Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2303

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

Frunze ::+ може ли део украјинске војске променити страну?
То је сценарио који смо прижељкивали и надали му се на самом почетку јер је једини који минимизира жртве. А, можемо и да поновимо, подршка таквој могућој побуни вероватно је била секундарни циљ и додатни разлог руског присуства под Кијевом и Харковом, бар по мишљењу неких од нас овде.
Истина је да је вероватноћа такве побуне била већа у оних првих пар дана (док је владао хаос у Кијеву) а истина је и да је после тога та вероватноћа падала. Међутим, сад опет расте.

Да би се тако нешто десило морају се испунити неки услови.
- Прво, да становништво и та незадовољна војска буду апсолутно сигурни да неће бити остављени на цедилу и
- друго, тој побуни мора претходити неки битан догађај, нека крупна промена стања. На почетку је то била сама инвазија, касније кампања бомбардовања а следећа таква преломна тачка (потенцијална) била би уништење ових снага на Донбаској дуги. Крај мариупољске приче не спомињем намерно. Ако се и не деси после пада Лисичанска и Северодоњецка тј целе ове групе градова, биће још прилика. То сам спомињао у једном посту о претпостављеним фазама операције.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

babaroga ::Kad se prelazak ne odradi kako treba, onda bude ovako kako je bilo kod Belogorovke. Ovaj prelazak se moze nadugacko analizirati, ali mislim da nije ovdje tema za to. Kad kazem analizirati ne mislim da se broji unistena tehnika i mudruje koliko je ljudi stradalo, i da se pisu lamenti o navodnoj "sramoti" Rusa, nego da se pokusa razumjeti sta je bila ruska ideja, kako je prelazak tekao, i zasto je zavrsio kako je zavrsio.
Враг би га знао, на неки начин та прича и јесте за посебну тему али некако и овде припада јер операције на том делу још нису готове. Да ли су те снаге требале да нападну Лисичанск с леђа, да ли су требале да наставе право и потпуно пресеку све комуникације према западу, да се споје са овима који наступају од Попасне? Не знамо.
Али једно је сигурно, гледајући терен, једном кад успе прелазак Северског Доњецка онда се тај успех мора брзо експлоатисати, врло брзо. Зато је занимљиво процењивати у којим би се правцима ишло.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

RobinHood12 ::Meni to i nije nerealno. Očekuju napad na Odesu, to je 1/1. A razlog što ne šalju te ili makar deo tih trupa na istok vidim u tome da je i njima vrlo jasno da su oni Donbas izgubili tako da možda pokušavaju da "spasu šta se spasti može".


Ok, očekuju napad na Odesu. Ali gde je logika da drže 80 hiljada u gradu koji je bukvalno u prirodnom kotlu između Crnog mora sa juga, estuara Dnjestra sa zapada i estuara Tiligulja sa istoka? Rusima je bukvalno dovoljno da zaobiđu Nikolajev sa severa, spoje se sa Pridnjestrovljem, sruše dva mosta i 80 hiljada Ukra je u okruženju. Zato mi ta priča o 80 hiljada branioca u Odesi malo čudna. Tih 80 hiljada, ako postoje, lakše će braniti tu istu Odesu ako nisu u Odesi, već na nekim drugim pozicijama.

A što se tiče toga, ako im je jasno da su izgubili Donbas, što onda ne povuku šta se povući može i sačuvaju za dalju odbranu?

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8443
  • Gde živiš: pecina stroga

Mislim da je jedan od najvecih uzroka sto nema nikakvih indicija o prelasku vecih sastava na rusku stranu nemustost ruske price o ovoj akciji. Sve je svedeno na par recenica, koje je izzgovorio Putin na samom pocetku, i koje su toliko opste i toliko skoro ideoloske (denacifikacija, demilitarizacija, itd) da jednostavno narod ne zna sta je Rusima cilj.

Rusi nisu objasnili sta hoce ni svojoj populaciji, a kamoli Ukrajincima.

Pragmatican cilj ocigledno postoji, ali nije javno objavljen, a ovakav pristup daje Rusima fleksibilnost u tumacenju razvoja dogadjaja i prilagodjavanju situaciji na terenu.

Rusi ni jednom jos nisu rekli da Zelenski mora da se makne sa vlasti. OK, njima Zelenski treba da poptise de fakto kapitulaciju Ukrajine, ali takav pristup ne ohrabruje nikoga u Ukrajini da se nesto sad pravi pametan i dize bunu. Drugo, nisam siguran ni da je Rusima u interesu da sad moraju da se dogovaraju sa nekim lokalnim interesnim grupama konvertita koji bi stali na njihovu stranu i poslije trazili da se oni nesto pitaju.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

Frunze ::Ali gde je logika da drže 80 hiljada u gradu koji je bukvalno u prirodnom kotlu između Crnog mora sa juga, estuara Dnjestra sa zapada i estuara Tiligulja sa istoka? Rusima je bukvalno dovoljno da zaobiđu Nikolajev sa severa, spoje se sa Pridnjestrovljem, sruše dva mosta i 80 hiljada Ukra je u okruženju. Zato mi ta priča o 80 hiljada branioca u Odesi malo čudna. Tih 80 hiljada, ako postoje, lakše će braniti tu istu Odesu ako nisu u Odesi, već na nekim drugim pozicijama.
Могли бисмо навести бар два разлога.
- тамо су концентрисане оперативне резерве које могу реаговати и ка Буџаку и ка Николајеву.
- поред тога треба стсиснути становништво, баш због поменуте могуће побуне.

Ипак, ни ја не верујем да их је баш толико у Одеси и епсилон околини.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14792

Frunze :: Ok, očekuju napad na Odesu. Ali gde je logika da drže 80 hiljada u gradu koji je bukvalno u prirodnom kotlu između Crnog mora sa juga, estuara Dnjestra sa zapada i estuara Tiligulja sa istoka? Rusima je bukvalno dovoljno da zaobiđu Nikolajev sa severa, spoje se sa Pridnjestrovljem, sruše dva mosta i 80 hiljada Ukra je u okruženju. Zato mi ta priča o 80 hiljada branioca u Odesi malo čudna. Tih 80 hiljada, ako postoje, lakše će braniti tu istu Odesu ako nisu u Odesi, već na nekim drugim pozicijama.

A što se tiče toga, ako im je jasno da su izgubili Donbas, što onda ne povuku šta se povući može i sačuvaju za dalju odbranu?

Број је нереалан по свему судећи.
Кад је била криза око Придњестровља, Арестович је изјавио да имају око Одесе и ка Придњестровљу 2 бригаде. То је могућ и реалан број.
За територијалну одбрану је пре коју недељу била вест да се један одред од пар стотина војника распао (побегли људи) кад су чули да треба да иде на Донбас. Тако да је и тај број нереалан, а и то мало што имају тешко да могу да пошаљу где треба.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Када не користе кинеске камере купљене на бувљаку па налепљене на беспилотне летелице и Руси знају да погоде прецизно. 😉

https://t.me/intelslava/29548

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2106

Дозволићете ми да се на кратко вратим на скрнављење Рјепинове слике и ону паралелу са Тарасом Буљбом и синовима му. За мене, ово је био симболички тренутак када је Украјина, као држава, изгубила право да се позива на козачке традиције:



То се десило негде 2013. или 2014.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19162

crnitrn ::Interesantno je da samo pre par meseci od iybijanje ovog rata se ovde vodila polemika o amfibijskim vozilima i foriranje reke pa je na moju inicijativu otvorena i tema za to. Rusi su bili glavna tema...
I videsmo opet da te "ambibijske mogucnosti" BMP serije ne vrede ni k**** u praksi, jer zbog skoro 0 rezerve plovnosti i snage prilikom plivanja isti se moze zaglaviti u gustom siprazju, a na nepripremljenu obalu ne moze izaci.

PS. Zavrsilo se isto kako se zavrsio pokusaj prelaska reke u prvoj Ceceniji, kod zeleznicke stanice.

offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

kunktator ::Дозволићете ми да се на кратко вратим на скрнављење Рјепинове слике и ону паралелу са Тарасом Буљбом и синовима му. За мене, ово је био симболички тренутак када је Украјина, као држава, изгубила право да се позива на козачке традиције:



То се десило негде 2013. или 2014.


Mislim da je na slici Taft (ultra mocna porodica u USA) koji je organizovao Gruziju kao i Majdan. Posle toga je bio cak i ambasador u Moskvi.

https://t.me/RVvoenkor/13164
Snimci iz Severnodonjecka, i ovi u sklonistima.

https://t.me/anna_news/32708
Gvozdike rabotajut po Njujorku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1211 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 1152 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Acivi, adamantadv, ajo baba, armor, Atomski čoban, bladesu, bokisha253, Brana01, cinoeye, darcaud, dekan.m, Dimitrise93, djboj, dragoljub11987, dule10savic, flash12, Futurama, Georgius, goxin, Kaplar2, Karla, Kubovac, Lieutenant, Metanoja, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, milimoj, Milos ZA, mkukoleca, moldway, ozzy, Panter, panzerwaffe, pein, Rakenica, raketaš, robertino, royst33, ruger357, sombrero, stalja, suton, Tragač, tubular, Wrangler, zdrebac, Žrnov, žeks62, 1107