Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1102

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2124

Prascajte za OFF i to debeli



Napokon mogu iz fotelje bez lap topa da citam i pratim sve sa my city na mom Tesla TV androidu .
Mob spojen putem aplikacije i seruje sliku i ton sa telefona na TV.

Hiljadu puta hvala administraciji i strucnim saradnicima kao i kolegama sa foruma zbog kojih nisam samo obican mediokritet!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2304

hebeliga gde da ovo postavim.

ovde ce se izgubiti u masi komentara, a nije ni vest, pa da ga stavim na onu drugu temu.

izgleda da su Excalibur i verovatno GLSDB postali neupotrebljivi u ukrajini zbog elektronskog ometanja.

A new ground-launched version of an air-to-ground weapon developed for Ukraine on a rapid timeline failed to hit targets in part because of Russian electro-magnetic warfare, Bill LaPlante, the Pentagon's acquisition chief, said at an event held by think tank CSIS.

LaPlante suggested that Ukraine may no longer be interested in the weapon. “When you send something to people in the fight of their lives that just doesn’t work, they’ll try it three times and they’ll just throw it aside,” said LaPlante.

The weapon LaPlante is referring to is very likely the Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) based on his description
, according to Bryan Clark, a senior fellow at the Hudson Institute.




In congressional testimony in March, Hudson Institute Senior Fellow Daniel Patt said the targeting system for the GPS-guided Excalibur round “dropped from 70 percent effectiveness to 6 percent effectiveness over a matter of a few months as new EW mechanisms came out” in Ukraine. Patt cited the work of Jack Watling, an expert at think-tank RUSI who has traveled to Ukraine multiple times to interview Ukrainian commanders.

Russian electronic warfare attacks have also directed GMLRS missiles off course, CNN reported last spring. The missiles are similarly guided by a GPS. Russia has also successfully used electronic warfare against GPS-guided Joint Direct Attack Munitions (JDAMs), which are retrofitted aerial bombs

https://english.nv.ua/nation/glsdb-munitions-prove.....13709.html


https://www.defenseone.com/threats/2024/04/another.....ys/396141/
https://www.defenseone.com/defense-systems/2024/03.....or/394925/



offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6329

Citat:Minimum for the Dnieper line...

Pa naravno.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32804

Povodom KZ i njihovih aviona složio bih se sa kolegom koji je pisao da bi bilo lepo da ako je u iole kakvom stanju dakle izgled se to uzme makar jedan komad za surčinski vazduhoplovni muzej, jbt ispade avijonče jeftinije od jedne Škode u kojoj se voze političari. Mada kila i se i sa rekonstrukcija istog otvaranje tek 2027. Bebee Dol

Zniščen jedan Ukro radar Harkovsku obl.
https://t.me/boris_rozhin/121887

I snova načinaetsja boj Krinki dakle neodustaju jbt da sam na mestu tih desantnika kad bi me iskrcali ili zovem Volgu ili belo marame na kakvu granu i zdavajsja. Neka procena za prošlogodišnji boj za taj placdarm ukra je od 1000-2000 samo mrtvih znači dva do tri puta više ranjenih. A imali smo masu snimaka pogađanja Bombicama tih čamaca i udara FPV po istim ako se ne varam sa druge strane je bila Mađareva ekipa stradalo je u dosta rusa od Ukro dronova bombardirovšik i FPV. Okačio sam sliku pre koji mesec gde su rusi napisali na zemlji ili platnu "Mađar pidor".

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4604

Vikipedija nije baš izvor no evo struktura RV Kazahstana.



Po ovome 4 modela su bila za prodaju na kilo (stoji naznačeno u poslednjoj koloni) u ukupnom broju od 59 aviona. Ako je verovati ovome sa jedne strane a sa druge kako 59 nije i ne može biti 81 nekoga će bogami svrbeti uši zbog 22 aviona u letnom stanju. Evo da budem baba Vanga, 10 Su-27 i 12 Su-25, svi koji su modernizovani Belorusiji.

offline
  • Istoričar
  • Pridružio: 02 Sep 2012
  • Poruke: 288
  • Gde živiš: Moskva, Rusija

Georgius ::Један "спојлер"

Стиже још слика кад званично отворе изложбу после 1.маја.

Увек је овај форум имао ексклузивне информације..па да не кршимо традицију






Имаћете ексклузивне фотографије од чланова форума из Русије Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2380

Trebali su dovuci one spaljene. Pa koristiti ih kao mete na poligonu za onaj tenkovski biatlon.
Naravno po primjerak od svega poslati Kinezima. A jedan ispravan Bradley i Kim-u

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2024
  • Poruke: 81

Napisano: 29 Apr 2024 18:24

Још кад би се ту нашао и понеки заробљени пјегавац, Швабо, балтички патуљак и слична олош, па их привезати за те тенкове да их чувају док траје Парада.

Dopuna: 29 Apr 2024 18:41

⚡ Руске трупе такође напредују у области Новомихајловке, нападају дуж резервоара и шумских појасева , извештавају украјински мониторинг ресурси.

мапа
t.me/anna_news/65947

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1548

ikan ::

+ Pise se da Rusi idu ka Novoaleksandrivki:

To je nebitno, desiće se svakako, bitan je onaj severozapadni klin. Denaya je to lepo opisao, čak i mapu postavio...


Ima još jedna opcija na zapadu.Ali ova ide baš na zapad.

Novoaleksandrovka je neophodna za bilo koju od ove dve opcije. Tako da ovo guranje Rusa na zapad ka njoj, još uvek nam ne može reći za koju opciju su se odlučili.

U ovoj drugoj opciji primarni cilj u prvoj fazi bi bio Progres. Veoma bitno mesto za dalje odvijanje operacije. Crne linije prikazuju uredjene Ukrajinske linije odbrane. Po nekim izvorima 3.linija po nekim čak 4. Jer smatraju da se treća (isprekidane crne linije) prostire obodima jaruge na liniji Mežove-Novoselka Perša-Novobahmutovka sa spojem kod Očeretina. Iz ovoga se vidi da je Očeretino bilo centar Ukro odbrane posle Avdejevke. Jer skoro sve linije se oslanjaju na njega. Medjutim padom Očeretina I Novobahmutovke sa Solovjevim I ova linija je probijena I načeta. Padom sela Sokola bilo bi zapečaćeno I obesmišljeno njeno postojanje.

Zašto Progres. Pa tuda je najlakše zaobići reku Vovču. Progres i selo Vovča se nalaze na nekoj vrsti zaravni koja razdvaja dve velike balke/jaruge. Uzimanjem Novoaleksandrovke, Lozuvatskoje, Progresa ,Vovče I Sokola, Rusi su probili I načeli tu treću/četrvtu liniju odbrane. Ovo je odlična odskočna daska da se podigne linija na reci Vovča I ugrozi Pokrovsk. Aj da kažem da bi situacija mogla izgledati ovako posle prve faze. Tako da Rusi ne bi trebali propustiti ovu šansu I osiguraju svoje pozicije, još dok su Ukrajinci u šoku. A kako vidimo Rusi ne posustaju.



Kako se vidi iz gornje mape ona prostorija zapadno od Berdiči ne igra toliko važnu ulogu. Ali bi trebala da se neutrališe zbog potencijalne opasnosti od neke Ukro kontre na bok ovog Ruskog napredovanja. Kako Rusi sad guraju u Netajlovu, a boga mi gore I kod Očeretina, za očekivati je da ta prostorija bude rešena najkasnije u Maju. Jer kad Rusi izbiju na reku Vovču, u ogromnoj meri su osigurali to krilo od bilo kakve mogučnosti kontanapada. Em su dobili dubinu I širinu, em su izbili na prirodnu prepreku koju oni najviše vole da koriste.

A ovo je topografija tog dela....

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2740

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 739 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 14 sakrivenih i 685 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Alexandar-1973, amaterSRB, Bobrock1, Bubimir, cavatina, ceman, debeli, FileFinder, FOX, Frunze, gacesam, Georgius, hyla, ILGromovnik, Kubovac, kunktator, laurusri, Lošmi, Lutvo_Redzepagic, mercedesamg, Mi lao shu, mnn2, Ne doznajem se u oružje, Parker, powSrb, Profica, RJ, rovac, Sale.S, sasa87, Sirius, Srky Boy, Steeeefan, vathra, Vatreni Zmaj, vladaa012, zastavnik, zixmix