"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1410

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

petarbudimir ::Da li ti mislis da se mi svojevoljno trpamo. Nemojmo biti naivni. Mi smo ucenjeni. Cime ?
Ekonomskim sankcijama, svakojakim blokadama i saplitanjima. Mi smo isuvise zavisni od njih bas kao i pola sveta. Nismo mi Rusija koja je kontinent za sebe ... Mi smo ostrvce u okruzenju Nato zemalja...


Ko vam stvara tu paranoju. Ucenjeni jesmo, ali ne toliko dramaticno kao sto se prikazuje.
Da, verovatno nam se pregovori sa EU nece pomeriti sa mrtve tacke. Pa sta. To gledamo vec dvadeset godina, stalno novi uslovi, te ovo te ono. Otvori poglavlje, dobij zeleno svetlo...a vreme ide, ekonomija nam ide nekim svojim tokom. Nisam za rat sa EU, al vreme je da se povuce kocnica u vezi KiM. Doslo se do zida, ni najnepovoljniji dogovor po nas siptari nisu hteli da ispune i sada to sto je vec dogovoreno uslovljavaju novim ustupcima. Ko onda pregovara sa takvima? To nisu pregovori jer nema obostranog dobitka (i gubitka) vec samo naseg gubitka. Zarad cega? Da bi nam otvorili jos jedno u moru poglavlja?

Nikada nam nije bilo zapreceno ekonomskim sankcijama jer eto ne priznajemo KiM, niti ce.

A sto se same EU tice. Niko nam ne brani da sami usvajamo sve ono sto mislimo da je dobro u EU i da uredimo svoje drustvo da bude funkcionalno kao zapadne zemlje.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Okt 2015
  • Poruke: 79

Nazalost ja mislim da bi bez obzira na ovog/onog politicara...na vlasti oni sada pritegli sve i svakoga. Oni zele da se ova prica zaokruzi i kaput. Makedonija ( promena imena i uvlacenje u NATO ) Crna Gora je resena, ostaje da se zaokruzi Kosovo i Srbija utrpa tu sa bosnom ako ne u NATO onda na kolena bez trunke mogucnosti da se preko nje vrsi uticaj na region. Trenutno je na scenu CUT OFF situacija vezana za Rusiju. Uzimanje balkanskog poluostrva i to je to. Mediteran ostaje preko Turske ( koja je klimava ) i u Siriji ih je toliko koliko Rusija pretekla ali i dalje tamo traje rat



offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2522
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Predsednik parlamenta tzv. Kosova rekao da je protiv promene granica ali bi, ipak, najviše voleo kada bi tzv. Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....-ne-veseli

offline
  • Pridružio: 03 Sep 2010
  • Poruke: 517
  • Gde živiš: Uzice

^
To i lud zna da po eventualnom priznanju KiM to nece biti kraj zahtevima. Zato bolje one nore i morave da se narucuju i okrecu prema Pristini, verujem da tada ako ne prestanu da laju kao ovo lojavo pseto barem ce poceti da mucaju pri izgovaranju svojih zelja i vlaznih snova.

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

cezar 35 ::@...

Ako je "game over" kako kazes, zasto toliko pritiscu Srbiju da se odrekne KiM?
Ja bih rekao da je sudbina KiM u rukama Srba i da Srbija prosto ne moze da se odrekne KiM, a poslednje vesti vidim kao uvod u zamrznuti sukob. Ne vekovni, ili decenijski, vec strateski (na nekoliko godina) kad ce Srbija biti znatno jaca, njeni saveznici nemerljivo uticajniji, a neprijatelji u defanzivi, ili povlacenju s Balkana.

O tome sam vec pisao. Srbija u ovom trenutku daje mnogo, Siptari (citaj Zapad) odbijaju mnogo i traze sve, a sve ne mogu dobiti i tu pregovori pucaju, a konflikt se zamrzava. U strateskom smislu Srbija tada prednjaci, dok Zapad racuna na demonstraciju sile i pretnje na koje su Srbi odavno oguglali i postali svesni da politicki zapad nije vise jedina alternativa i da se svet vise ne okrece oko njih.


Razumem da je i zamrzut konflikt nekakvo resenje, ali me kopka jedna stvar, kako si dosao do zakljucka da sve vodi u tom smeru?
Ne poslednje vesti, vec od dolaska na vlast sve ali apsolutno sve vesti govore u prilog da je neminovnost ono sto danas cujemo. Ulazak Kosova u UN, a ustupak Srbiji je tzv. ZSO.
Briselski sporazum, gomila tehnickih sporazuma, sve vesti koje donose drzavnici i emisari u poseti Srbiji.
NEmuste najave o nekakvom unutrasnjem dijalogu, nemuste najave da ce u aprilu biti predlozeno resenje koje ce se malo kome dopasti, mazanje govnima Amfilohija Radovica na njegovi najavu da se ide u ovom smeru...

Mislim da je dovoljno biti samo posmatrac desavanja u zemlji da bi se doneo jedini moguci zakljucak.

Jedino sto govori kontra je neprekidna propaganda preko drzavnih tabloida, kojih ima prilicno. Oni nam govore da je nasa vlast zapravo proruska, da smo se naoruzali do zuba, da Amerika u EU zele da nas uniste...

Dakle cinjenice i realnost kontra drzavnih tabloida?

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

Mercury ::A zasto se mi (predsednik) toliko trpamo, posebno u zadnjih godinu dana da se sto pre resi to pitanje, da se nadje "kompromis"? Gde to odjednom zurimo, problem postoji evo 20 godina, svakakve stvari su se izdesavale, al eto u zadnje vreme sve cesce cujemo price o konacnom resenju, konacnom pomirenju kako bi nastavili dalje..gde dalje? U EU? Mogu da potpisem da dobar deo Srbije ne da nije zainteresovan za ulazak Srbije u EU po svaku cenu nego su prema samoj uniji postali totalno ravnodusni ili je ne vole.
Zasto onda u celoj toj atmosferi predsednik zemlje jednostavno puca od potrebe da se to sto pre resi. I gde god da ode kaze mu se da je to gotova stvar, onda on nas informise kako eto tesko je, boricemo se, ne razumeju nas..ok, cemu onda pregovori, svaki put cemo malo po malo da im nesto dozvoljavamo i posao zavrsen.
Zamislite tu katastrofu da se navodno dogovorimo sa Albancima, oni dobiju ulazak u UN a mi kao tu ZSO. I opet nas ispale za ZSO, jer eto moze im se a mi ispali naivni po ko zna koji put. Ako nisu uspeli ni briselski sporazum da ispostuju, koji je za Srbiju pucanj u koleno, sta dalje da ocekujemo, kakvi bre pregovori i kompromisi.



Da li zbilja ne znas odgovor na to pitanje?
Zato sto je predsednik Vucic dao obecanja i uveravanja da ce uratiti ono sto Boris Tadic nije zeleo ili smeo.
Zato sto je dobio nedvosmislenu potporu Brisela na spoljnom planu da isporuci ono sto se mora isporuciti zarad apsolutne vlasti u samoj zemlji. Da li si primetio da se nesto desilo sa medijskim slobodama u zemlji u medjuvremenu? Sa radom tuzilastva recimo i same policije? Mislim da je primera mnogo i nema potrebe da detaljno elaboriram sta je sve problem u Srbiji.

Ali i podrska ima rok trajanja, Kosovo je otvoreni problem koji bi EU i SAD jarko zeleli da se zatvori i pravno uredi. Zna se i da se rok blizi i zbog toga je i ovo pitanje na tapetu.


To sta narod misli o EU nije mnogo vazno, Srbija je u zapadnoj sferi interesa. PRe ili kasnije ce biti prvo clan NATO pakta, a zatim i EU, kao i CRna Gora. Znaju to dobro svi politicari samo ne mili im se da Vam kazu.

offline
  • 037  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 1091
  • Gde živiš: Kruševac

Mercury ::cujemo price o konacnom resenju

A i inače ima mnogo paralela sa 1938. godinom (pominjanje "žrtve zarad trajnog mira", pretežno odsustvo saveznika, naš slovački incident je očigledan od 2006...).

Uvek može biti gore, ali našim protivnicima realno ponestaju sredstva prinude. Ekonomske (asimetrične) i vojne sankcije već imamo (ozbiljne ekonomske saradnje nema; vojna saradnja je svedena na kontrolisanje VS a u tom duhu se sprovodi i simbolična nabavka sredstava), državni sistem nam je dodatno obesmišljen (za ovu i sledeće stavke objašnjenja nisu potrebna), mediji su zamenjeni telima za širenje defetizma, imali smo ratove... Sa druge strane, ja ne vidim čime bi zapad bio motivisan da promeni postojeći odnos prema Srbiji ukoliko bi mi aktivnije učestvovali u borbi protiv sebe.

amstel ::Predsednik parlamenta tzv. Kosova rekao da je protiv promene granica ali bi, ipak, najviše voleo kada bi tzv. Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....-ne-veseli

U Bujanovcu je 29,88% Šiptara (3590) naspram 36,04% Srba (4329); Preševo jeste pretežno naseljeno Šiptarima, ima ih 11746 (87,48%) u poređenju sa 1231 Srbinom (9,16%), dok su Šiptari u Medveđi još izraženije u manjini - Šiptara je 203 (7,22%) među 2370 Srba (84,34%). Za okolna sela se nesigurno pretpostavlja da šiptarski živalj ima veći udeo u stanovništvu.

Podsetiću da je na poslednjem popisu u Albaniji na kom je bilo omogućeno nešiptarsko izjašnjavanje (1928!!!), u celoj Albaniji bilo 8% žitelja koji su se izjasnili kao Srbi (uprkos već tadašnjim pritiscima). Čak smo i u austrougarskom ratnom popisu imali značajan udeo, u mnogim delovima i apsolutan.

Znam da bi pominjanje srpskih građanskih prava u Albaniji i pitanja Skadra povampirilo priče o "velikosrpskim jugokomunističkim srbočetnicima", no lično ne vidim razlog zašto se uopšte zadržavamo u društvu terorista koji su, uzgred, sposobni samo za ovakve ^ bljuvotine.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

Mercury ::+ +
Zamislite tu katastrofu da se navodno dogovorimo sa Albancima, oni dobiju ulazak u UN a mi kao tu ZSO. + +

Ма нема замишљања овога, нема чак ни под разно. Чак ни "само зарад дискусије".

Н - Е - М - А.

То душманима треба недвосмислено ставити до знања, и они то морају прихватити, јер једоставно немају другог избора.

Наше државно руководство, из разлога познатих само њему, нама спинује целу ситуацију. ОКПАТОРУ је понестало опција, а не нама. Дакле, ОНИ немају другог избора, а не ми. (Осим уколико желе да себе доведу у ситуацију где ће себе отворено наћи као окупатори дела територије суверене државе, пуноправне чланице ОУН), и у кршењу повеље ОУН, чије су и саме чланице и потписнице.
А то нама онда отвара неке сасвим друге опције, а и њима скида маске с лица и баца на њих сасвим другачије светло.

Па ако воле, нека изволе.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3043

Mercury ::A zasto se mi (predsednik) toliko trpamo...
Zato što okupator uvek postavlja baš takva govanca da mu služe, a ne postoji kritična masa za dezinfekciju tzv. države pretvorene u septičku jamu u kojoj je sve svedeno na najprljaviji marketing.

Evil or Very Mad

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7586
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

amstel ::Predsednik parlamenta tzv. Kosova rekao da je protiv promene granica ali bi, ipak, najviše voleo kada bi tzv. Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktu.....-ne-veseli


Fino covjek kaze koliko je spreman za pregovore....i na koje nacine ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1214 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 7 sakrivenih i 1144 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Boris90, BORUTUS, cavatina, darionis, darios, darkojbn, debeli, djboj, Djokislav, doktor1964, DonRumataEstorski, Dorcolac, elenemste, FOX, ginjica, gomago, goxin, havoc995, HrcAk47, Insan, JOntra, Karla, krkalon, Kubovac, madza, maiden6657, Marko Marković, marsovac 2, Metanoja, Mi lao shu, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, milutin134, miodrag, mnn2, novator, opt1, Polemarchoi, randja26, raptorsi, Rogan33, royst33, S2M, samsung, Sančo, Shinobi, slonic_tonic, solic, Srle993, stankolich, Steeeefan, theNedjeljko, Vatreni Zmaj, vladaa012, W123, wizzardone, YU-UKI, zbazin