"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

162

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12074
 • Gde živiš: Srbija

Кабаши: Није постојао логор у Јабланици

Citat:Крунски сведок на суђењу Рамушу Харадинају Шефћет Кабаши рекао да није било логора у Јабланици, супротно свим ранијим изјавама.

Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5.....D0%B8.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2833
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Vlada78 ::Кабаши: Није постојао логор у Јабланици

Citat:Крунски сведок на суђењу Рамушу Харадинају Шефћет Кабаши рекао да није било логора у Јабланици, супротно свим ранијим изјавама.

Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5.....D0%B8.html

Pa kada su zapretili ili dali ogromnu svotu novca.offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Stegonosa prijemom u UN bi Kosovo dobilo legitimnost kao drzava, o tome se radi. Gde se danas dogovoraju velike sile? Pa izmedju sebe i u UN. Dakle, to je vazno, sve ostalo nije ni bitno.

UN su napravljene bas iz tog razloga da mogu i ovi manji nesto da kazu a ne samo velike sile kao na Berlinskom kongresu. Dakle, ima veliko, veliko znacenje.

Isto tako mora da je negde zapisano koje uslove neka drzava mora da ispuni, pa da bi bila priznata kao drzava. Ipak je to i pravni akt. Ali ja nisam advokat, i necu da se bavim sa time.

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1490

Kibo ::...mora da je negde zapisano koje uslove neka drzava mora da ispuni, pa da bi bila priznata kao drzava. Ipak je to i pravni akt...
Napisao sam gore oko neophodnih uslova da bi neko postao član UN, i napisao sam kako ide procedura oko prijema nove članice u UN.
Nemoj mešati međunarodna priznanja, članstvo u međunarodnim organizacijama (poput UN) sa statusom države. Može se biti država i bez članstva i bez međunarodnog priznanja. Međunarodno priznanje je samo pozitivna stvar za neku državu, ali nije njen konstitutivni element.

Svaka država ima 3 konstitutivna elementa:

- postojano stanovništvo
- utvrđenu teritoriju
- suverenu vlast

Prvi element obuhvata da u skupini lica koja nastanjuju određenu teritoriju, jedan njihov deo poseduje državljanstvo dotične države. Brojčani odnos između državljana i stranaca nije važan sa ovog aspekta, ali je pravilo da domaćih državljana ima mnogo više nego stranaca.


Važniji je ovaj drugi element (važniji ne bukvalno, jer moraju postojati sva 3, nego je važniji u smislu iskustava iz prakse), utvrđena teritorija.
Da li to znači da granice te države moraju biti apsolutno nesporne da bi bila država, ili pak ne moraju? Praksa pokazuje da ne moraju biti nesporne, odnosno utvrđene. Zato se taj uslov kvalifikuje kao imati konzistentnu i povezanu teritoriju.
Albanija je 1913. godine konstituisana kao država iako njene granice u tom momentu nisu bile precizno utvrđene.
Izrael je primljen u UN 1949. godine iako su njegove granice u odnosu na arapske susede, blago rečeno, bile sporne. Ako ikada postignu sporazum sa Palestincima, granice Izraela će se opet menjati, ali to neće uticati na njegov status države.
Naravno, kao i u svemu kada je pravo u pitanju, tako i ovde postoji ona struja koja kaže da država mora imati utvrđene granice da bi bila država. Međutim, praksa pokazuje drugačije, kao i odluke Međunarodnog Suda pravde u Hagu.
Poslednjih meseci aktuelna Libija je nastala kao država a da njene granice uopšte nisu bile precizno utvrđene. Ona u momentu proglašenja nezavisnosti nije imala definisane granice, već je Rezolucijom Generalne Skupštine UN predviđeno da će se tek pristupiti pregovorima između Libije i Francuske nakon ustanovljenja nezavisnosti.


Treći element...- suverena vlast.
Suverenost, kao i nezavisnost nije apsolutne prirode. Zato kada se kaže da je neophodni element suverena vlast, to ne znači da se ponašaju bukvalno kao neko izolovano ostrvo, da nemaju saradnju ni sa jednom drugom državom ili sl.
Bitno je da imaju faktičku vlast na teritoriji države, da imaju institucionalnu mrežu kojom donose i sprovode svoje odluke na terenu, nad građanima (državljanima i strancima).
U međunarodnim odnosima imati suverenu vlast znači da imaš svoju vlast nezavisnu od bilo koje druge države...ali opet kažem...to ne znači apsolutno suverenu i nezavisnu.


Dakle, ukratko....stanovništvo, teritorija i organizovana vlast nad tim stanovništvom na toj teritoriji.
Ako sve to imaš, i to funkcioniše - država postoji.
A, onda samostalno odlučuješ hoćeš li biti član međunarodnih organizacija ili nećeš.

Opet, kao i skoro po svakom pitanju, tako i ovde imaš svetske pravnike koji su odavno rekli da sve ovo nije dovoljno (ova tri uslova) da bi nastala država, nego da je neophodno postojanje još jednog akta, odnosno priznanje od postojećih država. To je tzv. konstitutivna teorija.
Međutim...u važećem međunarodnom pravu pojmovi državnosti u subjektiviteta idu jedan sa drugim. Čak i ti pravnici kažu da država koja nije priznata mora da poštuje međunarodne obaveze kao i sve ostale države (npr. da se uzdržava od pretnje ili upotrebe sile, da poštuje osnovna ljudska prava, itd...). Po njima ispada da nepriznata država nije međunarodnopravni subjekt, ali opet imaju obavezu da poštuju međunarodno pravo (što nema logike) i mogu biti pozvani na odgovornost.
Po ovoj teoriji ispada da istovremeno možeš biti država prema jednima (onima koji su te priznali) i da nisi država prema onima koji te nisu priznali. To je totalno pogrešno, jer ne možeš malo biti, pa onda malo nisi međunarodnopravni subjekt, već ili jesi, ili nisi.
Npr. danas preko 20 država ne priznaje Izrael, pa on još kako jeste subjekt međunarodnog prava.
U periodu 1992.-1995. SRJ nije imala mnogo priznanja, ona su došla tek posle Dejtona, ali smo bili država i pre tih međunarodnih priznanja.
Vlada u Pekingu se priznaje kao vlast koje reprezentuje Kinu, ali tek od 1971. godine. Do tada je vlada na Tajvanu priznavana od strane sveta kao jedina legitimna kineska vlada. Imala je i pravo veta u SB UN-a.
Dakle, od 1945. godine to je bila vlada u Pekingu. Onda je usledio građanski rat, dolazak na vlast komunista u Kini i vlada u Pekingu je izgubila kontrolu nad najvećim delom Kine i pobegla na Tajvan, ali je i pored toga i dalje upravo ta Vlada koja nije kontrolisala 95% teritorije Kine priznavana kao jedina legitimna od strane UN.
01.10.1949. godine je proglašena Narodna Republika Kina sa vladom u Pekingu.
18.11.1949. je ta vlada u Pekingu obavestila o tome UN, ali....ništa...sve do 1971. godine vlada sa Tajvana je sedela u UN u ime cele Kine i imala pravo veta.
Danas, vlada sa Tajvana nije više ni u UN.


Druga teorija je deklarativna i po njoj država postoji nezavisno od činjenice koliko ima, i da li ima međunarodnih priznanja. Ta teorija se danas primenjuje, ona je u skladu sa važećim međunarodnim pravom. Ali opet...kada te druga država prizna, to znači da će ona npr. automatski priznavati i presude tvojih sudskih organa, izvršavaće te akte, a sve na osnovu ili bilateralnih sporazuma koji će uslediti nakon priznanja, ili na osnovu već postojećih Međunarodnih konvencija kojima se uređuju takva pitanja, itd...
A, ako misliš da te ovo sve zbunjuje, znaj da između ove dve teorije, ima još par mešovitih. Wink

Poenta je:
teritorija, stanovništvo i vlast su 3 neophodna uslova. Teritorija ti i ne mora biti jasno određena, može postojati država i pored toga.
Međunarodna priznanja su dobra stvar, ali ne utiču na status države. Ne postoji određeni broj međunarodnih priznanja, pa kao...ispod tog broja nisi država, a preko tog broja jesi.

Male države još kako računaju sa što većim brojem priznanja, jer što ih više država prizna, naročito velikih sila, to je jasnije da će opstati kao država...i obrnuto.
Ali...dovoljno je da te prizna i 1 veliki ili značajni, pa si država koja funkcioniše na terenu...ali teško da će funkcionisati u međunarodnim odnosima ako sve ostane na par priznanja, ili ako se svi veliki ne slože oko tog priznanja.

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

E vidis Nesho sad me bas interesuju dve stvari. Ko je doneo odluku da ti za suverenu drzavu trebaju bas ova tri konstitutivna elementa?

Drugo pitanje se odnosi na ovo: Opet, kao i skoro po svakom pitanju, tako i ovde imaš svetske pravnike koji su odavno rekli da sve ovo nije dovoljno (ova tri uslova) da bi nastala država, nego da je neophodno postojanje još jednog akta, odnosno priznanje od postojećih država.

Ko su ti svetski pravnici koji su rekli da sve ovo nije dovoljno?

Ko daje legitimitet drzavi, ko ima pravo da donese uopste takvu odluku?

Koliko ja vidim, to je medjunarodno faktor. Sa jedne strane te moze priznati UN a sa druge strane mogu te priznati drzave sa kojima si u dobrim bilateralnim odnosima.

Da li je siptarima na Kosovu dovoljno to sto su ih priznali njihovi "prijatelji" pa da bude pravna drzava u svakom smislu ili je ipak potrebno da to bude UN.

Koliko ja vidim, stvari stoje ovako. Evo, Austrija je na primer priznala Kosovo sto nije ni cudo jer je Austro-Ugarska bila prakticno tvorac drzave koja se zove Albanija. Al dobro to i nije toliko vazno ali sledeca stvar je puno vaznija.

Dakle, UN nije priznao Kosovo kao drzavu. E sad zamisli, krene siptar iz Pristine i hoce u Spaniju. Moze on da odleti i avionom, kako ne bi prolazio kroz bilo koju drugu drzavu, i stigne tamo, kaze evo moj kosovski pasos. Spanija nije priznala Kosovo kao drzavu, i sta sad da radi sa njim? On nema prakticno nikakve isprave koje vaze u toj zemlji ali ni medjunarodno. Vaze recimo za Austriju, to je okej, ali ne vaze za Spaniju ili neku drugu drzavu. Sta sad Spanci da rade sa ovim siptarom? Ako pogledas ovako, onda bi ga morali uputiti u ambasadu ili konzulat Republike Srbije.

Medjutim, kada bi UN priznala Kosovo, Spanija mozda i dalje ne bi priznala, ali po medjunarodnom pravu Spanija bi ipak morala da prizna taj dokument, mislim na kosovski pasos, htela to ona ili ne.

Nije bas to sve tako jednostavno. Najbolja stvar dolazi sad, kada siptar krece iz Pristine za Austriju i ide kolima. Kako ce proci kroz Srbiju ako nema srpska dokumenta? Kako ce se dovuci do Madjarske koja ga je priznala?

Jako komplikovano sve ovo. Ipak, kljucna stvar je ta, ajde ne moras biti priznat od strane UN ali ti onda ona bilateralna priznanja ne znace bas mnogo, pogotovo ako imas suseda koji te ne priznaje a kroz ciju teritoriju bi trebao proci.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2011
 • Poruke: 66

smedia.rs/vesti/vest/72788/Angela-Merke.....osovo.html

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1490

Kibo ::E vidis Nesho sad me bas interesuju dve stvari. Ko je doneo odluku da ti za suverenu drzavu trebaju bas ova tri konstitutivna elementa?
Nije to nikakva odluka. To je zaključak do kojeg je došla pravna doktrina (nauka) istražujući moderne države...vekovima unazad. Nije to nikakva odluka doneta pre 10, 20 ili 50 godina...te tri karakteristike istovremeno jedino imaju države kao međunarodnopravni subjekti i baš po tome što jedino države imaju sva 3 elementa, po tome se razlikuju od ostalih subjekata međunarodnog prava.
To se ne osporava...kao što se ne osporava da je 2+2=4 Wink To je važeće međunarodno javno pravo.


Kibo ::Ko daje legitimitet drzavi, ko ima pravo da donese uopste takvu odluku?
Država ga daje sama sebi.
Kao pravna oganizacija, ispuni sva tri uslova i postala je država.
Moraš neke stvari malo znati oko vrste pravnih subjekata, jer ovako ti se sve živo pomešalo... Laughing


Kibo ::Koliko ja vidim, to je medjunarodno faktor. Sa jedne strane te moze priznati UN a sa druge strane mogu te priznati drzave sa kojima si u dobrim bilateralnim odnosima.
Da li je siptarima na Kosovu dovoljno to sto su ih priznali njihovi "prijatelji" pa da bude pravna drzava u svakom smislu ili je ipak potrebno da to bude UN.

Opet uvlačiš u priču UN po pitanju konstitutivnosti države. Zaboravi UN. One nisu važne po ovom pitanju. Države su nastajale i pre nego što su osnovane UN...sutra neka država može da istupi iz članstva UN i biće i posle toga država. Uostalom, ne mora nikada ni da uđe u UN, pa će i dalje biti država. Dakle, zaboravi UN za ovo pitanje.
UN ne priznaju nikoga. UN nisu država. Organi UN ne donose odluku o priznanju bilo koga.

Šiptarima, kao i svima ostalima koji žele svoju državu, dovoljno je da ostvare tri elementa:
stanovništvo,
teritorija,
vlast.

Sam proceni da li imaju stanovništvo koje želi da živi u toj državi, da bude državljanin Kosova, da li imaju teritoriju na kojoj sprovode svoje Zakone, što znači da imaju i suverenu vlast na unutrašnjem planu, tako žele i da imaju na međunarodnom.
Upravo na međunarodnom još uvek nemaju u potpunosti, jer ili ih nema uopšte u međunarodnim organizacijama, ili ako ih ima to je svega par njih regionalnog karaktera.
Ali, nije samo to (članstvo u organizacijama) aspekt njihovog međunarodnopravnog subjektiviteta, jer oni imaju svoje Ambasade, druge države otvaraju svoja diplomatska predstavništva u Prištini, potpisuju bilateralne i multilateralne međunarodne sporazume...

Njima trenutno fale dve stvari:
- vlast na severu Kosova (vidimo da su to krenuli da rade), kako bi bili suverena vlast na celoj teritoriji koju smatraju svojom.
- potpuni međunarodnopravni subjektivitet, gde im treba da Srbija prestane da ih blokira za članstvo u raznim međunarodnim organizacijama, a kao uslov za mnoge od tih organizacija se postavlja prethodno članstvo u UN (tu verovatno račinaju da će pojedine evropske države pritisnuti Srbiju kada dođe vreme da u duhu saradnje u regionu, dobrih odnosa, bla bla, prestanu da blokiraju članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama jer to ne znači de jure priznanje...)

Pomenuo si pasoše...
Nema ništa tako crno/belo...pa kao...ne priznajem državu Kosovo, to znači da ne priznajem ništa njihovo. Svaka država je suverena da odluči šta će da radi sa tim dokumentima i kao što vidimo ima država koje priznaju Kosovske pasoše iako ne priznaju njih kao državu. Grčka mi prva pade na pamet, ali sigurno nije jedina.
Priznanje de facto i de jure nije isto...

offline
 • Nomina sunt odiosa
 • Stalna budnost i motrenje neprijatelja, kako stvarnog tako i potencijalnog
 • Pridružio: 11 Avg 2011
 • Poruke: 55

Treba biti iskren prema samom sebi što je uvek najteže. Problem suverenosti je po meni zec u celom slučaju. Trčimo za tim zecom kao sumanuti a zec je jedna prevaziđena pravno-politička škola teorije suvereniteta. U koga je sila u toga je i zakon i čije stado njegova planina. Međutim, postoji jedno pravilo u pravu koje je Valtazar Bogišić tako lepo preveo na "naški". Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi. Male su šanse da međunarodna zajednica promeni svoj kurs prema Kosovu i Metohiji što je i logično. Sada treba iznositi iz kuće sve što je vredno dok kuća gori, mada je i za to relativno kasno ali opet još uvek ima vatre koja se da raspiriti. Kosovo i Metohija se na jako malo načina i de jure mogu zadržati u Srbiji. Nas očigledno najviše zanima taj de jure pristup problemu. Jedan od de jure metoda je i promena oblika vladavine tj prelazak na parlamentarnu monarhiju pod Karađorđevićima i krunisanje nekog od Karađorđevića. Krunisanjem u Pećkoj patrijaršiji novi srpski kralj bi skrenuo bar malo više pažnju međunarodne zajednice na pitanje legitimiteta odmetničkih kosovskometohijskih vlasti. Možda sam ja lud ali ovakve stvari se rade. Ionako smo izgustirali republiku. Možda nam opet krene kada se vratimo na početak. Strmoglavi gubitak Kosova i Metohije je i započeo sa republikom. Mač kojim smo dobili nazad Kosovo i Metohiju relativno skoro je mač Karađorđevića. Obično sumanute ideje urode plodom. Možemo i nekog Nemanjića da iskopamo negde valjda, ne moramo da krunišemo Karađorđevića.Čedomilj Mijatović se bavio u jednom periodu rada izdancima Nemanjića po svetu. Valjalo bi pretresti njegove beleške. Šta fali da počnemo da duvamo u još jednu tikvu, što više različitih tikvi više različitih melodija, možda se baš ovaj zvuk svidi nekom bitnom faktoru.

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2011
 • Poruke: 778

Sustina pravnog ne priznavanja Kosova nije u nicemu drugom nego ostavljanju mogucnosti da se to promeni kasnije. De facto stanje nije da Kosovo ima bilo kakvu suverenost. Njima je NATO sve i svja. De facto stanje je da bi mi njih rasturili za dve sedmice kada se NATO be bi uplitao. isto tako de facto je da mi dok se NATO pita, necemo smeti mnogo da uradimo vojno.

De jure nepriznavanje znaci da mi zadrzavamo pravo i mogucnost da de facto stanje promenimo u buducnosti.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12565

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 800 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 9 sakrivenih i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bigfoot, bobomicek, bojank, bozomotika, cenejac111, dankisha, debeli, Dimitrije Paunovic, djuradj, draganca, ElJugoLoco, Gargantua, Georgius, HrcAk47, ivica976, Krusarac, mackenzie, Marko Marković, Mi lao shu, mile23, milutin134, trajkoni018, vlahale, zzapNDjuric99, 125