Rat u Siriji, 2017. godina

445

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1267
 • Gde živiš: Karlmarksland

mali off..

@ Gama...
" Neposredno pred početak islamske revolucije u Iranu, Egipat (vojno najmoćnija arapska zemlja) priznaje Izrael, dobija pedalu iz Arapske lige, Saudijci se uveliko okreću SAD i zapadu, Irak i Sadam Husein polako omekšavaju odnos sa SAD i vrše pripreme za konfrontaciju sa Iranom."

Egipat je za razliku od Sirije mnogo bolje prosao posle jom kipur rata..od sinaja do vojne pomoci SAD-a..a saudijska arabija de facto britanska kolonija je uvek bila okrenuta zapadu..jedino sadam je naseo na igru velikih sila i napao iran..sovjeti i evropljani su prosli sa prodajom oruzja odlicno,anafta je rasla zbog krize(glavna stavka u ruskiom budzetu)..prestankom rata,nafta pada,nema kupovine oruzja i naravno slom SSSR-a.dupli sah mat amera.

a sto se tice odnosa izmedu Izraela i Irana tu si u pravu skroz. dan nakon što je 14. maja 1948. godine proglašena država Izrael, ona se već nalazila u ratu sa susednim arapskim državama. Doduše Izraelci su mogli odbiti arapski napad. Palestinski rat je jasno pokazao osnivaču Izraela Davidu Ben Gurionu u kakvom neprijateljskom okruženju njegova zemlja mora opstati. S obzirom na tu pozadinu Gurion je razvio doktirnu po kojoj Izrael mora težiti da sklopi savez sa nearapskim zemljama u regionu. to su zemlje Turske , libanski hrišćani i Iran.

u iranuse početkom 50-tih godina sa sumnjom promatrao rastući arapski nacionalizam tim više nakon što se Iran od 1953. godine razvio u diktaturu na koju je jako uticcao SAD(citaj interes). Za Teheran se formirao upravo od strane SAD podržavani Izrael i to kao dobrodošla politička protivteze. Između te dve države je vladao odličan odnos. Izrael je tako obrazovao iranske eksperte za agrar, isporučivao tehničko znanje i pomagao pri formiranju i treniranju persijskih snaga. Šah je za to plaćao naftom. I to naftom koja je hitno bila potrebna Izraelu koji se ekonomski razvijao.Krajem 70-tih godina je Iran pokrivao 80 posto izraelskih potreba za naftom.sad krece revolucija(ko je tu upleo prste boga pitaj..ja mislim svi od reda)

Islamska revolucija u Iranu početkom 1979. godine je okončala tu saradnju. Homeini je oštro napao Izrael zbog okupacije palestinskih teritorija. Jedva da je i došao na vlast, a već je poništio sve ugovore sa Izraelom. Kada se Izrael 1982. godine umešao u libanski građanski rat i umarširao na jug zemlje, i Homeini je poslao iransku Revolucionarnu gardu u Bejrut kako bi podržao tamošnju šiitsku miliciju. Tako da do danas tada osnovana Hezbolah milicija važi za produženu ruku Teherana u Libanu.onda se desava iracko iranski rat.

Izrael je u režimu Sadama Huseina vidio pretnju i stavio se na stranu Homeinija. Izrael je samo u prve tri godine rata isporučio Iranu oružje u vrednosti od 500 miliona dolara. u ranim osamdesetim godinama zalihe municije i oružja u iranskim snagama došle do kraja. Stoga se očajno tražio liferant koji je bio spreman isporučiti oružje rađeno po američkoj tehnici. Tako je izraelska ponuda dobro došla Iranu koji je u ratu bio inferioran.

Homeini se revanširao na drugi način. Početkom 80-tih su se pojavile glasine da Irak pravi planove o proizvodnji atomske bombe. Za obe države, to je bila pretnja koja se nije mogla prihvatiti. Tako je iranska tajna služba prosledila izraelskim snagama važne informacije zahvaljujući kojima je 1981. godine bio bombardoran irački nuklearni reaktor Osirak .i vuk sit i ovce na broju.naravno da na pare niko nije imun.sta radi SAD?

SAD jeTeheranu godinama prodavao tenkove,delove za avione i pvo rakete kako bi na taj način finanscirao pobunjenike u Nikaragvi.i to naravno naravno preko izraela.
hezbolah ima svo razloge sto ne voli izrael..ali mi za iran malo čudno

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Gama  Male
 • Moderator foruma
 • istoričar
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4202
 • Gde živiš: Niš, Srbija

powSrb ::
Ужас у Даеру. Каква је ово течност што им бацају...


Deluje kao da je ulje (maslinovo) za ishranu.

offline
 • delrey 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 16 Feb 2012
 • Poruke: 650

Gama ::

+ ...

Au bre, polako sa tu anti-Iransku propagandu Razz
Kao prvo, Iranci ne mrze Izreal, deo Iranaca mrzi cionistički režim. Zašto? To je svima jasno.
Šta se dešava 1979? Počinje Islamska Revolucija pod vođstvom Homeinija, kažem Islamska Revolucija, na šitska kako ti hošeć da kažeš.
Pada šah i kako su tad stvari stojale svi monarsi redom. Tad se Saudijci uplase i počnu da upumpavaju ogromne pare Sadamu Huseinu da napadne Iran, da zaustavi Islamsku Revoluciju.
Što se tiče Hezbolaha, oni nikad nisu bili sekularni i prvi put čujem da ovde neko misli, je mislio da jesu.
Za događaje u Bosni, svidelo se to nama ili ne, tu treba od njih da učimo.
Sukob šiti-suniti finansiraju Saudi i Qatari samo kako ne bi došlo do pomirenja, a kada bi kojim slučajem došlo do tog pomirenja, Islamska Revolucija bi nastavila gde je stala. U kratkim crtama letele bi glave kraljeva, gde bi imalo za posledicu gubitak najveceg saveznika Amerike.
Upoređuješ Hezbolah sa Nusrom, ne šta više da napišem...

P.S.
Nema loš i dobar, nego više loš i manje loš, manje dobar i više dobar.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15439
 • Gde živiš: Lublana

Napisano: 16 Apr 2017 5:14

Dostanic09 ::+ ++
Upravo suprotno. Jevrejima bi sada najvise odgovarao mir. IDF nije sprovodio napade na SAA osim u pogranicnom polozaju, vec samo na Hezbollah.
Izrael je neutralan u politickom i vojnom smislu kada je u pitanju Asad. Ali se postavio tako da ne trpi Hezbollah u Siriji. SAA u ovom veku tesko da ce moci da konvencionalno ugrozi IDF, a IDF nikad nece dozvoliti da SAA dodje u posed nuklearnog naoruzanja. Zato se i oni zalazu za mir a pre svega za neku konfederaciju.
Ono sto je njima problem iskustvo koje Hezbollah dobija i to povecava sanse za sukob. Rat 2007 je ostavio gorak ukus u ustima IDF-a.

Izraelcima odgovara permanentni sukob i mržnja među arapima. Što je sasvim logično jer se time smanjuje mogučnost agresije prema Izraelu. Da smo iskreni odgovara to i svima ostalima. Što više aktivnih i potencialnih terorista da ostane zaokupljeno sukobima na bliskom istoku. Mada postoji nužna nuspojava da se u nestabilnim i siromašnim regionima rađa večina terorista koji dobiju kroz rat i adekvatnu uvežbanost. Svakako je rat uvek najlošije rešenje i nije isprika naprama miru zbog izgovora de se ratom drži teroriste podalje od zapada. Osobno smatram da je rat poželjna opcija prvenstveno Izraelu, proizvodnji i trgovcima oružjem te teroristima.

Dopuna: 16 Apr 2017 5:26

Gama ::
Jedna faktografija s istorijskog aspekta:
-Iranci nisu mrzeli Izrael. Oni su priznali Izrael 1950. godine. Mržnja prema Izraelu je krenula sa dolaskom "pravednog" ajatolaha Homeinija koji je mrzeo sve koji nisu šiiti. Ova mržnja Irana prema Izraelu stvorena je kako bi se u poljuljanom arapskom svetu osamdesetih godina, šiitski Iran predstavio kao zaštitnik Palestinaca i svih obespravljenih muslimana na Bliskom istoku bez obzira da li su suniti ili šiiti. Neposredno pred početak islamske revolucije u Iranu, Egipat (vojno najmoćnija arapska zemlja) priznaje Izrael, dobija pedalu iz Arapske lige, Saudijci se uveliko okreću SAD i zapadu, Irak i Sadam Husein polako omekšavaju odnos sa SAD i vrše pripreme za konfrontaciju sa Iranom. Zbog toga Iranci pucaju na osećanja arapske populacije koja je bila žestoko razočarana naglim zaokretom arapskih država da unište Izrael, a simboličan početak uspona džihadista otvara atentat na Anvara el Sadata 1981. koje su izveli pripadnici organizacije Egipatski islamski džihad, a egzekutor Halid Islambuli postaje primer istinskog džihadiste i njegovo ime nosi nekoliko islamističkih grupa

-Hezbolah nije uopšte sekularan, kao što ga prikazuju pojedinci, već je džihadistička organizacija poput Nusre i ostalih sunitskih islamističkih organizacija.

-Hezbolah je nastao kao organizacija koja bi se borila protiv izraelske okupacije južnog Libana ali i protiv hrišćanske Južnolibanske armije koju je Izrael podržavao. Otud je na spisku neprijatelja Hezbolaha od 1982. i hrišćanstvo.

-Današnja transformacija je krenula tek posle povlačenja sirijske vojske iz Libana (2005) kako bi dobili podršku hrišćana jer su suniti pretili da istisnu šiite iz Bejruta i Libana uopšte.

-Događanja u BiH devedesetih bih preskočio - toliko su apsolvirani da je besmisleno više reciklirati rečeno.

-Naziv Hizb Allah - Stranka (partija) Allaha (Boga) - je nastao iz Kurana, tačnije iz 5. sure (poglavlja), 56. ajeta (stiha): Onaj ko za zaštitnika uzme Allaha i Poslanika Njegova i vjernike – pa, Allahova strana (Hizb Allah - prim. Gama) će svakako pobijediti. (lako se pamti po kalibru 5,56mm Smile ).
-Islamski terorizam svoj zamah dobija zahvaljujući Iranu, koji je hteo da kopira SSSR i njegov "izvoz revolucije" samo što revolucija ne bi bila crvena, već zelena (islamska). Zbog toga Iran kreće da forsira politiku podelu arapskog sveta u kojoj su oni pacifisti, a svi ostali su bad-guys. U stvari i sunitski i šiitski ekstremisti su dve strane iste medalje. Ukratko, mrtva je trka da se dokaže ko je "bolji" u masakriranju protivnika.

-do 1979. dominaciju ima terorizam koji ima sekularnu pozadinu (uništenje Izraela i oslobođenje Palestine), a od islamske revolucije kreće da se forsira sukob islama sa ostalim koji ne misle kao islamisti. I pre 1979. postojao je islamski fundamentalizam (npr. Muslimansko bratstvo) ali on je suzbijan i nije bio u prvom planu. Posle 1979, odjedanput doživljava bum. Libija pod vođstvom Gadafija (koja nije bila sekularna, a po najmanje socijalistička kako su je u ex-SFRJ predstavljali) je finansirala u početku teroriste-sekulariste, a potom teroriste-islamiste. Tu ide posle Avganistan, Al Kaida itd.


----------
Ove stvari, vatreni sledbenici lika i dela Islamske republike Iran i Hezbolaha uporno guraju pod tepih. Zašto? Dobro je pitanje.

Slažem se. Hezbollah je deo vlade Libana i trenutno u dobrim odnosima sa krščanima. Mnogo se krščana (najviše libanski a i drugih) pridružilo Hezbollahu u borbi protiv ISIL. Zapravo se stvara neka neformalna koalicija pravoslavaca i šiita na bliskom istoku. Posebno odkada dobro surađuje Rusija s Iranom. Mada kohabitacija krščana sa muslimanima nije baš prirodna. To može samo dok se muslimani ne osečaju jači.

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21972

Od 10-13 miliona Libanske dijadpore smatra se da su 80% hrišćani.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2013
 • Poruke: 1686

Jazbar,
Slazem se u potpunosti sa tobom. Sto duze traje to bolje po ceo svet.

Davno sam ja pisao da su najveci dobitnici ovog rata Amerika, Izrael i Rusija. I Evropa ima koristi. Ako uporedimo teroristicke napade nekada i sad vidi se ogromna razlika. Nekada smo imali napad bombama na autobuse u Londonu a danas napade nozevima? Toliko su opali kapaciteti da ni radikalne clanove ne mogu da iskoriste kako treba.
Jedino je Francuska u oba slucaja(Pariz i Brisel) zakazala.

Pa i mi smo dobitnici ovog rata. I tu nema nista loseg

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2013
 • Poruke: 3121

"Lavrov: Zašto je sirijski general ćutao tri godine?
Saopštenja dezertiranog sirijskog generala da je Damask sačuvao zalihe hemijskog oružja, koja su se pojavila u britanskim medijima, "motivisana su ili štapom ili šargarepom", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov na konferenciji za medije sa katarskim kolegom Muhamedom ibn Abdul Rahmanom el Tanijem."
http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/646731/Lavr.....tri-godine

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21972

The Syrian Democratic Forces agreed to exchange 8 captured Free Syrian Army fighters and 5 of their corpses; in return, the Kurdish militia received 5 of dead fighters that were killed a few months ago.
https://www.almasdarnews.com/article/kurdish-force.....rn-aleppo/

Syrian army: operation to isolate #Qaboun in #Damascus #SAA vs #Jaishalislam #Syria
https://twitter.com/i/web/status/853034172981661696

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2515

Ako dozvolite...

Ono sto drasticno snizava nivo diskusije na ovom forumu, a pogotovu na temama o tekucim ratovima i sukobima, jeste tendencija da se drustveni, socijalni i politicki tokovi neizostavno obuku u dresove nasi - njihovi, da se jedni zovu dobrima a drugi losima, da se do besvjesti raspravlja o tome ko koga "voli ili mrzi", ko je dobar, ko los a ko je zao.

Dalje, i jos gore, moderacija uspjesno suzbija svaki pokusaj diskusije na visem nivou, koja bi eventualno dotakla razloge i uzroke desavanja kroz analizu socioloskih, religijskih, historijskih, politickih, ekonomskih, geopolitickih i svih ostalih uzroka ovih turbulencija i ratova. Izgovor je uvijek tzv skretanje sa teme i off topic, jer ovo je vojni forum, i nema sta tu politika ili sociologija, ili ideologija da trazi. Kao da vojska nije uvijek proizvod politike (ili ideologije), a rat nastavak politike.

Kao rezultat, svaka od ovih tema se pretvorila u kompilaciju raznih izvora sa tvitera, kolekciju slika raskomadanih tijela i pogodjenih tenkova, i poneku opasku tipa rusi su prodali, ameri su zlo, hezbolah nam je veci dusmanin od hrvata, itd...

Zato pametni zacutase, budale galame, a fukara....

Prastajte ali ovako mislim, i znam da ima bar dvadesetak clanova ovdje koji prate temu, ali se jednostavno uzdrzavaju od diskusije na ovoj i slicnim temama zbog niskog nivoa diskusije i neskrivene tendencije moderatora da svaku ozbiljniju ili uopsteniju analizu proglase off-om i zaprete lokalnim gulagom zvanim mataruska banja.

Citam neke zapadne forume, nivo diskusije je neuporediv sa nasom temom, analize su ostre, duhovite i do srzi tacne, a diskusija ziva i osvjezavajuca. Moderatori se skoro i ne vide tamo, clanovi sami sredjuju razne trolove i slicne loosere.

Zasto tako ne moze ovdje?

Pitanje Sirije, Trampa, Sjeverne Koreje, Ukrajine, Rusije, ISIS, Iraka, Irana, Saudijske Arabije, Libije, Egipta, Izraela, EU, i svih ostalih, je kljucno pitanje sudbine svijeta i samim tim sudbine nas na Balkanu.

Ovo se pitanje rjesava pred nasim ocima, a u Srbiji nema ni jedan medijski izvor koji bi se iole ozbiljnije bavio tim temama. Ovaj forum je bogomdana platforma za diskusije tog tipa, i siguran sam da bi i uticaj i znacaj foruma znacajno porastao ako bi se na teme ovog tipa privukli ozbiljni, potkovani, obrazovani i obavijesteni clanovi.

Urednistvo, na vama je da odlucite sta je dobro i sta treba. Ostajte zdravo...

online
 • Pridružio: 03 Jun 2016
 • Poruke: 1267

https://www.finance.si/8856097/Turcija-na-razpotju-svoje-sodobne-zgodovine

Turki danes na referendumu odločajo o povečanju pristojnosti predsednika države

Od ovoga referenduma zavisi mnogo. Ponašanje Erdogana poslednjih 14 dana potrebno uzimat za ozbiljnom rezervom. Baš zbog toga. Mislim na podupiranje Trampa u "okršaju sa thomahavcima".

Ako pobjedi, odnosno dobije veča pooblaščenja, po mom mišljenju, biče bolja suradnja sa Putinom, jer samo to mu je garant, da na Siriji ne nastane Sirijski kurdistan, koji bi u blizki bodučnosti destabilizirao Tursku kao državo.

Kurdi napadaju Tabku danas. Kad se uruše zlotvori na tom frontu, SAA dobiče opet velik dio teritorije.

Dolaze izveštaji, da se situacija u Hami stabilizirala.

Yusha Yuseef‏Verified account @MIG29_ 12m12 minutes ago

Good news from north Hama this day

Počeo napad SAA na Soran.

Yusha Yuseef‏Verified account @MIG29_ 42m
Replying to @MIG29_

Breaking , Military source to me
SAA Tiger forces Storm Souran village with big Attack

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 718 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 10 sakrivenih i 664 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Abdee, amonsrb, Bane san, bankulen, baza, Boris90, Botovac, brundo65, Cranium, Cvijo_ue, darkstar101, Demostant, DM1994, Dovla, Filip Marinković, Gama, Japidson, krkalon, kybonacci, Lieutenant, LUDI, madell, Mahovljani, mercedesamg, mikrimaus, Milan A. Nikolic, miodrag, Motocar, mrav pesadinac, Nebojsha Trajkovich, nikolapetkovic, pein, renoje2, sakota79, Sass Drake, sekretar, shone34, Srna, ssmonty, Taso, vasa.93, Wisdomseeker, yamato, 2001