Rat u Siriji, 2019. godina

278

Rat u Siriji, 2019. godina

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 7437

Citat:Ja mislim, kako god racunali, da rat protiv Irana jednostavno se ne moze dobiti ogranicenom kampanjom tj iz vazduha. Ne po ceni i u vremenskom roku koji bi imao smisla za SAD. To nije politicki stav niti moralisanje niti neki stav ljubavi prema Iranu (pu, pu, pu) to je samo cinjenica.

Iran je jedna od onih država koje može da potuče samo nešto reda veličine Anithitlerovske koalicije. Posle dužeg rata.

Poptupuno se slažem da je nemoguće naterati Iran (i još neke države tih gabarita) u pokornost modernim tehnikama ratovanja, kako diplomatskim, tako i vojnim.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2133

Ne samo to. Poluga koju Iran ima je velika. A to je ometanje prometa nafte. Svima treba napad na saudiju biti primjer i poruka šta će biti sa naftom i prometom iste ako neko počne bockati Iran. Bez velikog rata nema ništa. A to, čini mi se, je za zapad neizvodivo. Stiskaju ih swiftom i zapljenom sredstava ali Iran je jednostavno zaobišao Swift. Koliko god nevolim totalitarne sisteme toliko nevolim ove otimače u bijelim rukavicama.offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 1554

A.R.Chafee.Jr. ::

Iran je jedna od onih država koje može da potuče samo nešto reda veličine Anithitlerovske koalicije. Posle dužeg rata.

Poptupuno se slažem da je nemoguće naterati Iran (i još neke države tih gabarita) u pokornost modernim tehnikama ratovanja, kako diplomatskim, tako i vojnim.

Негде сам читао о плану ваљда Бушовом тамо из негде 2005. Заузели би преко Ирака само приобални део, нарочито онај на југозападу где има највише нафте и гаса (оно што је и Садам 1980. намеравао) а остатак би жестоко бомбардовали уз сарадњу "опозиционих група" и сепаратиста (Курда, Балоча итд.). Такву стратегију су мање-више имали у свим ратовима после Вијетнама сем Ирачких па је ретко где успела сем у Либији можда. Наравно ни једна од тих нападнутих држава се не може поредити са Ираном. А и тих опозиционих група и озбиљнијих сепаратиста нешто фали. Све у свему немогућа мисија.
Иначе чини ми се да ће се још мало теме о Сирији, Ираку, Ирану и Јемену спојити колико су испреплетане.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 7437

Citat:Иначе чини ми се да ће се још мало теме о Сирији, Ираку, Ирану и Јемену спојити колико су испреплетане.

Jako je teško razdvojiti sve to. Ko creva su povezani, najvše zbog samog Irana.

Pobeda nad Iranom je propuštena dva puta, 79. i 88/9. Tada su imali prilike da ih slome. Oba puta je zemlja bila na ivici rasula. Ona prva je bila bolja šansa, ali Džimi se oladio. Već druga je bila teško diskutabilna. Međutim tada su poslednje ostatke opozicije pobili po zatvorima, verovarno iz nekog straha.

Teško da je takav plan (inače poznat) ostvariv, jer Kuzestan je teško branjiv sa istoka,napadač koji uz to ima rezervu napada sa visine.

Kada bi neko uložio vreme i novac,mogao bi danađe i opoziciju i separatiste, ali su uglavnom jako plašljivi (opravdano). Jedan možda dobar scenarijo je okretanje armije na gardu.

Jedna od opvija je da se uništi iranski uticaj van Irana, tj da sve milicije nestanu, a da se Iran vrati u svoje planinčine. Zadnja okupacija Irana je bila komplikovana operacija, a prošla je dobro jer se vojska rabežala.

offline
 • Pridružio: 29 Apr 2017
 • Poruke: 496

Nema Amerika dovoljno vojske, da kopneno napadne Iran. U Iranu ima preko 80 milijuna Stanovnika i mogui da mobilizuju nekoliko milijona vojnika. Iranci isto imajo vojna iskustva iz Iraka i Sirije i dobro su naoružani. Osim toga Amerika nebi financijski izdržala takav rat i prije bi bankrotirala nego pobedila. Jedino što može su vazdušni napadi ali Iran ima jaku i modernu PVO. Osim toga ima hiljade različitih balističkih i krstarečih raketa te dronova različitih tipa, kojim bi napali američke baze širom regiona i uništili avijaciju na aerodromima i potopili veči broj brodova. Isto bi uništili i sve naftne i gazovne kapacitete u regionu. Bez nafte iz zaljeva dolar ne bi imao više nikakvo kritje i postao bi ko marka iz Vajmarske republike. Papir bez vrijednosti. Za Trampa je najboljim izlaz da ponovo prihvati nuklearni sporazum i ukine sankcije. Kako god okrenemo, Rusija i Kina če biti nove svjetske dominantne snage ali barem Amerika če obstati kakva jeste sad.

offline
 • Pridružio: 11 Jan 2018
 • Poruke: 344

Volio bih da Kubovac da mišljenje o realnoj snazi Iranskih raketa i njihovoj mogućnosti da naprave štetu Amerima...toliko

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Stija zmija ::Volio bih da Kubovac da mišljenje o realnoj snazi Iranskih raketa i njihovoj mogućnosti da naprave štetu Amerima...toliko

Pretpostavljam da me pitaš o PVO.
Iran je velika nepoznanica, jer mu se "kičma" PVO sistema sastoji od hibridnih i lokalno modifikovanih i proizvedenih sistema za koje ne znamo borbenu upotrebljivost i kvalitet. Obaranje 1 savremene američke bespilotne letelice ne daje dovoljno dokaza da su ti sistemi "dovoljan" faktor za odvraćanje.
Mogu što je kraće moguće da analiziram počevši od sistema najvećeg dometa:

Ono što znamo je da poseduju 4 diviziona sistema S-300PMU-2 koji je svakako najkvalitetniji sistem PVO, sa mogućnošću gađanja 4-6 ciljeva svakim divizionom jednovremeno.
Poseduju i 6-8 diviziona (podaci variraju) sistema S-200V, za koji navode da su "modernizovani" i sa poboljšanim dometom do čak 350 km, ali rekoh, sve su to neproverene informacije. Sistem je potentan, ali veoma sporo manevriše i nisam siguran koliko dugo bi izdržao uništenje.

Iran je nedavno predstavio sistem PVO velikog dometa Bavar-373 koji koristi rakete Sayad-4 proklamovanog dometa od više od 200 km i sa mogućnošću dejstva na do 6 ciljeva jednovremeno.
Sistem po svojim karakteristikama deluje veoma moćno i ako je barem približno takav kako Irancu tvrde, svakako bi bio velika pretnja. Ipak, verovatno tih sistema OVOG momenta nema previše...

Iranci imaju u naoružanju oko 50-60 diviziona (izvori variraju) sistema Sayad-1 što bi trebalo da predstavlja modernizovanu verziju kineskog sistema HQ-2, što je opet kineski lokalno proizvedena verzija sistema S-75M Volhov....Navodno je domet raketa povećan na 80-100 km....

Poseduju verovatno najmanje 30-40 baterija sistema MIM-23 Hawk, koji su takođe lokalno unapredili na standard koji bi trebalo biti približan američkom "Improved Hawk"-u....Ovo je dobar sistem srednjeg dometa, jednokanalan po cilju, ali mislim da amerikanci, pogotovo imajući u vidu da je to njihova proizvodnja, imaju rešenje za ovaj sistem.
Uostalom i tokom Iransko-Iračkog rata, sistem je upotrebljavan i bilo je dosta uspešnih obaranja Iračkih aviona (mada su obe strane preterivale), ali je i Irak protivradarskim raketama X-28 sa SU-22 neutralisao veći broj baterija Hawk.

Iran je u drugoj polovini 90-tih uvezao i nekih 8-10 baterija sistema Kub-M. Baterije Kub su iskorištene za razvoj sistema Raad-1 sa elektro-optičkim sistemom praćenja cilja i radarom za osvetljavanje (samo predaja). Za sistem su razvijene i modernizovane rakete sistema Kub, sa oznakom "Taer-1" dometa oko 50 km.
Kasnije su razvijani sistemi sa daljim modernizacijama raketa "Taer-2", nazvani "Tabas" dometa raketa oko 60 km, koji mene podseća na "Kub-M4" (lanser sa 3 rakete i radarom za nišanjenje i osvetljavanje) i sistem sa raketama "Taer-2" i "Sayad 2" nazvan "3rd Khordad" koji suštinski predstavlja vrhunac ovog pravca razvoja sistema na bazi sistema Kub i PVO raketa "Standard Missile" sa Iranskih brodova i koji mene podseća na "Buk-M2", tako da sam mišljenja da je moguće da su rakete rađene i na bazi raketa sistema Buk i Standard Missile.
Ne zna se tačno koliki je broj tih sistema, ali deluje da je ovaj sistem "3rd Khordad" najozbiljnija pretnja USA avionima, van sistema S-300PMU-2, jer me kao što rekoh neodoljivo podseća na tiaj sistem, a ima i slične borbene mogućnosti, čak i veći domet sa raketom Sayyad-2C koja podseća na hibrid Buk/Standard missile.

Iran je sa svojih brodova uglavnom poskidao nišanske radare za sisteme PVO "RIM-66" koji koristi rakete Standard Missile ali i nišanske radare. Rakete su se koristile za razvoj sistema "3rd Khordad".
Međutim, Iran je proizveo i kopnenu verziju brodskog PVO sistema "RIM-66", tako što je proizveo odgovarajuće kutijaste lansere (podsećaju na Patriot) za rakete Standard Missile i na posebnu adaptiranu kabinu na poluprikolici ugradio nišanski radar sa brodskog sistema "RIM-66". Što se tiče akvizicijskog radara, koristi se radar sa sistema Hawk AN/MPQ-50 dometa oko 100 km. Sistem je nazvan "Talash".
Dakle ovaj sistem je definitivno srednjeg dometa do maksimalno 70-75 km.

Poseduju 29 lansera sistema malog do srednjeg dometa Tor-M1, dakle stariju verziju, sposobnu da dejstvuje na 2 cilja jednovremeno. Na ovoliki Iran, to je premali broj.

Tu su naravno i sistemi malog dometa, laki mobilni IC raketni sistemi i laki prenosni IC raketni sistemi, kao i protivavionska artiljerija.

Po svemu ovome nabrojanom, mislim da Iran poseduje respektabilnu PVO i da ne bi nikako bila mekan orah za USA i njene saveznike. Problem je u avijaciji. Iran nema dovoljno kvalitetnih lovačkih aviona za lovačko-presretačke zadatke i njima bi bolje bilo da tim lovcima (F-14 i MiG-29, Mirage F1, F-5, F-4) daju neke bombarderske zadatke na savezničke ciljeva na kopnu i moru, uz uzajamnju V-V zaštitu onoliko koliko mogu....

E sad....za USA i saveznike, pored navedenih PVO sistema, problem je i veličina Irana i nemogućnost da se čitava teritorija "pokrije" AWACS-ima, a i sami borbeni avioni bi imali problem sa doletom i morali bi verovatno biti ili češće tankovani, nekada možda iznad teritorije Irana ili će leteti sa manje bombi i raketa. O tome je već pisao Lt. Colonel više puta.
Takođe, Iran neće biti potpuno okružen kao mi i biće u znatno boljoj situaciji što se toga tiče.
Postavlja se i pitanje kakvo je stvarno stanje američke vojske danas i može li ona, zajedno sa saveznicima, skupiti dovoljno borbenih efektiva za jednu vazdušnu operaciju koja bi svakako duže trajala i koja bi i za njih bila "bolna".

Uzimajući u ozbir akcije u Iraku 1991 i kod nas 1999, mislim da USA i saveznici nikako u operaciju ne mogu ući bez 2500-3000 aviona i verovatno barem 6-8 nosača aviona. Tu je naravno i ogromna potrebna logistika na kopnu, ali i na moru gde bi američka flota takođe morala biti značajno angažovana....
Dakle....nisam siguran da će sada doći do sukoba, ali.....Iran svakako jača vojno svaki dan....I pitanje je da li je USA bolje da napadne sada ili kada i ako Iranci zaista razviju nuklearnu bombu i interkontinentalne projektile.

Mišljenja sam da je Trump klasičan "businessman" i da zavrće ruku "drugoj strani" do tačke pucanja....I zatim popušta i potpisuje Ugovor/Dogovor/Sporazum....
Imao sam prilike više puta da pregovaram u svom poslu sa firmama iz Izraela koje ovde posluju. Navodim njih jer smatram da je to slična "škola".
Verujte mi da vas iscede kao limun. Jednom sam išao 6 puta Beograd-Kragujevac, na njegov poziv, da mu "još nešto pojasnim" i da mi kaže "kako je neki konkurent" spustio cenu za 5 ili 10% i da on to očekuje od mene da bi potpisali Ugovor. Na kraju sam ugovorio posao i bili su veoma korektni i kod overavanja situacija i kod plaćanja. Ali kod ugovaranja sam im psovao u sebi i na glas (kad se udaljim, naravno) sve po spisku ili kako naš narod kaže "četiri majke majčine", a znala mi je doći i jaka mučnina u stomaku od stresa i još neke "stomačne tegobe" koje ne bih ovde javno... Wink

Izvinite na OFF-u, ali tako ja ovo vidim....Kao igru sa velikim ulozima.....najvećim mogućim!

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12562

Кубовац,
Само да додам да је Иран радио и на модернизацији већег броја система ПА артиљерије. Радили су вишецевне варијанте топова 23мм, па све до топова 100мм. Све имају СУВ и модерно навођење.

Претпостављам да су им варијанте 23мм намењене за циљеве попут КР, а са топовима од 100мм могу да добаце и до високо летећих циљева. Посебно је занимљиво што је код њих демаскирајући ефекат мањи него код ракета, па имају и ефекат изненађења.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@Vathra
@Stija zmija

A onda povrh svega ovoga Iran je razvio već čitave generacije balističkih i krstarećih raketa i bespilotnih letelica i dronova, kojima takođe može naneti veliku štetu američki bazama na Bliskom istoku kao i brodovima, ali i značajno oštetiti infrastrukturu naftne industrije svih blisko-istočnih zemalja i gotovo zaustaviti transport goriva kroz zaliv.....
Ali to nisam detaljnije proučavao...u odgovoru sam se koncentrisao na PVO i u manjoj meri na avijaciju....

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12562

Приказали су својевремено и неку вучну варијанту на основу топова са зсу-57-2.

Очигледно су све то модернизације старих система, који уз нови сув могу и даље бити ефикасни.
Једино је питање у ком су их броју урадили, и колико су заправо ефикасни.

Досад су показали да умеју да направе савремено оружје и да изненаде успешним дејством.

01 Jan 2020 09:00 vathra Zaključavanje topica Razlog: Gotova 2019. godina  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 532 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 2 sakrivenih i 506 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, acatomic, aleksmajstor, dankisha, dekao, doom83, HrcAk47, ivan979, mean_machine, mustangkg, pavle_pzs, Penzula, piton, raykan, repac, sakota79, samsung, Srky Boy, stug, Toni, vasaw, virked, VP6919, Warhawk