Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

673

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 24 Mar 2022
 • Poruke: 196

@beowl, @vladanan - хвала на тексту и анализи. Није Пањина било ко, жена је директор РОССТРАТ-а и посланик. Руси очигледно схватају срж проблема, одатле њена писања, поменутог Караганова и др. - засад само саветодавна, а да ли ће бити преточена у конкретне акције државе, зависи од врха (оног стварног, који одлучује).

Дозволите кратак осврт на замерку да она није предложила ништа конкретно у лепези могућих деловања од електромреже до Хута и Кубе. Има на форуму и других тема које су погодније за ова писања, али углавном запуштених, в. нпр. бив. "Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga", или "Sukobi u 21 veku - Rat resursa ...", "Hibridni rat - Gerasimovljeva doktrina", итд. али мислим да није off-topic, јер дешавања у УА непосредно зависе од тога.

За почетак, мислим да њој то и није посао (у ужем смислу), она води институт, али је жена економиста, само је дала неке "емотивне" смернице.

Посматрајући vladanan-ову листу чисто фактографски: највеће попуштање притиска у Украјини и то медијско, политичко, па чак и војно (нпр. приоритет доставе арт. граната) се десило кад је избио сукоб у Гази. Дакле, не кад је освојено неко насеље (Бахмут, Авдејевка), уништене јединице, уклоњен генерал, итд. него кад се загужвало на Б. Истоку. Одједном је само Израел постојао у медијима, политичари су заборавили Украјину, а Кијев је почео да брине да има неко пречи коме се шаље помоћ.

Тако да ми је логичније да ће у тренутној ситуацији неке акције у остатку света и ближе западним интересима више моћи да скину притисак, него тенковски продори уз подршку пешадије.

Ако ћемо поштено, одговори на ескалацију са англосаксонске стране су засад озбиљнији. Овде је прошао незапажено текст проф. Лекића о одговору Британаца на нуклеарне претње. Дмитри Рогозин је са своје претх. функције био јако гласан о задавању "атомског з десна" Лондону... Прође неколико месеци и шта буде? Кад је Рогозин био у Доњецку, одједном звизне граната посред ресторана, он је једва преживео, не зна се ко је тачно страдао (ако се не варам никад није објављено ко је тачно био са њим у "групи саветника").

Тако би и Руси требали по угледу на архинепријатеље Енглезе да ударају по њиховим интересима без много халабуке а мање да прете пушком, пуном или празном.

Борис Џонсон дође у Кијев, построји кога треба и рат се настави у складу са UK интересима. На форуму прокоментаришу како "пиргави опет нешто муте", уместо да се замислимо над чињеницом да они очигледно имају механизме утицаја и контролу над процесима у рату. Дизале су се побуне и у самој Русији (Кавказ), и данас видимо пуштање "балона" кад је нека фрка у Чеченији, Ингушетији и др, а са друге стране Русима је још увек тешко изводиво да макар направе неку гужву у Северној Ирској. Не мора то да буде устанак и рокање артиљеријом, већ било каква криза...

Да ме неко погрешно не схвати: војна победа и напредовање на фронту су један од најјачих адута у преговорима, или (не)дипломатским притисцима. Чизма и гусеница на терену, што би рекли форумаши. Ја лично на овој теми највише пратим баш људе који обавештавају и анализирају стање на фронту.

Али мислим да део форума не може да јасно раздвоји стратегију и тактику јер још се јасно не зна област и интензитет сукоба, уз изузетке (нпр. писање kunktator-а о "маратону"). Одатле чуђења код многих зашто Руси сад не јурну кроз неку "брешу" у одбрани, разлете се по фронту и крену на Покровск или Краматорск.

Наравно, можда једноставно и немају резерве и др. али ту и јесте цака: зашто немају? Не мобилише се више људи јер једноставно тренутно то није приоритет.

Да не ширим тему, не игноришући некомпетентност и неспособност кадрова, корупцију, итд. (у ствари, рат као процес је најбоље чистилиште за једно друштво), постоји фактор који је по мени од врхунске важности, а то је: криза светског система и њено огледање у унутрашњим сукобима (назовимо их "лобијима", да упростимо) како и на Западу, тако и у самој Русији. Али, нема смисла да сад овде пишем о томе, већ је коментар предугачак.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Dec 2023
 • Poruke: 37

Напад на Котов , видео се после два дана брише , за оне који немају телеграм.

streamable.com/qr52mdoffline
 • Pridružio: 01 Mar 2022
 • Poruke: 43

GrammaticalAnalysis ::Посматрајући vladanan-ову листу чисто фактографски: највеће попуштање притиска у Украјини и то медијско, политичко, па чак и војно (нпр. приоритет доставе арт. граната) се десило кад је избио сукоб у Гази. Дакле, не кад је освојено неко насеље (Бахмут, Авдејевка), уништене јединице, уклоњен генерал, итд. него кад се загужвало на Б. Истоку. Одједном је само Израел постојао у медијима, политичари су заборавили Украјину, а Кијев је почео да брине да има неко пречи коме се шаље помоћ.

Тако да ми је логичније да ће у тренутној ситуацији неке акције у остатку света и ближе западним интересима више моћи да скину притисак, него тенковски продори уз подршку пешадије.


Ако се погледа како РТ извештава о догађајима у Гази, а вести отуда превлађују у односу на све остале догађаје укључујући и Украјину, онда се види да није толико реч о подршци палестинцима колико о не-подршци тј. критици Израела, и уз њих САД, и уз њих комплетног запада. Дакле, медијски су јако ангажовани на том сукобу а за друге области не знам.

GrammaticalAnalysis ::о одговору Британаца на нуклеарне претње. Дмитри Рогозин је са своје претх. функције био јако гласан о задавању "атомског з десна" Лондону... Прође неколико месеци и шта буде? Кад је Рогозин био у Доњецку, одједном звизне граната посред ресторана, он је једва преживео...

Тако би и Руси требали по угледу на архинепријатеље Енглезе да ударају по њиховим интересима без много халабуке а мање да прете пушком, пуном или празном.

Борис Џонсон дође у Кијев, построји кога треба и рат се настави у складу са UK интересима. На форуму прокоментаришу како "пиргави опет нешто муте", уместо да се замислимо над чињеницом да они очигледно имају механизме утицаја и контролу над процесима у рату.


Ово се слажем да би додатно одвраћање било ако би могли чешће да организују "добродошлицу" знаменитим злонамерним западњацима у Украјини, или и испраћај као што су скоро урадили у Харкову.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2024
 • Poruke: 83

Ахмат Сила испод славолука са круном и крстом

t.me/adelimkhanov_95/2671Чешки председник Петр Павел није искључио слање западних трупа у Украјину и позвао Европу „да се не ограничава“.
Предлажем Петру Павелу да добро размисли о својим глупим и кратковидим речима и научи напамет да ЈЕ РУСИЈА МОЋ!
АХМАТ СИЛА! АЛАХУ АКБАР!!!

#Кадыров #Делимханов #Россия #Чечня

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11683
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

panzerwaffe ::Snimak borbe posade Cezara Kunikova sa dronovima koji su ga na kraju uspeli potopiti
https://t.me/fighter_bomber/15913
Section "They write to us."
Hello fellow FB!
The crew of the large landing craft "Caesar Kunikov" repelled the attack of the BECs with all available forces and means, the battle lasted 20 minutes.
Of the 10 BECs, 4 were destroyed. The 5th BEC hit the BDK of the Central Committee in the stern, thereby immobilizing the ship, after which 6,7,8,9, BECs in turn, hit the BDK on the port side in the midship area (middle) and closer to the stern, with the purpose of capsizing the vessel (from the entry of a large amount of water from one side).
The 9th BEC partially entered the hole made by the previous BEC and detonated almost inside.
The BDK could no longer be saved (the list was rapidly increasing, the ship was lying on the left side).
From the moment the enemy BECs were discovered and the start of the battle, until the BDK was completely flooded, a little more than 40 minutes passed.
The BDK crew left the ship using life rafts, without loss of personnel, and evacuated all secret documentation and part of the secret equipment with weapons.
The last 10th BEC conducted observation (recording) of the dying ship until the sinking, after which the 10th BEC tried to attack the tug accompanying the BDK Caesar Kunikov, but was destroyed by the PDSS group on board."
At the moment, the crew are being made into cowards and scoundrels.
I have removed the sound from the video, but I am sure that the command has it in full. There is a fight there, according to the best behests of our grandfathers.
Personally, I saw the clear work of the team working until the last minute.
The crew, I think, at a minimum, deserves not to be made into villains.

Peskov smrda o Srbima
https://t.me/warhistoryalconafter/150744
🇷🇺🇷🇸 Песков:
"Сербы — наши братья и сестры. Сербы — героический народ
Мы, россияне, будем всегда вместе с вами, с сербами"


Овде се види на овом снимку, да ајде да га назовем малокалибарско оружје нема пта да тражи у одбијању дронова. Овде да је брод имао са сваке стране по пар 2х23мм противавионца спрегнута са оптичким термалним нишанима, ове напасти би биле решене без проблема...уз оодршку рецимо 14.5 тешкох митраљеза, за не дај боже ако буде много више дронова у једном нападу...

Брат брату, па бар тих 23мм двоцеваца Руси имају на хиљаде и то не би нила скупа инвестиција да се тако нешто постави у већем броју по боковима бродова...ако треба о рефлекторе поставити са свих страна да се осветле дронови...ваљда ће им доћи из дупета у главу коначно шта им је чинити за одбрану бродова који немају рњцимо каштане за одбрану своју...

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2024
 • Poruke: 83

P. S. Горња слика представља улаз у чешки парламент.
img.24sata.hr/PDZkVloZUX_RRP-6iwjLzeCj28k=.....010298.jpg

offline
 • Apok  Male
 • Elitni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 2150
 • Gde živiš: Beograd

Све се може кад се хоће.

Начичкају се топови са термалном оптиком. Могу да користе ФПВ дронове против ових водених. Уосталом то су тестирали. Могу да ураде мреже као за торпеда некад.
Moгу и да вуку оне дугуљасте бове везане за бок брода. Бар би смањило штету од иницијалног удара.

offline
 • Pridružio: 30 Sep 2009
 • Poruke: 209

brundo65 ::

Vec smo o tome pricali u pitanju je KZ-6

Sa cime ih pune pada imaju ovakvu detonaciju?


Tehnicki podaci punjenja

Uglavnom punjenje je kumulativno, ukupne tezine oko 3 kg od cega 1,8 kg eksploziva TG40. Probojnost celika 210 mm a armiranog betona 550. TG-40 je smjesa TNT/RDX u omjeru 40/60. RDX je heksogen

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 8009
 • Gde živiš: Zagreb

simazr ::Nije mi jasno zašto iznad svakog plovila ne leti par malih izviđačkih dronova. Oni mogu danas u vazduhu da provedu i 24 sata. Ovde i jeste problem pravovremeno otkrivanje napada.
zato što je to velika a potpuno nepotrebna komplikacija.

napad ćeš jednako dobro vidjeti i sa termovizijskom opremom s broda, da ne govorim o tome da ni izviđački dron neće lako prepoznati te male čamce koji jedva vire iznad površine u ogromnom prostranstvu uzburkanog otvorenog mora, ako nema termoviziju. Onda čemu peripetije s letjelicama?

offline
 • ikan 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 2798

TGKastela ::Напад на Котов , видео се после два дана брише , за оне који немају телеграм.

https://streamable.com/qr52md

Arapi na jahti, žurka, ludilo, ajde malo da pucamo...

Znači, otkrili su ih tek kad su ovi bili sasvim blizu. Ona 76-ica i nije baš od koristi bila, a s obzirom da ima i tempirnu municiju... falila samo razdaljina.
Možda i neke svetleće rakete falile, čisto da i kamerman bude uspešniji kad već strelci nisu.

No, da ne mračim, želim im više sreće sledeći put. A biće ga uskoro.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 325 korisnika na forumu :: 7 registrovanih, 1 sakriven i 317 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Bobrock1, Faki-Valjevo, MikeHammer, vasa.93, voja64, zlaya011