Rat u Siriji, 2017. godina

141

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2017
 • Poruke: 50

babaroga ::^

Nije to bas tako prosto. Po toj logici, ajde da se zapitamo sto onda nisu Turci prije 15 godina uletjeli u sjeverni Irak i razbucali Barzanijevu tvorevinu. Naravno, nakon hipotetickog dogovora sa George W. Bushom. NIsu, nego su usli u dilove sa Barzanijem, pacifikovali ga, usli sa vojskom na par mjesta, usmjerili svu trgovinu barzanijevu preko svoje teritorije, i otprilike kontrolisu situaciju. I usput izbacili Iracku vladu iz igre i dali Barzaniju Kirkuk. Kud ces bolje. Za dvajes godina ima Barzanijevi sinovi da proglase prisajedinjenje Turskoj (svi kurdi u jednoj drzavi)
putem.


Turci nisu uletili zato sto su Iracki Kurdistan preuzeli Amerikanci. Nema nikakve sanse da Turci ulete tamo gdje amerikanci stave svoju sapu. Ipak se zna ko je u odnosu Amerika-Turska gazda. Iracki Kurdistan je tvorevina Amerike. Bez Amerike, nema teorije da bi zazivio, Sadam bi ih sve pobio kao sto je krenuo. Iracki Kurdistan se moze uporediti sa Kosovom. To je isto da neko kaze sada 'zasto Rusija ne udje na Kosovo'. Svi znamo da je to nemoguce dok je americka sapa tamo. Rusi i Amerikanci se nikada nece konfrontirati. Isto tako nece ni Turci sa Amerima.

Iracki Kurdistan je parlamentarna demokratija, fakticki podijeljen na dvije mocne stranke KDP (Barzani) i PUK (Talibani). KDP kontrolise pola irackog Kurdistana, najjaci su u provincijama Duhok i Erbil. PUK suvereno vlada Slemanijem i Halabdzom. To kao prvo. Barzani dijeli moc sa PUKom i strankom Gorran koja je u savezu sa PUK. PUK i Gorran (Nercavin Mustafa) zajedno imaju vise glasova nego Barzanijev KDP.

en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan_parliamentary_election,_2013

Barzani ni u snovima nije dobio Kirkuk. Tamo je popularan PUK i redovno uzima na izborima. Na prethodnim izborima u Kirkuku PUK je uzeo 210 000 glasova a Barzanijev KDP 60 000. Dakle, PUK i Gorran su cetiri puta jaci od KDP u Kirkuku. Guverner Kirkuka je pripadnik stranke PUK. I ne samo to, PUK ima apsolutnu podrsku u predjelu Hanikan, koje su Peshmerge preuzele od iracke vojske i vratile kurdskoj regiji. I na Shingalu imaju vecu podrsku od KDP. Dakle, kada novi teritorij udje u sastav Irackog Kurdistana, PUK i Gorran zajedno idu hladno preko 50% u parlamentu. Zato Barzani ne zeli raspisati izbore, pravdajuci se da je 'nacionalno jedinstvo' vazno odrzati u ratnom sukobu i da ce izbore raspisati cim zavrse sa ISILom.

PUK i Gorran su pro-PKK raspolozeni. Fakticki, kurdska politicka scena je podijeljena na dva bloka pro-KDP i pro-PKK. PKK je omiljen u mnogim sredinama Irackog Kurdistana, poput Slemanija, Halabdze, Hanikana, Kirkuka, Shingala itd. Tamo gdje PUK ima vlast - PKK i sirijski YPG, iranski PJAK su dobrodosli.

KDP je najstarija kurdska stranka. Osnovani su nakon 1946. od strane Mustafe Barzanija, oca Mesuda Barzanija, sadasnjeg predsjednika KDP. Uz pomoc Sovjeta su proglasili Republiku Kurdistan u Iranu, da bi drzava propala nakon dvije godine, usljed sovjetskog povlacenja i napada perzijske vojske. Kazi Muhamed je objesen u Mahabadu a Mustafa Barzanije je pobjegao u Sovjetski savez. KDP je strogo nacionalisticka stranka i time je smjesnija tvoja pretpostavka da ce se ujediniti sa Turskom. Svi simpatizeri KDP mrze Tursku, bez ijednog izuzetka. Jedno je trgovina - drugo ljubav. KDPT, ogranak Barzanijeve stranke u Turskoj je zabranjen, sastanke odrzavaju u Iraku i Evropi. Nafta mora ici. Kurdi soju zemlju nazivaju 'zakljucana zemlja', jer su okruzeni Turcima, Arapima i Perzijancima. KDP trguje sa Turcima jer tako izbjegava platiti jedan jedini dinar Bagdadu. A i Turcima dobro, jeftinija nafta. I to je sve.

KDP je strogo nacionalisticka stranka i zalaze se za Veliki Kurdistan. Pripadnici KDP zamjere sirijskom YPG zato sto sklapa saveze sa Arapima, sa Asadom. Oni kazu da Rojava treba biti 100% kurdska. KDPS, ispostava KDP u Siriji, prebacuje YPG da saradjuju sa Asadom, da je Rojava puna Arapa i sl. KDPS u Iraku ima 10 000 Rojava Peshmergi kojima PYD/YPG ne dozvoljavaju ulazak u Siriju kako ne bi doslo do 'unutarkurdskih' sukoba oko raspodjele moci. Iz KDPS najavljuju da ce uz pomoc Amerike snage povecati na 20 000 i da ce se vratiti u Siriju, pomoci uspostavi Rojave, kurdskog regiona na sjeveru Sirije. Oni ne zele arapsku zemlju, zele etnicki homogen kurdski teritorij. KDP (Barzani) fura separatisticku, kurdsku nacionalisticku ideologiju, dok PKK i njihovi ideoloski rodjaci poput sirijskog PYD/YPG zastupaju konfederalno uredjenje. KDP je desnicarske a PKK/PYD/PJAK ljevicarske orjentacije. Ideoloski potpuno razliciti, sa razlicitim ciljevima.

A sta tek reci za PUK, koji pod kontrolom ima pola Irackog Kurdistana, pola vojske, policiju, pola specijalne, antiteroristicke i druge snage!? Oni mrznju prema Turcima otvoreno pokazuju, jer oni ne trguju preko Turske, vec preko Bagdada i Irana. Mr. Green Peshmerge su podijeljene na KDP i PUK komponentu. Iracki Kurdistan ne moze nista odluciti bez dogovora KDP sa jedne i PUK/Gorran sa druge strane.

PUK je od velike pomoci za sirijsko-kurdski YPG. Oni im salju novac za vojsku, obucavaju specijalne snage, salju lijekove i hranu, udzbenike za djecu itd itd. PUK ima izvrsne odnose sa Amerikom i oni su vjerujem zasluzni za americku podrsku. PKK je od velike pomoci za PYD/YPG. Neki kazu da je Bazoh Erdal, glavna faca u PKK za vojna pitanja, vodja iz sjene u sirijskom YPG. Turci su objavili 200 puta da su ga ubili, apsolutno najtrazeniji 'terorista' u Turskoj. Polat Can, najistaknutiji komadant YPG je nekada poznati komdant PKK. Sada je promijenio dres, ali ne ideologiju i ciljeve. Ciwan Ibrahim, lider Asayish, skupine koja pod komandom ima specijalne snage, policiju, obavjestajnu sluzbu i sve drugo sto nije vojska, je bivsi operativac PKK. Glavne ofanzivne snage YPG su bivsi prekaljeni gerilci PKK iz Turske i PJAK i Irana. Sve je to do bola isprepleteno. YPG ne bi bio ovako mocan da nema snaznu podrsku od PKK, PUK, PJAK i kurdske dijaspore koja je veoma izdasna. Kurda je malo u Siriji, bez velike podrske iz vana ne bi ih bilo ni na mapi.

Jucer je u Moskvi odrzan 'kurdski nacionalni kongres'. Prisutne su bile sve vaznije pro-PKK stranke. KDP i njihovi sateliti nisu dosli. PYD (Sirija), PUK i Gorran (Irak), PJAK (Iran) i HDP (Turska). Veoma zanimljiv potez Moskve. Vjerujem da se na BI nije svidio mnogima. Lavrov je danas jos izjavio da nema dogovora u Siriji bez ucesca Kurda. Rusija ima tradicionalno dobre odnose sa Kurdima, od vremena Mustafe Barzanija, PKK i Odazalana, do danas. Rusija nikada nije neku kurdsku stranku oznacila kao teroristicku. Nedavno je na moskovskom Univerzitetu otvoren odsjek za kurdski jezik. Sirijski PYD/YPG je prvu kancelariju otvorio u Moskvi, pa tek onda Parizu, Pragu, Stokholmu i drugim evropskim prijestolnicama.

hurriyetdailynews.com/Default.aspx?page.....sCatID=355

Jedan od lidera i osnivaca PUKa na twitteru. Podrska za nacionalno jedinstvo.

twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/831830470589612033

Erdogan zlocinac.

twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/831917683570593792

Bratstvo, iracke PUK Peshmerge i PKK

twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/827304004568903680

Poziv Amerikancima da podrze SDF na isti nacin kao sto podrzavaju Peshmerge i iracku armiju. Apeluje da ignorisu pritisak Turaka. Itd, itd, da ne postavljam dalje.

twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/826888940904935426

Lahur Talibani je lider CTG anti teroristicke jedinice u irackom Kurdistanu, covjek koji je obucio i naoruzao YAT (specijalnu jedinicu YPG), u irackom Kurdistanu. Sva moderna oprema u YAT (YPG spceijalna jedinica) i HAT (Asayish vojna policija) je donacija PUKa.

Podrska Rojavi od irackih Peshmergi, PUK komponenta

twitter.com/LahurTalabany/status/747827884002263040

PUK apeluje na KDP da otvori granicu izmedju KRG i Rojave, koja je bila privremeno zatvorena radi sukoba na relaciji PYD (Sirija) i KDP (Irak), radi toga sto PYD marginalizuje KDPS (Demokratska partija sirijskog Kurdistana)

twitter.com/LahurTalabany/status/740244232615645184

U posjeti Kobaniju. Da ne davim vise, ima milion tvitova podrske sirijskim Kurdima. Otvoreno je pisao kako svaki put insistira kod americkih prijatelja da pomognu sirijske Kurde i istice kako ce ih braniti i pomagati u svakoj prilici. Tako govore i on i svi drugi zvanicnici PUK i Gorran. Apsolutna sloga.

twitter.com/LahurTalabany/status/740110516346060800

Problem postoji izmedju PYD i KDPS (za koje urgira Barzani i KDP Irak). Barzani vrsi pritisak da PYD dijeli moc sa KDPS, da dopuste povratak Rojava Peshmergi, da se vrate postignutim sporazumima u Duhoku i Erbilu, koje PYD krsi i ne zeli dijeliti vlast sa KDPS. Barzani opet istice kako nece uciniti nista sto ce nauditi braci u Siriji niti ce dozvoliti unutarkurdske sukobe. Stavise, vise puta je rekao da ce poslati vojsku ako sirijski Kurdi budu ugrozeni od nekoga. Njegov cuveni govor o Rojavi sa prevodom na eng.

youtube.com/watch?v=rCtSa8fikGs

Kurdska politicka scena je veoma pluralna i dinimicna. U 'sva cetiri dijela Kurdistana' imas pro-PKK i pro-KDP stranke. I oni se bore za naklonost kurdskog naroda. Iracki Kurdistan je sve samo ne Barzanijev. To je kao da kazes da je Srbija od Borisa Tadica. Ne, oni su samo dio slozene drustveno-politicke strukture. Barzani ne moze NISTA, BAS NISTA sam i na svoju ruku. Iracki Kurdi mrze Irak, Tursku, Siriju i Iran, kao i svi drugi Kurdi. Tu imaju konsenzus. Al' politika je cudo, trgovina isto tako. Tako imamo slucaj da Aleksandar Vucic govori kako postuje teritorijalni integritet BiH a svi znamo da srce zeli drugo. Tako i Mesud Barzani, rado bi odvalio pola Turske, i on i njegovi, kao sto je pokusavao njegov otac, ali pragmatizam nalaze drugacije. Barzani je prekaljeni politicar, veoma iskusan i taktican. Jedno misli, drugo radi, trece govori. Valjda sam malo pojasnio ili dodatno zakomplikovao svakako slozene odnose.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Nov 2015
 • Poruke: 988

Kod Kurda gora situacija nego kod Srba. Nekako mi se, po pitanju Sirije, oni odavno namecu kao najveci problem Asadu, pa i Rusiji iako je sa njima bilo najmanje sukoba. Ne znam sad koliko Rusija moze iskoristiti ovu razjedinjenost. Al ne svidja mi se nikako sto Ameri imaju kod njih baze. Mislim da ce Asad vrlo lako dovrsiti posao sa umerenim teroristima i teroristima,umereni ce biti svedeni na minimum minimuma,teroristi proterani i pobijeni, ali Kurdi.....enigma.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 23603

Kurdi su zauzeli 2 sela severno od Deor ez Zora.

#US made RQ-20 Puma Drone (used by US Army/Marines/Airforce) captured by #ISIS near #Raqqah.
https://twitter.com/TheDaneChris/status/832371734288486401+ Russians begin rebuilding Syrian Army after 6 years of war
Kkao je sve počelo.


Turski snajperisti u okolini Al Baba


offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9043

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2017
 • Poruke: 50

Drug Platov ::Kod Kurda gora situacija nego kod Srba. Nekako mi se, po pitanju Sirije, oni odavno namecu kao najveci problem Asadu, pa i Rusiji iako je sa njima bilo najmanje sukoba. Ne znam sad koliko Rusija moze iskoristiti ovu razjedinjenost. Al ne svidja mi se nikako sto Ameri imaju kod njih baze. Mislim da ce Asad vrlo lako dovrsiti posao sa umerenim teroristima i teroristima,umereni ce biti svedeni na minimum minimuma,teroristi proterani i pobijeni, ali Kurdi.....enigma.

Iako su Kurdi brojcano veliki narod, potpuno su okruzeni sa tri mocna susjeda, Arapima, Turcima i Perzijancima. Sva tri naroda su tvorci velikih carstava i zauzimaju vazno mjesto u historiji covjecanstva. Sva tri naroda su 'asimilatorska', turska nacija je nastala asimilacijom mnogih manjinskih naroda. Jedino Kurde nisu uspjeli natjerati da budu Turci. Nisu uspjeli ni Arapi ni Perzijanci. Dakle, ne mozes zamisliti gore podneblje za stvaranje nacionalne drzave. Kurdi su jedini narod na tom podneblju, koji se nalazi izmedju 'tri vatre', a da je zadrzao nacionalisticke ambicije i da zapravo nikada nisu bile 'zivlje' nego sada. U Iraku imaju drzavu u drzavi. U Siriji su sve jaci. Jacaju kao narod u svim pravcima. Sve to prati visok natalitet, nesto slabiji nego kod Arapa, ali duplo bolji nego kod Turaka i Perzijanaca. Za dvije-tri decenije ce biti brojniji narod od Turaka i Perzijanaca. U kolektivnu svijet je usadjeno da ih susjedi mrze, da ih stigmatiziraju, tretiraju kao gradjane treceg reda, da ih ubijaju, cine masovne zlocine, da im onemogucuvaju bilo kakav razvoj i napredak itd. I zato je nezavisnost ultimativni cilj, samo se ne slazu oko puta kojim ce doci do 'slobode'. I tu mesetare Arapi, Turci i Perzijanci. Koriste razjedinjenost kako bi ih posvadjali i kao narod oslabili. Zive u cetiri velike drzave koje koriste ozbiljne resurse za podmetanje, zavadjanje itd.

Rusi i Amerikanci su prepoznali ovaj potencijal, budjenje i energiju naroda koji moze diktirati procese na BI u narednim decenijama. Kada smo kod Rusa, ne znam otkud vam da su oni protiv Kurda? Ima li ijedna ruska izjava usmjerena kontra Kurda? Meni se cini da se Rusi sa Amerima bore za Kurde.

U Moskvi je odrzan 6. nacionali kongres. Veoma vazan diplomatski akt Rusije. Tu je bio PJAK - od Irana proglasen teroristickom organizacijom. Tu je bio PYD - od turske proglasen teroristickom organizacijom. Tu je bio HDP - Turska je uhapsila njihovog lidera i stotine drugih clanova. PUK i Gorran - podrzavaju sve navedene, narocito finansijski, drze pola irackog Kurdistana. Veoma odabrano drustvo. Rusija je sa ovim potezom isprovocirala Tursku, Iran, Irak i Siriju. Separatisti su u sred Moskve organizovali nacionalni kongers na kojem su pljuvali po ove cetiri drzave. Mr. Green

Lavrov je otvoreno rekao da bez Kurda nema rjesenja za Siriju. Insistira da Kurdi ucestvuju na pregovorima u Zenevi. Istina, Rusija pokusava nagovoriti Kurde da prihvate 'kulturnu autonomiju', ali o tome Kurdi ne zele pricati. Ilham Ehmed kaze:

'Dobili smo ponudu od Rusije za 'kulturnu autonomiju. Kurdi u Turskoj imaju televiziju, Kurdi u Iranu imaju pravo da govore kurdski jezik. Sve to ne sprjecava Tursku i Iran da hapse i ubijaju kurdske politicke aktiviste. Mi u Siriji na to necemo pristati'.

Dakle, zele autonomiju sa vojskom ili makar policijom. Mr. Green

S druge strane, CNN jucer pise da postoje indicije da ce americke trupe doci na sjever Sirije. Vec imaju 500 specijalaca. Ovaj put bi doslo vise hiljada. Cilj relaksirati odnose Turska vs SDF i pomoci ofanzivu na Raku. I mozda, formirati sirijski Kurdistan po uzoru na iracki, gdje ce Ameri biti glavne baje.

Rusi, po mojoj procjeni, koriste osjetljivost tursko-americkih odnosa kako bi Kurde privukli na svoju stranu. Amerika ne smije otvoreno podrzati PYD/YPG zato sto je slijepcu jasno da su direktno povezani sa PKK, koju Amerika i Turska tretiraju kao teroristicku organizaciju. Amerika, da bi se ogradila, insistira da su PYD i PKK odvojene organizacije. Mr. Green Turska ih optuzuje da teroriste dijele na dobre i lose, a dobri su oni koji su u savezu sa Amerikom. Rusi nemaju problem da podrze PKK i njihove satelite, jer njihov savez sa Turskom stoji na klimavim nogama, nisu strateski vojni i ekonomski saveznici kao Amerika i Turska. Uz to, PKK i sateliti su ideoloski blizi Rusima, radi svog komunistickog naslijedja. Ideoloski su blizi, ako ideologija znaci ista u svijetu interesa, biznisa, geostrategije itd.

Ugl, sa moskovskog nacionalnog kongresa!

anfenglish.com/news/kurdish-conference-.....positively

anfenglish.com/news/pyd-co-chair-abdull.....-the-kurds

anfenglish.com/news/kck-message-to-the-kurdish-conference-in-moscow

Misljenja sam da ce Sirija biti federalno uredjena i da ce biti interesno podijeljena izmedju Rusije, Amerike, Turske, Saudijske Arabije i Irana. Rusi i Iranci ce dobiti Asada. Amerikanci ce dobiti Kurde. Turci ce dobiti Jarabulus i Azaz, taj sjeverni dio provincije Alep na koji su upali. Saudijska Arabija ce dobiti Idlib. Pobunjenici u Dari i Damasku ce se vjerovatno predati. To ide Asadu. Oko Deir ez Zora bi moglo biti spora, izmedju Amerike i Rusije.

offline
 • Pridružio: 19 Apr 2016
 • Poruke: 259

tatarata ::Turci nisu uletili zato sto su Iracki Kurdistan preuzeli Amerikanci. Nema nikakve sanse da Turci ulete tamo gdje amerikanci stave svoju sapu. Ipak se zna ko je u odnosu Amerika-Turska gazda. Iracki Kurdistan je tvorevina Amerike. Bez Amerike, nema teorije da bi zazivio, Sadam bi ih sve pobio kao sto je krenuo. Iracki Kurdistan se moze uporediti sa Kosovom. To je isto da neko kaze sada 'zasto Rusija ne udje na Kosovo'. Svi znamo da je to nemoguce dok je americka sapa tamo. Rusi i Amerikanci se nikada nece konfrontirati. Isto tako nece ni Turci sa Amerima.

Iracki Kurdistan je parlamentarna demokratija, fakticki podijeljen na dvije mocne stranke KDP (Barzani) i PUK (Talibani). KDP kontrolise pola irackog Kurdistana, najjaci su u provincijama Duhok i Erbil. PUK suvereno vlada Slemanijem i Halabdzom. To kao prvo. Barzani dijeli moc sa PUKom i strankom Gorran koja je u savezu sa PUK. PUK i Gorran (Nercavin Mustafa) zajedno imaju vise glasova nego Barzanijev KDP.

https://en.wikipedia.org/wiki/Iraqi_Kurdistan_parliamentary_election,_2013

Barzani ni u snovima nije dobio Kirkuk. Tamo je popularan PUK i redovno uzima na izborima. Na prethodnim izborima u Kirkuku PUK je uzeo 210 000 glasova a Barzanijev KDP 60 000. Dakle, PUK i Gorran su cetiri puta jaci od KDP u Kirkuku. Guverner Kirkuka je pripadnik stranke PUK. I ne samo to, PUK ima apsolutnu podrsku u predjelu Hanikan, koje su Peshmerge preuzele od iracke vojske i vratile kurdskoj regiji. I na Shingalu imaju vecu podrsku od KDP. Dakle, kada novi teritorij udje u sastav Irackog Kurdistana, PUK i Gorran zajedno idu hladno preko 50% u parlamentu. Zato Barzani ne zeli raspisati izbore, pravdajuci se da je 'nacionalno jedinstvo' vazno odrzati u ratnom sukobu i da ce izbore raspisati cim zavrse sa ISILom.

PUK i Gorran su pro-PKK raspolozeni. Fakticki, kurdska politicka scena je podijeljena na dva bloka pro-KDP i pro-PKK. PKK je omiljen u mnogim sredinama Irackog Kurdistana, poput Slemanija, Halabdze, Hanikana, Kirkuka, Shingala itd. Tamo gdje PUK ima vlast - PKK i sirijski YPG, iranski PJAK su dobrodosli.

KDP je najstarija kurdska stranka. Osnovani su nakon 1946. od strane Mustafe Barzanija, oca Mesuda Barzanija, sadasnjeg predsjednika KDP. Uz pomoc Sovjeta su proglasili Republiku Kurdistan u Iranu, da bi drzava propala nakon dvije godine, usljed sovjetskog povlacenja i napada perzijske vojske. Kazi Muhamed je objesen u Mahabadu a Mustafa Barzanije je pobjegao u Sovjetski savez. KDP je strogo nacionalisticka stranka i time je smjesnija tvoja pretpostavka da ce se ujediniti sa Turskom. Svi simpatizeri KDP mrze Tursku, bez ijednog izuzetka. Jedno je trgovina - drugo ljubav. KDPT, ogranak Barzanijeve stranke u Turskoj je zabranjen, sastanke odrzavaju u Iraku i Evropi. Nafta mora ici. Kurdi soju zemlju nazivaju 'zakljucana zemlja', jer su okruzeni Turcima, Arapima i Perzijancima. KDP trguje sa Turcima jer tako izbjegava platiti jedan jedini dinar Bagdadu. A i Turcima dobro, jeftinija nafta. I to je sve.

KDP je strogo nacionalisticka stranka i zalaze se za Veliki Kurdistan. Pripadnici KDP zamjere sirijskom YPG zato sto sklapa saveze sa Arapima, sa Asadom. Oni kazu da Rojava treba biti 100% kurdska. KDPS, ispostava KDP u Siriji, prebacuje YPG da saradjuju sa Asadom, da je Rojava puna Arapa i sl. KDPS u Iraku ima 10 000 Rojava Peshmergi kojima PYD/YPG ne dozvoljavaju ulazak u Siriju kako ne bi doslo do 'unutarkurdskih' sukoba oko raspodjele moci. Iz KDPS najavljuju da ce uz pomoc Amerike snage povecati na 20 000 i da ce se vratiti u Siriju, pomoci uspostavi Rojave, kurdskog regiona na sjeveru Sirije. Oni ne zele arapsku zemlju, zele etnicki homogen kurdski teritorij. KDP (Barzani) fura separatisticku, kurdsku nacionalisticku ideologiju, dok PKK i njihovi ideoloski rodjaci poput sirijskog PYD/YPG zastupaju konfederalno uredjenje. KDP je desnicarske a PKK/PYD/PJAK ljevicarske orjentacije. Ideoloski potpuno razliciti, sa razlicitim ciljevima.

A sta tek reci za PUK, koji pod kontrolom ima pola Irackog Kurdistana, pola vojske, policiju, pola specijalne, antiteroristicke i druge snage!? Oni mrznju prema Turcima otvoreno pokazuju, jer oni ne trguju preko Turske, vec preko Bagdada i Irana. Mr. Green Peshmerge su podijeljene na KDP i PUK komponentu. Iracki Kurdistan ne moze nista odluciti bez dogovora KDP sa jedne i PUK/Gorran sa druge strane.

PUK je od velike pomoci za sirijsko-kurdski YPG. Oni im salju novac za vojsku, obucavaju specijalne snage, salju lijekove i hranu, udzbenike za djecu itd itd. PUK ima izvrsne odnose sa Amerikom i oni su vjerujem zasluzni za americku podrsku. PKK je od velike pomoci za PYD/YPG. Neki kazu da je Bazoh Erdal, glavna faca u PKK za vojna pitanja, vodja iz sjene u sirijskom YPG. Turci su objavili 200 puta da su ga ubili, apsolutno najtrazeniji 'terorista' u Turskoj. Polat Can, najistaknutiji komadant YPG je nekada poznati komdant PKK. Sada je promijenio dres, ali ne ideologiju i ciljeve. Ciwan Ibrahim, lider Asayish, skupine koja pod komandom ima specijalne snage, policiju, obavjestajnu sluzbu i sve drugo sto nije vojska, je bivsi operativac PKK. Glavne ofanzivne snage YPG su bivsi prekaljeni gerilci PKK iz Turske i PJAK i Irana. Sve je to do bola isprepleteno. YPG ne bi bio ovako mocan da nema snaznu podrsku od PKK, PUK, PJAK i kurdske dijaspore koja je veoma izdasna. Kurda je malo u Siriji, bez velike podrske iz vana ne bi ih bilo ni na mapi.

Jucer je u Moskvi odrzan 'kurdski nacionalni kongres'. Prisutne su bile sve vaznije pro-PKK stranke. KDP i njihovi sateliti nisu dosli. PYD (Sirija), PUK i Gorran (Irak), PJAK (Iran) i HDP (Turska). Veoma zanimljiv potez Moskve. Vjerujem da se na BI nije svidio mnogima. Lavrov je danas jos izjavio da nema dogovora u Siriji bez ucesca Kurda. Rusija ima tradicionalno dobre odnose sa Kurdima, od vremena Mustafe Barzanija, PKK i Odazalana, do danas. Rusija nikada nije neku kurdsku stranku oznacila kao teroristicku. Nedavno je na moskovskom Univerzitetu otvoren odsjek za kurdski jezik. Sirijski PYD/YPG je prvu kancelariju otvorio u Moskvi, pa tek onda Parizu, Pragu, Stokholmu i drugim evropskim prijestolnicama.

http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?page.....sCatID=355

Jedan od lidera i osnivaca PUKa na twitteru. Podrska za nacionalno jedinstvo.

https://twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/831830470589612033

Erdogan zlocinac.

https://twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/831917683570593792

Bratstvo, iracke PUK Peshmerge i PKK

https://twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/827304004568903680

Poziv Amerikancima da podrze SDF na isti nacin kao sto podrzavaju Peshmerge i iracku armiju. Apeluje da ignorisu pritisak Turaka. Itd, itd, da ne postavljam dalje.

https://twitter.com/AdelMuradPUKCC/status/826888940904935426

Lahur Talibani je lider CTG anti teroristicke jedinice u irackom Kurdistanu, covjek koji je obucio i naoruzao YAT (specijalnu jedinicu YPG), u irackom Kurdistanu. Sva moderna oprema u YAT (YPG spceijalna jedinica) i HAT (Asayish vojna policija) je donacija PUKa.

Podrska Rojavi od irackih Peshmergi, PUK komponenta

https://twitter.com/LahurTalabany/status/747827884002263040

PUK apeluje na KDP da otvori granicu izmedju KRG i Rojave, koja je bila privremeno zatvorena radi sukoba na relaciji PYD (Sirija) i KDP (Irak), radi toga sto PYD marginalizuje KDPS (Demokratska partija sirijskog Kurdistana)

https://twitter.com/LahurTalabany/status/740244232615645184

U posjeti Kobaniju. Da ne davim vise, ima milion tvitova podrske sirijskim Kurdima. Otvoreno je pisao kako svaki put insistira kod americkih prijatelja da pomognu sirijske Kurde i istice kako ce ih braniti i pomagati u svakoj prilici. Tako govore i on i svi drugi zvanicnici PUK i Gorran. Apsolutna sloga.

https://twitter.com/LahurTalabany/status/740110516346060800

Problem postoji izmedju PYD i KDPS (za koje urgira Barzani i KDP Irak). Barzani vrsi pritisak da PYD dijeli moc sa KDPS, da dopuste povratak Rojava Peshmergi, da se vrate postignutim sporazumima u Duhoku i Erbilu, koje PYD krsi i ne zeli dijeliti vlast sa KDPS. Barzani opet istice kako nece uciniti nista sto ce nauditi braci u Siriji niti ce dozvoliti unutarkurdske sukobe. Stavise, vise puta je rekao da ce poslati vojsku ako sirijski Kurdi budu ugrozeni od nekoga. Njegov cuveni govor o Rojavi sa prevodom na eng.

https://www.youtube.com/watch?v=rCtSa8fikGs

Kurdska politicka scena je veoma pluralna i dinimicna. U 'sva cetiri dijela Kurdistana' imas pro-PKK i pro-KDP stranke. I oni se bore za naklonost kurdskog naroda. Iracki Kurdistan je sve samo ne Barzanijev. To je kao da kazes da je Srbija od Borisa Tadica. Ne, oni su samo dio slozene drustveno-politicke strukture. Barzani ne moze NISTA, BAS NISTA sam i na svoju ruku. Iracki Kurdi mrze Irak, Tursku, Siriju i Iran, kao i svi drugi Kurdi. Tu imaju konsenzus. Al' politika je cudo, trgovina isto tako. Tako imamo slucaj da Aleksandar Vucic govori kako postuje teritorijalni integritet BiH a svi znamo da srce zeli drugo. Tako i Mesud Barzani, rado bi odvalio pola Turske, i on i njegovi, kao sto je pokusavao njegov otac, ali pragmatizam nalaze drugacije. Barzani je prekaljeni politicar, veoma iskusan i taktican. Jedno misli, drugo radi, trece govori. Valjda sam malo pojasnio ili dodatno zakomplikovao svakako slozene odnose.

Svaka čast za ovako opširan i nadasve informativan prvi post, dobrodošao na forum Ziveli

offline
 • Pridružio: 19 Jul 2012
 • Poruke: 842
 • Gde živiš: Banja Luka

tatarata jesi ti neki Kurd ili sta ? U svakom slucaju svaka cast na poznavanju tematike.
P.S. Uoznao sam i ja dosta Kurda i imam samo rijeci hvale za njih, ljudi se bore za sebe i to je sve.

offline
 • powSrb 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 08 Mar 2015
 • Poruke: 9043

Турци протерани и из северних делова Ал Баба.

Citat:EuphratesShield forces withdrew from their positions in N. districts of Al-Bab, back to Northern farms ~600 m away.


http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.384565&am.....17&m=b

Није са Курдима све како треба подељени су дубоко. То што и једни и други теже Курдистану није никакав параметар. Две потпуно различите струке као што каже нови.
Да су они сви заједно, без подела, Курдистан би одавно био реалност.

offline
 • Irbis 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 10 Avg 2014
 • Poruke: 3575

tatarata

Turci ne da smeju da se suprostave Amerikancima nego i smeju da ih izbace iz zemlje ako zele, a ne da ulete i da resetaju Kurde. Amerika mora da cuti i da slusa jer ako Turcima vezu ruke i pocnu da dihtiraju sta da rade,e to problema Amerima jer onda mogu da se pokupe prnje iz B. Istoka i zvanicno bice na nivou statisticke greske.

AKo Turska zvanicno predje na Rusku stranu onda se postavlja pitanje kog Ameri imaju u regiji samo Saude,a to je vec malo diskutablno koliko dugo jer smo videli da Saudi imaju losu vojksu. Rusi su glavni na B. Istoko,a ako osvoje Libiju, a pregovori preko Alzira su u toku Rusi kontrolisu od S.Afrike do svoje granice, a to je vec problem za NATO. Turska je jedina zemlja koja stoji na putu tome, a ako Turska ode na Rusku stranu propada posao dug 20 godina jer onda kontrolisu bukvalno 10 000 km vazdusne linije pocev od Alzira pa sve do Mongolije ce biti u potpunosti Rusko dvoriste. Osvajanjem Turske Rusija je obezbedila sebi mir u svim Turskim narodima i zemljama iz bivseg SSSR. Ameri to ne mogu se da prijuste jer onda plan o opkoljavanju Rusije propada. U Aziji i ovako Rusi i Kinezi vode glavnu rec.
Ervopa polako se okrece Rusiji pre svega mislim da najvece zemlje EU uz dobru saradnju sa Nemcima Ameri gube mnogo tako da Turska moze da radi sta joj se prohte.

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2017
 • Poruke: 50

francis begbie ::Svaka čast za ovako opširan i nadasve informativan prvi post, dobrodošao na forum Ziveli

Hvala!

Bliski istok je veoma kompleksno podrucje. Tesko je nama shvatiti tamosnje relacije koliko god o tome citali ili slusali od prijatelja/poznanika. Dosta etnickih i vjerskih skupina, dosta ideoloski razlicitih struja. I dosta uticaja sa strane, radi vaznosti i prirodnih bogatstava tog podneblja.

Kurdi su posebna prica jer nemaju drzavu, mehanizme zastite, pa su izlozeni uticaju susjeda i stranih sila. Kod njih svaka stranka ima oruzano krilo. Mr. Green To je neophodno kako bi se mogli baviti politikom. U suprotnom, bice uhapseni i utamniceni. Zbog toga je neophodno da politicko krilo ima zastitu vojnog krila, da bi stranka mogla kako-tako djelovati. Zamisli da u Srbiji SNS, SRS, LDP i sta ti znam imaju svoja vojna krila, na sta bi to licilo? Laughing

Nakon sto su Amerikanci pomogli stvaranje irackog Kurdistana, doslo je do 'kurdskog gradjanskog rata', izmedju Barzanijevog KDP (Demokratska stranka Kurdistana) i Talibanijevog PUKa (Patriotska unija Kurdistana). U tom ratu, koji se vodio za prevlast u irackom Kurdistanu, poginulo je 5 000 ljudi. I na kraju 'pat pozicija'. I od tada dijele moc. Peshmerge, vojska irackog Kurdistana, je podijeljena na dvije komponente, KDP i PUK. Sve se rjesava konsenzusom, uz dogovor KDP i PUK. Gorran, treca stranka po snazi, koja nema vojno krilo, samo zato jer je nedavno osnovana ( Mr. Green ), zahtjeva da se vojska, policija, sigurnosne sluzbe itd oslobodi stranackog uticaja. Na tome i Amerika insistira ali za sada jos uvijek nista.

Dakle, iracki Kurdistan je podijeljen, nije niposto Barzanijev kao sto se misli. On ima pola vlasti - drugi blok pola. Bez dogovra, konsenzusa u parlamentu, nema apsolutno nista.

A pogledajte Damaska od prije dva dana, na godisnjicu tamnicenja Abdulaha Odzalana. Sve sa zastavama Rojave, PKK, PYD i YPG. Mr. Green

twitter.com/em_bernadin/status/832236860046995456

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 656 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 3 sakrivenih i 631 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, ArmyBoss, arsa, babaroga, cenejac111, cezar 35, CrazyDiablo, Drug pukovnik, Dukelander, ekser222, goxin, indja, kayvan6079, kovinacc, Oscar, rodoljub, Sale.S, Srki94, suton, Trpe Grozni, zexoni, zlaya011