"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2114

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32529

Birališta na Kosovu i Metohiji, gde se održavaju vanredni parlamentarni izbori, zatvorena su u 19 časova. Izlaznost na izborima bila je više od 46 odsto, a u srpskim sredinama na severu KiM skoro 70 odsto. Prema prvim izlaznim anketama, Samoopredeljenje Aljbina Kurtija osvojilo je 45 odsto glasova.
Građani na Kosovu i Metohiji glasali su za 120 članova parlamenta. Na glasačkom listiću je 28 lista, među kojima su tri srpske grupacije.
Prema podacima Centralne izborne komisije, izlaznost je bila 46,9 odsto, tri odsto više nego na izborima u oktobru 2019. godine.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....ruar-.html



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32529

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Srbija ima informaciju da Albanci žele da Kosovo učlane u Konferenciju ustavnih sudova.
On je rekao da će to biti poznato u martu.
"Ako je to istina, to znači da oni više ne poštuju nijednu normu Vašingtonskog sporazuma. Mi ćemo biti primorani da na to odgovorimo, a odgovor im se neće svideti", kazao je on.
Dodao je da se ti potezi neće svideti Prištini, te da ih moli da razmisle još jednom.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1811978

Ukupna izlaznost je oko 65.000 u srpskim sredinama, pet posto više nego na prošlim izborima, naveo je predsednik Srpske liste.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....ndata.html



offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Одржала такозвана република час демократије Србији.

А наши се и даље баве пропагандом. Изашло каже 65 хиљада у српским срединама. А колико је ту српских гласова? Исто као и сваки пут.

Уз једноумље, две мафије, притисак посла и учлањења комплетних општина у једну странку - то је стално закуцаних 5% гласачког тела на КиМ.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554

Citat:Predsednik SAD Džozef Bajden uputio je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsednika Vjosi Osmani povodom 13 godina od proglašenja nezavisnoti Kosova.
Citat:"Radujemo se i jedva čekamo da sa novom vladom sarađujemo na putu Kosova ka integraciji u EU. Treba uraditi još mnogo posla na postizanju normalizacije odnosa sa Srbijom, kao i na osiguranju postizanja konačnog sporazuma uz međusobno priznanje”, kaže se u pismu predsednika SAD Vjosi Osmani.
U pismu se navodi i da Kosovo ima posebno mesto u porodici Bajden, s obzirom na to da je najstariji sin Bo Bajden, koji je preminuo zbog raka, jedan deo svoje karijere proveo upravo na Kosovu.

Arrow https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1812737

online
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2523
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

2008 - Европска унија донела је једнострану одлуку о слању мисије на Космет, без одобрења Савета безбедности УН или генералног секретара УН, упркос оштром противљењу Србије. Холанђанин Питер Фејт именован је за специјалног представника ЕУ на Косову и Метохији, а бивши командант Кфора, Француз Ив де Кермабон, за шефа мисије ЕУЛЕКС.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32529

Dijalog Beograda i Prištine, sudeći po izjavi predsednika pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji se vraća na premijersku funkciju, neće biti među prioritetima. Iako ne najvažnija tema, ubrzo sa proglašenim rezultatima bavio se baš tim pitanjem. Zato analitičari i u Beogradu i u Prištini smatraju da tok dijaloga ipak malo više zavisi od međunarodnih faktora.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....stina.html

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25671
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Можда ће вам се учинити ова истинита прича (проширени приказ филма, са описом околних догађаја) позната, а можда и небитна. Углавном, у њој је све, од речи до речи, од слова до слова, тачно. Само што не знам , да ли је тај филм икада приказан на нашој телевизији (не рачунам термине после два ноћу и сличне). Ето, нека ово литерарно виђење (али и документаристичко), буде некоме повод да се сети због чега смо започели ову тему...

''КОСОВО, ВЕЧИТИ ПОГРОМ''

Овај приказ, боље речено, опис доживљаја, јесте нешто што дугујем овој збирци, али и свим својим колегама које су прошле ситуацију коју ћу описти. Догађај јесте везан за документарни филм, али мој приказ се не бави самим филмом (мада му је посвећено довољно простора како би читалац разумео о чему је , заправо реч), већ социјално-политичким контекстом који га прати.
Прича је дубоко трагична, као и све што је везано за историјску позадину збивања на Косову, не само од времена велике битке, већ посебно из прошлог и овога века. На четвртом фестивалу Волоколамски рубеж ''Сергеј Бондарчук'' у Волоколамску, 2007. године, доживео сам необично искуство. Пре сваког филма, публици се представља аутор , или аутори, ако су присутни. Уколико нису, официјелни спикер неколиким речима упути гледалиште у садржај и повод позива тог филма на фестивал, без обзира на то што је сваки филм титлован или синхронизован, што је један од услова да уђе у конкуренцију. После сваког филма публика аплаудира празном екрану, као да на тај начин жели да посредно пренесе своје утиске, или подели међу собом осећања.
Посете документарном програму су нешто мање него филмском. Разлог није у томе да су документарни филмови мање популарни, напротив; документарни програм се приказује целог дана, па људи који раде (а незапосленост је нешто мања од процента) не могу да дођу. Обично тада организатор позове студенте или ученике , не само ради попуњавања сале, већ стварно из жеље да се и они нечему науче - и то функционише. За филм ''Косово, вечити погром'', српског аутора Банета Милошевића, то није било потребно. У салу тог преподнева није могло да се уђе , као да је у питању недељна пројекција за децу. Око биоскопа је била необична , свечана тишина и гужва у којој није било нереда. Људи су улазили, заузимали места, уносили столице.
Када је завршен филм ''Косово, вечити погром'' у пуној тишини, уместо аплауза, мени су почеле да прилазе колеге из жирија и да ми стискају руку, као да изјављују саучешће. Једночасовни филм о вековном паклу Косова са већином необјављених снимака до тада. Публика која је знала да је један члан жирија из Србије сместа је схватила да сам ја тај Србин и онда су сви хтели да стегну руку. У пуној тишини, рекох, и без иједне речи. Имао сам ту част да најавим филм, којом приликом сам напоменуо да сам , као припадник посебне јединице милиције, био учесник и сведок свега онога што филм приказује. И заиста - у филму сам препознавао кадрове који су се чували у архиви тадашњег ССУП. Много ситуација које никада нису биле приказане на РТС, виђене су у овом филму. Чак и да није било професионалне занатске перфекције, јасно је било, из кадра у кадар, шта се на Косову догађало и догађа. Како се филм одвијао пред очима публике, мук у сали је био све већи и гушћи, а свака од тих секвенци, потпуно истинита и без патетике, сваљивала се с екрана пред публику која је и сама доживела све и свашта . Русија је земља која је стално у неком прикривеном или јавном сукобу, и сви су , захваљујући високој безбедносној култури, на ''тихом ходу'' када је реч о заштити своје отаџбине и спремности да се за њу жртвују. Не постоји квадратни центиметар територије који би они препустили, а да не изгину до последњег.

Зашто је ова прича потресна? Аутор филма, Бане Милошевић није био ту да прими награду и ја сам се обавезао да му је предам у Руском дому у Беогаду у некој пригоди. Господин случај је хтео да преко телефона сазнам да је то исти Бане с којим сам пре скоро три деценије полагао пријемни испит на Позоришној академији! У Руском дому догодила се симболична ствар, као да смо на фестивалу: на руској територији, у Београду, члан жирија је званично предао награду - као да смо у Русији. Онда је мој добри Бане изашао и дао ми парче папира да прочитам уместо њега. Рекао ми је: ''Прочитај, молим те, овај текст, ја не могу...''Био је то допис Заједнице телевизија Москве (има их преко осамдесет) на званичном меморандуму, са пет потписа, печата, итд. Дописом је председник Заједнице потврђивао Банету да је за недељу дана само на Првом каналу централне телевизије тај филм репризиран четири пута, а на свим осталим укупно преко триста пута. За недељу дана!! Онда је Бане, онако мирно каквог га је бог створио, рекао занемелој сали: ''Да, али зато још није приказан на РТС, јавном сервису Србије...Ваљда да не узнемири јавност.''. Тада се догодило исто оно што и у Волоколамску : публика је прилазила нама двојици и без речи пружала руку. Можда некоме ово делује невероватно, сада када се разговор с непријатељем који је окупирао нашу територију назива дијалогом, али тада то није било, а на територији Русије никада и неће бити.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32529

Srbija ima čvrste garancije pet zemalja da su spremne da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, pišu beogradski mediji.
Ukoliko Priština bude prekršila sporazum po kom treba da se uzdržava od kandidatura za prijem u međunarodne organizacije, Beograd će od tih država zatražiti da aktiviraju proces povlačenja priznanja, prenele su Večernje novosti pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.
List je podsetio da su se Vašingtonskim sporazumom iz septembra prošle godine, Beograd i Priština obavezali na jednogodišnji moratorijum na kampanju za povlačenje priznanja, odnosno na podnošenje zahteva za prijem u neku od međunarodnih organizacija.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1813641

online
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

@Sirus

Где се може погледати тај филм?

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25671
  • Gde živiš: I ja se pitam...

amaterSRB ::@Sirus

Где се може погледати тај филм?


Питаћу Банета. Нисам се сетио да тражим на Јутјубу. Можда тамо има...

Нема на ЈТ. Очигледно је против тог филма тиха али изражена опструкција. Мени је жао што сам један од ретких Срба који га је видео, па не могу да вас убеђујем како је тај филм драматичан.
Моје објашњење није параноично, већ логично: ми не знамо шта је све потписано у Куманову, али сваки потез свих досадашњих власти говори о томе да је то била капитулација са мноштвом услова. Не бих се сачудио да су нам забранили ''таласање'' било које врсте. Уосталом, то се види у дозираним изјавама наших ''политичара''.

Да ли да подсетим на ону будалаштину од воза, или на то да преговоре с непријатељем називамо дијалогом? А тога има још...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1104 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 3 sakrivenih i 1055 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, amaterSRB, amstel, babaroga, bigfoot, bojank, Boris Bosiljčić, BORUTUS, Centauro, cifra, doom83, draganl, flash12, gorican, havoc995, ILGromovnik, Istman, Ivica1102, Joja, kinez88, KOV, kybonacci, macak44, mačković, MB120mm, Mercury, milenko crazy north, Misirac, Nemanja.M, ObelixSRB, radionica1, robert1979, Romibrat, rovac, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, vathra, virked, Vlad000, wizzardone, wolverined4, ZetaMan, zixmix, zlaya011, 1107