"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1906

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

jazbar ::Eyes Wide Shut ::ВУЧИЋ У ПРОБЛЕМУ: Русија и Кина неће признати Косово чак и да га он призна

Arrow https://srbin.info/politika/vucic-u-problemu-rusij.....on-prizna/

Из текста:

Citat:Једанаест година после једностраног акта Приштине, три кључне државе за међународно-правни статус Косова – Шпанија, Кина и Русија, су више него икада раније чврсте на позицији да не признају његову независност.

Ako je Vučić dao neka obečanja zapadu u vezi priznanja, najpametnije mu je da odigra izbacivanje sa vlasti.


ee dala baba dinar da uđe u kolo..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3111

Gledam zadnji Telenor racun i stavku
"Pozivanje inostranstva ili AP Kosovo i Metohija"
Koliko god zavijali stavku u oblandu fakticki ja zovem inostranstvo jer me kosta kao inostranstvo
Ista "oblanda" prica kao i po pitanju ucesca Srba u Kosovskoj vlasti koja sebe smatra i ima sve atribute nezavisnosti a mi im dajemo legitimitet
Pa sto ne dodju predstavnici zvanicne Pristine kao poslanici u skupstinu Srbije sa prostora KiM



offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3503

yrraf ::On stvarno misli da ih prizna za 100-200 hektara naše rođene zemlje?! Jel on poludeo ili sam ja lud? Ja sam bio ubeđen da je ovaj narod dovoljno normalan da bi posle ovakve izjave cenjeni izdajnik u najmanju ruku leteo ekspresno sa vlasti ali izgleda da se varam. Ako stvarno to uradi bolje mu je da planira budućnost van države Srbije. Dobiće "sjajno" mesto u srpskoj istoriji. Uz njega će Branković izgledati kao vrhunski patriota.
Нису битни хектари него гаранција да ће га Запад и даље одржавата на власти. На срећу из истог разлога и не може да га призна јер су против Русија и Кина а и од њихове подршке великим делом зависи његово одржавање на власти. Као што сам већ написао он је до сад глумио Тита, како можемо бити добри и са Истоком и са Западом. Али то више неће бити могуће и мораће да се одлучи.
Узгред Вук Бранковић и јесте био велики патриота, или бар неки средњевековни еквивалент тога. А Краљевићу Марку би највише пристајао епитет издајника. Али воли народ да обрће ствари.

offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

Ako vratimo film na proleće ovako je išlo. "Sikter efendija" (novi nadimak) izjavi nešto o razgraničenju i onda sledećih 6 dana svi demantuju da je u planu bilo kakvo priznanje. Sada toga više nema. Sada svi horski govore da će priznati samo ako Srbija dobije nešto za uzvrat. Znači mi u startu poručujemo drugoj strani da smo spremni na priznanje i time sami sebe sabotiramo u pregovorima.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

sakota79 ::Све је то тако, руком биране личности сте навели. И да да прескочим цомие националистичке тираде о ексклузивности раје ... То су све велики људи са великим делима иза себе. Е сад , око сваког од њих стоји маса раје. А раја се пита. Раја се за то постарала кроз историју. Клала је , прогонила и пљачкала са задовољством такве људе.
+ +++


Та "раја", како је ти погрдно називаш, је такође отерала са нашег животног простора 3 моћна царства, који су дошли и силом га узурпирали: Отоманско, А/У и Трећи Рајх. Мало ли је?
Можда би наш народ био просвећенији, да је у задњих 6 векова имао шансе да мало више времена проведе са оловкама у руци, уместо као што је то морао - са пушкама.
Да ти народи са (како ти инсинуираш) "просвећеном рајом" нису долазили овде да силом и у крви отимају оно што никад није било њихово, и да убијају аутохтоно становништво, можда бисмо имали више Тесли, Бошковића, Пупина, Дучића, Бећковића, итд?

Уосталом, највећи кољачи и касапи на свету су баш раја из тих неких народа/нација које се данас сматрају "великим" - па није баш најјасније шта си тиме хтео да кажеш?

Krusarac ::Dzaba nabrajate,Da su Finci ili Svedjani ili Danci imali takve velicine medju sobom sad bi verovatno vladali Evropom.Nas krajnji rezultat je porazavajuci a to je ono sto se broji.Pustitite to,igrali smo mnogo dobro utakmicu a na kraju smo izgubili sa 2:0,sio mi ga Djura.

Мени је заиста више преко главе оваквог аутошовинизма...
А поставке оваквог типа ("знате, ми би требало да се угледамо на Швајцарце - ето, како могу они...") Bebee Dol ме увек нарочито одушеве.

Људи једноставно испусте из вида да, кад се ради о геополитици, географија је једна од кључних компонети.

Данас се зна да Норвешка има пуно нафте, а такође и Данска, због великог територијалног права на Арктику. Али, ко је у прошлости, и ради чега, хтео да ломи врат по фјордовима и да иде да осваја Скандинавце, или да иде у Лапланд да се рве с ирвасима?

Изместите било коју од тих поменутих држава и сместите је на централни Балкан, на место које заузима/је заузимала Србија (кроз исти историјски период). Баш ме интересује колико би заиста трајала у таквом ондашњем и садашњем окружењу?

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

jazbar ::
Ako je Vučić dao neka obečanja zapadu u vezi priznanja, najpametnije mu je da odigra izbacivanje sa vlasti.


Vučič je politik, nije Majka Tereza. Naravno da je obečao svašta, al situacija više ne zavisi samo od njega. A što ne bi obečao, i Srbiji su mnogo toga obečali na zapadu u poslednjih 20 godina, - a šta je bilo? Jel ko odigrao izbacivanje sa vlasti. Oni samo kažu, sada su došla druga vremena. Tako če Srbija kad če za pola godine zapad opet tražiti priznanje Kosova, slobodno reči, da su došla druga vremena.

Ja mislim, da je bolje pitanje, šta je Vučič obetao Kinezima, jer doslovno besno ulažu u Srbiju. "Onaj nevidni su več odavno odplatili. "

Tu su Kina i Rusija i sada i ide za globalnu utrku, ko če koga nadmudriti na Balkanu. Do sada su ameri proširivali svoj uticaj, ostala je još Srbija i Republika Srbska na Balkanu i priča je završena.

Ako ne bi Evropska alijansa ucjenivala Srbiju i pustila je u savez, priča bi bila več gotova. Tako se stvorila od nikud Kina i počela da ulaže silne milijarde u Srbiju. I tako počela utrka za Srbiju, za uticaj na ovom području. Problem je samo, da zapadu u Srbiji niko više ne vjeruje. Ako uzmemo samo taxe, koje uvela Priština. To je loša ucjena zapada, koja če se mu obiti u glavu. I onda još pokušaju, da uveravaju Srbiju, da ne mogu Prištinu naterati na ukidanje.

Vučič sada ima kinezki novac, daje penzičima, daje neke nove penzije, jer novca ima, tako se diže unutrašnja potražnja, uzima glasače ...pred izbore če vjerovatno da dodu Pantziri ili nešto slično da se još malo loži ljudi...i Vučič nije glup, on če sigurno uzet buduče izbore.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@....

Prema Dusanu Prorokovicu, Kina ce strateski front odbrane od nasrtaja Amerike i Britanije na Hon Kong i Tajvan, postaviti na KiM u smislu mnogo ostrijeg suprotstavljanja SAD-u.

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

@Eyes Wide Shut

Географија свакако игра улогу, то није спорно, али и Москва и Санкт-Петербург су на хладном северу па то није сметало многим освајачима. Велику улогу игра и то што често нисмо били способни да одаберемо праву страну и то што готово увек себе преценимо.
Можда би мања штета била да смо се са Турцима договорили него што ратовали па се предали? (Вук Караџић у "Историји нашега народа" сведочи да се боље и организованије живело под турским освајачима него под нашим ослободиоцима)
Од Аустроугара смо се одбранили (свакако не сами, историјски контекст и швабска похлепа су играле пресудну улогу. Замисли како би се рат завршио да су се Аустроугари заустави на нама, да рат није прерастао у светски.). По којој цени? Ко је боље прошао? Ми или Чеси?
Око одговора на ова питања се вероватно никада нећемо сложити и свако од нас ће истовремено бити у праву, свако на свој начин, и ти и @sakota79 и @Krusarac... зашто што прави и једини одговор на ова питања вероватно и не постоји.

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

renoje2 ::

Tako se stvorila od nikud Kina i počela da ulaže silne milijarde u Srbiju.


Koje milijarde? Gde?
Sta obican narod im od tih navodnih milijardi?
Svako ko dodje da otvori fabriku u Srbiji dobije ozbiljne subvencije od drzave a radnici dobiju pelene i platu od 40ak hiljada dinara ako imaju srece.
Trebam li da napomenem da se u novootvorenim fabrikama uglavnom zaposljava stranacki kadar koji posle daje 5 do 10% od plate u stranacku kasu.
Svi zivi grebu da pobegnu preko da sljakaju. Majstora da najdes da ti gradi kuci ili nesto slicno je VEOMA VELIKI problem. Po BG gradilistima sljakaju siptari, indusi, pakistanci...dobijaju lovu na ruke a isti gazda nasim ljudima ne daje platu jer je tako u mogucnosti.

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

amaterSRB ::@Eyes Wide Shut

Географија свакако игра улогу, то није спорно, али и Москва и Санкт-Петербург су на хладном северу па то није сметало многим освајачима.


Није ваљда да ти ЗАИСТА поредиш тадашњу Русију, са свом њеном плодном земљом, рудним богатствима (за које се још онда знало) и географским положајем (Русија је такође ракрсница за Азију и седи на Путу свиле) са ондашњим слепим цревом Европе - Скандинавијом, за коју се у оно време сматрало да садржи само го камен??

amaterSRB ::
Велику улогу игра и то што често нисмо били способни да одаберемо праву страну и то што готово увек себе преценимо.


Видиш, моје мишљење је потпуно супротно твом - до сада смо кроз историју баш увек одабрали баш праву страну. Мислим да смо то учинили (бар кад је народ, а не издајничко политичко руководство у питању) и овог пута.

amaterSRB ::
Можда би мања штета била да смо се са Турцима договорили (1*)него што ратовали па се предали? (2*)


(Подвукао сам и означио бројевима ради јасноће чему реплицирам):

(1*) Најпре, нема никаквих индиција нити историјских доказа да су Турци при доласку на ове просторе, нама нудили икакав "договор". Дошли су као освајачи - никакав договор их тада није интересовао. Да их нисмо зауставили/успорили/истрошили/какогод, зауставили би се након освајања Лисабона.
Друго... јеси ли прочитао и знаш ли ону народну приповетку: "Пустио бих ја њега, али неће он мене"?
Ако ниси - узми прочитај је, поучна је.

(2*) Историја око боја на КиМ још није рекла последњу реч. На пример, Турци још нису отворили своје списе из тог доба о Косметској бици. Највероватније да имају добре разлоге за то Wink
Једна ствар је сасвим сигурна - битка није окончана нашом предајом. Да јесте, Турци би одмах окупирали Србију, зар не? Ја не знам ни за један други случај у свету где је неки завојевач освојио неку територију (уз огромне губитке, укључујући и султана лично), па се онда вратио тек након безмало 70 година да докусури посао.

Ту верзију о поразу (и они не помињу ПРЕДАЈУ!!!) је историја коју нам је натурила управо та Нордијска (Скандинавско - Германска) школа, која иначе заговара инфериорност Словена према Германима (100:1).
Да ли је тачна, време ће показати - тек, једно је сигурно: да је пуна рупа тј неких нелогичности; такође, и они сами су добрим делом одустали од ње (онај део о "досељавању" Срба на Балкан тек у 7-мом веку).

amaterSRB ::

(Вук Караџић у "Историји нашега народа" сведочи да се боље и организованије живело под турским освајачима него под нашим ослободиоцима)


Зулум који су Турци чинили над нашим народом је врло добро документован и није потребно било какво "сведочење" Вука Караџића да би се проценило какав је живот под њима био. А ако је "сведочио" да се под Турцима живело "боље" - нешто ми говори да није "интервјуисао" мајке које су својој рођеној деци одсецале прсте или шаке, да их Турци не би одвели у јањичаре, на пример?! Или оне мајке, од којих су прикупили "данак у крви" и чију су децу успели да одведу у јањичаре??

Историјска улога Вука Караџића је такође доста нејасна. Велика је вероватноћа да је био "бот" онога доба, јер је нанео огромну штету српском народу својом "реформом" језика. Ако је "сведочио" да се "боље" живело под турским освајачима, онда испада да народ преферира лошији живот и да гине, него "бољи" живот - и да уопште остане жив?!?!

Такође, немој заборавити да је Други српски устанак подигнут под притиском народа, који више није могао да трпи турски зулум, и да га је Милош невољко повео (а не обрнуто).
Ако је Вуково "сведочење" тачно, испада да је народ био толико глуп да је из чисте обести одабрао рат и смрт, радије него "лагодан, уређен живот"?!?

amaterSRB ::

Од Аустроугара смо се одбранили (свакако не сами, историјски контекст и швабска похлепа су играле пресудну улогу. Замисли како би се рат завршио да су се Аустроугари заустави на нама, да рат није прерастао у светски.). По којој цени? Ко је боље прошао? Ми или Чеси?


Ако знаш праве разлоге избијања П.С.Р, онда знаш да је морао да прерасте у светски - није могао остати на локалном нивоу. Јер, прави разлог избијања и нисмо били ми, већ што су га велике силе хтеле - хтеле су међу собом да се обрачунају.
А ово за Чехе, коме би било боље, нама или њима... па ја дадох одговор у свом претходном посту ("ето погледајте Данце, погледајте Швајцарце, Швеђане... Чехе...) Bebee Dol

amaterSRB ::
Око одговора на ова питања се вероватно никада нећемо сложити и свако од нас ће истовремено бити у праву, свако на свој начин, и ти и @sakota79 и @Krusarac... зашто што прави и једини одговор на ова питања вероватно и не постоји.


Напротив; ја мислим да бисмо се на пример врло лако сложили око ових питања, да смо живели у оно време и били савременици тих догађаја; (долазак Турака на Балкан, Косметски бој, турски зулуми, анексија БиХ од стране А/У, долазак Фердинанда Хабсбурга да надгледа војне маневре на Дрини - практично порука Србији: "Босну смо окупирали - ви сте следећи").
Али овако, живећи у овим временима и с ове временске дистанце, емпатија је одсутна и туђа бол се не осећа и за њу се нема разумевања.
"25 батина по туђој гузи не боли".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 880 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, 9k38, _Sale, aleksmajstor, Andrija357, Apok, comi_pfc, darkangel, dekan.m, drimer, ILGromovnik, jukeboxer, kihot, krkalon, ksyyaj, Kubovac, ladro, MegaVLAdaR, mercedesamg, Milometer, nenad81, ozzy, Rakenica, robert1979, savaskytec, Srki94, Sumadija34, vladaa012, vukovi, |_MeD_|