"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1886

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 21 Apr 2010
  • Poruke: 120

versus ::Samo što ama baš ni jedna od tih zemalja koja je (valjda) povukla priznanje Kosova nema apsolutno nikakve praktične veze sa Kosovom, udaljene su bar ceo kontinent od njega, ljudi, a verovatno i političari koji su dali izjave o povlačenju priznanja tamo, bez gugla ni ne znaju ni gde je Kosovo i koja je njegova priča (kao i što mi ne znamo skoro ništa o njima), pitanje je da li su ga uopšte i priznale ili ne (a ako jesu, možda i da li su zaista povukle priznanje) i najzad imaju takvu ekonomiju i ozbiljnu vlast da će za neku desetinu hiljada evrića neki zvaničnik tamo izdati saopštenje kakvo donator želi (bilo da se radi o priznanju Kosova, povlačenju priznanja, ponovnom priznanju, ponovnom povlačenju itd.) a takva povlačenja priznanja znače samo našim političarima za dnevnopolitičke poene i od prilike nikom više. Situacija na terenu je kakva jeste ma šta ko pričao.

PS ako je neko uzeo kredit od Rusa ili Kineza uopšte ne mora da znači da je postao nezavisan od SAD. Za početak, kada nekom daš kredit a ne možeš da uteraš dug nije u problemu taj što je kredit uzeo već ti koji si ga dao. A uostalom siguran sam da su bar u većini slučajeva su Ameri to morali da aminuju da bi se desilo. Odnos SAD i Kine je kompleksan i sigurno veoma različit od odnosa hladnoratovskih blokova ili merkantilističkih kolinijalnih sila u 18. veku.


Isto tako nisu znali gde je Kosmet i kada su ga priznavali. Naravno da u praksi nije mnogo vazan broj drzava, ali je ipak fakt, koji oni danas koriste kao vazan argument u borbi za stolicu u UN. Da li su ga priznali za 10k evrica ili je ipak neki dobar dil odradjen, mi to ne znamo. Slozices se, koliko god nebitno zvuci, da je bolje da Burundi povuce priznanje Kosmeta.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Okt 2012
  • Poruke: 80

MilosKop :: Slozices se, koliko god nebitno zvuci, da je bolje da Burundi povuce priznanje Kosmeta.


Zavisi iz kog ugla gledas, iz naseg svakako da, al iz siptarskog ili domaceg lgbtldp to i ne zvuci tako sjajno.



offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Версус ти исто мислиш да смо у 1999. години и да се ништа није променило. Да пратиш шта пише озбиљна западна штампа знао би да су кредити, од ових пре свега афричких земаља, узети против воље Америке и ЕУ. О томе се чак расправљало и у конгресу. Дакле нема никаквог аминовања САД него вриштања и арлаукања са њихове стране. Рецимо, претпоследњи начелник здружених генералшабова је вриштао и завијао против тога и у Бриселу и Сенату и у Конгресу. И то неколико пута у конгресу и сенату али је операција крајника кроз з.њицу настављена и то без анестезије.
Услове које дају Руси и Кинези ни једна комерцијална банка на западу не може да да а конгрес није расположен да развеже кесу.
Знаш, када се говорило да је Косово признало скоро 100 држава нико није причао да је по броју становника Хрватска негде 30 а да отприлике половине од тих држава има мање становника од Словеније. Битно је да се причало како је 100 држава признало Косово. Е сад напрасно су се неки сетили како су то мале државе и небитне.
Косово и његови спонзори су доживели страховити дебакл током гласања за пријем у Интерпол искључиво зато што су представници многих тих како ти кажеш малих држава позвани од Руса и Кинеза и саопштене су им неке ствари ... И десило шта се десило на ужас америчкие багре.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2500
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Upravo tako, kad su ih priznavale onda je itekako bilo bitno brojati svaku i govoriti da ih je preko 100. Sad kad ih povlače, onda su to naprasno nebitne države. 10% država je povuklo i sve su leve. Pa koliko ih je onda ozbiljnih uopšte priznalo? Šačica. Treba samo još videti jel se može privoleti neko iz Evrope da povuče priznanje ili iz regiona. To bi bila bomba. Obećati nešto Bugarima ili Mađarima npr. Čim padne Milo (a pašće jednog dana) eto nam i Crne Gore, treba videti ima li šanse sa Češkom šta isposlovati, aktivirati Špance da urgiraju u svojoj interesnoj sferi. Videti da se nova italijanska vlada privoli na taj korak. Ne za ljubav naravno, nego za pare. Ionako delimo i šakom i kapom i infrastrukturu i resurse, pa bolje onda kupiti neki uticaj time, a ne da za milijardu dolara dobijem Makrona kako drži govorancije na Kalemegdanu na srpskom. Dela druže, za te pare bi mi itekako menjao politiku ili bi naprasno na tenderu pobedio neko drugi. Izvinjavam se za ovaj ogromni off. Metla sve u temu o Kosovu.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

crvzve ::https://kossev.info/srpski-sudovi-pozivaju-kosovske-albance-na-izdrzavanje-zatvorske-kazne-u-nisu/

Srpski sudovi su počeli da šalju pozive Albancima, naređujući im da se pojave u zatvorskim ustanovama kako bi izdržali kaznu, preteći da će, ukoliko se ne odazovu pozivu, „biti nasilno odvedeni“ u zatvore u Srbiji.


Nama neprijatelji uopste nisu potrebni pored ovakvih novinara.
Ucestvovao u oruzanom napadu na policiju i bombaskom napadu na autobus "sto se tada kvalifikovalo kao terorizam" i po srpskim novinarima on nije priveden ili uhapsen vec je "otet iz svoje kuce"?! Kako se danas kvalifikuje oruzani napad na patrolu policije ( sa ciljem promene ustavno-pravnog poretka medjunarodno priznate drzave u svojim granicama) ili bombaski napad na autobus ? Ako bi se nasla neka budala da puca po tim novinarima na njihovom radnom mestu ili baci bombu na njihovo vozilo jel bi on bio lisen slobode uz pretres kuce ili bi ga policija otela iz kuce ? Definicija otmice je da zrtva ne zna ko ga je oteo niti porodica zna gde se nalazi a on je uhapsen, sproveden istraznom sudiji, dobio advokata, pravo na posete i pakete pa potom nakon glavnog pretresa osudjen po vazecem zakonu na redovnom sudu.
Gebelsovski u par reci promene smisao teksta kako je tada pucanje po policiji bio terorizam a hapsenje teroriste otmica iz rodjene kuce. Pljuc

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2500
  • Gde živiš: Loznica Srbija

^Ja baš ne razumem ovu vest. Kako su ga tačno "otele" bezbednosne snage Srbije iz njegovog sela u ratu i odvele u neku tamo "Srbiju"? Srbica je valjda i danas a tad je tek bila u Srbiji a bezbednosne snage su bile nadležne za teritoriju KiM i hapsile u skladu sa zakonom građane koji su bili osumnjičeni da su kršili zakon. Da li je dotični pušten posle kući pa ga sada sud poziva da se javi na izdržavanje kazne a suđeno mu u odsustvu? Koja mu je policija uručila poziv? Kosovska? Najviše mrzim te glupe novinarske tekstove sa gomilom nelogičnog lupetanja gde kad završiš čitanje manje znaš nego pre čitanja. Ima brate toliko drugih poslova kojim čovek može da se bavi. Ne moraš biti novinar ako si glup za to ili si prosto lenj pa samo prevodiš tuđe vesti. A sudovi moraju da rade svoj posao i da uručuju pozive. Da li će i kada dotični biti uhapšen, da li će podneti žalbu ili se braniti to je pitanje, ali sud poštuje proceduru kao i za bilo kog drugog građanina Srbije. Ne vidim šta je čudno. U krajnjoj liniji pored Srba, na Kosovu i hiljade Albanaca ima i dalje srpska dokumenta a i po ustavu su svi građani Srbije i dalje pa je država i nadležna i odgovorna za njih.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

ltcolonel ::Версус ти исто мислиш да смо у 1999. години и да се ништа није променило.

Ko to kaže? Crna Gora je 1999. bila u zajedničkoj državi sa Srbijom, danas više nije, u NATOu je i priznala je Kosovo... A s obzirom da se sa Kosovom graniče i da se stoga direktno odražava na funkcionalnost Kosova kao entiteta, njihovo priznanje (ili nepriznanje) je kudikamo bitnije od skupa važnosti odluke o priznanju svih država poput pacifičkih ostrva, centralnoameričkih ili udaljenih afričkih državica koje sa njim praktične veze sigurno neće imati.

@Yrraf - lepi su to snovi ali ja govorim o realnosti.

Ti kažeš "Samo da padne Milo i eto nama Crne Gore" (u smislu povlačenja priznanja Kosova)

Ne kažu u Crnoj Gori džabe "Nema kralja, nema Tita sad se o'đe Brano pita"

Ako me razumeš...

Italija (koja se oko uticaja i u samoj Albaniji svađala sa Jugoslavijom) da povuče priznanje Kosova? Teoretske šanse nema!

Bugarska? Kada bi ozbiljni pregovori na tu temu uopšte bili mogući, zahtev koji bi oni najverovatnije uputili Srbiji kao preduslov takvog čina bi bio da Srbija povuče priznanje Severne Makedonije da bi mogli lakše da je progutaju.

Španija nema svoju sferu interesa (sem możda sićušnu Andoru) već je sama deo američke sfere interesa.

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2500
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Meni ovo više liči na lenjost i loše novinarstvo nego na lošu nameru. Verovatno su samo preveli vest sa nekog albanskog portala a oni naravno ovako kvalifikuju terorizam i posledično hapšenje. Da je takvu stvar uradio u nekoj "demokratskoj" zapadnoj državi, i bukvalno bi ga oteli, poslali na Kubu i mučili i silovali na najgore moguće načine, sve po međunarodnom i domaćem pravu a naši ga pustili kući i pismom ga mole da odsluži kaznu. Ali Srbija je nedemokratska jer zaboga sudi ljudima "samo zato" što su malo pripucali na policijsku patrolu. Gade mi se sa tim glupostima.

offline
  • Pridružio: 21 Dec 2015
  • Poruke: 225

Jos jedna potvrda da se drzava (a bogami i dobar deo naseg naroda) odnosila prema Kosovu kao da je tudje a 99ta je bila samo tragicna kulminacija


пуковник Драгољуб Илић, командант аеродрома у Приштини :
Citat:На Косову остају Албанци средњег доба, старци, деца и жене. И већина школованог српског кадра је раније отишла, остаје само осредњи кадар који чека прилику. После "догађања народа" они је и добијају.

- Косово је било испражњено од Албанаца. Срби заузимају све функције. У Ђаковици је три посто Срба, а један Србин има по пет функција, где нису имали више људи, довођени су из централне Србије. Све су били кадрови СПС-а, који су се бавили углавном личним богаћењем, а не да барем део Албанаца привуку на нашу страну. Тако један Србин буде и председник општине и председник управног одбора у једном до два предузећа, члан у три-четири управна одбора, па функције у спорту и наравно народни посланик - присећа се Илић.

Он даје пример и једног тада политичара у успону, који је и данас у власти Србије.

- Био је благајник у Косову Пољу, а као одани кадар постаје председник једне општине где живи 37.000 Албанаца и 250 Рома. Сва власт је српска. Он напредује врло брзо, па чак пред бомбардовање његов малолетни син без возачке дозволе гази резервисту испред касарне 'Косовски јунаци', али не одговара за смрт војника, већ се то приписује ОВК и НАТО. Већина која се тада бавила политиком и позивала на патриотизам одлично је то уновчила и са Космета отишла пуних новчаника. С некретнинама широм Србије и Црне Горе, док је обичан народ живео у беди по избегличким камповима. Били су потпуно заштићени било каквих последица - с огорчењем се пуковник Илић сећа тог времена.

Citat:На Косову су почетком деведесетих година терористичке групе, од којих је касније настала ОВК, биле малобројне. Међутим, због неколико разлога, као што је подршка са стране, али и добрим делом због српских грешака, тај број се увећава, објашњава пуковник Илић, који је као командант аеродрома Слатина, због важности објекта, морао да прати целокупну ситуацију на Космету у страху од терористичких напада.

- Било је почетком деведесетих година 20 до 50 албанских терориста на Космету. То су у ствари били разбојници, кокошари, без неке озбиљне организације. Онда је 1993. група Хашима Тачија убила два полицајца код Глоговца. Ту ноћ је обављен само увиђај, али смо сутрадан и следећих неколико дана почели претресе по кућама у Глоговцу и Србици, по целој Дреници настаје репресија над цивилима. Можда је албанским терористима то и био циљ, провокација да изазову српску репресију. Према нашим обавештајним подацима, после тога је број терориста ОВК порастао на око 200 - објашњава пуковник Илић како је настајала ова терористичка група.

Citat:Он додаје да је, нажалост, често коришћена репресија уместо да се преговара са виђенијим Албанцима.

- Када је нападнута кућа Адема Јашарија, осим што је убијен он и још неколико терориста, страдало је доста цивила. После тога је ОВК порастао на око 2.000 људи. За све то време ствара се паралелан свет на Космету - додаје Илић.

Наиме, док Срби држе сву власт, Албанци су избачени и препуштени себи, па се баве шверцом, трговином дрогом, куповином наоружања и све време раде за "своју ствар".

- Људи на власти дуго нису ни знали шта Албанци раде, оптерећени расподелом моћи. Тек 1995-96. године увиђају да се у редовима Албанаца нешто догађа. Тада је већ било касно. То Срби са Космета никоме нису смели да признају или известе врх државе. Почиње велика обмана на релацији Приштина-Београд. Српске власти тамо тврде како се на Космету ништа не догађа, да је све под контролом и да сигурно неће доћи до сукоба - открива Илић.

Citat:Он објашњава како су Албанци све могли да купе и потплате. Тако описује пример јефтине корупције кроз изреку коју су Албанци често говорили "дај боже да нам се никад не врати наша власт, јер је код наших све било скупље. Код вас се сваки посао завршава за пар стотина марака".

- Богатији Албанци повезују се са функционерима и виђенијим Србима, наводно не мешајући се у политику. Праве велике фирме, компаније за аутотранспорт, које ће кад дође време ставити на располагање ОВК. Полиција је функционисала само дању, а ноћу су Албанци обављали дотур оружја, шверц. Ако и наиђу на полицију, то се решавало парама, па је познат албански надимак за полицајце на Космету "љет марк", односно десет марака - објашњава наш саговорник како смо због корупције, слабе контроле и бахатости полако испуштали Космет из наших руку.

Од додаје пример како су на пункту од на пример села Коморане на путу Приштина-Пећ, у смени дању дежурала два полицајца.

- Прође за смену 500 возила, па ако за свако десето узму по десет марака, то је 500 немачких марака за дан. И тако је било сваки дан - описује пуковник Илић шта се дешавало на Космету, описујући како су корупција и неспособност срозали српску власт на Космету, која настанком ОВК и подршком Запада овим терористима више није била способна да се избори да овај део државе остане у Србији.

Citat:- Препричаћу вам једну анегдоту из тог времена. Решили смо да урадимо проверу пунктова од Приштине до Ђенерал Јанковића на граници са Македонијом. Послали смо провереног Албанца. Била је претпоставка да ће од 13 пунктова на седам примити мито, на три сигурно неће и на три можда. Када се наш Албанац вратио, чуђењу није било краја, мито су примили на свим пунктовима - завршава Илић.
Citat:Колико се Србија слабо сналазила са догађајима на Космету и није знала да привуче Албанце на своју страну, показује и овај случај.
- На Телевизији Нови Сад сваке недеље је била емисија о оданим Албанцима. Међутим, проблем је био што после приказивања емисије већина њих није живела дуже од пет дана. Зашто је то тако урађено и даље не знам... - огорчен, присећа се тих дешавања Илић

http://www.srbi.org.mk/sr/reportazhe/675-ispovesti-pukovnika-nema-ko-da-cuje


Ako je vec bilo ovde - brisati !

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32588

Vicepremijer Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da se "lično agažovan od prvog dana" kako bi bio oslobođen bivši pripadnik OVK Tomor Morina
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1572065

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1370 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 7 sakrivenih i 1301 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, amstel, babaroga, bladesu, Boris90, brundo65, ccoogg123, cenejac111, Denaya, Dorcolac, draganca, dragoljub11987, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, goxin, hologram, ikan, ivicasimo, JimmyNapoli, Joco Skljoco, JOntra, jukeboxer, kalens021, kokodakalo, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Luka Blažević, mercedesamg, Mercury, mile23, MiroslavD, nemkea71, nikoladim, oganj123, opt1, Panter, panzerwaffe, Parker, rasok, Romibrat, rovac, ruma, ruso, ser.hill, Sirius, Sićko, slonic_tonic, solic, SR-3m, Srle993, t84dar, vathra, VJ, Vladko, vukovi, wizzardone, Wrangler, Zimbabwe