Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2923

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Группировка российских войск «О» («Отважные») заняла населённый пункт Золотарёвка.
Источник: https://rusvesna.su/news/1656753807

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Buda Baba ::Руси ушли у центар Лисичанска, јавља Кадиров

https://t.me/swodki/126520

Истицање заставе СССРа у Лисичанску

https://t.me/swodki/126523

Овај споменик, где су поставили заставу, налази се овде:



Пада овај град до краја дана.

offline
  • Pridružio: 07 Avg 2016
  • Poruke: 258

Muzikanti očistili Klinovo ispred Artjomovska.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Izvinjavam se svima na dužini posta. Ovo je u stvari jedan post sastavljen od tri posta iz PP prepiske sa jednim uvaženim članom foruma. Možemo reći da će ovim biti obuhvaćena cela operacija za aglomeraciju Slavjansk-Kramatorsk. Iako deluje da su odvojeni prvaci u jednom trenutku će formirati jedinstven front.

Zapadno krilo Izjumskog pravca

Problem kod mojih pisanja je taj, što ih pišem dosta ranije u odnosu na vreme kad će se desiti. Pa se onda često pozivam na njih i pišem kako sam to već ranije pisao ili spominjao.Tako da to ponekad deluje narcisoidno i nametljivo kako sam u pravu. Ali tako hoću samo podsetiti da se već o nekim dogadjajima ili temama pisalo ranije.

Najverovatnije ću podeliti pisanje u 2-3 posta, pošto će biti duža.Ali mislim da su svi povezani i na kraju čine jednu celinu da bi se shvatila dešavanja na frontu. Ko zna možda postavim onda i na temu.

Još u doba kad su Rusi zauzeli Izjum i započeli spuštanje ka jugu a priča krenula u smeru zauzimanja Bavrenkova, sam u više navrata pisao, da bi taj klin trebali pratiti spuštanjem iz Balakleje ka jugu. Tako bi štitili bok Izjumskog klina. Tad je bio klin, Bio sam ubeđen da će ispravljati istočno krilo, što danas i jeste slučaj. Rusi su izravnali istočno krilo.

Ovo je sadašnje stanje. Kako se vidi nisam pogrešio u proceni.



Kao što se vidi,Rusi imaju problema sad na tom zapadnom krilu. Upravo zbog ovakvog scenarija sam tad pisao da taj prodor iz Izjuma MORA da prati spuštanje iz Balakleje. Jesu Rusi probali, nisu uspeli. Ali po meni nisu bili ni dovoljno uporni. Zašto ovo spominjem. Pa ovaj žuti krug je prvo usporio a potom i totalno obustavio Ruske ofanzivne namere na severnim prilazima Slavjansku i Kramatorsku.
Ne znam kolike snage su Ukri ubacili, možda i ne nešto mnogo, ali teren je povoljan za njih. Bokovi su im zaštićeni rekom, dodir je samo frontovski sa čela na liniji dužine oko 15km. Rusi tu ne mogu pokriti svaki pedalj. A Ukrainci su se sad već dovoljno priblizili putu M-03, koji mogu uznemiravati manjim IDG iz šuma.

Mislim da dok Rusi ne reše ovaj problem, ofanzivnih dejstava na severnim prilazima Slavjansku neće biti. Čak usled ugroženog i otežanog snabdevanja snaga južno od Izjuma, postoji mogućnost da Ukrainci pokrenu kontraofanzivu. Već se danas nešto dešava oko Dibrove i Bogorodičnog.

Juče je S2M postavio snimak za koji je pisalo "Rusko granatiranje pontonskog prelaza kod Zalimana". Prvo je Kunktator postavio mapu sa mogućim mestom dešavanja.Malo jugoistočno od Čepilja. Danas sam na GeoConfirmedu našao potvrdu. Baš ono mesto koje je Kunktator obeležio.

https://twitter.com/i/status/1542542545154080771

Znači nije Zalimani u pitanju. Ali danas se na Finskoj mapi pojavi ovo.



Malo više me zbunjuje komentar uz snimak. "Након што су руске оружане снаге стигле до линије Северског Донца у области Балаклија, украјинска војска је покушала да пређе реку код Залимана у циљу контранапада, али су сви покушаји осујећени добро координисаним радом руског Акација вођеног УАВс."
Rusi istočno od Balakleje trebalo je da su kontrolisali severnu obalu. Gde su onda to izbili na S. Donec.

Da li su se i Finci zbunili pa postavili da Rusi tu pokušavaju nešto. Po FIRMSU tu se poslednja 2-3 dana nešto dešava. Da li Rusi pokušavaju da udare na Čepilj i tako zauzmu Ukrainske prelaze preko reke. Onda bi trebali i iz Balakleje da krenu. Da udare na Gusarovku, da zauzmu onaj uvučeni istočni deo između reke. Malo više da se pazabave tim delom i odbace Ukraince od reke i tako reše to problematično zapadno krilo. Da bi se opušteno mogli vratiti na ofanzivna delovanja na severnim prilazima Slavjansku.
Opet ja i moje ponavljanje. Još kod prvih pokušaja prelaza sam nešto slično opisivao i crtao kao mogući Ruski odgovor. Ali Ruski prelaz i napad u tom mom scenariju je isao od Balakleje i dole od Gruševahe. JBG tad su Rusi bili stigli isped Gruševahe iy pravca Velike Komuševahe.



Severni prilazi Slavjansku

U većini se slažem sa tobom,uz male dopune. Poslužiću se tvojom mapom.Pošto pišem sa telefona pa da ne crtam.



Rusi pre nego počnu da se spuštaju na jug,moraju rešiti to zapadno krilo. Da otklone opasnost i ne dođu u situaciju kad sad. Da Ukro ofanziva ograničenih mogućnosti uspori i ugrozi njihova ofanzivna delovanja. Ovakav potez Ukra je logičan i za sad daje rezultate.

Na ovoj tvojoj mapi iznad, put M-03 nije osiguran. A on je žila kukavica Rusa južno od Izjuma. Zbog toga Rusi moraju zauzeti Zavode i Veliku Komušovahu. Terati Ukre što zapadnije. Kako će se uskoro front na istočnim prilazima aglomeracije skratiti,Rusi ga moraju širiti na zapadu. Da što više razvuku Ukro snage.Mislim da čak ni Barvenkovo ne moraju uzimati. Da posluži da veže neke ukro snage koje bi ga branile. Mislim da si se previše spustio južno od reona Barvenkova. Nije ovo loše ali možda u kasnijoj fazi, kad na red dođe Kramatorsk. Ipak moram crtati.😁



Ovako bi više manje mogao izgledati front severno i zapadno od aglomeracije. Rusi bi ovim osigurali M-03, oterali Ukro dalekometnu artiljeriju na jug. Mislim da se trenutno art. muva u reonu Čerkaskog i brda Karačun. Naravno i front sa istočne strane bi bio drugačiji nego sad. Tu je po meni Seversk "meki trbuh" ove potencijalne Ukro linije posle Lisičanska. O tome ću u sledećem postu.

Ovakvim rasporedom Rusa zapadno i kad probiju liniju kod Severska istočno (ako je Ukri uopšte tu i formiraju) bi faktički Ukro snage severno od Slavjanska ostavili bez neke snažne artiljerijske podrške. Ruska napadna grupa u krugu br.1 bi tako mogla napadati grad,bez da ih Ukri često i žestoko poklapaju artiljerijom. Jbg ovde će glavnu ulogu imati zapadne donacije dalekometne artiljerije.

Ovde ipak ima jedan problem. Ukri mogu rasporediti artiljeriju u samom Kramatorsku. Ali koji god scenario da pokušam ne mogu je isterati iz grada.

Rusi su bili započeli širenje na zapad napadom na Virnopolje i Dmitrovku. Tako ugrožavaju Barvenkovo i razvlače Ukro snage. A ujedno i osiguravaju put M-03. Nastaviće kad se stvore uslovi. Jednostavno moraju. U onaj prostor između S.Donca i vodenih površina južno od Doline i Sidorova će polako ulaziti kad zauzmu sela na potezu Ivanovka - Paškove.

Biće zanimljivo videti razvoj situacije oko Gorlovke. Hoće li Rusi uspeti ugroziti Konstatinovku. Tako bi skoro neutralisali kompletnu Ukro artiljeriju istočno od aglomeracije Slavjansk- Kramatorsk.

Ipak će treći post ići posebno.Predugačko je u jednom.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Dokrajčili onog "kanadskog dobrovoljca"...
https://twitter.com/con_punk/status/1542856829297987586

Malo se pokušao pravdati, pa na kraju ugasio nalog...

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Nastavak prijašnjeg posta

Istočni prilazi aglomeraciji Slavjansk- Kramatorsk

Kako vidimo Lisičanska izbočina se polako al sigurno topi. Sve se više spominje linija S.Donec-Seversk- Artjomovsk-Gorlovka. To bi više manje izgledalo nešto ovako.



Po meni "meki trbuh" ove linije je Seversk. Gradić je slabo povezan kako lokalnim još manje regionalniom putevima sa teritorijom pod kontrolom OSU. I reka je blizu. Linija bi verovatno išla manje više prugom. Rusi bi ovo mogli rešiti sinhronizovanim napadom između Severska i Soledara sa forsiranjem reke na potezu između Dronovke i Piskunovke. Tako bi faktični okružili snage u Severskom. Dobila bi se odprilike ovakva situacija.




Mislim da sinhronizovanim napadom na linije i forsiranje reke ima većeg izgleda za uspeh. Ukri ne bi mogli zaustaviti oba napada. Jedan bi prošao. Posle bi se napadna dejstva širila iz kruga prvo na jug, pa na zapad.
Ovim prodorom bi se Ukro artiljerija terala iz reona RajAleksandrovke na jugozapad. Što dalje od Slavjanska i Ruske napadne grupe br.1 obeležene u prijašnjem postu.

Da bi se Ukro artiljerija oterala skroz sa istočne strane aglomeracije, opet ću se vratiti na svoje prijašnje crtanje. Zona br.2 o kojom smo ranije pisali. Nalazi se malo istočnije od Konstjantinovke.




Zato sam u prethodnom postu napisao da će biti zanimljivo videti kako će se odvijati situacija kod Gorlovke.
Ako bi uspela ova dva Ruska prodora, kod Severska i dole severno od Gorlovke dobila bi se sledeća situacija.




Kao što se može videti, Artjomovsk bi zapao u sličnu situaciju kao i Lisičansk. Potkovica bez neke snažne artiljerijske podrške koja je oterana na zapad. Ostvarivanjem pozicija Istočno od Slavjanska (stvaranje Ruske Severske izbočine) i ostvarivanje pozicija severno i zapadno od Slavjanska, mogu započeti borbe za severni deo grada. Artiljerija je oterana iz zone odakle može ugrožavati severnu napadnu grupu. Ako se ostvari scenario sa crnom linijom istočno od aglomeracije, može se krenuti i u operaciju oslobađanja Kramatorska.

Juče je Robertino pitao za Novobahmutovsku izbočinu. Pa ona bi trebalo uskoro da dođe na red da procveta. Ona je kalauz za južne brave aglomeracije. Konstjantinovku i Toreck.

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 467

Lisičansk po svemu sudeći ubrzo pada, što će pored zauzimanja Hersona, Melitopolja i Berdjanska sa početka SO biti i daleko najbrži pad većeg grada.
Da li je Ukrajinski moral konačno dovoljno narušen ćemo znati već kod Severska i Bahmuta.
Ja sam mišljenja da jeste, ali tek treba da vidimo koliko su štete Rusi uspeli da nanesu Ukrajincima pri povlačenju.

Na ekonomskom frontu, JP Morgan je upravo napravio procenu da će u slučaju sprovođenja kriminalnog plana zemalja G7 da stave limit na otkupnu cenu Ruske nafte ( u prevodu da je kupuju 50% jeftinije od tržišne cene ) i u slučaju najavljenog smanjenja izvoza Ruske nafte ka NATO zemljama, da će cena jednog barela otići sa trenutnih 111 dolara na 380!!! U tom slučaju nastupajuća ekonomska recesija prerasta u najboljem slučaju u veliku ekonomsku depresiju No.2
https://economictimes.indiatimes.com/industry/ener.....608549.cms

Obzirom da bi cena goriva u Rusiji ostala ista, a višak nafte bi samo preusmerili ka BRICS zemljama, ova mera bi pogodila isključivo Ameriku i njene pudlice. Ja prosto navijam da budu toliki moroni i ovo najnovije ludilo sprovedu u delo Very Happy

Cena megavat sata električne energije je za godinu dana u Nemačkoj porasla sa 45 evra na preko 300.
Mislim da bi ona fantomska tvorevina "Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata" mogla makar da održi opelo Nemačkoj industriji na samovoljnom samoubistvu zarad Ukrajinskih nacista...

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2008
  • Poruke: 254
  • Gde živiš: Novi Beograd

Још један пример западног лудила...данашњи прилог грка Алекса...у позадини застор од тканине којим се маскира градилиште у бојама Украјине...у сред Атине...




Е сад ми је ово мало заголицало машту...време је годишњих одмора, реке балканаца одлазе у Грчку на одмор...већина њих паметно користи путна осигурања за сваки случај, не дај Боже...И замишљам сцену где се неком ето десило да рецимо сломи руку и заврши код ортопеда а тамо му поставе завоје у бојама украјинске заставе...

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Lisičansk kaput

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3512

И цела ЛНР кад се очисте заостали.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 956 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 1 sakriven i 937 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, banebeograd, ccoogg123, Dannyboy, Djokislav, esx66, Ksh037, Lazarus, Milos82, Mixelotti, procesor, S2M, stagezin, Trpe Grozni, VJ, vladulns