Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2862

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 1506

Georgius ::
Стално пишеш о изборима у америци, потенцираш то а у реалности уопште није битно ко је на власти тамо. Они спољну политику планирају деценијама унапред и уопште није битно ко је на власти. Можда ће методе бити незнатно промењене али резултат ће увек бити исти.

Objasni ti to kremlju....ali doduše taj kremlj ima iskustvo vladavine trampa u usa i jer bilo nekih problema između njih i trampa...nije...naprotiv svi smo očekivali rat u ukrajini ako pobedi hilari 2016 ali pobedio tramp i rat se odložio za 4 godine za koji smo svi znali da će početi kolko odmah malte ne ako demokrate dobiji 2020 i to se i desilo...slažem se da je rusija na meniju uvek ali joj više odgovara da raspored menia bude iran,kina pa rusija nego sadašnji meni demokrata rusija -iran -kina...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Mar 2022
 • Poruke: 84
 • Gde živiš: Banatska kineska četvrt

Denaya ::Pošto se povela diskusija o skraćivanju linija Ukrajinske strane, aj da vidimo gde i šta to Ukrajinci mogu skratiti. i time dobiti neke povoljnije pozicije, bilo na taktičkom bilo na operativnom nivou. Obraditi ću front deo po deo iz mog ugla posmatranja.
...
Rezime:
Jedino operativno skraćivanje linija je svrsishodno kod Oskol akumulacije. Taktičkih skraćivanja ima više, da li će ih biti, videćemo.

P.S. Strateško skraćivanje je prebacivanje vojske na zapadnu obalu Dnjepra. Tako bi ustvari dobili veću dužinu linije dodira. Ali liniju koju bi mogli držati sa značajno manje snaga. Ustvari ovo bi bilo strateško razvlačenje protivnika. Very Happy


Sjajan post Denaya-e, po običaju, nego mi se nešto nameće na osnovu navedenog:
- ako je Ukri već drže idealne pozicije i praktično svako odstupanje od istih podrazumeva novu linuju na Dnjepru,
- ako Rusi probiju neku od više gorućih tačaka na sadašnjim linijama dodira
onda je zaključak da će Ukri da prepuste bez jače borbe 1/4 državne teritorije uz određene gubitke (materijalne i ljudske) pri povlačenju?! Zar to nije jednako slomu čitavog fronta?
Šta bi nakon toga ostalo od Ukrajine kao države - rekao bih da su Galicijani bez istoka Ukrajine kao robovlasnik bez roblja (ostaju bez rudnika, žitnice, ljudskih resursa koje treba preoblikovati u ultranacionaliste), tj gube svoju superiornost, a samim tim i svrhu.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5436

SVEVID. ::Ako ukri odustanu od ofanzive to će biti ono što su ruje i hteli,pozicioni rat sa što manje gubitaka dok ne dođu izbori u novembru 2024 gde kremlj računa da će neki "tramp" dati celu ukrajinu rusima na tacni jer je zaukupljen Iranom i Kinom..ne Rusijom ..ali bi tad trebalo očekivati da rusi amerima rade ono što sad oni rade njima,pomažu i smeju se iza......

Već sam pisao da "ozbiljan ofanzivni" rat od strane Rusa očekujem tek u 2025 ako bajden i njegovi neokonsi ostane na vlasti sa istom politikom prema rujama u ukrajini.....SAD je uložila novac, rad, trud u Ukrajinu i to ne samo od 2022. već i dosta ranije. Da dođe jedan čovjek i tako razbuca to sve, ne vjerujem da će se to desiti. SAD ne bi bile tu gdje jesu da sve zavisi od jednog čovjeka.
SAD će se povući i bataliti kada vide da je investicija propala, kada više ne bude smisla nego čisto bacanje novca u bunar.

Na kraju krajeva, zašto Rusi onda uvećavaju vojsku i budžet vojni?

zdrebac ::
da li ima jos neko od saveznika ukrajine (koji ih odrzavaju u zivotu parama i naoruzanjem) kojeg ovi jos nisu isprozivali?

kako vreme odmice, sve su bezobrazniji, mada i u eu su po obicaju kreteni nevidjeni, obecavase im svasta, pa cak i prostup EU.

ako jednom zapad napusti ukre, to nece biti zbog rusije. to ce biti zato, sto ce se na zapadu naci neko kome ce dosaditi ovo prozivanje i reci ce im dosta je bilo.
Tolike godine ulaganja novca i truda baciti zbog nekog tamo u Ukrajini, jer je eto bezobrazan i nezahvalan u svojim izjavama? Lakše im je zamjeniti tog nekog.
Kada im investicija bude neisplativa, tada će ih i napustiti. A ko će im učiniti investiciju neisplativom - upravo Rusija.

Bluper ::Zbog nedostatka municije i nisam spominjao donacije artiljerije... Sad da im fali granata za abramse čisto sumnjam... Onih 250 t72 od poljaka se fino osetilo na frontu npr.

Navijački, meni se mota po glavi da su procenili da su u raskoraku što se tiče dronova, tj da je Rusija trenutno u prednosti, da ta prednost trenutno raste i da da će sve donacije koje moraju da se približe frontu postati meta jeftine navodjene municije. To mi je jedino logično objašnjenje zašto se usa trenutno ne otvara više.

Oprostite, ako su moja laička razmišljanja suvišna...
SAD je poprilično raširena po svijetu. Ako bi dosta mašina gurnuli u Ukrajinu, kako bi ostale potencijalne sukobe ispratili? Kako bi snabdjeli saveznike tamo? Bliski istok, Tajvan, Južna Amerika...vjerovatno računaju da imaju i za njih nešto.
A ko bi u Ukrajini tolike mašine tjerao, da li bi bilo ljudstva? Možda i tog ima u tome. Da održavaju određeni nivo koji Ukrajinci mogu da isprate sa ljudstvom. Šta će ti alat ako rđa na polici.
Mada Apač koji si naveo je zanimljivo da ne isporučuju.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1451

Darko8 ::Braćo Denaya i kunktator svaka vama čast na svim ovim iscrpnim i detaljninlm analizama, kako uspevate sve to da ispratite i obradite nije mi jasno, ja se na polovini vašeg posta pogubim i ne mogu da povatam, trudim se ali uglavnom odustanem. Brate mili kaka sad Pjatijatka de je to uopšte 😁 Ako može nekad malo jednostavnije i prostije bio bi vam zahvalan 🤗

Iskreno prostije i jednostavnije ne znam. I ovo kad pišem trudim se da bude što kraće, ali tad se izgubi smisao onog šta želim napisati. Nadam se da će ovo pomoći koliko toliko u orijentaciji..
Evo kolega Ne doznajem se u oruže je shvatio neke delove a nisam mislio na to...

Citat:
- ako je Ukri već drže idealne pozicije i praktično svako odstupanje od istih podrazumeva novu linuju na Dnjepru,
- ako Rusi probiju neku od više gorućih tačaka na sadašnjim linijama dodira
onda je zaključak da će Ukri da prepuste bez jače borbe 1/4 državne teritorije uz određene gubitke (materijalne i ljudske) pri povlačenju?! Zar to nije jednako slomu čitavog fronta?


Ne drže Ukri idealne pozicije. Na taktičkom relativno dobro stoje i na malo mesta su u baš podredjenom položaju. Situacija je 50:50 na obe strane. Obe strane biraju pozicije za položaje koje njima odgovaraju. Zbog toga i postoje "sive zone" duboke i po 1-1,5km.

Na operativnom već malo škripi. Pre nekog izvesnog vremena, kolega Kunktator je postavio mapu gde je skicirao logističke centre i rute. Kako pojedine linije snabdevanja povezuju više sektora. E tu je caka u tom operativnom skraćivanju linija dodira. A ne to da ako Rusi provale, neće se zaustaviti do Dnjepra, jer Ukri nemaju više idealne linije. Na mapi ispod sam obeležio važnije logističke centre i raskrsnice u drumskom saobračaju. Veliku ulogu igra i železnica. Mrzi me sad da tražim. I zamisli sad da usled skraćivanja linija te centre i raskrsnice dovedeš u domet artiljerije

Probijanje linije nužno ne znači slom fronta. Ali zbog logistike morat će se zalamati neki drugi delovi fronta.

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1451

kunktator ::Још само мало о дешавањима око Бахмута. Denaya је лепо описао ситуацију и само желим један детаљ додатно да обрадим:
+ Treća linija
Ово болдовано. Ту трећу линију ставио сам тамо јер ми се чини да је најзгоднија за одбрану (а ценим да Руси неће још излазити на канал). Да је померена још напред била би сувише близу шумицама код канала. А и терен је згодан да се ту чекају контранапади Украјинаца (кад се одради Богдановка и све оно што си описао). Слично као код Јагодног. И тамо сам спомињао "одбрану на задњој падини". Сад немам времена да копам по литератури, ни на нету не нађох ништа на брзину а да је на нашем језику па нека ово послужи за илустрацију, као приручно средство: Mr. Green
https://www.globalsecurity.org/military/library/report/call/call_1-88_chpt3.htm


Da,da te šume smo obradjivali još proletos. Ja sam se loše izrazio kad sam napisao"poželjno i malo dalje". Treću liniju koju bi Rusi dostigli si postavio tačno tamo gde Ukrajinci sad imaju rovove. Sa onom izjavom sam mislio da Rusi dignu Ukrajince iz tih rovova i oteraju ih prema tim šumama. Kad padnu ti rovovi, položaji na grebenu iznad Ivanovska su odsečeni sa te strane.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12560

@Georgius

Nemaju Ameri neku dugoročnu spoljnu politiku. Ovo sa Rusijom npr je nešto što Trumpova ekipa ne bi dozvolila ne zato što Rusiju vole već zato što je njihova politika bila fokusirana na Kinu.

Povratkom demokrata fokus se vraća na Rusiju i zbog nebuloze da su oni omogućili Trump da pobedi onu dilemu od Kileri.

Ako se vrati Trump opet će fokus biti na Kini on je sam rekao svoje rešenje za mir u Ukrajini praktično da Ukrajina prihvati realnost.

E da u republikanskoj stranci imaš ekipu koja još živi u hladnom ratu i zato su u antiruski ali tu priroda radi svoje a mlado turci u partiji su u totalno drugom fazonu. Npr Vivek dupe pomera toj establišment ekipi u debatama a o Desantos je izgleda protiv trošenja kinte na Ukrajinu. Takođe uzmi u obzir uticaj vere kod dobrog dela republikanca a Ukrajina sa napadom na rusku crkvu i sa LGBT marketingom definitivno im se ne sviđa. Plus Zelenski je Jevrej što je minus kod puritanci pa još je svirao klavir pišom pa izgleda troši koks pa još postrojava kongres ma vole ga samo tako puritanci kad bi se zajebavili.

online
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 3085

https://twitter.com/Suriyakmaps/status/1734339485205250403

GP":Situacija sjeverno od Bakhmuta: #RuskaVojska je povećala tampon zonu oko grada zauzevši zapadnu šumu prisilivši #Ukrajinsku Vojsku da se povuče prema obrani oko Ivanivske/Ívanívsʹke. Štoviše, ruske trupe su napravile novi napredak sjeverno od Bohdanivke/Bogdanívke u kojoj se sada odvijaju sukobi."

U širem rajonu Bakmuta počele izgleda borbe za Bogdanovku.

online
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 1803

Sirius ::
Фразу ''скраћујемо линије фронта'' први је почео да користи Гебелс


Скраћивање линије фронта је легитиман процес, али у тренутној ситуацији то није случај. Укри нити могу значајно скратити фронт, нити би то привело к значајном побољшању ситуације. Руси немају корист од скраћивања фронта.

offline
 • Pridružio: 04 Mar 2022
 • Poruke: 2326
 • Gde živiš: Soncovka, DNR

Denaya ::Reka Oskol i njena akumulacija su prirodna prepreka i braniocu pruža višestruke pogodnosti.

Само бих додао. Осколска брана је разрушена још 2. априла 2022. Питање је шта је од акумулације остало. Подаци са интернета кажу да је око 9000 хектара акумулације пресушило.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3493

Georgius ::
Стално пишеш о изборима у америци, потенцираш то а у реалности уопште није битно ко је на власти тамо. Они спољну политику планирају деценијама унапред и уопште није битно ко је на власти. Можда ће методе бити незнатно промењене али резултат ће увек бити исти.

Битно јесте. У САД од почетка 20. века постоје две спољнополитичке концепције. Империјалисти/изолационисти/реалполитичари на једној и глобалисти/"мисионари" на другој страни. Империјалисти се воде америчким националним интересом и не интересује их како ће свет ван САД изгледати, под условом да су интереси САД задовољени. Глобалисти у теорији хоће да цео свет обликују по америчком либералнокапиталистичком узору, а у пракси да управљају целим светом и у све се мешају, па макар то било супротно интересима самих САД. Разлика се данас дефинитивно осећа, питање је да ли ће се очекивања испунити.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1022 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 15 sakrivenih i 946 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, Apok, armor, bestguarder, BlekMen, Bobrock1, bojcistv, Dimitrise93, djo97, doktor1964, Dorcolac, DPera, friv, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, ivica976, JimmyNapoli, Kibice, Komentator, krkalon, Kubovac, Leonov, ljubacv, milan.vukovic, milenko crazy north, Mixelotti, mnn2, mrav pesadinac, mushroom, nemkea71, Ognjen D., operniki, pacika, Panter, pein, pera12345, Pohovani_00, raykan, Ripanjac, RJ, Rogonos, S-lash, samocitam, SlaKoj, slonic_tonic, solic, Steeeefan, stegonosa, Stoilkovic, theNedjeljko, tmanda323, vaso1, vlad the impaler, vlad4, vukovi, wizzardone, YU-UKI, Zimbabwe