Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1154

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8436
  • Gde živiš: pecina stroga

Pa evo elaboracija. Sam njihov argument da BTG nemaju snaga za urbanu borbu pokazuje da ne razumiju sta je zadatak ovih sastava.

Uzmi primjer Hersona. Dosli su do grada za pola dana. Koliko sam ja upratio, uzeli su most i uzeli su aerodrom u Hersonu isti dan ili sutradan. Poslije je stigao drugi esalon i ocistio grad.

Nije cilj BTG da uzimaju gradove ili naseljena mjesta. BTG uzimaju prostor. Uklinjavaj se u dubinu protivnika i paralizuju manevar protivnika.

Antonovski most je krucijalni objekt na juznom pravcu napada. Da li su ga Rusi uzeli prvi dan. Jesu. Da li su ga Ukri branili? Jesu. Pa sta je tu problem? Sto Rusi zbog gubitaka u BTG nisu imali snage da nastave prodor? Pa kud da nastave. Jedva su i ovo konsolidovali sto su zauzeli, trebalo im je skoro mjesec dana.

Mislim da ovi likovi sa tvog linka vode polemiku sa svojim predrasudama.

Americki koncept task force nisam izucavao, ali znam da upravo sada rade na promjeni svoje doktrine da bi se mogli suprotstaviti "near peer" protivniku, znaci nema veze sa BTG.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

@бабарога,

Са овим се у потпуности слажем.

"Nije cilj BTG da uzimaju gradove ili naseljena mjesta. BTG uzimaju prostor. Uklinjavaj se u dubinu protivnika i paralizuju manevar protivnika."

Изгледа да западни аналитичари улогу БТГ виде кроз Brigade Combat Team.

С друге стране, ја бих се сложио са тврдњама да БТГу фали људство (зато и толико ослањање на Чечене, ДНР и ЛНР милиције на дијеловима фронта) и да је ноћна мора за логистику.

offline
  • Pridružio: 30 Jun 2020
  • Poruke: 146

Промашена тема, за борбу у урбаним условима се исто формирају привремени састави од формацијских јединица ојачаних елементима подршке. БТГ су намењене за шта су и коришћене, а у урбаним срединама се формирају и користе јуришни одреди и групе, грипе за блокаду, групе за контролу комуникација... све што Руси и раде. Све ово постоји и прописано је још у правилима бивше нам ЈНА. Само је сада неки бивши војник и тиме Наполеон открио топлу воду и анализира у оквирима како му је омогућено да резонује. Другим речима, лупа глупости

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1762

Ad-hoc формације не би требале бити исто што и БТГ, бар у данашњој руској војсци. Исто важи и за америчке BCT.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

sunto ::Nego... nešto sam gledao one snimke sa onim tenkom koji je naišao i očistio onu pešadiji.
Čini mi se da su ipak oni pešadinci koji su stajali i sanimali nešto, upravo Rusi
Ajde sad pljuvanje...

Opet tenk... Nije pljuvanje, ali nisu Rusi

Na 19. sekundi videa, uvećano, vidi se plava traka vojnika na koje je pucano.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

BTG su potpuno neadekvatne, ne toliko za vrstu rata koja se vodila u Ukrajini u prvoj fazi, nego za prostranstva te zemlje i velicinu armije protivnika. Da je Srbija oformila BTG da oslobodi Kosovo na primer, pa da jedna krene iz Pazara i Raške, druga iz Kuršumlije a treća iz pravca Bujanovca, to bi itekako imalo smisla, jer više vojske i tako ne možeš da rasporediš po Kosovu a razvučeš im i to malo orka koje imaju.
Ali Rusija i Ukrajina - ne, nikako! Samo neke brigadne TG (kada bi to postojalo u njihovoj vojsci). Ponavljam se ali naše brigade KOV su idealne za tako nešto, kada su popunjene do vrha i kada imaju savremeniji PVO. Jer objedinjuju i vatrenu moć i brojnost. A za zemlju veličine Ukrajine je bitna i ta brojnost, statistika. Koju sa BTG nemaš.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8436
  • Gde živiš: pecina stroga

BTG je sastavni dio ruske brigade. Svaka profesionalna brigada u miru formira dvije BTG. I one su udarna pesnica brigade.

Ceceni i DNR / LNR snage nemaju veze sa BTG. Oni su posadne jedinice, frontovske. Niti su namjenjeni niti su formacijski opremljeni za zadatke koje izvode BTG.

Oko logistike, ne znam o cemu pricate. A ta prica se razvlaci od pocetka na forumu. Kao Rusi nemaju goriva, nemaju hrane, nemaju municije. A dokazi su napustena vozila, koja nisu ostecena.

Pa je li ti se nekada pokvario auto? Pun goriva ali se pokvario. Meni nekoliko puta. Ostavim ga na putu, posaljem slep sluzbu, ja u najblizi hotel ako je mrak, ili uzmem taksi, i nastavim kud sam posao. Nastavljam da izvrsavam zadatak koji sam sebi dao.

Jedinica bez logistike ne izvrsava zadatak ili se predaje, ili biva unistena. Ne vidim da se iti jedno od toga desilo u ovom ratu iti jednoj BTG. Jer da se desilo, ne bi mogli da zivimo od ukro propagande o tome danima. Znaci nisu im mogli nista.

Da se razumijemo, na Chernjigovu su zaustavljeni. Taj pravac je otprilike jedini za koji sad iz ove prespektive mislim da nije odradio sta mu je bio zadatak. Jer da je taj pravac prosao i stigao pod Kijev kad i onaj na zapadnoj obali Dnjepra, znaci treci cetvrti dan, mozda bi stvari bile mnogo drugacije.

Ali taj pravac nije prosao ne zbog logistike, nego zbog odlicnog otpora ukrajinaca u Chernjigovu, i nemoguceg terena na tom pravcu, gdje je jako tesko brzo obici otpornu tacku i nastaviti dalje. I mislim da je neuspjeh na tom pravcu prizvod lose pripreme, komandovanja, i loseg planiranja. Sta se stvarno desilo tu ne znamo jer nema nikakvih informacija sa tog pravca. Kad kazem sta se stvarno desilo mislim na to sta je bio plan, kako su mislili da uzmu Chernjigov, i kad ga nisu uzeli sta im je bio rezervni plan. I koje su jedinice bacene na taj pravac, i kako je tekla borba, i zasto nisu uspjeli.

A tupiti o logistici na osnovu slika zaglavljenih pancira i ostavljenih tenkova je gubljenje vremena. Sve dok glavna grupacija izvrsava postavljeni zadatak. Ljudi ovdje (a i ne samo ovdje) mjesaju logistiku borbenih jedinica i snage za izvlacenje i popravku tehnike.

offline
  • Željko
  • Arhitekta
  • Pridružio: 04 Avg 2014
  • Poruke: 37
  • Gde živiš: Zrenjanin

Moram samo da iznesem kometar koji se tiče čuvenih tunela u čeličani. Ja sam arhitekta, a vrlo sam upoznat i sa poslovima bliske firme koja se bavi izvođenjem raznih sistema u Smederevu (železara), a i u drugim industrijskim postrojenjima tipa rafineraija, termotoplana... U Smederevu, postoji more raznoraznih tunela ispod železare. Razlog je prost, sve instalacije ili velika većina njih se tuda provlači od i do postrojenja. Konačan zaključak je da u Azovstalu mora postojati sistem tunela, jer je jednostavno takva tehnologija. Naravno to je idealno za zavlačenje i skrivanje vojske, lagerovanje municije, odmor od dejstvovanja na sigurnom itd... Matematika je jasna. Nađeš projekat ili one koji rade na održavanju, pa onda polako...šta nam je činiti.

offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

@sunto
vidis da su ovi na slici teritorijalci koji ne znaju ni sta je neprijateljski tenk.

⚡️Минобороны России: в Мариуполе группа украинских военнослужащих численностью до 100 человек на бронетехнике пыталась с боем прорваться с территории завода и покинуть город в северном направлении. Ударами авиации и артиллерии данная попытка прорыва была сорвана.

Уничтожено три украинских танка, пять боевых машин пехоты, семь автомобилей и до 50 человек личного состава. Еще 42 украинских военнослужащих добровольно сложили оружие и сдались в плен.

@opersvodki
257.3Kviews
09:11

Nocas pokusan proboj blokade fabrike Iljica, poginulo oko 50 vojnika, 42 se predalo.

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 511

sunto ::Nego... nešto sam gledao one snimke sa onim tenkom koji je naišao i očistio onu pešadiji.
Čini mi se da su ipak oni pešadinci koji su stajali i sanimali nešto, upravo Rusi koji su snimali one mrtve Ukrajinske vojnike koji su lešali pored i ispod gusenica onog transportera. I da je onda naišao tenk i očistio ih. Jer zašto bi se Ukrajinci sakupili pored svojih mrtvih i snimali ih, ne deluje mi logično.
I kada pogledam snimke, prvo mrtvi Ukrajinci, nema prašine ni zemlje po njima, ne vidi se nikakvi tragovi eksplozije tenkovskog projektila u neposrednoj blizini.

Ajde sad pljuvanje...


Covece imas snimak, pogledaj plave trake koje nose Ukrajinci, pogledaj ukrajinske zastave, pogledaj uniforme. Tesko zakljuciti o kome se radi?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 973 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 921 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Areal84, Bokiboks, bokisha253, CikaKURE, Dimitrise93, Djokislav, DonRumataEstorski, Excalibur13, FileFinder, FOX, Frunze, grenadir, hyla, ILGromovnik, Ivica1102, JOntra, Karla, kjkszpj, Komentator, krkalon, Krvava Devetka, KUZMAR, Lošmi, Mi lao shu, miodrag, MiroslavD, naki011, nebojsag, opt1, procesor, rasok, repac, Romibrat, rovac, Sokic, Srle993, stegonosa, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, vobo, wizzardone, x9, zeo, ZetaMan