kohorst rekao je kako se radi o najnaprednijim teretnim helikopterima u svijetu koji podupiru zajedničku nakanu dviju zemalja da branimo jedni druge i surađujemo u stvaranju sigurnosti i stabilnosti u svijetu.
Donacija je znak predanosti SAD-a očuvanju partnerstva i osiguranju sigurnosnih ciljeva. Ovi će helikopteri pokrenuti razvoj hrvatskih zračnih snaga prema zapadnjačkoj platformi i omogućiti Hrvatskoj interoperabilnost unutar NATO-a u budućnosti", izjavio je veleposlanik Kohorst.
Načelnik Šundov rekao je kako je donacija dvaju helikoptera dokaz odlične bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te zaključio: "Uvođenje ovih helikoptera u operativnu uporabu omogućit će razvoj novih sposobnosti u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Zapovjedništvu specijalnih snaga. Ovime prelazimo s istočne proizvodnje na zapadnu platformu te jačamo interoperabilnost sa saveznicima i partnerima".
Black Hawk UH-60 M je najnovija inačica tog tipa helikoptera proizvođača Lockheed Martin, a opremljen je najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima koji posadi helikoptera omogućavaju vrhunsku situacijsku svjesnost tijekom provedbe zadaća. Koristi se za sve vrste zadaća, od zračnog helikopterskog napada, zračno-medicinske evakuacije, evakuacije ranjenih, traganja i spašavanja, nadzora i zapovijedanja, prevoženja vojnika ili vanjskog tereta pa do gađanja i raketiranja ukoliko se naoruža, a u Hrvatsku bi trebali stići 2020. godine.¨












offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16069
  • Gde živiš: Lublana

^Ne samo da neće bit ostalih 10 BH nego je upitan čak i zaključak (podpis) ugovora za 12 komada F-16 Barak koji bi trebao biti prema najavama najkasnije ovog meseca.

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2018
  • Poruke: 129

POČETAK VJEŽBE

VOJARNA "JOSIP JOVIĆ" U UDBINI (10:00-12:00)

Na ovoj lokaciji smješteno je Zapovjedništvo vježbe – operacije Združena snaga.
Demonstrirati će se sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popuna helikoptera gorivom, radio uređaji domaće proizvodnje te će se organizirati obilazak Zapovjedništva združenih snaga.
Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u subotu, 13. listopada u vojarnu "Josip Jović" u Udbini, najkasnije do 9:10 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojarna "Josip Jović" je satnica Mirna Bajčetić-Šijanski, 092/313-7050.

VOJNI POLIGON "GAŠINCI" (10:00-12:00)

Na poligonu Gašinci kod Đakova prikazat će se djelovanje obrane s prelaskom u napadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, savladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz provedbu bojevih gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga. Na ovoj lokaciji biti će angažirano više desetaka tenkova i oklopnih vozila, a planirana su gađanja iz borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirana bojne Tigrovi, snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u subotu, 13. listopada na vojni poligon "Gašinci" najkasnije do 9:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojni poligon „Gašinci“ je satnik Tomislav Đalto, 098/604-233.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "GAKOVO" (15:00-17:00)

Pripadnici Prve pričuvne pješačke pukovnije, Vod specijalne vojne policije te pripadnici Središnjice za obavještajno djelovanje demonstrirati će osiguranje i obranu prostora te blokiranje i neutralizaciju ubačene terorističke skupine.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u subotu, 13. listopada na vojno vježbalište „Gakovo“ najkasnije do 14:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Vojno vježbalište „Gakovo“je satnica Ines Grossi, 098/624-242.

VOJNI POLIGON "RT KAMENJAK" KOD MEDULINA (9:00-13:00)

Na poligonu "Rt Kamenjak" planirana je vježba borbenih gađanja prilikom koje protuzračna obrana štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta.

Na aktivnosti sudjeluju pripadnici Pukovnije protuzračne obrane s protuzračnim sustavima STRELA 2M i IGLA, višecjevnim lanserima raketa 107mm i 128mm, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 20mm te drugim sredstvima za protuzračnu obranu.

Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno mehanizirane brigade.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u subotu, 13. listopada pred nadzorno-propusnu postaju rt Kamenjak najkasnije do 7,00 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Rt Kamenjak je satnik Elvis Nakić, 098/635-922.

VOJNI POLIGON "CRVENA ZEMLJA" KOD KNINA (12:00-13:00)

Pripadnici 3. mehanizirane bojne „Pauci“ Gardijske mehanizirane brigade u vježbi s bojevim gađanjem demonstrirati će provedbu napadnih operacija.

Na vježbi će biti angažirano preko deset borbenih oklopnih vozila Patria te razna topnička i protuoklopna sredstva.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u subotu, 13. listopada ispred kampa "Bralovac" najkasnije do 10:30 sati, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba na lokaciji kamp Bralovac je satnik Bruno Marković, 098/190-6507.

Nedjelja, 14. listopada 2018.

VOJNI POLIGON "DUGI OTOK"(9:00-12:00)

Na ovoj lokaciji provest će se pomorske operacije koje uključuju provedbu raketno-topničkog djelovanja na ciljeve na moru te topničko djelovanje na ciljeve u zraku.

Raketne topovnjače provesti će raketno-topničko gađanje ciljeva na moru, a po završetku gađanja djelovati će topništvom na vučenu metu, koju će vući MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Aktivnost će provoditi Flotila HRM-a, Obalna straža RH i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 6:40 sati u Zadar u Gradsku luku (Liburnska obala, vez br. 2) odakle će za medije biti organizirani prijevoz motornom jahtom Učka do lokacije provedbe vježbe. Molimo da svoj dolazak najavite na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na ovoj lokaciji je pukovnica Maja Sirišćević, 098/204-216.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "KUPA" (13:00-14:00)

Na vojnom vježbalištu Kupa prikazat će se priprema i savladavanje vodene zapreke kroz izlazak na vodenu zapreku, reakciju na neprijateljsko motrenje iz zraka te prolaz snaga na skelskom i mostnom mjestu prolaza.

Nositelj vježbe je Inženjerijska pukovnija, uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 12:30 u vojarnu "Kamensko" te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Kupa je satnik Dražen Čulig, 091/881-1862.

VOJNO VJEŽBALIŠTE "CEROVAC" (15:00-16:00)

Prikazat će se sposobnosti potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja, civilno vojna suradnja te će se prezentirati uređaj za pročišćavanje vode.

Aktivnost će provoditi Logistička satnija, vod za usluge, vod za pročišćavanje vode, desetina VP te tim civilno-vojne suradnje (CIMIC).

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u nedjelju, 14. listopada najkasnije do 14,00 u vojarnu "Cerovac" te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji Cerovac je satnik Dražen Čulig, 091/881-1862.

Ponedjeljak, 15. listopada 2018.

GLAVNI DOGAĐAJ VOJNE VJEŽBE VELEBIT 18

VOJNI POLIGON "EUGEN KVATERNIK" KOD SLUNJA (13:00-15:00)

Provedbu vježbe napadnih operacija provest će više desetaka tenkova i oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona - planirana su gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, borbenih oklopnih vozila Patria, Panzer haubice 2000, samohodnih višecjevnih lansera raketa, haubica, helikoptera OH 58 D Kiowa, minobacača, protuoklopnog i osobnog naoružanja.

Nositelj vježbe je 2. mehanizirana bojna Gromovi, Gardijske mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom i tenkovskom satnijom iz sastava Gardijske mehanizirane brigade, snagama topništva iz Topničko raketne pukovnije, Bojne NBKO i Zapovjedništva za potporu.

Pozivamo predstavnike medija zainteresirane za praćenje ovih aktivnosti, da dođu u ponedjeljak, 15. listopada najkasnije do 12,00 na ulaz vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ kod Slunja, te da svoj dolazak najave na e-mail: velebit18@morh.hr. Prijava treba sadržavati ime i prezime, status, naziv medija, broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Kontakt osoba za medije na lokaciji vojnog poligona „Eugen Kvaternik“ je satnica Mirna Bajčetić-Šijanski 092/313-7050.

VOJNI POLIGON "ŽIRJE" (9:00-12:30)

Na ovoj lokaciji demonstrirat će se zračni desant ubacivanjem snaga Središnjice za obavještajno djelovanje te pomorski desant snaga mornaričko-desantnog pješaštva.

Na ovoj lokaciji nositelj aktivnosti je Flotila HRM-a i Obalna straže RH uz snage Zapovjedništva specijalnih snaga i Hrvatske kopnene vojske, a angažirano će biti preko deset plovila Hrvatske ratne mornarice.

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2018
  • Poruke: 129

jazbar ::^Ne samo da neće bit ostalih 10 BH nego je upitan čak i zaključak (podpis) ugovora za 12 komada F-16 Barak koji bi trebao biti prema najavama najkasnije ovog meseca.

Nemoj se ljutiti ali iz tvojih komentara mogu pročitati samo dozu ljubomore a to nije dobro. Nikad nije dobro da se vodiš po sistemu ¨nek komšiji crkne krava¨.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Твојој крави свака част, нек је жива и здрава, али све те донације и "донације" су само припрема да гинете за америчке интересе у некој припиз**ни којој ни име не може да изговори пола становника земље.

Мада, кад се гине, боље је да то буде за неку Попаснају, Артемовск или Доњецк, него за Горњу Будиловину. Суштина је иста, али је у првом случају модерније. Више ин. Демократскије.
А и у јужном делу украдине, све до Стаљинграда, можете срести војничка гробља са познатим именима. Дечкима ће бити као да су код куће.

offline
  • Pridružio: 14 Apr 2018
  • Poruke: 129

dobri covek ::Твојој крави свака част, нек је жива и здрава, али све те донације и "донације" су само припрема да гинете за америчке интересе у некој припиз**ни којој ни име не може да изговори пола становника земље.

Мада, кад се гине, боље је да то буде за неку Попаснају, Артемовск или Доњецк, него за Горњу Будиловину. Суштина је иста, али је у првом случају модерније. Више ин. Демократскије.
А и у јужном делу украдине, све до Стаљинграда, можете срести војничка гробља са познатим именима. Дечкима ће бити као да су код куће.



Čuj s tobom se u načelu slažem. RH kao država ima više prioriteta od nadzvučne zrakoplovne komponente. Ali tu smo gdje jesmo. Neke stvari ne možeš izbjeći pogotovo ako si odabrao put kojim ideš. Na tom putu ima lijepih i manje lijepih stvari ali je to put koji si odabrao. Budućnost će pokazati tko će gdje i na koji način ginuti. Za sad idemo reći da sve izgleda lijepo, moderno, demokratski, američki. A za kasnije ćemo vidjeti. Što bi Zagorci rekli ¨bumo videli¨. Činjenica je da svaka država mora imati vojsku i opremiti je sonim što se ponudi. Ponekad jeftinijie a ponekad po potrebi a ponekad po političkoj liniji. Neko bira Kinu, neko Ameriku, neko Izrael , neko Rusiju, neko što ja zna Iran a neko bi htio od svega pomalo tj htio bi sjediti na dvije stolice dok se jedna ne omakne . Al idemo budućnosti pustiti da pokaže svoje lice pa ćemo onda suditi. Sad da se igramo Nostradamusa u ovako nesigurno i nestabilno vrijeme nije dobro.

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2014
  • Poruke: 436

Ako ova 2 dođu 50 milijuna dolara, a moraju kupiti ostalih 10 onda je to 500 milijuna dolara.

offline
  • S-lash 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Apr 2008
  • Poruke: 4886
  • Gde živiš: Slovenija

SAA fan ::Ako ova 2 dođu 50 milijuna dolara, a moraju kupiti ostalih 10 onda je to 500 milijuna dolara.

250, ali blizu si bio Very Happy

Interesantno je da kod ovih zadnjih nabavka (osim aviona) Hrvatska gladko zaobilazi javni natecaj. Haubice, Kiowe donirane, a black hawk 2 donirana, ostali kupljeni za nesto manje od 500 mio dolara Wink , izraelske BPL, jurišna puška...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 770 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bestguarder, bigfoot, bobomicek, Dorcolac, Lazarus, Milometer, samsung, Shilok, Srki94, suton, wolverined4