Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2505

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2015
 • Poruke: 393

slonic_tonic ::jučer se tu razvila rasprava o CEP-u planirajućih bombi, te signali, kašnjenja, razlike u sistemima, brzina bombi, daljina ispuštanja i šta ja znam šta sve ne.

ništa od svega toga, da sad ne elaboriram pojedinačno, dovoljno je reći da je to davno već usvojena i provjerena tehnologija i da se njome raketama pogađaju mostovi širine 10-15 metara, nema govora o CEP-u od 100m ili slično.

dvije se uvijek nose i istovremeno bacaju radi simetričnosti tereta. ipak su to avioni u blizini fronte i nošenje jako asimetričnog tereta bi im ugrozilo manevrabilnost u slučaju da budu napadnuti.

bombe pogađaju s većim razmakom ne zbog manjka povjerenja u njihovu preciznost, nego upravo zbog dovoljno istog. Za prvu se smatra približno sigurnim da će pogoditi cilj, pa nema potrebe da i druga gađa isto mjesto, nego se odabire sekundarni cilj u blizini.

bombe se bacaju s razmakom od par sekundi kako bi se smanjila mogućnost kolizije u zraku zbog njihove bliske paralelne putanje.


Parafraziracu jedno naseg filmskog heroja: "Ti kad kazes, kazes mnogo, al' glupo".
1. Ne gadjaju mostove, ni tackaste ciljeve ovim bombama. Nego zgrade, fabrike, fortifikacije. Mostove gadjaju preciznijim oruzjem, namenjenim tome.
2. To nije "davno usvojena i proverena tehnologija" za Ruse. Naprotiv, tek su uveli, pomocu stapa i kanapa i jos ispituju.
2. Vec su ti objasnile kolege. a ja cu ti prevesti na tvoj jezik. Fucka se zrakoplovnom racunalu za simetriju, sve i da mu Seselja obesis na samo jedno krilo. Sve se to vrlo lako istrimuje i kompenzira, da pilot i ne primeti sta je odbacio.
3. Tacno. Ne odbacuju se istovremeno, vrlo verovatno da se ne bi sudarile u vazduhu. Sa kolikim razmakom padaju, jesu li odbacene sa istog aviona, po kojim ciljevima se dejstvuje, koja je preciznost.... To znaju samo Rusi. A vi ovde udaviste sa spekulacijama.


Poljska g... najavljuju trazenje reparacija za 2 SR mnogo pre ovog rata. Mozda ce i da dobiju. Ali samo kada vrate pola sadasnje Poljske pravim vlasnicima. I sve investicije od 1990. naovamo. Sljam vatikanski

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Mar 2022
 • Poruke: 150
 • Gde živiš: Melmak

da li vam je palo na pamet da i težina utiče malo?

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1398

Napisano: 02 Okt 2023 15:36

Bliži se početak kišne sezone. Ukrajincima preostaje sve manje vremena da poprave svoju situaciju u Rabotinskom džepu. Komotno možemo da ga tako zovemo i nećemo pogrešiti. Od početnih položaja sa kojih su Ukrajinci krenuli ušli su 10-ak km u dubinu. Na najužem delu je širok 7km, srednja širina je 7-8km, dok je u osnovi širok 10km. Ovakav kakav je sad ne odgovara ni jednima ni drugima.Jedini iole upotrebljiv put u kišnom periodu je Novodanilovka-Rabotine koji se nalazi na svega 2-3km od Ruskih isturenih položaja na zapadnom boku džepa. Ostali putevi su zemljani pa čak i onaj izmedju Rabotina i Verbove koji Ukrajinci trenutno koriste za pokušaje napada na Verbovu. Ono što je zanimljivo iz ove Ukraincontrol mape jesu pozicije snimaka iz Septembra meseca. Može se primetiti da slabo ima snimaka sa i okolo puta Novodanilovka-Rabotine. To upućuje na zaključak da Ukrajinci trenutno taj put slabo koriste. Ali sa dolaskom kiša, sitacija će se morati izmeniti.


Sad ostaje pitanje da li će se uopšte ovaj deo smiriti ili će se borbe nastaviti uprkos kišama. Trenutno u tom malom prostoru, operišu delovi 8-10 Ukro brigada. Naravno ne svi odjednom. Suludo je to očekivati. Pa čak i da je samo po bataljon od svake brigade, prevelika je to koncentracija tehnike I ljudstva na tako malom prostoru.

U slučaju zatišja, Rusima baš i ne odgovara da Ukrajinci prezime na ovim pozicijama. U nekoj potencijalnoj kasno zimskoj ili proljetnoj ofanzivi, ovaj džep može im napraviti dodatne probleme. Ukri će sigurno ako bude perioda zatišja iskoristiti da odmore, osveže i obnove jedinice. Tako da sa svežim snagama mogu nastaviti tamo gde su stali ali mogu udariti i na bokove džepa iz više pravaca u nameri da ga prošire. Mogu udariti i na nekom drugom mestu i kad se težište odbrane fokusira na taj deo, opet aktivirati ovaj džep. Tako da mislim da bi mogli očekivati Ruski kontranapad. Kad bi to mogli pokušati, teško je prognozirati.

Mislim da su toga svesni i Ukrajinci i da će uporno braniti džep ako dodje do Ruskog kontranapada. Sad se opet postavlja pitanje, sa kojim i kolikim efektivama će Ukrajinci to braniti. Ako Ruski kontranapad usledi u skorije vreme, sa trenutnim jedinicama. Možda su marinci povučeni sa Vremjevskog pravca zbog ove rotacije. Da se suprostave potencijalnom Ruskom kontranapadu u zimu.

offline
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 2983

Webb ::^mislim da je deenergizacija zavrsena prica i da to vise necemo gledati.

Ukri su do sada sve kupovali vani, tek sada kad polako prestaje slanje oružja, hoče da počnu da pokrenu sopstvenu produkciju od komponenti za dronove nadalje. U tom smislu, če ruje ugasiti svetlo, da če se to pokretati što manje. U tom smislu i održavanje opreme. Tako, da če umesto da deenergizacija prestane, imačemo što vidjeti. Što se tiče ofanzive ruja, možda bi bilo dobro da ruje pokrenu ofanzivu na Kupjansku. Da razvuku ukre. Za suzbijanje ukra u onom džepu, odnosno ove cijelokupne ofanzive ukra mogla bi biti i kontra kod Marinke. O tome smo več pričali. Kad počne kišna dob, ruje bi mogli blokirati snabdevanje, jer biče samo nekoliko prohodnih putova. I onda pokušat ove u džepu eliminisati. Ipak ide za manji rajon, to bi mogli napraviti.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1398

pein ::

Zniula ko nilski konj Raketaš šta bi bio uzrok da se ovako otvori regulator trzaja na M777
Prekovremeni rad.... Very Happy

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8321
 • Gde živiš: pecina stroga

Denaya, nema govora o zimovanju ovdje, ako bilo ko na ukro sterani ima iti malo mozga.

Ova izbocina prestaje da ima ikakvog smisla onog trenutka kad prestane ofanzivni pritisak iz izbocine. A taj bi pritisak trebalo da prestane onda kad je ukro komandi jasnoo da ne mogu da probiju, da je prosao voz.

Ja bi im predlozio stari dobro provjereni fazon koji se zove ispravljanje fronta, znaci povratak na liniju ispred Novodanilovke. Oslobodice znacajne snage, izaci ce iz vatrenog dzepa, mogu da utvrde odbranu na toj liniji i da zimuju tamo.

Ali , pitanje je ko donosi odluke na ukro strani. Vojnik bi se izvukao odavde onog trenutka kad prestane da napada. Politicar mozda ima neke druge ideje, jer je to otprilike sve sto su uzeli od juna, osim Staromajorska.

Ako pak misle da nastave da guraju tu, onda nek nastave, Rusima taman. Vec sam rekao, ova izbocina i podsjeca na "usta" one masine za mljevenje mesa u koju se ubacuje komad po komad mesa a masina melje. Klasicni vatreni dzep, osmatran i tucen sa tri strane, miniran 200 posto, pa ti probij. Idiotizam.

offline
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2879
 • Gde živiš: Makedonija

Nije direktno vrzano so Front
ali i te kako vazhno..

https://youtu.be/FGfRZx95jpE?si=YiMw7fTVCiEPtTIL

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1398

@ Babaroga

O tom ispravljanju linija i izvlačenju iz džepa, sam i ja razmišljao. Ali mislim da Ukrajinci to neće da urade. Kao što si napisao, vojnik bi to uradio ali ovde se on najmanje pita. Iovako je dugo najavljivana ofanziva koja će proterati Ruse sve do Azovskog mora, prsla. Još da prepuste i to malo, što su osvojili....uffff....

Mišljenja sam da će Ukri probati još malo i potom preći u odbranu. Trudit će se, bez obzira na svoje gubitke, da što skuplje prodaju to parče koje su uzeli, i nadati se da Rus zbog gubitaka neće biti tako uporan.

offline
 • Pridružio: 07 Jul 2023
 • Poruke: 60

dani.tomic ::
2. To nije "davno usvojena i proverena tehnologija" za Ruse. Naprotiv, tek su uveli, pomocu stapa i kanapa i jos ispituju.
...
4. Tacno. Ne odbacuju se istovremeno, vrlo verovatno da se ne bi sudarile u vazduhu. Sa kolikim razmakom padaju, jesu li odbacene sa istog aviona, po kojim ciljevima se dejstvuje, koja je preciznost.... To znaju samo Rusi.

Kratka i odlična pojašnjenja su ka u Njegoša. Tačno u sridu.

Diskusija o jedrećim bomba je sigurno bolja od diskusije o poginulima. Stara tehnologija koja oživljava zahvaljujući kombinovanju starih i novih znanja. Al opet, previše toga se ne zna da bi se toliko studiozno bavili, jer bukvalno nemamo pojma o skoro nijednom ulaznom i izlaznom parametru dejstava na klipovima koje gledamo. Postoji sasvim solidna verovatnoća da objavljivani klipovi nemaju nikakve veze jedan sa drugim. Objavljuju klipove sa totalno drugih ratišta, nema razloga zašto ne bi možda uparili različite video klipove bacanja i pogodaka. Poenta klipova je marketing, lomljenje volje kod protivnika, dizanje morala kod svojih. Znate to uostalom svi. Da li kasni, pogađa u cilj...
Nažalost, voleli bi mi da gledamo rat uživo sa sve podacima od komande do konačnih izvršilaca, pa da znamo sve parametre. To je posledica ratnih izveštaja koje su decenijama emitovali razni CNN-ovi, video igarice. Oni koji su doživeli i preživeli ratove, znaju koliko je gledanje ovoga besmisleno za one koji direktno učestvuju. Luda i moderna vremena.

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 1463

Denaya ::@ Babaroga

O tom ispravljanju linija i izvlačenju iz džepa, sam i ja razmišljao. Ali mislim da Ukrajinci to neće da urade. Kao što si napisao, vojnik bi to uradio ali ovde se on najmanje pita. Iovako je dugo najavljivana ofanziva koja će proterati Ruse sve do Azovskog mora, prsla. Još da prepuste i to malo, što su osvojili....uffff....

Mišljenja sam da će Ukri probati još malo i potom preći u odbranu. Trudit će se, bez obzira na svoje gubitke, da što skuplje prodaju to parče koje su uzeli, i nadati se da Rus zbog gubitaka neće biti tako uporan.

A šta sprečava Ruse da zaspu taj džep ..sa fab 500 jedrećim i onim krmačama fab 1500 i raznim drugim termobaričnim bombama ...a klasičnom i raketnom artiljerijom se podrazumeva,da li bi postojala opasnost po samu rusku vojsku okolo na brdima???

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 791 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 9 sakrivenih i 740 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, aramis s, darkangel, debeli, Dorcolac, FileFinder, FOX, Ivica1102, JOntra, karevski, kjkszpj, kovinacc, kuntalo, mackenzie, madza, Mercury, milenko crazy north, milimoj, Milometer, Milos ZA, MiroslavD, mkukoleca, MrNo, nebidrag, nikoli_ca, Outis, panzerwaffe, powSrb, procesor, S-lash, Sančo, stankolich, Stanlio, stokssone, Toper, Trpe Grozni, vladulns, vlahale, wolverined4, Zimbabwe, zlaya011