Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

999

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
 • Pridružio: 12 Maj 2023
 • Poruke: 50

Sta je sve unisteno na Krimu, ima li neko detaljnij izvjestaj kako se napad desio i sta je unisteno?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 19 Jan 2015
 • Poruke: 1224

Takav izvestaj o tacnim gubitcima nema ni Rusko MO posto su i oni dobili "nasminkane" podatke.offline
 • Pridružio: 28 Mar 2022
 • Poruke: 309

Što se tiče napada na aerodrom Jankoj na Krimu, za sad nema nigdje nekih ozbilnijih podataka... Postoje satelitski snimci.. Prvi iz kraja marta, gdje se vidi nekoliko PVO sistema, drugi od 10. aprila, gdje nema nijednog PVO sistema i posljednji od 15. aprila, gdje je aerodrom, što se PVO sistema tiče isto prazan... Izgleda da su Rusi krajem marta maknuli S-300 ili S-400 ako je uopšte bio tamo... Inače na tom serodromu nema avijona, jer su ga Rusi koristili samo za helikoptere... Meni se čini logično, jer se sam aerodrom nalazi puno preblizu frontne crte...Ali, da su bile explozije, bile su.. Čak i jedna veča sekundarna.. A što je to eksplodiralo nemam pojma...

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2021
 • Poruke: 2925

Rusi pokrenuli kod "Monolit"; Podmornice u stanju pripravnosti; SAD odmah spremile B 52H

Reč je, kako se još navodi, o specifičnom kodu koji je u suštini signal koji ruska mornarica emituje kako bi svoje strateške podmornice dovela u stanje trenutne pripravnosti, tako da imaju mogućnost da odmah krenu sa lansiranjem balističkih projektila sa nuklearnim bojevim glavama.

https://www.b92.net/info/svet/14889/rusi-pokrenuli.....video/vest

Je l ovo neka glupost ili ima razloga za brigu?

offline
 • Pridružio: 23 Mar 2022
 • Poruke: 753
 • Gde živiš: United Kingdom

Par stavki iz jucerasnjeg i danasnjeg izvestaja ISW-a:

Trenutna debata u SAD o pružanju dodatne vojne pomoći Ukrajini delimično se zasniva na pretpostavci da će rat ostati u pat-poziciji bez obzira na pomoc SAD. Ta pretpostavka je netačna. Rusi izlaze iz pozicionog ratovanja i počinju da vraćaju manevar na bojište zbog kašnjenja u pružanju američke vojne pomoći Ukrajini. Ukrajina sada ne može da održi trenutne linije bez brzog nastavka američke pomoći, posebno vazdušne odbrane i artiljerije koju samo SAD mogu brzo i na veliko da obezbede. Nedostatak vazdušne odbrane izložio je ukrajinske jedinice na prvoj liniji ruskoj avijaciji koja sada prvi put u ovom ratu baca hiljade bombi na ukrajinske odbrambene pozicije. Nedostatak ukrajinske artiljerije dozvoljava Rusima da koriste oklopne kolone bez trpljenja velikih gubitaka prvi put od 2022. godine. Rusi koriste svoju prednost i polako ali sigurno napreduju na nekoliko sektora fronta. Od početka ove godine, ruske snage su zauzele preko 360 kvadratnih kilometara - površinu veličine Detroita. Ruski napredak će se ubrzati bez hitne američke akcije. Američki donosioci odluka moraju da shvate realnost da će dalje odlaganje ili zaustavljanje američke vojne pomoći dovesti do dramatičnih ruskih dobitaka kasnije u 2024. i 2025. godini, i konačno, do ruske pobede.

Sjedinjene Države danas imaju samo dva stvarna izbora. Mogu brzo da nastave sa pružanjem vojne pomoći kako bi Ukrajina stabilizovala front blizu trenutnih lokacija. Ili mogu da dozvole Rusima da pobede ukrajinsku vojsku i krenu ka NATO granicama od Crnog mora do centralne Poljske. Nema treće opcije. Rizici od ruskog napada na NATO u bliskoj budućnosti dramatično bi porasli ako SAD dozvole Rusiji da sada pobedi Ukrajinu, a izazov odbrane baltičkih država posebno bi mogao postati gotovo nepremostiv. Ti dugoročni rizici i troškovi daleko prevazilaze kratkoročnu cenu nastavka pomoći Ukrajini.

Ruska pobeda u Ukrajini imala bi razorne posledice za odbranu NATO-a. Uspeh Ukrajine, čak i ako Ukrajina samo otprilike zadrži frontove gde se sada nalaze, s druge strane, učinio bi uspešan ruski napad na Poljsku ili baltičke države mnogo težim i rizičnijim. Dramatično bi ojačalo sposobnost NATO-a da odvrati i brani se od buduće ruske agresije. Dve mape prikazane ispod ilustruju prednosti koje bi Rusija obezbedila pobedom nad Ukrajinom i one koje bi NATO primio pomažući Ukrajini da drži liniju ili potisne Ruse dalje na istok i jug.

Predstavnički dom SAD podneo je 17. aprila dopunski zakon o dodeli sredstava koji bi Ukrajini obezbedio približno 60 milijardi dolara pomoći, a glasanje o meri će se navodno održati 20. aprila. Dopunski zakon o dodeli sredstava u velikoj meri podseća na prethodni dopunski zakon koji je usvojio Senat SAD i ponudio bi Ukrajini 48,3 milijarde dolara vojne pomoći: 23,2 milijarde dolara za dopunu oružja i opreme iz zaliha Ministarstva odbrane SAD; 13,8 milijardi dolara za kupovinu oružja i municije za Ukrajinu od američkih proizvođača; i 11,3 milijarde dolara za nastavak američke podrške Ukrajini kroz tekuće vojne operacije SAD u regionu. Ako bude usvojena, ogromna većina predložene pomoći za Ukrajinu išla bi američkim kompanijama i vojskama SAD i saveznika.


Ukrajinske snage su tokom noći 16. na 17. april napale ruski vojni aerodrom u Džankoju, Krim. Geolocirani snimci objavljeni 16. aprila prikazuju eksplozije na aerodromu u Džankoj, gde je baziran 39. odvojeni helikopterski puk Rusije (27. kompozitna avijacijska divizija, 4. vojno vazduhoplovstvo i armija protivvazdušne odbrane, Južni vojni okrug). Pokret krimskih partizana Ateš izvestio je da su njihovi agenti potvrdili da je napad uništio sistem S-400 na aerodromu i ozbiljno oštetio nekoliko drugih neodređenih vozila. Ukrajinski izvori su objavili sliku za koju se navodno vidi da prikazuje tri uništena lansera S-400 nakon napada. Ruske snage su rasporedile helikoptere Mi-8, Mi-25M, Mi-28 i Ka-52 na vazduhoplovnu bazu Džankoj, iako ISW još nije primetio vizuelne dokaze o oštećenju bilo kojih helikoptera kao rezultat napada od 16. aprila. Istaknuti milblogger povezan sa Kremljem tvrdi da su ukrajinske snage koristile oko 12 raketa MGM-140 ATACMS za napad na aerodrom. ISW trenutno ne može nezavisno da potvrdi vrstu municije koju su ukrajinske snage koristile u ovom napadu, niti obim štete koju je napad prouzrokovao. Međutim, portparolka Južnog operativnog komandovanja Ukrajine, pukovnica Natalija Humenjuk, napomenula je da su vojni aerodrom i pripadajuća avijacijska sredstva legitimne vojne mete, neizravno priznajući napad. Ruski borbeni i transportni helikopteri su ruskoj vojsci pružali izrazite ofanzivne i defanzivne prednosti na bojnom polju, posebno na jugu Ukrajine, i predstavljaju legitimne vojne mete. Ukrajinske snage su prethodno izvele napade ATACMS protiv ruskih vojnih helikoptera na aerodromima u Berdjansku, Zaporoshkoj oblasti i gradu Luhansk, Luhanskoj oblasti u 2023. godini.

Instruktor ruske Storm-Z jedinice tvrdio je da ruske snage treba da iskoriste ukrajinske nedostatke izazvane nedostatkom materijala kako bi povećale udare ruskim vođenim kliznim bombama kako bi podržale ruske kopnene operacije. Instruktor je 15. aprila tvrdio da ukrajinske snage nisu u stanju da se odbrane od ruskih udara vođenim kliznim bombama, koje su nanijele značajnu štetu ukrajinskom ljudstvu, opremi i drugom materijalu. Instruktor je tvrdio da su ruske snage “povezale” udare vođenim kliznim bombama sa ruskim kopnenim napadima na Avdejevku i nedavno na Umanske (zapadno od Avdejevke) kako bi osigurale ruske taktičke napretke. Instruktor je naveo da ruske snage izvode udare vođenim kliznim bombama “situaciono” i “epizodično”, a ne sistematski, i istakao je kako su ruske snage izvele udare vođenim kliznim bombama blizu Ternija u pravcu Limana, ali nisu napravile značajne napretke u tom području mesecima. Instruktor je tvrdio da ruske snage trenutno “testiraju” rusku avijaciju blizu Časiv Jara i možda će moći da lokalne taktičke uspehe pretvore u operativne efekte. Instruktor je tvrdio da smanjeni ukrajinski sistemi vazdušne odbrane i prenosivi sistemi vazdušne odbrane (MANPADS) omogućavaju ruskim izviđačkim dronovima da deluju znatno dalje napred i pozvao je ruske snage da optimizuju upotrebu višecjevnih raketnih sistema (MLRS) za izvođenje protubaterijskih udara i izolaciju bojišta. ISW je primetio da retka i nekonzistentna pokrivenost ukrajinske vazdušne odbrane duž fronta, koja proizilazi iz nedostatka ukrajinskih sistema vazdušne odbrane i raketa, olakšala je intenziviranje ruskih udara vođenim i nevođenim kliznim bombama, koje su ruske snage koristile za taktički efekat u svojom osvajanju Avdejevke u februaru 2024. i koje ruske snage ponovo koriste tokom svojih trenutnih ofanzivnih operacija blizu Časiv Jara.


https://www.understandingwar.org/backgrounder/ukraine-conflict-updates

online
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2193

Sudeći po snimcima, vrlo je verovatno da je na aerodromu Džankoj uništen neki PVO sistem ili bar neki element. I da znamo šta je tačno uništeno, to opštu sliku ne menja mnogo. Šo reče Sirius (a i mnogi drugi ovde), treba uvek gledati širu sliku. I ja sam ovde više puta pisao da se od početka rata vodi sistematska kampanja protiv ruskih PVO kapaciteta, sa naglaskom na Krim i akvatorij Crnog mora. I ta kampanja je imala merljiv uspeh, možda i jedini pravi ukrajinski uspeh u ratu (iako ne konačan). Prvo se to predstavljalo kao napor da se predupredi desant sa mora, odbrana Odese i okoline. Sada se to predstavlja kao uvertira za napad na Kerčki most. Ni jedno ni drugo ne može biti glavni cilj višegodišnje kampanje. Svedoci smo da na drugim sektorima nema ni blizu takvih pokušaja supresije ruske PVO. Kao što smo bili svedoci da je svaki ukrajinski teritorijalni dobitak bio posledica ruskih odluka da se predmetni prostori ne brane. Tamo gde je odlučeno da se brani, tamo je i odbranjeno. A upravo tamo, u Zaporoškoj oblasti, Ukrajinci su angažovali svoje najbolje ofanzivne snage. Ne kod Harkova, Izjuma, Kupjanska, ne kod Bahmuta i Avdejevke. Nego baš na pravcu koji vodi prema Krimu!

Zašto je to tako? Opet šira slika. Ovaj rat ne vodi Kijev. Vode ga Brisel, London ili Vašington, preko Kijeva kao svog proksija. Njih ne zanima previše koliko će Ukrajinaca ginuti oko Slavjanska, Donjecka, Luganska... Ne zanima ih ni teritorija tamo. Zanima ih Krim! Uvek i isključivo Krim. I sve ratne napore Ukrajinaca podređuju tom strateškom cilju (uz glavni politički, smenu vlasti u Moskvi). Jer ako se zapad dočepa Krima onda i sve ostale teritorije, DNR, LNR, pa čak i delovi same predratne RF, postaju ugrožene i teže ih je braniti. I sve treba gledati iz tog ugla a ne brojati pojedinačne lansere. Ovde nije pitanje uspeha ili neuspeha ukrajinskog napada na jedan aerodrom, ovde je pitanje ukupnog uticaja svih dosadašnjih napada na PVO kapacitete odbrane Krima. Samo odgovor na to pitanje može nam nagovestiti namere NATO u bliskoj budućnosti i pomoći da bolje procenimo dalji razvoj situacije.

Da ne lajem sad previše i prerano.

offline
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 3111
 • Gde živiš: Makedonija

@kunktator

прецизно описано
и све на место.
АКо је било вечег Успеха биле би и слике
сада Украинцима треба Морална победа ,.
Него то што је С 400 заказо Могуче да је ACTMS M 57 ima kvayi balističku putawu uy rafal od 14craketa_online
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2193

Sad da siđem ponovo na taktički nivo, evo slike ukrajinskih položaja a koja ide u prilog teze o važnosti linije Očeretino-Keramik/Novokalinovka:


Izvor je telegram kanal Z komitet kao što se i na slici vidi.

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2022
 • Poruke: 468

Orban kaže:
"Ukrajina više nije suverena država. Ukrajina je sada samo protektorat Zapada. Dakle, bez dobivanja novca i oružja od Europske unije i Sjedinjenih Država, Ukrajina bi kao država prestala postojati"

još poručuje:
"Ukrajini ne bi trebalo dopustiti da se pridruži EU-u i NATO-u. Momci, morate shvatiti da ste zemlja tampon zone. Ne možete promijeniti svoj kućni broj"

https://www.geopolitika.news/vijesti/orban-ukrajin.....m-zemljom/

offline
 • Pridružio: 07 Avg 2016
 • Poruke: 261

Нетаилово скоро у потпуности под контролом ВСРФ. Чекамо видео потврду.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 715 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 2 sakrivenih i 675 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris BM, Boris90, cavatina, ccoogg123, ceman, cigaliga, darkojbn, djuradj, Dogma21, DPera, dushan, ILGromovnik, JOntra, kikisp, Kubovac, kunktator, laurusri, ljuba, mean_machine, mercedesamg, milos.cbr, milutin134, Ne doznajem se u oružje, nuke92, operniki, Panter, racerx11080, saputnik plavetnila, Sass Drake, stegonosa, suton, Trpe Grozni, Vladko, W123, YugoSlav, zlaya011, Zmaj001, šumar bk2