Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2508

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3096

Po meni uspešnost Wagnera leži i u tome da su gurali vojnike hrabrije u napad, što je rezultovalo procentualno većim gubicima verovatno. Ukrajinci sve vreme tako ratuju, ne mare za živote toliko.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3329

https://twitter.com/FahrettinAltay_/status/1708943861014229138

GP":26. rujna, Ukrajina-Poltava
28. rujna, Uzbekistan-Taškent
30. rujna, Ukrajina Ivano-Frank
2. listopada, Engleska Oxford

Dogodile su se 4 slične eksplozije u 3 zemlje u 7 dana. Trebam li pitati"

Interesantno. U Engleski je ozbiljno gurnalo.

https://twitter.com/djuric_zlatko/status/1708935043387675091

Uzbekistan. Navodno munja, u Engleskoj nevreme... Mr. Green

https://www.youtube.com/watch?v=a5Zau-oXKC8

Poltava.

https://us.firenews.video/war-in-ukraine-news/expl.....oto-video/

"Prvi put u povijesti: Ukrajina će proći zimu bez uvoza plina, – Naftogaz

Bivši narodni zamjenik Igor Mosiychuk, pozivajući se na svoje izvore, napisao je na svom Telegram kanalu da je eksplozija na plinovodu u regiji Poltava bila sabotaža. Prema njegovim riječima, eksplozija je izvedena "radio-upravljanom eksplozivnom napravom".”

Ivano-Frank

https://www.youtube.com/watch?v=wMdno7EWcp4

Meta: gasna infrastruktura. Izgleda u svih 4 slučaja.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 8009
  • Gde živiš: Zagreb

Denaya ::
Upravo o ovome sam pisao i da možda ta vremenska zadrška otpuštanja nema neke veze sa "rasturanjem" na cilju. Nakon više odgledanih snimaka i Ruskih i Američkih, bombe se otpuštaju sa vremenskom zadrškom. Bez obzira dal se otpuštaju sa nosača ispod trupa ili krila.

Mene je zaintrigiralo vreme dolaska dve bombe na cilj u razmaku od 3sek. Na poslednjem snimku koji je okačio Babaroga, razmak izmedju dolazaka je cca 1 sek i približan, skori isti kao i razmak izmedju otpuštanja. Jeste da se ne može sa sigurnošću utvrditi ali razmak izmedju eksplozija je ispod 100m, rekao bih bliže 50m.

Na onom snimku iz Avdejevke je razdaljina preko 100m, bliže 150-200m a vremenska razlika cca 3sek. Na oba snimka nije bilo rasturanja po pravcu, već po daljini. To me je navelo da vreme izmedju otpuštanja dve bombe možda ima veze sa mestom pogodka ako su otpuštene sa istog aviona.

Bilo je snimaka dejstvovanja samo jedne bombe koje su pogodile cilj iz prve, npr razni mostovi, skladišta itd. Na osnovu tih snimaka, možemo poprilično da konstatujemo da su bombe precizne. Sad zašto na takve ciljeve se dejstvuje jednom bombom ako druga služi za povečanje verovatnoće uništavanja cilja.

Opet dolazim do famoznog vremenskog razmaka izmedju otpuštanja dve bombe. Da bi obe doletele na most, potrebno je da se pravac leta aviona u vreme otpuštanja poklopi sa pravcem prostiranja mosta. Da bi obe bombe pale na most.

To me dovodi do pitanja, kako su Rusi rešili upravljanje jedrećim bombama. Po pravcu izgleda dobro, po daljini još ima mesta za poboljšanje. Odnosno smestiti dve bombe otkačene sa istog aviona u CEP od 20m, odnosno most ili skladište.

ja ne vjerujem da vrijeme otpuštanja ima ikakve veze sa preciznošću pogotka, jer bomba se korigira cijelo vrijeme puta.

isto tako korelacija između vremenskih razmaka otpuštanja i pogodaka nije jednostavna, a bomba koja bude prva ispuštena neće prva pogoditi cilj, nego poslijednja (znam, na prvu zvuči paradoksalno Smile), tako da taj vremenski razmak svakako nije zadržan i može biti bilo koji.

za ovo za bolju preciznost po pravcu nego po daljini si sigurno u pravu, to je i tehnološki i geometrijski zadano, a objasnit ću i zašto.
dakle, jedreće bombe za maksimalni domet imaju vrlo položenu putanju tj. mali napadni kut, koji je ograničen aerodinamički brzinom zastoja (stall speed) sistema.

Nakon ispuštanja, bomba će zbog otpora zraka usporavati do nešto iznad brzine zastoja, što je za jedreće bombe produženog dometa (sa sklopivim krilima) tipično oko 300 kmh i dalje će održavati tu brzinu jer sporije od toga ne smiju (inače gube uzgon i kontrolu i smandrljaju se).
To je dakle najčešće i terminalna brzina prilikom udara, a pri toj brzini odnos jedrenja je oko 8:1, što znači da za propadanje svakog metra visine, bomba prolazi 8 metara po daljini.
Znači da će greška mjerenja GPS signala po visini od 1 metar moguće uzrokovati 8 metara prebačaj ili podbačaj. Da stvar bude gora, mjerenje visine pomoću GPS isl. je generalno manje precizno nego mjerenje koordinata. Nekad je to bilo i po desetak puta, ali to se danas dosta popravilo naprednijim procesiranjem signala i možemo računati da se došlo možda do svega dvostruke greške u mjerenju visine.

Primjer: ako GLONASS prijemnik u trenutku udara (iz raznih razloga) griješi po koordinatama dakle po pravcu, samo 2 metra, greška po visini će biti do 4 metra, a to će zbog jako položene putanje
izazvati do čak 32 metra podbačaj ili prebačaj. Istovremeno, greška u pravcu bit će i dalje samo do 2 metra.

Ako se odabire veći napadni kut, onda će preciznost po daljini biti veća, ali to će i smanjiti domet.

To se vjerojatno rješava u praksi tako da se odabire povoljan pravac napada, što je očigledno u slučaju mosta po dužini, kako si već rekao.
Drugi način je da se bomba dovede u blizinu cilja na većoj visini, a da se zatim obruši vertikalnije. Ali to je nauštrb dometa.
To je kod projektila s vlastitim pogonom i dugim dometom manji problem i zato rakete pogađaju preciznije, a ne zato što imaju "bolju tehnologiju"

offline
  • Pridružio: 11 Jan 2023
  • Poruke: 238

@S2M
Citat:

Wagner nema regrute već plaćenike.Wagner ne zadužuje već kupuje opremu po vlastitom izboru, bar lično naoružanje.


Vec posle prve recenice je jasno da nemas pojma o cemu govoris.. Ajde sto lupetas, tvoj post odise potrebom da budes nabusit i arogantan.

Dakle, placenicka vojska, kojoj je motiv lova ne jurisa onako na dobro utvrdjene neprijateljske polozaje.. ti vojnici se ne prijavljuju tamo gde je velika smrtnost kao u Wagneru, jer dzaba im onda plata.. plus sto je ta plata tek nesto veca nego bilo kojeg pripadnika SVO.
Pripadnici Wagnera su patriote i to im je jedini motiv.. vrhunski motivisani i disciplinovani.
Oni da hoce lovu prijavili bi se da budu kuvari u SVO za duplo manje para i bog da ih vidi.

I ovo da sami kupuju tehniku stvarno ne vredi komentarisati kao i ostatak posta.. u kafani, nasumice izabrani pijanac bi smislenije nesto izjavio od ovoga.

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 812
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

kobaja77 ::
Ta baerbok (namerno malim slovom) je nakon degenerika sa ostrva ubedljivo najveci kreten koji se trenutno krece po tim diplomatskim krugovima.

Uh, nisam baš siguran u to, mnogo je jaka konkurencija u tim američkim protektoratima Wink

Citat:Sto se tice onog dzepa kod Verbove, da sam Ukrajinac, ja se tamo nebi zanocio, ni sad, ni za dva, ni tri, ni za pet meseci.
Zanoćiti mogu bez problema,nego je pitanje ko će osvanuti Wink
Mada očigledno nema kraja beskrupuloznosti Zelje i ekipe oko njega, spremni su desetine hiljada Ukrajinaca poslati u sigurnu smrt samo da bi dobili još koju tranšu pomoći iz koje će i u njihove džepove kanuti još malo "siće" za još poneku vilu u tropskim rajevima

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2451

To kupovanje nektretnina po tropskim ili kakvim vec krajevima mi je vrh. Milion dolara za vilu a 5 miliona godisnje na tjelohranitelje. Milina od zivota.

Pogledaj gdje su Sadam, Gadafi, Causesku itd itd...a bili su mnogo su ozbiljniji igraci od Zelje.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 484

Brana01 ::
Pripadnici Wagnera su patriote i to im je jedini motiv.. vrhunski motivisani i disciplinovani.


O ovome se može dosta debatirati, "patriote" ubili 15 pripadnika vojske Rusije, to su svi dosta brzo zaboravili. Čitajući "Fighterbomberov" kanal, a koji često iznosi stavove svojih kolega iz vojske, tamo im to nikako nisu zaboravili.

offline
  • Pridružio: 18 Avg 2023
  • Poruke: 190

Leonov ::

O ovome se može dosta debatirati, "patriote" ubili 15 pripadnika vojske Rusije, to su svi dosta brzo zaboravili.


Убијају и цивиле.
Идеја да се мобилишу криминалци и убице, и након шест месеци врате у друштво они који преживе није баш најбоља.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6411

Brana01 ::


Pripadnici Wagnera su patriote i to im je jedini motiv.. vrhunski motivisani i disciplinovani.
Oni da hoce lovu prijavili bi se da budu kuvari u SVO za duplo manje para i bog da ih vidi.

I ovo da sami kupuju tehniku stvarno ne vredi komentarisati kao i ostatak posta.. u kafani, nasumice izabrani pijanac bi smislenije nesto izjavio od ovoga.


Wagner je PMC (private military company), bar je bio do onog "juriša" na Moskvu.I kao takva je plaćenička i osnovni motiv su pare.Sigurno da ima patriota u redovima istih, ali su pare ključni motiv za pristup jedinici.Za angažman je Prigožin i ekipa svake godine inkasirao cca 3mlrd nekih evrića.Dalje, opremu ne nabavljaju pojedinci već PMC za svoje pare.
Glorifikovanje Wagnera je priča za sebe.Uzeli Artjomovsk i ..... bez podrške ostalih jedinica bi uzeli da ne kažem šta.
Toliko o tome, a to o pijancima i kafanama da ostaviš za sebe i popodnevno druženje.

offline
  • Webb 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Mar 2006
  • Poruke: 720

^ da si osdjen za sitini prerisaj znaci robija do 2 godine. Da li bi pristao da ides na front kao udarna pesnica 6 meseci da izbegnes te dve godine? Tako da ovi sto su prihvatili Wanger umest orobije sigurno nisu osucenji za sibicarenje..
Da se razumemo ima tu svega i vrlo ozbiljnih vojnih lica i patirota ali da su med i mleko nisu..

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1018 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 6 sakrivenih i 979 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Boris90, cavatina, dane007, darionis, Dimitrije Paunovic, DPera, drimer, helen1, Karla, kikisp, ksyyaj, Kullll86, kybonacci, laki_bb, ljuba, ljuba.b, mean_machine, milos.cbr, Ne doznajem se u oružje, nenooo, oldtimer, ozzy, pein, Petarvu, Prašinar, raketaš, ruma, Sirius, Stanoje-glavas, voja64, VP6919