"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1469

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Па колега Ејес излазна стратегија.Елегантније је преко Уставног суда,друга је да Скупштина не ратификује,али то је већ знатно погибљенији потез.Не могу да тврдим да се политика ПРЕ и ПОСЛЕ Сребреничке резолуције тј.Руског ВЕТА доста разликује,али ту је некако преломно.Оних чувених 2сата+ очи у очи са ЦАРЕМ.Мада има индиција да је и онај први сусрет са Рогозином одмах након доласка на власт био кахм...конструктиван! тако а немам баш довољно података да бих судио.Но јасно ми је у ком смеру иде.Ја се надам да ће мо бити адекватно спремни,тако се каже јел



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Od 14. juna Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, neće više imati izvršni mandat, već se nakon nje formira međunarodna savetodavna grupa koja će nadgledati vladavinu zakona. Kosovske vlasti kažu da su spremne da preuzmu odgovornost koju je ova misija do sada imala, dok analitičari naglašavaju da je za tako nešto još uvek rano.

Kosovski predsednik Hašim Tači i šefica EULEX-a Aleksandra Papadopulo saglasili su se da je dogovoren finalni sadržaj pisama o završetku misije EULEX-a na Kosovu. Razmenom pisama između predsednika Kosova Hašima Tačija i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini treba da se okonča misija i sadašnja ovlašćenja EULEX-a na Kosovu. Razmena pisama treba da se, kao međunarodni sporazum, ratifikuje u Skupštini Kosova.
https://www.slobodnaevropa.org/a/kosovo-eulex-odlazak/29250579.html



offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25481

Vratiti KiM pod okrilje UNa bi bio jedini ispravan put ali kako i ko to danas može sprovesti???

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579


Episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio je predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1397111

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je u bazi "Bondstil" na Kosovu preminuo vodnik Konrad Robinson.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1397207

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

voja64 ::Vratiti KiM pod okrilje UNa bi bio jedini ispravan put ali kako i ko to danas može sprovesti???
Војче то није могуће у капацитету који је некад постојао.Тадић и Јеремић су/ово није политизација,већ факат/одрадили *лавовски посао*.За било какав *повратак* потребно је ново гласање,које би наравно било блокирано ВЕТОМ неке од земаља квинте,како их од миља зову.Сламка за коју се може хватати био би чврст став Русије,да резолуција 1244 никад није званично укинута.Да је мандат кфора де факто под јурисдикцијом СБУН,те инсистирати на томе да је она/резолуција 1244/ старији акт од свих накнадно насталих/а практично званичних и нема/.Позиција је закомпликована максимално,но кључ ипак држи Русија.Без њеног аминовања биће немогуће,а без званичне сагласности Србије ништа од територијалне окупације не може бити законски валидно,јер је издејствовано силом,и под претњом силе.Но дуг је пут...

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2009
  • Poruke: 3523

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1397207

Još jedan američki vojnik umro u bazi Bondstil

Citat:To je druga smrt nekog američkog vojnika u toj bazi od početka ove godine.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

MB120mm ::Па колега Ејес излазна стратегија.Елегантније је преко Уставног суда,друга је да Скупштина не ратификује,али то је већ знатно погибљенији потез.Не могу да тврдим да се политика ПРЕ и ПОСЛЕ Сребреничке резолуције тј.Руског ВЕТА доста разликује,али ту је некако преломно.Оних чувених 2сата+ очи у очи са ЦАРЕМ.Мада има индиција да је и онај први сусрет са Рогозином одмах након доласка на власт био кахм...конструктиван! тако а немам баш довољно података да бих судио.Но јасно ми је у ком смеру иде.Ја се надам да ће мо бити адекватно спремни,тако се каже јел

Ajmo redom....
Ustavni sud je zvanično objavio da "nije nadležan" da raspravlja o Briselskom Sporazumu jer je on "politički sporazum", a ne pravni ili međunarodni, međudržavni....Dakle izjasnio se i nije ga poništio jer nije nadležan da o njemu raspravlja (kao npr. ni o očigledno neustavnom smanjenju penzija pre 4 godine)...
Inače, to da je Briselski sporazum "politički sporazum" znači da može biti raskinut bilo kada, zato što nije međunarodno-pravni odnosno međudržavni i kao takav i nije podložan ratifikaciji u Skupštini.
Naravno i sporazumi takve prirode koji su ratifikovani u Skupštini mogu biti poništeni, ali je to redak slučaj jer to pokazuje neozbiljnost države i vlasti i uzrokovalo bi probleme na međunarodnom planu.
(naravno za sile poput USA ovo ne važi...)

Treba reći i ovo jer vidim da se ponavlja par puta, a očigledno da se ne zna jer se inače ne bi ponavljalo.
Poslanici republičkog parlamenta usvojili su izveštaj Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom, u okviru kog se nalazi i sporazum postignut u Briselu (Briselski sporazum). Za je glasalo 173 poslanika, protiv bilo 24, jedan poslanik je bio uzdržan, dok pet nije glasalo. Glasanje je održano 26.04.2013. godine.
Dakle, nemojte da se zamajavamo glupostima i pogledajmo istini u oči. Ne zove se "ratifikacija" ali je usvojen u Skupštini Srbije u sklopu Izveštaja Vlade Srbije o političkim i tehničkim pregovorima sa Prištinom.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Zahvaljujući nizu međunarodnih inicijativa u toku dana kosovske vlasti su prestale sa nezakonitim radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018.....id=1397311

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

https://www.srbijajavlja.com/2018/05/26/zestok-suk.....sta-video/
Чеда Јовановић.
@Кубовац
Ја сам само изнео које су могућности за излазну стратегију.Нема у политици много демокртатије,нити сентименталности.Је ли се суд у Хагу/онај *прави*/ прогласио ненадлежним ,чим су на тапет дошле земље чланице Нато-а.Еклатантан пример *клизног* схватања права као науке.Што се тиче ратификације у односу на усвајање некаквог извештаја разлика је огромна.Но слажем се такве ствари требало би решавати раније него ли стигну на ратификацију.
Само да Вас подсетим да су Тадић и Јеремић *изменили* на лицу места декларацију усвојену у Парламенту/потпуно је небитан број гласова,ја не памтим такве детаље/.Поента је да власт може како хоће,али не може докле хоће.Овде је суштина да се правно обавезујући споразум/читамо признавање Косова као независне Државе/потписује на крају,након усаглашавања свих детаља.Даклем парцијално договорене,усаглашене...потписане ствари не важе до потписивања комплетног документа,и наравно ратификације.То је суштина,све остало је прича за ову или ону јавност.Могу ли добити одговор.за време које власти је Уставни суд био апсолутно аутономан у свом раду...И да скратим расправу ја сам само упоредио неке ствари које су евидентне за време садашње и прошле власти.Да подсетим да бивши у Москву нису ни одлазили.До душе отишо је Тадић једном у друштву Коштунице и В.Илића,па се и дан данас збијају скечеви око његовог наступа тамо./Уколико је истина наравно/Ја сво време пишем у форми да *мислим да се нешто може тумачити*,или се позивам на нешто или неког.Али наравно увек остављам могућност да не морам бити у праву...поз.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

ПУКОВНИК СЛАВКО НИКИЋ: Страх ме да ће када се пробудимо бити касно за спас Косова!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 988 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 1 sakriven i 960 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bbogdan, Bubimir, Djole, galerija, hyla, indja, jackreacher011011, kolle.the.kid, ksyyaj, ladro, laurusri, Lazarus, loon123, marsovac 2, Milos82, Mixelotti, mrav pesadinac, nedeljkovici, nuke92, pavlo, RecA, Smiljke, stagezin, VP6919, yufighter