"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1918

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32528

Koristio sam svoja lična sredstva za lobiranje za priznavanje nezavisnosti Kosova, kaže predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli.

- Dok sam u opoziciji, osigurao sam 43 priznanja svojim sredstvima i još mnogo puta bih to uradio - rekao je Pacoli na skupu u Gnjilanu, prenosi RTK.
https://www.blic.rs/vesti/politika/priznao-da-je-p.....em/j55ngsh



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32528

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je članovima Višegradske grupe da je kompromisno rešenje za KiM jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana.
Vučić je istakao na pres konferenciji da ne može da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promeni stava po pitanju statusa tzv. Kosova.
Predsednik Češke Miloš Zeman nadovezao se na te reči i dodao da će, kada je reč o njegovoj inicijativi da zvanični Prag poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, pokušati da ubedi svoje kolege.
"Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima izneti predlog o povlačenju priznanja.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1599275



online
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

^
Govoreći iz vlastitog iskustva jer putujem puno i komentarima raznih ljudi, obični stanovnici Hrvatske na to pitanje gledaju sa "boli me đon" ili "pa to i jeste njihovo" pa sve do "ako je išta srpsko, to je".

Naravno uvijek postoje oni koji na sve srpsko reže... ali ovdje je samo politika u pitanju.

Svi vidite da Hrvatska i nema samostalnih odluka i da politika slijedi naredbe drugih. Vjerujem da je tako u dosta država svijeta koje su priznale Kosovo.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32528

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera Ramuš Haradinaj kaže da je Priština dala mnogo za postizanje dogovora sa Beogradom, te da ne veruje ni da SAD traže da uradi nešto više.

"U situaciji smo da ne znamo šta još da damo. Ne možemo da otvorimo granice da bismo udovoljili Srbiji i ne možemo da prihvatimo Dodikovu republiku ili Putinovu republiku samo da bismo udovoljili Srbiji", naveo je Haradinaj u intervjuu za Glas Amerike na albanskom.
https://www.blic.rs/vesti/politika/haradinaj-dali-.....mo/lncwcf3

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Dok je ovakve pozitivne energije, bice i buducnosti za KiM.
Vila sa Kosara.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32528

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka ponovila je danas da će na izborima na KiM moći da se glasa samo sa "kosovskim identifikacionim dokumentima" i upozorila da će svi članovi komisija koji se ne budu pridržavali smernica o upotrebi identifikacionih dokumenata snositi pravne posledice.

Daka je na taj način reagovala na izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića koji je okrivio zvaničnike u Prištini za diskriminaciju Srba zbog odluke da se na izborima 6. oktobra glasa samo sa dokumentima izdatim na tzv Kosovu, prenosi Kosovo onlajn pozivajući na Kosova pres.
https://www.blic.rs/vesti/politika/predsednica-cik.....ma/e3qwj41


Metju Vitaker koji je posetio Kosovo pre neki dan nije Trampov čovek i ne predstavlja ni u čemu američku vladu, rekla je portparolka američkog Stejt Departmenta
"Gospodin Vitaker je privatni građanin. On ne govori u ime američke vlade", rekla je portparolka Morgan Ortagus za VICE, a preneo KoSSev.
Gazeta Express je, na dan kada je Vitaker stigao na Kosovo, izvestila da je na osnovu članaka objavljenih u stranim medijima, Vitaker zapravo pod istragom FBI-ja pod sumnjom da je deo prevarantske kompanije.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1599541

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32528

Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela, aktuelnog američkog ambasadora u Nemačkoj, za specijalnog predsedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.
O imenovanju Grenela saopštila je Bela kuća. Njega za taj položaj mora da potvrdi Senat, navodi Glas Amerike. Kako piše Vašington tajms, Grenel bi trebalo da uporedo obavlja obe funkcije.
Vašington tajms dodaje da je Tramp kasno sinoć izabrao Grenela za specijalnog izaslanika.
Ričad Grenel je ambasador SAD u Nemačkoj od 8. maja 2018. godine.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1599575

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2991
  • Gde živiš: Beogard

Kad ono ustvari:

Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika



Citat:Nova fotografija do koje je došao KRIK prikazuje tajni susret poznatog kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i uticajnog čoveka srpskog podzemlja Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je novinarima objasnio izvor koji je dostavio fotografiju, sastanak na jahti dogodio se u leto 2017. godine, a Pacoli je ubrzo nakon toga napravio iznenađujući preokret – napustio je dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.

Pišu: Bojana Pavlović, Stevan Dojčinović

Na luksuznoj jahti usidrenoj u luci nadomak Starog grada u Budvi odigrao se tajni sastanak. Trojica muškaraca razgovarala su uz večeru na krmi broda opremljenog nameštajem od bele kože, pokazuje fotografija do koje su došli novinari KRIK-a.

U njihovom društvu bile su i dve nepoznate ženske osobe, ali su novinari prepoznali muškarce – i oni nisu ekipa za koju se očekuje da sedi zajedno.

U beloj košulji, u sredini stola, sedi Bedžet Pacoli, najimućniji čovek na Kosovu i najpoznatiji lobista za kosovsku nezavisnost. Sa njim sedi Goran Rakić koji je u to vreme izabran za predsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. Treći muškarac, nagnut nad tanjirom, je ozloglašeni srpski biznismen Milan Radoičić, koga često nazivaju „gospodarom severa Kosova“. Danas je ovaj čovek na Kosovu osumnjičen za učešće u ubistvu političara Olivera Ivanovića.


Sleva nadesno Rakić, Pacoli i Radoičić (foto:krik.rs)
Izvor koji je novinarima KRIK/OCCRP dostavio fotografiju rekao je da ona nastala u leto 2017. U to vreme na Kosovu je bilo napeta situacija. Tek što su bili okončani parlamentarni izbori i nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade. Usledili su teški pregovori.

Kako je izvor novinarima rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje ovog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko učesnika sastanka nije pristao da govori za KRIK.

Ali ono što je sigurno je da je Pacoli, ubrzo nakon ovog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, napravio neočekivani preokret. Ostavio je svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“ – činili su je bivše vođe OVK. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu.

Pacoli je dobio mesto ministra spoljnih poslova, a članovi Srpske liste tri ministarstva.

„Haradinaj nije imao dovoljno glasova čak ni sa Srpskom listom. Pacoli je spasio stvar. Njegov potez bio je iznenađenje jer je tokom izborne kampanje optužio članove te koalicije da su mu pretili“, kaže za KRIK Agron Demi, politički analitičar prištinskog Instituta za napredne studije GAP.

Lobista za nezavisnost

Pacoli je čuven i van Kosova. Ovaj švajcarski državljanin kosovskog porekla poseduje imovinu vrednu oko 900 miliona evra, kako prenose mediji. Pre nego što je ušao u politiku 2006. godine, Pacoli je stekao ime kao građevinski magnat i jedan od najistaknutijih lobista za priznavanje nezavisnosti Kosova.

Krajem devedesetih, bio je umešan u jedan od najvećih korupcionaških skandala u Rusiji. Njegova švajcarska građevinska kompanija „Mabeteks“ dobila je unosne poslove obnove Kremlja. Nakon što je posao završen, tužilaštvo je pokrenulo istragu sumnjajući da je Pacoli podmićivao visoke ruske zvaničnike, uključujući predsednika Borisa Jeljcina i njegove dve ćerke.

Pacolijevi problemi sa nadležnima bili su kratkog veka. Tužilac Jurij Skuratov koji je vodio istragu protiv njega otpušten je nakon što se u javnosti pojavio snimak iz hotelske sobe na kom se on navodno vidi u seksualnom odnosu sa dve prostitutke. Tadašnji direktor ruske tajne službe FSB, Vladimir Putin javno je potvrdio da je muškarac na snimku zaista Skuratov. Putin je kasnije postao predsednik Rusije.

Slučaj je prešao u ruke drugog tužioca koji ga je zatvorio zbog nedostatka dokaza. Paralelna istraga o Pacoliju koja se u Švarcajskoj vodila za primanje mita i pranje novca, takođe je obustavljena.

U to vreme Pacoli je već bio važan lobista za kosovsku nezavisnost. Osnovao je lobističku kompaniju „Alijansa za novo Kosovo“ koja se nakon nekoliko godina razvila u političku stranku. Bio je izabran za predsednika Kosova 2011, ali se tu zadržao samo mesec dana, pošto je sud poništio izbore.

Pre leta 2017, Pacoli i njegova stranka bili su deo koalicije koju je predvodio prethodni premijer Isa Mustafa. Pacoli je tada odbijao svaku saradnju sa suprostavljenom koalicijom PAN, opisujući tako nešto kao „gotovo nemoguće“. Ali izgleda da se posle sastanka sa Rakićem, formalnim predsednikom Srpske liste i Radoičićem, predomislio.

Srpska lista bila je deo Mustafine vlade, ali nije bilo očekivano da će podržati koaliciju „ratnog krila“ čiji je kandidat za premijera bio Ramuš Haradinaj – u Srbiji okarakterisan kao ratni zločinac. Predstavnici Srba, kao i Pacoli, ipak su podržali Haradinaja i vlada je sastavljena.

„Interesi Kosova su iznad partijskijh“, objasnio je tada Pacoli. „Razgovarao sam sa svojim međunarodnim prijateljima, najvažnijim prijateljima Kosova, kao i sa građanima i doneo pravu odluku. Nije bilo alternative.“

Što se tiče Srpske liste, tri meseca pošto je postao premijer, Haradinaj je jasno stavio do znanja koliki je Radoičićev uticaj među Srbima na Kosovu.

„Razgovaram sa svima, sa Milanom Radoičićem. On je neki sa severa koji se pita za sve“, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji „Slobodno srpski“.

Čovek koji se pita za sve

U to vreme Radoičić nije bio ni na kakvoj političkoj poziciji, ali njegov uticaj u podzemlju učinio je da postane čovek koji odlučuje.

Radoičić je kum i desna ruka Zvonka Veselinovića, čoveka koga izveštaji policije i obaveštajnih službi opisuju kao vođu kriminalne grupe na severu Kosova koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Još jedan bitan susret
U julu 2017. kosovski portal „Gazeta Ekpress“ objavio je fotografiju Haradinaja kako sedi sa Radoičićem u prištinskom restoranu „Tifani“. Dvojica muškaraca bila su ležerno obučena, a fotografija je tajno snimljena sa susednog stola. Ovaj sastanak dogodio se otprilike u isto vreme kad i onaj na jahti, a pokrenuo je glasine da su se Radoičić i Haradinaj dogovorili da ga Srpska lista podrži.
U nelegalnim poslovima, Veselinović je, kako piše u izveštaju BIA-e, sarađivao sa albanskim kriminalcima južno od Ibra, od kojih je najpoznatiji Ismet Osmani, sa nadimkom Curi, koji je sredinom ove godine uhapšen na Kosovu zbog reketiranja.

Prema tom izveštaju, Radoičić je preuzimao drogu od Osmanija i prebacivao je u Srbiju.

Uprkos ovim optužbama, Veselinoviću i Radoičiću sudilo se za zloupotrebe u privredi, ali su na kraju oslobođeni. Radoičić je bio optužen i za otmicu makedonskog biznismena, ali je oslobođen nakon što je žrtva tokom suđenja promenila iskaz.

Srpska lista, stranka na koju Veselinović i Radoičić imaju uticaj formirana je 2014. godine i ubrzo je postala jedini igrač u srpskoj zajednici.

Nekoliko zastrašujućih događaja dovelo je do brzog uspona ove stranke.

Pre lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici 2014. godine, uhapšen je Oliver Ivanović, njihov najveći politički rival i stavljen u pritvor zbog sumnje da je počinio ratni zločin. Drugi kandidat Dimitrije Janićijević je ubijen, a treći se povukao iz trke.

Nakon ponovljenih izbora, gradonačelnik Severne Mitrovice postao je Goran Rakić.


Radoičić i Rakić na proslavi desetogodišnjice Srpske napredne stranke (foto: fejsbuk)
Srpska lista je i jedina srpska stranka na Kosovu koja ima bezuslovnu podršku vlade Srbije. Pre nego što je postao predsednik, Aleksandar Vučić je otvoreno podržavao Veselinovića, ističući da je on borac za interese Srba na Kosovu.

Veselinović se čak sreo sa Vučićevim bratom Andrejem u restoranu na Kopaoniku 2015. godine, kako su KRIK/OCCRP otkrili početkom ove godine, takođe na osnovu jedne ključne fotografije. BIRN je nakon toga objavio drugu fotografiju njihovog susreta tokom izborne kampanje 2014. godine.

Dok su Beograd i Priština u otvorenom sukobu u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova, srpski kriminalci imaju pristup osobama na najvišim pozicijama u obe zemlje, otkrivaju objavljene fotografije.

Za Vučića rodoljub, za tužilaštvo begunac

Radoičić je ozvaničio svoju ulogu u Srpskoj listi u junu 2018, kada je postao potpredsednik stranke.

Njegov uticaj je bio očigledan i ranije.

„Gradonačelnici srpskih opština na Kosovu su mi se žalili da je Radočić taj koji je donosio odluke“, kaže Rada Trajković, srpska političarka i bivša poslanica u skupštini Kosova, za KRIK/OCCRP.

„Rekli su mi da je imao neformalnu kancelariju u restoranu „Grej“ u Kosovskoj Mitrovici gde je naređivao ko će šta da radi. Birao je imena ministara, šefova policije na Severu Kosova i sudija. I bio je na direktnoj vezi sa Haradinajem“, kaže Trajković, koju je Radoičić nedavno tužio.

Radoičić, međutim, više nije na Kosovu.

Ubrzo nakon što je preuzeo ulogu jednog od vođa stranke, morao je da pobegne jer ga je policija tražila zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića koje se desilo u januaru 2018. godine.

Nije iznenađenje, srpski predsednik Vučić stao je u njegovu odbranu. Vučić se sa njim sastao u Beogradu i rekao javnosti da ga je srpska policija ispitala i da je sigurna da Radoičić nije umešan u Ivanovićevo ubistvo. Vučić je insistirao na tome da je Radoičić rodoljub koji brani položaj Srba na Kosovu, a slučaj protiv njega je označio kao politički motivisan.

Ipak, na Kosovu je Radoičić drugačije viđen.

„Posle ubistva Ivanovića, političari na Kosovu počeli su se distancirati od njega“, kaže analitičar Agron Demi.

Istraživanju je doprineo Lorens Marzuk (OCCRP)

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Dicus ::Kad ono ustvari:

Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika




Jel to onaj umetnik sto je na poligrafu ritmom srca napisao na papir
"Domovina se brani jahtom I ribom u vodi
I visokim stablom sto raste u slobodi" ?

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Sinoc se najcrnji fasizam pojavio na nacionalnoj frenfekciji. Profesor BG univerziteta Danijel Sinani je 50+ puta nazvan tacijevim/haradinajevim profesorom, OVK I teroristickim profesorom I Siptarom koji vrslja po Beogradu.
Maric, koji 24/7 prikazuje kurve, sex I neki dan smrkanje droge u rijalitiju, na nacionalnoj frenfekciji je fasistickim govorom vredjao profesora koji je na unesco listu nematerijalnog dobra ubacio kolo, Slavu I gusle , jedine tri stvari koje su srpske na unesco listi nematerijalnog bogatstva.
Nije uopste bitno, Sinani je Goranac koji je rodjen I citav zivot zivi u BG-u. Povod je taj sto je Sinani u komisiji za doktorat Malog.
Covek koji je dve godine isao po Srbiji, CG I RS, kao Vuk Karadzic nekada, prikupljao guslarske pesme, sva kola od gluhog glamockog do vlaskog I zikinog I napisao eseje I istorijat za unesco zastitu je zbog dnevne politike postao OVK profesor I sve to govori moralna I ljudska nakaza koja se hvali kako nakon izlaska iz njegovog rijalitija devojke treba da se pozdravljaju "dogodine na Cazimu".
Jos samo fali da coravi dezerter prebroji krvna zrnca heroju Abduli Emetiju I saopsti da li je NATO avione ganjao pilot VJ ili neko drugi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1270 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 5 sakrivenih i 1215 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, Apok, babaroga, Bojan85, Boris90, bufanje, cavatina, cemix, comi_pfc, CrazyDiablo, djboj, DonRumataEstorski, DPera, dule10savic, GandorCC, Georgius, GORDI, gorican, Još malo pa deda, Klecaviks, kybonacci, moldway, mrvica78, muaddib, nenad81, NoOneEver Dreams, novator, nuke92, Panter, Parker, procesor, repac, rovac, scimitar19, shaja1, Smiljke, SR-3m, Srky Boy, Srle993, stalja, StepskiVuk, Stoilkovic, virked, VJ, vlad4, vladaa012, vladulns, wizzardone, yrraf