"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2219

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

Jovan Nenad ::+ tekst

Briljantno napisano Nenade. Ono sto mene frapira je da ovaj tvoj post nema ni jedan lajk. Izgleda da je najveci problem u Srbiji kod razumijevanja Kosovskog problema nesposobnost populacije da se suoci sa realnoscu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Nudio je Panić ulažak u NATO još one Juge, smejali su mu se. Ne ide se tamo kad ti hoćeš, nego kad njima trebaš. Kom bi k**cu služio NATO 90-ih da nije bilo Slobe i Sadama? Šta god da smo uradili naši se interesi nisu uklapali i za neku pametnu politiku je već bilo kasno. I sada je situacija nategnuta i ovo lutanje istok-zapad je iznuđeno rešenje. Šta da se radi? Zapad nudi da daš ono što nisi ni pod ratom i sankcijama dao 90-ih a za uzvrat nudi jednu veliku golu ku**inu kao kompenzaciju. Istok još nije dovoljno jak da bi bio opcija. Ćuti i pravi se lud dok možeš i čekaj bolja vremena. Naš je najveći problem što uvek kasnimo. 86.-e smo uzeli da ispravljamo s**nje koje su naši g**nari u KPJ progutali 74.-e, 2000.-e smo shvatili da je pao Berlinski zid, 2012.-e da je 2008.-e bila ekonomska kriza... Moraćemo malo da mislimo i unapred ako hoćemo više uspeha.



offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

BABAROGA

Kod nas je problem, gledanja stvari kao sudbinu. E tamo postoje neki zli ljudi na zapadu, koji po ceo dan smisljaju planove kako da uniste Srbe, Slovene, Pravoslavlje, Nebeski narodi sta ti ja znam. Nama je najlakse da shvatimo nasu kataklizmu kroz najednostavnije objasnjenje da nije moglo bolje, i da se svetska zavera organizovala protiv Srba. Da mi nismo gresili, a i kada neko prizna da se pogresilo odmah ide tvrdnja, a i da nismo to uradili isto bi bilo. E dokle god ovaj narod i nase intelektualne elite, politicari pa na kraju narod prvo ne rese gde smo gresili ali bez imalo pristrasnosti, kako nam se to ne bi desavalo u buducnosti, necemo izaci na zelenu granu. Kod nas je i dalje sve kroz primu da je to sudbina i da bolje nije moglo. Suocavanje sa realnoscu pocinje kada budes svestan prvo svojih gresaka, pa tek onda krenes da nastrane faktore. Naucene mantre Seseljevsko-Miloseviceve propagandne kuhinje trebamo konacno odbaciti, a ne da i dalje zagadjujemo narod i omladinu time. Da rodjenjem nasu decu i dalje ucimo da postoje prirodni neprijatelji Srba a to je Zapad, i tako ulazimo u zacaran krug.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8441
  • Gde živiš: pecina stroga

Ja duboko vjerujem da je osnovni problem Srbije u geopolitickom smislu njena vodeca uloga na Balkanu, vodeca uloga u kulturnom, intelektualnom, tehnoloskom, nacionalnom i slobodarskom, pa mozda i u ekonomskom smislu. Od Srbije je nastala Jugoslavija, Srbija je istjerala Austrougare iz Bosne, Srbija je donijela slobodu i Hrvatima i Slovencima. Srbija je oslobodila Makedoniju i dala naciju i kasnije drzavnost Makedoncima. Srbija tj srpski narod preko Drine je iznio na svojim plecima partizane i NOV i dao Titu vlast.

Takav narod je najbolje drzati u ludackoj kosulji ili u kavezu, ako se hoce potpuna kontrola Balkana. A Evropa bas to hoce.

Ulazak u EU i u NATO znaci da si ti sad tamo punopravni clan, gdje se mnoge odluke donose konsenzusom, i glas protiv samo jednog clana moze da zaustavi mnoge stvari. Ulazak Srbije u te organizacije u ovom trenutku sa stanovista srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu i sa stanovista Kosova tj teritorijalnog integriteta Srbije znacio bi konacno (za sva vremena) priznavanje statusa quo po svim tim pitanjima i mirenje sa sudbinom. A dobit bi bila ekonomska za cijelu populaciju (diskutabilno kolika je ta dobit al bi bila), a posebno bi dobili neki sektori drustva, uglavnom socijalna elita i jaki ekonomski igraci, koji su ionako vec multinacionalni, sa kapitalom koji uglavnom nije nas. I, najvaznije, dobit bi bila privremena, dok traje EU. Privremena sa stanovista ukupne historije.

Izolacionizam nije opcija, jer imamo problem sa depopulacijom, sa iseljavanjem stanovnistva iz ekonomskih razloga, i imamo problem sto u modernom svijetu ekonomija jednostavno ne moze da opstane u izolaciji.

Tako da sadasnje stanje manje vise odgovara Srbiji. Jebiga, izgubili smo te ratove devedesetih, i ovo su sve posljedice tih poraza. Izgubili smo multinacionalnu drzavu koja je u sebi rjesavala srpsko nacionalno pitanje, tj. Jugoslaviju. I nema to veze sa imidzom ili sa emocijama. Jednostavno, pukao je Berlinski zid, i neko je tamo negdje zakljucio da je doslo vrijeme da se Balkan dijeli ponovo. I podijelili su ga. A podijelili su ga samo da od Srbije, koja je bila koheziona sila na Balkanu, naprave Srbiju pod sljivama, koja ce da ceka u redu za EU, i koja nece vise da se pita na Balkanu. Prosto.

Uletiti na Kosovo. Ma naravno, moze se uletiti. Ali sta poslije. Pa i amerikanci su uletili i u Avganistan i u Irak. A kako su izasli? Lako je poceti sukob, treba ga zavrsiti. Tacnije, treba ga zavrsiti u tvoju korist.

Muka mi je od AV licno i njegovog presravanja, ali ja vidim da on vodi jednu racionalnu i pragmaticnu politiku kad je Kosovo u pitanju. Ne preti, ne obecava kule i gradove, prica sta mora da prica, ali mi objektivno drzimo status quo na Kosovu vec desetak godina. U smislu da nema novih priznanja, da nema integracije Kosovkih vlasti u svjetske institucije, da protivnik nema inicijativu i zamah u prosirenju otcjepljenja. Jaca podrska nezapadnih elemenata (Rusija, Kina, Indija, i mnogi drugi). I, sto je najvaznije, mijenja se geopoliticka situacija u svijetu. A time i u okruzanju. Nista nije izvjesno, ali je jasno da jednostranih nasilnickih akcija tipa agresije 1999, ili pogroma 2004, vise ne moze biti. Srbija jaca ekonomski, jaca i diplomatski, jaca svoju vojsku. Kosovo stagnira, i politicki, a pogotovu ekonomski.

Najveci problem koji AV ima kad je Kosovo u pitanju je da objasni svoju politiku Srbima. Jer Srbin je najcesce nepismen, ignorant tj. nece da uci, tradicionalista tj. nece da se mijenja, i prgav, tj oce da se bije cim neko u selu digne rep. A pogotovu je Srbin arogantan, otprilike boli ga patka dal je napolju snijeg i mraz ako je on rijesio da izadje u majci kratkih rukava da bi pokazao misice i tetovazu.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Citat:Tako da sadasnje stanje manje vise odgovara Srbiji. Jebiga, izgubili smo te ratove devedesetih, i ovo su sve posljedice tih poraza. Izgubili smo multinacionalnu drzavu koja je u sebi rjesavala srpsko nacionalno pitanje, tj. Jugoslaviju. I nema to veze sa imidzom ili sa emocijama. Jednostavno, pukao je Berlinski zid, i neko je tamo negdje zakljucio da je doslo vrijeme da se Balkan dijeli ponovo. I podijelili su ga. A podijelili su ga samo da od Srbije, koja je bila koheziona sila na Balkanu, naprave Srbiju pod sljivama, koja ce da ceka u redu za EU, i koja nece vise da se pita na Balkanu. Prosto.


Nije niko nista zakljucio, koren problema je nastao mnogo ranije. USTAV 1974 je Srbiji ostavio u amanet dve pokrajine cija su prava bila gotovo kao federalne jedinice. Ko je to doneo? Zapad Amerika ili Komunizam, zajedno sa srpskim komunistima. Znaci greska br.1
Greska br2 Stambolic salje na KiM Milosevica da smiri situaciju i ostavi je ovakvom kakva jeste tada, Milosevic prepoznaje priliku za osvajanje vlasti u Srbiji i krece da glumi srpskog nacionalistu kome je do KiM. A nista gore kada bivsi komunisti postanu nacionalisti a nemaju pojma sta je to. Milosevicev rad pre 1989 je poznat komunista do koske.
Greska br 3 uzimanje sva prava pokrajinama. Niko ne spori da je Milosevic bio u pravu, da je Srbija morala da sredi svoj status AP, ali ne onako kako je on radio.
Greska 4 umesto pregovora sa Demacijem, Rugovom, Vlasijem pre otpocinjanja krize 1995 posle Dejtona on opijen statusom "faktor mira" ne ulazi u problem totalnog negiranja instrumenata vlasti SRJ od strane Albanaca, vec pregovara sa nekim albancima koje niko ziv ne priznaje dole. Da bi na kraju pregovarao u Rambujeu sa Tacijem. Ne mozes zanemariti toliko Albanaca dole moras pregovarati sa njima, ali ne 1998 tada je kasno.
Greska 5 Kris Hil kaze jasno i glasno na KiM nemojte upotrebljavati vojsku to nece naici na dobar prijem na zapadu, s obzirom na vec nalepljenu etiketu iz ratova 1990-1995. Ne mi tenkove pa udri a pricamo da je to terorizam.
Greska 6 Ubistvo porodice Jasari umesto da se napad izvede kao ATJ operacija, ne mi udri po njima iz svih orudja, i jos kada se desilo sta se desilo svi svetski mediji slikaju zrtve, pa jebemu mater.

Greska 7 Rambuje kazu sve smo prihvatili, osim onog da NATO snage imaju prolaz kroz Srbiju i da ne mogu biti gonjeni itd... Klasican SOFA sporazum, koji potpisuju sa svima znaci nije do KiM i teritorije i do naroda dole, vec do vlasti.
Uspeh 1 Jug srbije pobuna, u kordinaciji sa zapadom i NATO pobuna ugusena.
Ovo je samo greske prema KiM.

Da ne idem nazad na druge delove SFRJ

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Pa samo o Rambujeu mozemo pricati nasiroko kolika je greska bila ne prihvatanje u odnosu na 1244.
Imamo suverenite, policiju, vojsku, narod i ostaje uredjenje u kasnijim pregovorima. A 1999 nista sve smo povukli, i mi ovde pricamo kako nije moglo bolje.

online
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3500

dragon986 ::

Nije niko nista zakljucio, koren problema je nastao mnogo ranije. USTAV 1974 je Srbiji ostavio u amanet dve pokrajine cija su prava bila gotovo kao federalne jedinice. Ko je to doneo? Zapad Amerika ili Komunizam, zajedno sa srpskim komunistima. Znaci greska br.1
Greska br2 Stambolic salje na KiM Milosevica da smiri situaciju i ostavi je ovakvom kakva jeste tada, Milosevic prepoznaje priliku za osvajanje vlasti u Srbiji i krece da glumi srpskog nacionalistu kome je do KiM. A nista gore kada bivsi komunisti postanu nacionalisti a nemaju pojma sta je to. Milosevicev rad pre 1989 je poznat komunista do koske.
Greska br 3 uzimanje sva prava pokrajinama. Niko ne spori da je Milosevic bio u pravu, da je Srbija morala da sredi svoj status AP, ali ne onako kako je on radio.
Greska 4 umesto pregovora sa Demacijem, Rugovom, Vlasijem pre otpocinjanja krize 1995 posle Dejtona on opijen statusom "faktor mira" ne ulazi u problem totalnog negiranja instrumenata vlasti SRJ od strane Albanaca, vec pregovara sa nekim albancima koje niko ziv ne priznaje dole. Da bi na kraju pregovarao u Rambujeu sa Tacijem. Ne mozes zanemariti toliko Albanaca dole moras pregovarati sa njima, ali ne 1998 tada je kasno.
Greska 5 Kris Hil kaze jasno i glasno na KiM nemojte upotrebljavati vojsku to nece naici na dobar prijem na zapadu, s obzirom na vec nalepljenu etiketu iz ratova 1990-1995. Ne mi tenkove pa udri a pricamo da je to terorizam.
Greska 6 Ubistvo porodice Jasari umesto da se napad izvede kao ATJ operacija, ne mi udri po njima iz svih orudja, i jos kada se desilo sta se desilo svi svetski mediji slikaju zrtve, pa jebemu mater.

Greska 7 Rambuje kazu sve smo prihvatili, osim onog da NATO snage imaju prolaz kroz Srbiju i da ne mogu biti gonjeni itd... Klasican SOFA sporazum, koji potpisuju sa svima znaci nije do KiM i teritorije i do naroda dole, vec do vlasti.
Uspeh 1 Jug srbije pobuna, u kordinaciji sa zapadom i NATO pobuna ugusena.
Ovo je samo greske prema KiM.

Da ne idem nazad na druge delove SFRJ

1) Устав 1974. је донешен после чистке српског рујоводства 1966-1972. када су елиминисани сви Срби комунисти који су нешто значили, а остављени само Титови и Кардељеви послушници.
2-3) Да се Милошевић није појавио и вратио покрајине под контролу Србије (уз дозволу осталих република које су то одобриле у савезној скупштини) Србија би распад Југославије дочекала без контроле над КиМ и Војводином, без наколњеног руководства у ЦГ и без блиске везе са врхом ЈНА. Док би се Србија бавила покрајинама, све републике би се несметано одцепиле и никада не би било Републике Српске, нити просрпског елемента у ЦГ. А на КиМ бисмо имали рат 1990. уместо 1999.
4) Шиптари никада не би пристали на било какав компромис. Или српска или шиптарска диктатура на КиМ.
5-крај) НАТО (ВБ и САД пре свега) нам никада није био наклоњен, шта год ми радили. Њихов интерес је што мања и слабија Србија. Ево сарађујемо са њима већ 21 годину, једно време смо чак хтели да уђемо у НАТО, па нисмо ништа постигли. У КБЗ смо пуштени јер је већ почињала шиптарска побуна у Македонији. А на другој страни: 1) погром 2004; 2) признање 2008; 3) заумзимање севера КиМ 2011-2013; 4) одвајање ЦГ 2006. 5) наставак отимање овлашћења Републици Српској. Све то су директне последице деловања НАТО држава, и све се догодило после промене власти у Србији 2000.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32525

Do 15.00 glasalo 27 odsto birača
Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15.00 na celom Kosovu i Metohiji glasalo je 27 odsto ili 456.347 birača.

Opštine sa srpskom većinom i dalje imaju najveći procenat izlaznosti.

Opština Zvečan je na prvom mestu sa najvećom izlaznošću – u njoj je glasalo 56,91 odsto ili 3.915 građana.

Nakon Zvečana najveći broj građana je izašao u Severnoj Mitrovici – 55,03 odsto ili 9.751 građanin koji je iskoristio svoje pravo.

U opštini Zubin Potok glasalo je 44,53 odsto ili 2.869 građana.

U Štrpcu je glasalo 41,99 odsto ili 4.826 građana.

U Klokotu je glasalo 39,67 ili 1.092 građanina, u Partešu 36,30 ili 1.662 građanina, dok je u Ranilugu glasalo 40,68 odsto ili 1.987 građana.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....ohija.html

offline
  • Pridružio: 20 Sep 2014
  • Poruke: 1969

И, зна ли се коме ће се шиптарском терористи приклонити тзв. Српска листа? Или је трговина још у току?

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Citat:
1) Устав 1974. је донешен после чистке српског рујоводства 1966-1972. када су елиминисани сви Срби комунисти који су нешто значили, а остављени само Титови и Кардељеви послушници.


Da, a dok su pevali ode komunizmu, bilo je sve u redu. Ko je cinio najveci broj Komunista? A cistke nemoj molim te, te jeftine manipulacije. Redom su sva rukovodstva glasala za Ustav iz 1974, ne zanima me komunisticko raslojavanje, Zapad ga nije doneo vec mi sami. Seti se kako su sva rukovodstva obe AP slavila i Srbi i Albanci i Madjari.


Citat:2-3) Да се Милошевић није појавио и вратио покрајине под контролу Србије (уз дозволу осталих република које су то одобриле у савезној скупштини) Србија би распад Југославије дочекала без контроле над КиМ и Војводином, без наколњеног руководства у ЦГ и без блиске везе са врхом ЈНА. Док би се Србија бавила покрајинама, све републике би се несметано одцепиле и никада не би било Републике Српске, нити просрпског елемента у ЦГ. А на КиМ бисмо имали рат 1990. уместо 1999.

Spekulacija, ne znamo kako bi se odvijalo, ono sto se desilo znamo da je bila greska kataklizmicna.

Citat:4) Шиптари никада не би пристали на било какав компромис. Или српска или шиптарска диктатура на КиМ.


Spekulacija opet, pregovora nije bilo da bi znali da li si ili ne u pravu.

Citat:5-крај) НАТО (ВБ и САД пре свега) нам никада није био наклоњен, шта год ми радили. Њихов интерес је што мања и слабија Србија. Ево сарађујемо са њима већ 21 годину, једно време смо чак хтели да уђемо у НАТО, па нисмо ништа постигли. У КБЗ смо пуштени јер је већ почињала шиптарска побуна у Македонији.

Saradnja? Pa sta ako saradjujemo, a ovamo i dalje sedimo na tri stolice sta mislis kakva je to saradnja? Srbija sa SAD nema nikakve odnose, do skora nismo imali ambasadora, a sad pajaca itd da se ne ponavljamo. Spekulacija nisu morali da nas puste, sto nisu imali efektiva da se bore na dva fronta. Fakte imamo protiv njih porazi, a jednom kada nismo resavali problem Milosevicevim metodama osta nam deo teritorije.

Citat:А на другој страни: 1) погром 2004; 2) признање 2008; 3) заумзимање севера КиМ 2011-2013; 4) одвајање ЦГ 2006. 5) наставак отимање овлашћења Републици Српској. Све то су директне последице деловања НАТО држава, и све се догодило после промене власти у Србији 2000.

Tako je, ali pogledaj odakle se vuku ti problemi, od 2000 ili pre toga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1085 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 6 sakrivenih i 1033 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, bankulen, bladesu, BRATORIII, darkangel, debeli, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, dragoljub11987, drimer, esx66, FileFinder, Fog of War, FOX, Georgius, goxin, ikan, Insan, ivan1973, jackreacher011011, Karla, Kibice, kokodakalo, kybonacci, Marko Marković, milenko crazy north, nebidrag, nemkea71, Nobunaga, novator, ObelixSRB, offman, ozzy, Pikac-47, procesor, rajkoplje, rasok, RJ, robertino, Rogan33, slonic_tonic, Srle993, Stoilkovic, vladulns, 125