"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2225

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

dragon986 ::Dragon
Ovo vazi za J.Nenada, yaraf je dao smislena rešenja. Ono što hoću da kažem jeste da ja od J.Nenada ne čujem rešenje već konstantno priča to je moje, a sta cu sa njim nemam pojma resice se vec nekako, prebacićemo na sledeće generacije. Tako radimo sa kosovom od Kraljevine, pa nadalje i ako ćemo i dalje tako ne rešavamo ništa.



Dragone,

Jogurtmen je u prethodnim postovima dao viđenje stvari i sa tim postom se poprilično slažem.
I dalje mi nije jasno tvoje pitanje. Šta da radimo sa KiM i građanima Srbije na KiM? Pa upravo ono što jedna ozbiljna država i radi sa svojim građanima. Razgovara o poboljšanju statusa i integracji uz sva prava i obaveze koja su Ustavom građanima zagarantovana. Ja ne vidim o čemu tu ima da se razglaba.
Država raspolaže različitim mehanizmima za to.
Ta priča - "čije su ovce njegova i livada" ne pije vodu. Ovce dođu i odu, livada ostaje onome čija je. I to je fakat.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

@yrraf

Slažem se potpuno sa onim što si napisao

yrraf ::
Kako god okreneš jedno je sigurno, brzog rešenja nema. Vekovi su doveli do današnje situacije, takav se problem ne rešava tako što bahati moroni čija država postoji kraće od kosovskog problema misle da su uhvatili boga za jaja pa mogu sve da reše i prelome. Bolje i kontrolisan, zamrznut konflikt uz konstantne pregovore i rešavanje pojedinačnih pitanja, nego trulo brzo rešenje koje će ostaviti gorčinu i samo čekati da eksplodira. Videli smo kako izgleda kad se nacionalni i ideološki sukobi reše preko noći silom u Jugoslaviji. Posle pedeset godina sve dođe na naplatu i to sa kamatom a treba i više od 50 da se zaleče posledice "brzih rešenja".


Ne postoji brzo rešenje problema KiM. Insistiranje na međunarodnom pravu pa i po cenu kontrolisanog, zamrznutog konflikta nama danas daleko više odgovara nego brzo rešenje. Između brzog rešenja i priznavanja nezavisnosti tzv. Republike Kosovo stoji znak jednakosti. Nemojmo se zavaravati.
Na kraju, njima se daleko više žuri u rešavanju njihovog statusa. Oni i njihovi mentori pre svega insistiraju na brzom rešenju. Pa samo je to pokazatelj da mi moramo biti na "opposite" stanovištu.
Na kraju, zašto da ne, iskoristimo njihovu frazu - kada budemo svi u EU granice neće biti bitne.
Čemu granice između KiM i Srbije ako ih ne bude bilo između Srbije i Mađarske.
Dakle, hajde, ubrzajte proces ulaska Srbije (sa KiM) u EU te će tako granice i nama i njima biti manje važne.



offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2761

Nego, evo, ja davno spremio veš i presvlaku da idem na KiM dizginem.
Ali, nikako oni, ovi naši Srbi ugroženi, da pripucaju, pa da čujem vapaj za pomoć.
I
A
Šta bi?
Treba li da dolazim ili jok?
Ili je bitno za odbranu KiM tablice?
Ili Trepča, rudnici, termoelektrane.... za imovinu me nešto zabole da krvarim, u moj džep neće, a za tuđ se ne podmećem.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8467
  • Gde živiš: pecina stroga

jogurtmen :: Dokle, e to će zavisiti o naše pameti i mudrosti stečene kroz istorijske greške.

Mrka kapa za ovo. Jer srbi su drzavotvorni, al da sacuvaju to drzave sto stvore nema sanse. Istorija nas uci. Sljedeca generacija to raskurca dok si reko keks, za klikere i rokenrol

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Citat:Ja upravo eliminišem metafizički pogled na KiM. Ne pominjem ni "nebeski narod" ni Kosovski boj ni Kneza Lazara ni Visoke Dečane ni Pećku Patrijaršiju.
I ne, međunarodno pravo nije alternativa gorenabrojanog već je pravo. Opšta norma usvojena i prihvaćena i od jakih i od slabih. I ne, nije međunarodno pravo "za slabe" već je to pragmatični pristup. Ispostavilo se da je to naš najjači argument i mi ga trebamo koristiti. Da je naš adut demografija ne bih pomenuo međunarodno pravo već bi igrali na kartu demografije. Da je naš adut sila igrali bi na kartu sile, bez pomena međunarodnog prava.
No, naš je adut međunarodno pravo i mi se na njega moramo striktno pozivati. Karikiram - ni na pišanje da ne idemo u toku pregovora ako to nije u skladu sa međunarodnim pravom.
Zašto? Zato što, koliko god oni gledali na to selektivno, vezane su im ruke. Ako mogu bez nas, zašto jednostavno ne ubace Kosovo u Ujedinjene Nacije, Evropsku uniju, NATO ili gde već. Eto, mi smo slabi, a oni selektivni. Ne treba im priznanje Srbije. Čik neka ubace Kosovo u Ujedinjene Nacije. Ili tamo gde je lakše, u njihovo dvorište, u NATO. Ne može nikako. Zašto? Zato što se po pitanju KiM još neko tamo drži istog aduta kao i mi, a taj neko baš i nije slab.


Opet nisi razumeo ja sam rekao da se sada ta metafizika zamenila medjunarodnim pravom. Medjunarodno pravo koje ovde spominjemo mi smatramo kao da je USTAV sveta kodifikovan i obavezujuci za sve. Na medjunarodno pravo mozemo se pozivati i mi i oni. I njegova primena se menjala shodno uticaja velikih sila. Kada se urusavao kolonijalni sistem pravo samoopredeljenja je bilo mera vodilja, cak se nalazi u clanu 1 stavka br 2. pa onda kada se sa tim zavrsilo, i kada je pretila opasnost od sirenja tog talasa i na velike zemlje odbacilo se. Tako da to sto se ti pozivas, i mislis da je to prepreka nezavisnosti KiM-a nije tacno.
Medjunarodno pravo propisuje dva nastanka drzave, nastanak drzave kada nije podvrgnuto nikakavoj drugoj vlasti, i nastanak drzave kada proistice iz jedne drzave, ili vise drzava. E to je kljucno pitanje to je pitanje KiM i to Medjunarodno pravo ne zabranjuje. Ono propisuje sta treba imati neka drzava da bi se nazvala drzavom mora imati
- teritoriju, stanovnistvo, vlast koja je suverena
A da bi se nekako resilo i uskladilo sa tacku 2 povelje UN, pojasnjava se da se ne sme podstrekivati i ni bilo sta radiit sto bi imalo za cilj razbijanje teritorijalnog i pol jedinstva ali avaj samo u onim pravnim subjektima koje postuju nacelo jedinstva i samoopredeljenja naroda i koje imaju vlast i vladu na toj teritoriji.
Medjunarodno pravo poznaje sukcesiju i definise je blize Beckom konvencijom, kojom se regulise drzavna imovina i arhiv, dug socijalna davanja itd.
Tako da prestanimo da se pozivate na medjunarodno pravo posto je ono nemusto, zato smo i izgubili pred Medjunarodnim sudom, posto je ona plod tumacenja.
Ono za sta se mi drzimo jeste Helsinski zavrsni akt koji izricito zabranjuje promene granica u Evropi, i strogo postovanje granica i suverenosti. Ali se isto tako u clanu 8 pozivaju na postovanje samoodredjenosti i jednakosti to je usadjeno u deklaraciju OSCE. E ono sta nama odgovara i mi potenciramo i zbog cega je npr Makedonija usla u NATO jeste to sto i EU i NATO garantuju svojim clanicama i integritet i suverenitet, i u svoj savez ne primaju zemlje sa neresenim teritorijalnim pitanjem. Sada ce neko navesti Kipar, sev Kipar je priznala samo Tursku i Pakistan,, i nema apsolutno nikakvu tezinu. KiM je priznalo 100 zemalja ali je nisu priznale neke zemlje EU to je ono sto nama odgovara nikakvo medjunarodno pravo, UN rezolucije i sta ti ja znam. Drzava je drzava ako ima odredjenje karakteristike i ne mora biti clan nijedne medjunarodne organizacije, a i moze, to ne cini ni suverenost ni integritet. Tajvan je i suveren i ima integritet a nije ga gotovo niko priznao.
E sada nama EU stavlja uslov da pre ulaska u EU moramo postici pravno obavezujuci sporazum koji predvidja normalizaciju odnosa. Mi bismo da potpisemo taj sporazum al da on ne bude nezavisnost, kako bi ulaskom u EU resili pitanje granica. Cisto sumnjam da ce to biti moguce. Tako da nema to veze sa nikakvim medjunarodnim pravom vec sa njihovim pravilima.
Sto se tice resenja i deljenja patriotskih lekcija onog Jogurtasa, necu se obazirati na njegove izjave posto mi je tih sajber patriota dosta.
Sto se tice greske izmestanja pitanja iz UN u EU to medjunarodno pravno ne menja nista.
Kosovo hoce da bude priznata od strane svih to je neosporno ja to i ne sporim ali to je vise neka iracionalna zelja da pokazu kako su uspeli nego neka realna vrednost.
I ja ovim zavrsam posto je rasprava bezpredmetna, svako ko je za neki dogovor sa Siptarima je izdajica srpskoga roda, ovi drugi bi da cekaju neko bolje vreme kada nas i rusa bude 300 miliona itd. Neki misle da ce ekonomski jaka Srbija vratiti Kosovo i tako.






Citat:Citat:Za Srbiju bi dakle, prvo polazište u odabiru budućih saveznika trebalo upravo da bude to. Zemlje koje se u rešavanju kosovskog problema zalažu za poštovanje međunarodnog prava.

Da mudro, pozivati se na Rusiju i Kinu, a pregovaranje o statusu je u Briselu i Vasingtonu.


Pozivati se na SB Ujedinjenih Nacija a to nije u suprotnosti sa satusima u EU.

Citat:Citat:Nemojmo se zavaravati da će brzo rešenje doneti uspeh Srbiji u ovome. Nećemo mi preko noći postati Švajcarska. Niti će nas neko zbog nepristajanja na njihove zahteve bombardovati. Prošla su ta vremena. Žuri se njima, jer bez priznanja Srbije i ostalih zemalja ne mogu da započnu niti jednu međunarodnih integracija koje sam ranije spomenuo. Mi smo tu gde jesmo i koliko god čudno zvučalo i dalje bolje stojimo od tzv. Republike Kosovo.

Kao sto sam i rekao Kostunicina metodologija, koja polazi od totalnog nepoznavanja ponasanja velikih sila. Siptarima se mozda zuri ali EU i Americi ne. Da jeste videli bismo mnogo politickih, ekonomskih, pa bogami i unutrasnjih problema, njima je Balkan trenutno poslednja rupa na svirali. NJima je cilj dogovor izmedju nas i albanaca , zato i organizuju ovoliko sednica. A isto tako razmislimo zasto cela EU i Amerika gledaju indiferentno na nacin vladanja AV. Ne racunaju se ne vladine organizacije, one su u svojim izvestajima dosta realne.


"Šiptarima se možda žuri" - tačka.[/quote]

offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

dragon986 ::Ja sam postavio vrlo konkretno pitanje koji su funkcionalni metodi , a ovde opet pričamo o teritoriji . Koji način biste funkcionalno uredili da sutra zapad kaže KiM je vaš.
Ovo o medjunarodnom pravu, možemo naširoko, ali radim pa možemo posle 5.


Nema tu više sreće za nas. To bi bila nova palestina da se vrati nama, samo mi nemamo mogućnosti i sredstva kao Izrael da se izborimo sa tako nečim. Gubili bi tamo vojsku i policiju dok na kraju sami ne bi otišli odande.

Veliko je pitanje da li bi iko i pristao da ide dole, jer poverenje naroda u insititucije ove zemlje je ravno nuli, čak i među glasačima trenutne vlasti.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Petković kaže da je Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon pokušala da relativizuje nasilje nad Srbima na severu Kosova.

"U svom opasnom pohodu relativizacije nasilja Prištine i (premijera Kosova) Aljbina Kurtija nad golorukim srpskim narodom na severu pokrajine, ovoga puta prevršila je svaku meru, optužujući Srbe da su krivi što je u njih ispaljeno više od 100 bojevih metaka i nebrojeno patrona suzavaca i šok bombi", naveo je Petković u saopštenju.
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021.....id=1939483

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

liman ::Nema tu više sreće za nas. To bi bila nova palestina da se vrati nama, samo mi nemamo mogućnosti i sredstva kao Izrael da se izborimo sa tako nečim.

ni Izrael nekad nije imao ništa osim Želje...

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

PRIŠTINA - Zamenik premijera i šef pregovaračkog tima privremenih institucija u Prištini, Besnik Bisljimi, izjavio je danas da ZSO neće biti formirana, kao i da, ako su građani zato glasali za Srpsku listu, moraju da znaju da su izmanipulisani. Bisljimi je dodao da je na političkim entitetima da vode računa o realizaciji predizbornih obećanja, tvrdeći da Srpska lista nije ispunila svoja obećanja iz 2017. godine, prenosi Koha.
Prema njegovim rečima, ne može biti monoetničkog udruženja i da ako se to smatra najboljim načinom udruživanja, isto bi trebalo da se primeni i na Albance u Srbiji.

https://www.rtv.rs/sr_lat/politika/glavni-pregovar.....82107.html

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Nikad do sada nisam pratio Kosovske medije. Albanski ne znam. Prve slike sa Kosova sam vidio kasnih sedamdesetih.. sjecam se ljudi sa bijelim kapicama, obično s cigaretom u ustima i ponekad jednom iza uha, bili su velikom vecinom u odjelima (tada su se odjela nosila na dnevnoj bazi i u ostalim krajevima SFRJ i Evrope- kao danas traperice i jakne).

Kao sta sam napisao u jednom od ranijih poruka postoji zgodna opcija za prevod stranica na stranom jeziku na vecini internet browsera.
Citajuci Koha, Ekonomia online, Gazetta Express.. povodom ovih posljednjih izbora nisam naisao na neki govor mrznje izmedju pojedinih partija. Nije bilo nekih pre-niskih udaraca ali je jasna konkurencija i razlika medju partijama. Kritike idu iz opozicije prema vlasti i obrnuto. Koliko sam ja ispratio bez nekih (pre)ruznih rijeci i prevelikog povlacenja po blatu.
U toku krize na prelazima nije bilo nekih pogrdnih izraza, ni neke prevelike drame na tim portalima (Koha, Ekonomia online,Gazetta Express).

Da li neko zna dali na Kosovu postoji medijska scena u obliku tabloida?
Zamolio bih da stavi link, bilo bi zanimljivo citati sta oni pisu po tabloidima.

Nisam znao ni da su sluzbene objave ministastva zdravstva i policije na fejsbuku dvojezicne, na albanskom i srpskom. Znam da je Albanski i Srpski sluzbeni jezik na teritoriji citavog Kosova ali nisam znao da se i objave redovno pisu dvojezicno.

Tekst za link

Kako su me interesirali podaci za covid, iznenadio me je broj procijepljenih na Kosovu. O tome danas pise i srpski portal sa Sjevera Kosova -Kossev.info pod naslovom:
"Na celom Kosovu trostruko manje novoobolelih nego u srpskim sredinama"
i onda dalje..
"U poslednja 24 časa širom Kosova dato je 5,560 doza vakcina protiv kovida-19, a od početka vakcinacije – 1,519,933. Drugu dozu primilo je 686,238 osoba."

Tekst za link

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 596 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 0 sakrivenih i 587 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, bojank, brundo65, Bubimir, Georgius, ILGromovnik, kybonacci, Mixelotti, Romibrat