"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2221

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

dragon986 ::Citat:
1) Устав 1974. је донешен после чистке српског рујоводства 1966-1972. када су елиминисани сви Срби комунисти који су нешто значили, а остављени само Титови и Кардељеви послушници.


Da, a dok su pevali ode komunizmu, bilo je sve u redu. Ko je cinio najveci broj Komunista? A cistke nemoj molim te, te jeftine manipulacije. Redom su sva rukovodstva glasala za Ustav iz 1974, ne zanima me komunisticko raslojavanje, Zapad ga nije doneo vec mi sami. Seti se kako su sva rukovodstva obe AP slavila i Srbi i Albanci i Madjari.



Dragone, pod hitno da uzmeš neku literaturu koja obrađuje istoriju SFRJ.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8465
  • Gde živiš: pecina stroga

dragon986 ::E pronadjoh evo ga taj clan. Nigde ne pise nezavisnost i referendum,



Izvini, a kako ti prevodis "to determine a mechanism for a final settlement for Kosovo, on the basis of will of the people"?

Ja prevodim da je jedini nacin da se ustanovi sta je "will of the people" referendum. Nije sija nego vrat, Jer lakse je potpisati "will of the people" (i kasnije taj eventualni potpis prodati napacenom srpskom narodu) nego potpisati referendum. Klasicna anglosaksonska jezicka smicalica.

Treba prestati vise sludjivati ovaj narod i praviti se pametan. Sta je bilo bilo je, daj da vidimo sta dalje.



offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

dragon986 ::E pronadjoh evo ga taj clan. Nigde ne pise nezavisnost i referendum, i pise upravo ono sto je profesor rekao. Da ukinemo jedan Milosevicev mit koji je prihvatio uzgred budi receno. Ono sto je njega odbilo jeste sto se Hag spominje na nekoliko mesta, a on je znao da ako pristane na ovo gubi vlast, a kada izgubi ode u Hag toga se on plasio. A prodao pricu narodu.







3. Three years after the entry into force of this Agreement, an international meeting shall be convened to determine a mechanism for a final settlement for Kosovo, on the basis of the will of the people, opinions of relevant authorities, each Party's efforts regarding the implementation of this Agreement, and the Helsinki Final Act, and to undertake a comprehensive assessment of the implementation of this Agreement and to consider proposals by any Party for additional measures.

Nigde ne piše nezavisnost i referendum. Ali ako bi mogao da mi ovo prevedeš. Uključujući i boldovano - on the basis of will the people.

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Sim.a ::Neko pomenu pokrajine u SFRJ i Miloševića. Ja se sećam "Jogurt revolucije" i sve priče oko toga. Sećam se i Žute grede u CG. To su sve bili izgovori Miloševića i komunista Srbije da pokupe glasove u predsedištvu kako bi mogli da izigraju kolektivno odlučivanje. Kosovo je bilo izgovor za njih radi većeg plana a ne pravi razlog. Tipičan pristup ovde. Pravimo se najpametniji kao da ostali nemaju oči dok izigravamo sistem koji je predviđen da radi za sve jednako i preusmeravamo ga samo na svoju vodenicu. Pamtim i poslednju sednicu KPJ i uživo sam gledao prenos i sve što je išlo dok slovenačka delegacija nije napustila skup. Sećam se kad je onaj stari komunista iz Slovenije izašao i prorekao našu sudbinu kao upozorenje za Miloševića. Još su onda ovde isto tako mediji kao i sad histerisali odakle njemu pravo da on tako prstom maše i priča to našem vođi. I onda se to što je on rekao Miloševiću i komunistima Srbije prenosilo kao pretnja Srbiji i Srbima.
Ko god je imao pameti i očiju bežao je od politike komunista Srbije što se tiče Jugoslavije. Milošević je hteo moć kao Tito a narod u Srbiji je u većini hteo takvog vođu. Hteo je Tita ali u Srbinu. Nikakvu demokratiju, nikakve građanske slobode i prava.


@Sim.a

Gledao sam tu posljednju sjednicu, zapravo kongres SKJ, kao i ti na TV.. Sjecam se suza Sonje Lokar.
Slazem se sa svim napisanim.
Sam nacin na koji se bez polticke milosti S. Milosevic obracunao sa politickim protivnicima u Srbiji, (Ivan Stambolic, Dragisa Pavlovic) govori dovoljno.

Nakon obracuna sa Stambolicevom strujom 1987 u Srbiji, dolazi rusenje rukovodstva AP Vojvodine mitingom 05.10.1988., rusenje rukovodstva AP Kosovo u novembru 1988, rusenje republickog rukovodstva Crne Gore mitingom u januaru 1989, hapsenje Vlasija i izvarendno stanje na Kosovu nakon mitinga krajem februara 1989., veliki nacionalni miting bez premca do tada u Jugoslaviji u junu 1989 na Gazimestanu i onda preglasavanje Slovenaca na 14. kongresu u januaru 1990.

Kao sta sam i naveo u posljednjoj poruci, Slovenci dolaze na taj posljednji kongres sa sluzbenom agendom koja je bila usvojena na slovenskom kongresu u decembru 1989 "Evropa zdaj! Z Jugoslavijo k Evropi"
Svi prijedlozi slovenaca su bili odbijeni preglasavanjem, izmedju ostalog i prijedlozi: da se izbaci iz zakonodavstva odredba o takozvanom verbalnom deliktu, da se zabrani mučenje političkih zatvorenika, kao i da se ukinu politička suđenja. Tijesno je odbačen i prijedlog jednog slovenskog delegata da se prekine ekonomska blokada iz Srbije. Bilo je i slučajeva odbacivanja amandmana delegata iz Slovenije, a prihvaćanja sličnih amandmana predloženih od delegata iz drugih republika.
Znaci ljudi su predlozili ono sta je danas standard, i sve je bilo odbijeno. Mogli su bar to prihvatiti a druge stvari odbiti.

Ne zaboravimo da je Berlinski zid pao 09.11.1989.
A Causesku srusen u decembru 1989-e.

Prije zajednickog, 14 kongresa SKJ, sve republicke partije imali su svoje kongrese na kojem su usvajali platformu daljnjeg djelovanja. Kongres slovenske Zveze komunistov Slovenije se odrzao od 22-23.12.1989.
".. Še pred kongresom so dali v javnost in članstvu v razpravo osnutek novega programa pod naslovom Evropa zdaj! in s podnaslovom Z Jugoslavijo k Evropi.."
Tekst za link

Posljednji kongres SKJ je bio odrzan 20-22 januara 1990.

Uzevsi u obzir kako se S. Milosevic bez politicke milosti obracunao sa svojim kumom Stambolicem 1987. tesko je bilo ocekivati neku politicku milost prema neistomisljenicima u ostalim pokrajinama/republikama.

Lp

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

riva ::Slažem se za Makedoniju.
Koja bi bila njena alternativa da je prošla drugim putem? Trajni građanski rat? Podjela izmedju Albanije i Bugarske? Na žalost nisu imali drugih opcija.
Povijest ne počinje ni 1912 ni 1918 a bome ni 1995.






Citat:Šta se tiče imidža. Ne bih rekao da je to nebitno i da npr "Englezi po default mrze Srbe".

Ako je meni upućeno, nisi dobro ispratio. Ne govorini o kakvoj mržnji po deafaultu.



Citat:Time su Slovenci, da podsetimo mlađe čitaoce, izrazili jasno opredeljenje za Evropu. Tačnije za ulazak Slovenije, odnosno čitave SFR Jugoslavije u Evropsku ekonomsku zajednicu. Pošto Unija tada još nije postojala.

Po tebi ispade da je SR Slovenija tu sad bila neki svetionik a nije tako. Razgovori sa EEZ su se vodili na nivou federacije. Raspoloženje jugoslovena za Evropu bilo je svuda slično. A takođe i republičkih rukovodstava. Razlika je bila u konceptu. SR Slovenija nije želela da njen put u EEZ bude usporavan zbog problema drugih republika (ovde ne mislim na Srbiju ili ne samo na nju). Sloveniju danas doživljavamo kao svetionik progresa i liberalizma u SFRJ ali nije baš tako.

Citat:Zarad mlađih čitalaca, opet, ali bogami i starijima da osvežimo pamćenje, u Jugoslaviji se o tome uveliko raspravljalo, pa su čak vođeni i neki razgovori u tom smislu.

U stvari, na tom pitanju je počeo raspad Jugoslavije. Slovenija nije htela da čeka, a Srbija je sve više gledala put Moskve. Da bi pokazala ko je veći Evropljanin, Srbija je uvela blokadu slovenačke robe. Tvrdilo se da će Slovenija propasti čim više ne bude dobijala naše voće i povrće, i čim ovde ne bude mogla da prodaje svoje džempere i frižidere. Odziv je bio masovan..."
Tekst za link


Mogao bi onda, zarad mlađih čitalaca a i ovih starijih da osvežiš pamćenje i navedeš razloge te blokade.
Prvo, nakon štrajka rudara u Trepči dolazi do skupa u Cankarjevom domu gde Kučan i sukovodstvo slovenije pod parolom "AVOJ se brani u Trepči" daju svoju podršku trepčanskim rudarima (što je sasvim legitimno). Nakon toga biva organizovan Miting istine u Ljubljani koji, dakle u tom svetioniku progresa i demokratičnosti biva zabranjen od strane rukovodstva SR Slovenije. Ovu zabranu mitinga istine Srbija doživljava kao neprincipijelnost slovenačkog rukiovodstva i kao odgovor uvodi blokadu slevenačke robe, što je više bio demonstrativni i populistički čin nego što je imao stvarnu nameru propast slovenačke privrede.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Rakić je zahvalio građanima, pre svega na severu KiM, naročito u Severnoj Mitrovici, gde su, istakao je, ostvareni apsolutno najbolji rezultati do sada.

Kako je dodao, prema preliminarnim podacima u Severnoj Mitrovici Milan Radojević osvojio je više od 10.776 glasova.

"U opštini Gračanica, gde su građani pokazali visok stepen odgovornosti, naša kandidatkinja Ljiljana Šubarić, osvojila je oko četiri puta više glasova od svog protivkandidata", rekao je Rakić i dodao da su to preliminarni podaci.

Rakić je rekao i da je SL posle upada jedinica ROSU na sever KiM razmatrala mogućnost da ne izađu na izbore, ali da su posle konsultacija sa predsednikom Vučićem odlučili da ipak izađu na izbore u četiri opštine na severu.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li SL želi da uđe u kosovske institucije, rekao da ukoliko u novembru ne počnu konsultacije o formiranju ZSO, institucija neće biti.
https://www.rtv.rs/sr_lat/politika/rakic-proglasio.....80763.html


Milan. A. N. prenaduvavaju brojke kao i obično realna cifra je između 1200 000 - 1300 000 otišlo ih je dosta prethodnih godina na zapad.

offline

dragon986 ::

....Da mi nismo gresili, a i kada neko prizna da se pogresilo odmah ide tvrdnja, a i da nismo to uradili isto bi bilo. E dokle god ovaj narod i nase intelektualne elite, politicari pa na kraju narod prvo ne rese gde smo gresili ali bez imalo pristrasnosti, kako nam se to ne bi desavalo u buducnosti, necemo izaci na zelenu granu.....


Naša največa greška je bila ta, da smo olako prečutili Jasenovac, Jadovno itd.. pa se nam desilo maltene isto. Čovek koji je bežo tad bežo i u novoj istoriji od istih kao primer šta se desi kad prečutiš.
Meni ni dans nije jasno koj moj je Srbima posle 1944 trebala ponovo Jugoslavija kad su ponovo ratovali sa istima sa kojima su se udruživali 1918. Dva puta na isti način!

E sad konačno smo krenuli da obeležavamo stradanja i jasno stavljamo do znanja, ko jih je činio, da se nam nebi i u treče ikad ponovilo isto.

PS
Srbija je jedina zemlja iz bivše Jugoslavije koja nema zagarantovane granice, mislite o tome.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

A kako ste elegantno zanemarili sve ostale stavke u pregovorima, o konacnom rešenju. Uključujući i zavrsni Helsinski akt. 😂Nemojte manipulisati. I Rambuje je prihvaćen ta stavka o završnim pregovorima. Zato što referendum (slobodna volja gradjana) je jedan od elemenata koji bi se uzeo za način rešavanja), koliko je tada bilo Srba a koliko danas. Milošević bi pao posle ovoga, a sa novim vlastima (demokratskim) bi išlo teže. Pa samo budala ne prihvata ono što Albanci odbacuju, za njih je Rambuje bio loš. Setite se izjava Tačia, al je njima Olbrajtova, O brajen zavrnuli uši morali su nevoljno da prihvate, zato što su oni znali Miliševića. Njega je samo deo o prolazu NATO snaga bio problematičan sve ostalo je Milošević prihvatio. Tako da ne zaludjujmo narod.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Kurtijeva stranka loše je prošla čak i u opštinama gde je u februaru na parlamentarnim izobirma imala više od 60 odsto glasova.

Da je Kurti doživeo totalni debakl govori činjenica da od 38 opština u kojima su bili izbori ni u jednoj nije dobio dovoljan broj glasova za pobedu u prvom krugu.
Istovremeno, predsednik DPK Memlji Krasnići proglasio je pobedu u Južnoj Mitrovici, Uroševcu, Srbici, Kačaniku i General Jankoviću.

U drugi krug idu njihovi kandidati DPK u opštinama Prizren, Glogovac, Vučitrn, Štimlje, Dragaš, Mališevo i Klina, a najverovatnije i Kosovo Polje.

Takođe, Ramuš Haradinaj je izjavio da je ABK pobedila u šest opština, Đakovica, Suva Reka, Orahovac, Klina, Dečani i Junik, a da idu u drugi krug izbora u opštini Istok.

Upitan koga će njegova stranka podržati u drugom krugu za gradonačelnika Prištine, odgovorio je da će o tome odluku doneti predsedništvo Alijanse.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1938078

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32554

Ambasadi Srbije u Švajcarskoj je na jedan od zvaničnih mejlova upućena elektronska poruka, u kojoj se preti samom diplomatskom predstavništvu zemlje, ali i rukovodstvu Srbije.

Ambasador Srbije u Bernu Goran Bradić prijavio je slučaj pretnje nadležnim organima i zatražio pojačan nadzor za sva tri diplomatsko-konzularna predstavištva Srbije u Švajcarskoj - u Bernu, Cirihu i Ženevi, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....ohiju.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 873 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 7 sakrivenih i 826 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bigfoot, comi_pfc, Denaya, Dimitrise93, Dvojac005, FileFinder, FOX, Frunze, hologram, kikisp, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, ladro, Luka1998, mercedesamg, mikrimaus, milenko crazy north, milos.cbr, milutin134, MiroslavD, Mlav, Ne doznajem se u oružje, nebojsag, nemkea71, nenad81, nextyamb, nuke92, ObelixSRB, panzerwaffe, Smajser, Srle993, stegonosa, Stoilkovic, suton, vathra, Vlad000, vladulns, zeo