Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

1105

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 593

Nikakvo ciscenje teme, odavno nisam citao kvalitetniji dijalog, kao malu retrospektivnu bitnijih dogadjaja u ovom sukobu, a da se odnosi na ucesce Rusa.
@cufo @krvavi alal vam cufte



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 674
  • Gde živiš: United Kingdom

Cufo ::
1. Sve i da Jermeni nisu ni Pravoslavni ni Hrišćani ni meni simpatični - opet je Rusija zabrljala. Ako nije

2. htela da radi ono što joj je tamo bio posao (Mirotvorci - oni koji Tvore Mir kad ga neko prekrši)rod i nisi Hrišćanin uopšte

3. - ...što si ih pustio sve to tako što napadnu teritoriju Jermenije, punopravne članice ODKB, pokazujući da ne smeš da je braniš i rušeći ODKB pre očima celog sveta,

4. Rusije se više niko ne boji.


“Najveći trik koji je đavo ikada izveo bio je uveravanje sveta da ne postoji.”
1. Ratovi su uglavnom vezani za finansije. Ako pocnes da odmotavas klupko videti ces da vecina onih ratova koji se cine da je razlog drugaciji su ipak finansijski ratovi.
Rat izmedju Jermenije i Azerbejdzana vuce korene daleko unazad.
Teritorija=izvor finansija
-

2. Sprečavanje sukoba: Mirovne snage rade na sprečavanju izbijanja ili eskalacije sukoba.
Raditi na necemu ne znaci nuzno da cemo biti uspesni, mirotvorci inace nemaju puno uspeha.

-
3. Problem je sto su obe clanice ODKB,
Zasto su i Jermenija i Azerbejdzan clanovi ODKB to je prvo pitanje, drugo pitanje je opet vezano za odnose prema "zapadu" i prema Rusiji. Cini se da Jermenija gravitira ka zapadu, a Azeri se priblizavaju Rusiji.
Interesantna je cinjenica da su mnogi prorusi su presli u tabor sa Azerima, a svi koji su prozapadno orjentisani su ostali uz Jermeniju (slucajna korelacija?)
-
4.Neki se boje Hondurasa, a da se niko ne boji Rusije?
--

5. Mali zadatak za tebe: uporedi zemlje koje imaju najvise pronalazaka i najbogatije zemlje?
Koji su zaključci?

Pozdrav slavnom generalisimusu!



offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2289
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Azerbejdžan je odavno izašao iz ODKB, ali su ostali odlična ruska mušterija i na vojnom i na ekonomskom polju, što Jermeni nažalost nisu, već zavise od ruske pomoći i vojne i ekonomske...
Ako je čist račun-duga ljubav Jermeni su u debelom minusu sa Rusijom.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 674
  • Gde živiš: United Kingdom

ILGromovnik ::^
Azerbejdžan je odavno izašao iz ODKB, ali su ostali odlična ruska mušterija i na vojnom i na ekonomskom polju, što Jermeni nažalost nisu, već zavise od ruske pomoći i vojne i ekonomske...
Ako je čist račun-duga ljubav Jermeni su u debelom minusu sa Rusijom.


Hvala na obavestenju, mislio sam da su obadve clanice ODKB.
To onda implicira da nije cist racun- Ne kazem da bi trebala napasti Azerbejdzan no Rusija bi trebala da osigura da se ne povredjuje drzavni integritet i granice Republike Jermenije, za pocetak barem diplomatski pritisci na Azerbejdzan, a po pravilu bi trebali poslati i vise trupa.
ODKB je i zvanicno mrtvorodjen/a.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2289
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Pa vratićemo se na početak: istupanjem Azerbejdžana iz ODKB-a, Jermenija je fizički odsečena od svog saveza i tranzit svega vojnog je zavisio od dobre volje njihovih suseda, a samo je Iran imao dobru volju za Jermene.
Iako je bila svesna te činjenice, Jermenija nije učinila ništa u vojnim ulaganjima da napravi faktor odvraćanja Azerbejdžana od povratka njegovih otkinutih delova nazad u maticu. Nije imala novca kao Azerbejdžan, ali neminovno je bilo da barem delimično parira u nabavci vojnih sredstava.
Dok su Azeri išli sa šoping listama 20 godina unazad po Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Turskoj i Izraelu u nabavku sredstava za ispunjenje svog cilja, Jermeni su zadnje 4 god pred napad na NKB nabavili 4 Iskandera, 4 Tor-2M i 4 Su-30SM (bez ikakvog oružija, gole) i 1 T-90A (osvojili ga kao nagradu na tenkovskom biatlonu)... Meni sama ta činjenica govori da nisu imali nikakav ozbiljan plan zaštite osvojenog, sem mantre "ODKB nas mora zaštititi"!
Rusija nije upotrebila "diplomatske pritiske" u toku i posle II NKB rata, već samo diplomatiju (i to je svaki put bilo vidljivo) jer se u medjuvremenu politička klima promenila u samoj Jermeniji dolaskom Pašinjana, pa na kraju gledamo kuriozitet: najjača saveznica je u boljim vojno-političko-ekonomskim odnosima sa neprijateljem.
Okupacija par prigraničnih sela je sredstvo vojnog pritiska, to je očigledno i kamata za 30 godina okupacije njihove suverene teritorije. Pretnja Jermenije o napuštanja saveza je još uvek pretnja, ali samo nit tog slabašnog saveza i ruska baza na njenoj teritoriji je jedina prepreka u spajanju dva Azerbejdžana vojnim putem.
Jermeni odbijaju da se nauče na greškama, pa pljuju po Rusiji i ODKB, dok koketiraju sa francuskom šarenom lažom, nabavljaju oružije od Indije, umesto od svog "saveznika"... Azeri sve suprotno, čak i kad pobiju ruske mirotvorce, s'ledja, "cvrkuću" reči izvinjenja od vojne komande do predsednika države...
Sa druge strane Rusi i jesu izgradili imidž smirenosti i kompromisa i u tome su dosledni.
Eto KD, to je neko moje vidjenje ove teme...

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1852
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Jermenski narod,namerno pisem narod ne jermenija kao drzava imaju srece da ih Rusi jos vole. Najvecu gresku bi jermenska vrhuska na vlasti napravila kada bi zatrazila da se ruski kontigent povuce sa njihove teritorije. To bi bio znak svima osim Iranu da krenu u proces spremanja za orkinuti deo ili unistiti celu Jermeniju.
E sad koliko treba biti lud ili glup pa ovo provesti u delo. Kako je krenulo bice i ovoga na raspravi.
Jermenija ako misli da pozivi kao zemlja morace da se dobro naoruza ako nista drugo barem PVO i Protivoklopnim sistemima artiljeriju moraju pothitno da obnavljaju s obzirom na domet nase NORE jeste nije broj veliki ali je domet ipak veci. Dronovi i bespilotne obavezno.
U protivnom neka spremaju se za ropstvo bezaniju i smrt.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32600

Deveto mislim da što se uticaja na Azerbejdžan tiče tu više pitaju Turci nego Rusi što Paša bude imao bolje odnose sa Erdoganom to su veće šanse da im Azeri prestanu lupati šamare. Na njihovu žalost Paša nije dobar ni sa jednima ni drugima a za adio se sa Rusima pa pokušava da šuruje sa EU i NATO.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 674
  • Gde živiš: United Kingdom

Dosta nezgodna situacija- slazem se da je Jermenski vrh podbacio na svim poljima, takodje ne mislim da je Rusija imala ikakvu legalnu obavezu da brani NK posto s legalne strane to je dio Azerbejdzana.
Medjutim evidentno je da Azeri i dalje vrse provokacije- povremeno otvaraju paljbu na teritoriju Jermenije itd- pa su trebali uloziti jace diplomatske pritiske i poslati dodatni kontigent da umiri stanovnistvo, NATO salje trupe u Balticke zemlje svaki put kad ovi pocnu da panicare, reda radi, tako bi i clanice ODKB trebali da urade, a od Rusije bih ocekivao da bude predvodnik.
Ne kazem da bi trebali da su uvuku u sukob, posto im u ovom trenutku to nikako ne odgovara, u ovoj eri gde je PVO kao suvo zlato, odvlacenje PVO sistema bi bilo katastrofalno, no kao sto rekoh trebali su raditi diplomatski, pa onda kad zavrse rat s Ukrajinom po potrebi "odvaliti cusku" Azerima- treba uzeti u obzir da i Iran ima interesa da im se pridruzi- drugim recima imaju i Azeri razloga za nespokoj.
Tj i oni se mogu naci izolovani kao sto je sad Jermenija.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2289
  • Gde živiš: South of Heaven

^
KD, azeri vrše vojni pritisak, a rusi ga ignorišu, jer Jermeni iako vrište i pište, ne vrše implementaciju dogovora, a to je trgovinski i putnički putni pravac, preko jermenske teritorije, kojim se trebaju povezati Azerbejdžan i Nahčivan, to je suština sadašnjih tenzija.
Jermeni ne moraju da ulažu više ni dolar u oružije, kad bi ispoštovali taj dogovor, za koji im je Azerbejdžan obećao ogromnu ekonomsku benefit, plus gasovod preko njihove teritorije, ali ne, Jermeni su izabrali da budu buzdovani najobičniji i onda gledamo sada ovo što gledamo...

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1515

Алијанси одговара пантурски пројекат јер ће он бити тачка раздора између турске и русује кад тад,а то ће разбити садашњи"прећутни савез русије и турске",русија нема снаге за два фронта и турска позиција да нису део политике алијансе а јесу фактички олакшава позицију руса за пола у украјини и зато русија све гледа кроз прсте азерима и пуста "јермене у божије руке" због тога руси трпе турко/азере а трпе их и амери јер нису у алијанси по питању политике према русима што је јединствен случај јер су турци тако у могућности најбоља млада....јермени су колатерала те руске позиције,јер су остављени на пенал турцима....да ли је морално ,није...да ли је прагматично,јесте,па и нас су остављали на цедилу и руси и англоамери и запад у историји,кад су спашавали себе,ништа ново под сунцем,а на малима је да то предвиде или награбусе али нема вајде од калимеро синдрома....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 721 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Apok, Arahne, Atomski čoban, bigfoot, Bobrock1, bojan_t, BSD, Bubimir, bufanje, cenejac111, cikadeda, darios, darkangel, delrey, Denaya, Dimitrise93, doktor123, eighty-one, Fog of War, HogarStrashni, HrcAk47, ikan, Karla, kybonacci, menges, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, NoOneEver Dreams, opt1, panzerwaffe, pein, procesor, samsung, srbijaiznadsvega, theNedjeljko, trajkoni018, Vlada1389, vobo, voja64, wolf431, |_MeD_|, 125