Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

670

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 12 Mar 2009
 • Poruke: 69
 • Gde živiš: Zemun

Nije mi jasno zašto iznad svakog plovila ne leti par malih izviđačkih dronova. Oni mogu danas u vazduhu da provedu i 24 sata. Ovde i jeste problem pravovremeno otkrivanje napada.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ikan 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 2798

Iz razloga što vremenske prilike to neće često dozvoliti, a ti mali nemaju ni autonomiju. Ako uzmemo u obzir da se napadi dešavaju u proseku jedanput mesečno, potrebno je imati nešto stabilniju platformu, a to "leteće mašine" ne mogu ostvariti, bar ne na prilično velikom komadu vode koji treba pokriti.offline
 • beowl  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 14 Sep 2009
 • Poruke: 932

yrraf ::
Ne planiraju da ratuju, u njihovoj glavi američka leđa su toliko jaka da će oni gologuzi ući u Ukrajinu i gde god da stanu, Rusi neće smeti da pipnu tu teritoriju. Ako se stvarno pojave, naročito ova neosnovano kurčevita boranija, moraju Rusi da ih udare tako jako da im minimum 50 godina ne padne na pamet da ponove. A ako ih rasporede na granicu, eto idealnog mesta za prodor.


Treba sagledati i zbog čega je u njihovoj glavi to tako. Zbog čega nemaju problem da, uz sve prethodne eskalacije, sada po svemu sudeći krenu i sa malim raspoređivanjem snaga u Ukrajini, što će postepeno da preraste u masovan ulazak.

Elena Panjina je juče pisala o tome. Nju se može svrstati u tvrdolinijašku struju ali joj se ne može osporiti da zna ponešto o onome što priča. A ne priča samo ona, sve je više sličnih tonova na ruskoj strani.

Njihova poenta ukratko glasi: kremaljska suzdržanost, zdrav razum, racionalno ponašanje ("jedini odrasli u sobi", kako kaže kolega Slonić) ili kalkulantstvo i kukavičluk spram NATO, svako neka izabere izraz koji mu više pije vodu, na kraju će dovesti do toga da će Rusija doći u situaciju da ili de facto kapitulira ili upotrebi nuklearno oružje. Svi oni podvlače da logika kaže da eskaliraš dok još imaš opcije da biraš kako ćeš da eskaliraš, a ne onda kada ti preostaje samo da digneš u vazduh i sebe i neprijatelja.

Panjina takođe podvlači da kremaljska "zdravorazumska" upozorenja NATO gde bi ovo sve moglo da ode ako ovi nastave da eskaliraju, zapravo proizvode kontraefekat i jedino postižu da raznorazni Makroni imaju čime da pravdaju planove za slanje vojske u Ukrajinu (što je Makron upravo i uradio juče, rekavši da im Putin stalno preti nuklearnim oružjem i da je došlo vreme mu izađu na crtu).

Njena poenta je, ukratko, da ti možeš da pričaš i upozoravaš do sudnjeg dana ali stvari će se odvijati u skladu sa onim što uradiš (ili ne uradiš), a ne onim što pričaš. I da svi koji pokušavaju da rečima razveju mit o ruskoj kilavosti i neodlučnosti mlate praznu slamu jer Rusija svojim delima pokazuje da jeste kilava i neodlučna, a NATO zatim povlači dalje poteze u skladu sa tim. A Rusija onda reaguje tako što kaže: "Pa jeste li vi normalni, ja ću stvarno na kraju..." E, poenta je upravo u tome da ne smeš da dozvoliš da stvari doteraju do kraja, nego moraš delati dok su stvari u ranoj fazi. Nuklearna sila koja sebi dozvoli da deluje na samom kraju, ima još samo jednu kartu u rukavu a od te karte nema neke velike vajde niti utehe.

Ovaj ugao gledanja se u poslednje vreme pojavljuje i kod drugih ruskih izvora, Panjina nije jedina.
Ovde je njen post na ruskom: https://t.me/evpanina/12994

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 814
 • Gde živiš: RS/BiH

Mogu reci da Panjina a i druga strana (Kremlj) imaju pravo.NAFO je navikao da radi sta hoce sve do trenutka dok mu neko silom.ne pomlati dovoljan broj ljudi da se javnost uskomesa.Opet Kremlj ocigledno jos vidi neki tracak nade da ce se sve zavrisiti konvencionalnim ratom i da nece biti potrebe za onim najgorim ili jednostavno komunikacija RU-USA i dalje postoji ali iza debelih vrata.

offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • No pasarán – Sie kommen nicht durch
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 6348

Iz toga tekstaPanjine na kraju....

Citat:Sve govori da je mit o ruskoj neodlučnosti bolje razbiti sada, a ne kasnije, kada će za to biti potrebni nuklearni napadi. Jedan korak vrijedi hiljadu riječi.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1427

simazr ::Nije mi jasno zašto iznad svakog plovila ne leti par malih izviđačkih dronova. Oni mogu danas u vazduhu da provedu i 24 sata. Ovde i jeste problem pravovremeno otkrivanje napada.

ikan ::Iz razloga što vremenske prilike to neće često dozvoliti, a ti mali nemaju ni autonomiju.

Mogli bi da imaju autonomiju ukoliko bi za izviđanje koristili balone kao sto su nekada radili stari brodovi ili bespilotne letelice poput Pterodaktila kojim nameravaju da opreme tenkova koje bi kablom za napajanje povezali za brodom. WinkU sklopu projekta Pterodactyl, predloženo je da se olakša dizajn uređaja i poboljšaju neke operativne karakteristike napuštanjem sopstvenim sistemima snabdijevanje energijom. U skladu sa idejom dizajnera iz MAI-a, na dronu neće biti velikih ili teških aviona. baterije. Umjesto toga, za napajanje elektromotora koristit će se kabel koji povezuje UAV i spremnik. Zahvaljujući tome, svi sistemi za proizvodnju i prijenos električne energije bit će smješteni na kopnenom vozilu koje nema stroga ograničenja težine.

https://lady-ya.ru/bs/business/razvedovatelnyi-dro.....yvatelnyi/

RAMALLAH: A surveillance balloon launched by the Israeli military in the northern Galilee region will provide early warning of long-range missiles and drones targeting the country, sources said on Sunday.
...
Israeli authorities said that the balloon weighs several tons, and is equipped with specialist cameras, computers and radar.

The balloon is located on the triangle of the Jordanian-Syrian border, and can monitor territory hundreds of kilometers away.

“The balloon costs $1 per hour, while the done costs $600, and it can stay in the sky between 14-20 days continuously, while the drone can stay for a few hours only,” Shmuel said.

He said that balloons, unlike drones, can be fitted with cumbersome high-resolution cameras.

“It’s the best security surveillance and warning method,” Shmuel added.


https://www.arabnews.com/node/2311941/middle-east

offline
 • ikan 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Feb 2013
 • Poruke: 2798

Dokle god NATO izviđačke letelice navode dronove, vrlo je teško vršiti uspešnu odbranu. Kada ih budu makli sa neba i situacija će se poboljšati za Ruse.

offline
 • S2M  Male
 • Legendarni građanin
 • No pasarán – Sie kommen nicht durch
 • Pridružio: 21 Nov 2009
 • Poruke: 6348

Senilni dekica nije zadovoljan jEvropom i njenom neodlučnošću da krene u totalnu pljačku.Jbg nisu svi kauboji

Citat:Western allies split over how to make Putin pay
Behind the scenes, the Biden administration is frustrated at Europe’s unwillingness to confiscate Moscow’s assets to finance Ukraine’s reconstruction
.
https://www.politico.eu/article/western-allies-spl.....raine-war/

offline
 • Pridružio: 01 Mar 2022
 • Poruke: 43

beowl ::Elena Panjina je juče pisala o tome... Njihova poenta ukratko glasi: kremaljska suzdržanost, zdrav razum, racionalno ponašanje ("jedini odrasli u sobi", kako kaže kolega Slonić) ili kalkulantstvo i kukavičluk spram NATO, svako neka izabere izraz koji mu više pije vodu, na kraju će dovesti do toga da će Rusija doći u situaciju da ili de facto kapitulira ili upotrebi nuklearno oružje. Svi oni podvlače da logika kaže da eskaliraš dok još imaš opcije da biraš kako ćeš da eskaliraš, a ne onda kada ti preostaje samo da digneš u vazduh i sebe i neprijatelja.

Прочитао сам ГТ превод њеног текста и нема ниједног конкретног предлога како да руско војно-политичко руководство ескалира на већи степен од овог што ради сада а да то буде мањи степен од нуклеарног рата. Шта је то што не укључује нуклеарни одговор а има велику вероватноћу да се запад тргне и одустане од даље ескалације?

Је ли то мобилизација пар милиона војника и општа офанзива, обарање НАТО летелица у међународним водама, уништење сателита, бомбардовање Кијева, уништење електро мреже у Украјини, тактичке нуклеарке у Украјини, слање оружја Хутима или Хезболаху, нове нуклеарке на Куби, диверзантске акције на европске ЛНГ терминале због уништења Северног тока, хиперсоничне ракете на немачки штаб где су планирали напад таурусом? Волео бих да видим неки конкретан паметан предлог који би (можда) зауставио запад а не би довео до нуклеарног рата.

@GrammaticalAnalysis је пре неки дан поставио текст руског стратега Сергеја Караганова, почасног председника руског Савета за спољну политику, у којем се каже:

"Русија и њено руководство се суочавају са тешким избором. Постаје све јасније да сукоб са Западом не може да се оконча ни уколико изборимо парцијалну, или чак потпуну победу над Украјином. [...] Можемо наставити да се боримо још годину, две или три, жртвујући хиљаде и хиљаде наших најбољих синова и уништавајући десетине или стотине хиљада људи који живе на територијама које се сада називају Украјином [...]. Али актуелна војна операција не може да се оконча одлучујућом победом без приморавања Запада да се стратешки повуче или чак преда, и убеђивања истог да дигне руке од покушаја историјске ревизије и очувања глобалне доминације [...] Мораћемо да нуклеарни фактор одвраћања поново учинимо уверљивим аргументом, снижавајући праг употребе нуклеарног оружја (који је тренутно неприхватљиво висок), а потом рапидно али промишљено корачајући лествицом ескалације."

Дакле, ако је ово Караганово тачно, не постоји ништа везано за Украјину што би одвратило запад, чак ни потпуна победа у Украјини, јер ће они наставити да копају даље.

И онда се опет поставља питање: Шта конкретно (Пањина и остали слични мисле да) може да се уради у Украјини што је више од овога сада а мање од нуклеарног рата а што има реалан потенцијал да заустави запад од ескалације?

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2022
 • Poruke: 291

Panjina je potpuno u pravu ali, barem ja mislim, da Rusi pre svega čekaju izbore npvembra u Hollywoodu, pa, da možda dođe neko malo odrasliji...I ovo objavljivanje razgovora njemačkih generala je jako upozorenje suprotnoj strani, pošto se u principu takve obaveštajne podatke ne objavljuje javno osim, ako ,,kao je to u ovom primjeru ne služe nečem bitnom...Ali, da bi ipak mogli opet da popišaju tu i tamo koji američki drončič kerozinom mogli bi.. Treba ove kauboje upozoravati stalno a ne samo tu i tamo...Treba praviti štetu pre svega NAFO gospodaru a tek posle stižu nebitne EU pudlice na red..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 367 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 355 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bobomicek, kolle.the.kid, Lazarus, Milos82, mrav pesadinac, nick79, panzerwaffe, suton, uruk, vlad the impaler