Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5045

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Pikac-47 ::Da li bi mogao neki ručni bacač granata da se prepravi da gađa ove zujalice?
30 , 40 mm programabilna municija iz ručnog lansera granata sa 5 do 6 granata u revolver stilu.
Da li bi bilo dovoljno precizno?


u principu dobro razmišljaš , samo što to ne ide iz ruke, već kao borbena stanica sa dva sparena bacaća, radarom i termovizijom. naravno i sa municijom koja se aktivira na putanji i stvara baraž od strelica .

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Na kraju dodjosmo do boforsa...mislio sam da trazimo jeftino resenje dakle sacmarica.
Ici cu ovih dana da probam efekat 00 sacme na nekom jeftinom kineskom drone na oko 80m. Mozda i video snimim.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Julian piše o tome kako su Rusi možda pustili Ukrajince da preuzmu Opytne i onda ih napali sa više strana. I da nisu bili obični Wagner borci. Ako je on zakukao, onda je stvarno loše po Ukrajince bilo...

Citat:Conclusion: I don't know if they withdrew on purpose and indeed created a "trap" for UKR troops, as they claim.
But fact is, theic counter counter-offensive was brutal, quick and successful. I won't share images of killed Ukrainians in the town.


Arrow https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1607851601238130689

Da li je moguće da su sa onom pričom kako nema podrške, kako bježe sa linije... namamili u grad.

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Koridor ::Na kraju dodjosmo do boforsa...mislio sam da trazimo jeftino resenje dakle sacmarica.
Ici cu ovih dana da probam efekat 00 sacme na nekom jeftinom kineskom drone na oko 80m. Mozda i video snimim.


pretjruješ sa tih 80 m , smanji to deset puta , nit sačma ima taj domet , nit vidiš drona na 80m, a nit su ti dronovi tako efikasni.

To je dobro izreklmirano i najgore od svega je to što su ukropi povjerovali u tu svoju propagandu .

Bacanje bombe (VOG ) i pogađanje cilja (otvora na kupoli tenka ) sa 50m visine je daleko složeniji zadatak od pogađanja tenka sa RBR OSA .

Vidimo na filmovima da postoje dva načina odbacivanja bombice horizontalni i vertikalni. Horizontalni je jednostavniji za izvedbu i prvi je počeo sa primjenom, ali dok se bombica klati i stabilizira ona ne pada strogo vertikalno , čak i ako zujalica stoji nepokretno bombica se klati, kako bombica nema rotaciju sva nesimetrija se odražava na to da ona ne pada vertikalno , nego malo zanosi u stranu . Kod vertikalnog odbacivanja nema tog početnog klačenja i vjerojatnost pogotka je veća .

Ali i tu nije riješen temeljni problem , temeljno pitanje zujalica kao bombardera što je to vertikalno ili horizontalno na zujalici , to bi trebala biti kamera odnosno optička osa kamere. nju bi trebalo rektificirati kao što se rektificiraju nišanske sprave na topovima ili puškama . Znaći u ovom slučaju bi trebala biti nišanska linija odnosno osa optike na kameri strogo vertikala.

Samo u tom slučaju bi projekcija neke konćanice na CCD čip kamere garantirala da je ono što kamera vidi zaista ispod nje, i da bi bombica po vertikali bez uticaja bočnog vjetra i skretanja jer pada bez rotacije mogla pogoditi bilo gdje cilj veličine tenka .

Dakle zaboravite pogađanje otvora na tenku , čak su i pogotci u rovove fotomontaže ili jedan uspješni nakon 1000 promašaja .

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Sigurno je da se puno promasuje sa bombicama i da te snimke naravno niko ne pusta medjutim mnogo klasicnih nedostataka tipa gdje je osa kamere a gdje osa po kojoj pada bombica je rijeseno i kalibrisano u samom softveru za obradu slike. Na nekim snimcima cak vidimo koncanice sa popravkama za vjetar itd.
Ne znam, moram da vidim da uzmem od djece neki od njihovih starih dronova od 50 evra reci cu im da ga napenale na oko 60 metara visine pod 45 stepeni dakle 1.4x60 = 85 metara i pucam iz bokerice:)

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5241

Koridor ::Sigurno je da se puno promasuje sa bombicama i da te snimke naravno niko ne pusta medjutim mnogo klasicnih nedostataka tipa gdje je osa kamere a gdje osa po kojoj pada bombica je rijeseno i kalibrisano u samom softveru za obradu slike. Na nekim snimcima cak vidimo koncanice sa popravkama za vjetar itd.
Ne znam, moram da vidim da uzmem od djece neki od njihovih starih dronova od 50 evra reci cu im da ga napenale na oko 60 metara visine pod 45 stepeni dakle 1.4x60 = 85 metara i pucam iz bokerice:)


Upravo u tome softveru za obradu slike i stabilizaciju slike je problem , njega treba isključiti .

Bio sam u timu koji je radio bespilotnike prije petnajstak godina tek su počeli quadcopteri , radio sam dečkima simulatore i svu mjernu opremu za to . Na kraju sam našao jedan neboder u Zagrebu koji je imao rezervne stepenice, koje nitko kraj 6 liftova nije koristio. Stepenice su između krakova imale čisti prolaz od dvadesetak centimetara od podruma do terase , tridesetak metara visine , dovoljno da pomoću viska odredim početnu točku i krajnju točku linije viziranja , na vrhu je bila "daska" sa rupom za kameru, kojoj smo horizontalnost odredili pomoću dobre libele . Tek tada kad smo materijalizirali horizontalnu i vertikalnu osu mogli su se "žiroskopi " u AHRS modulu horizontirati , a optička osa kamere dovesti u vertikalu.

Kasnije smo unutar hangara napravili toranj visok 6 m koji je služio za rektifikaciju "nišnske" sprave , na strogo horizontiranu radnu plohu smo montirali nosač teodolita i viskom to sve u grubo doveli u osu, a onda putem teodolita doveli optičku osu kamere u nišansku liniju

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 413

Ben Roj ::Danas sam sticajem okolnosti pricao sa Rusom procenio bih da je star nesto preko 35 godina. Od oktobra je Srbiji. U kratko, kaze priblem je u politici i oligrasima jer oni sprecavaju da vojska dobije slobodu da vojno rese ukrajunu. Kaze verovatno ce biti jos jedna mobilizacija u januaru i da ako se donese politicka odluka da ce vojska to brzo resiti.
Kaze da ima na strane ukrajine dosta vojnika iz Britanije i Holandije.


Ovo je interesantno, može biti da su oligarsi problem, jer je bilo informacija da su se protivili uništavanju infrastrukture, da bi Ukrajinske kompanije mogle izvoziti neka prirodna bogatstva gdje su ruski i ukrajinski oligarsi zajedno vlasnici tih kompanija. Može biti i da je u ljudskoj prirodi da se traži logično obrazloženje (što se i na forumu često radi) na činjenicu da se Rusi muče tako blizu svoje granice.

Međutim nešto mi nije jasno, npr. Bahmut, pola drže Ukri, pola Rusi, gotovo je sravnjen sa zemljom, civila vjerujem da više nema, zar tu avijacija stvarno ništa ne može?
Npr. da nekoliko Tu-22 izbaci par tona tereta, eventualno da naleti 4-5 valova po 2 Su-25. Ok bit će i srušenih, ali ne bi gledali ovoliko mrcvarenje.
Imam osjećaj, da ginu ljudi s obje strane a gotovo nikakvih pomaka.
Sad će mnogi reći slojevita PVO ili da sam pod dojmom Amera i ono što smo gledali kako oni to rade po Iraku ili čak i Rusi po Siriji, a ovo nikako nije isto zbog snage Ukro PVO.
Sve se slažem, ali opet mi nije do kraja jasno. Lovački dio je super odradio i Ukri lete samo "brisance", ali ako bombarderski dio to ne eksploatira onda i nije neki posao

offline
  • su27 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2012
  • Poruke: 2492

u Bahmutu se ide na iznurivanje odnosno tamo gine znatno više Ukrajinaca nego Rusa pa Rusi računaju da im to tako odgovara

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Leonov ::Međutim nešto mi nije jasno, npr. Bahmut, pola drže Ukri, pola Rusi, gotovo je sravnjen sa zemljom, civila vjerujem da više nema, zar tu avijacija stvarno ništa ne može?


Mислим да си нешто помешао. Бахмут Руси не држе готово уопште, можда мало нешто источног предграђа. Град је далеко од сравњен са земљом, иако има доста оштећења, а цивила још има и шетају улицама (снимци од пре пар дана).

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 413

Napisano: 28 Dec 2022 10:20

su27 ::u Bahmutu se ide na iznurivanje odnosno tamo gine znatno više Ukrajinaca nego Rusa pa Rusi računaju da im to tako odgovara

Pa i ovako bi bio isti rezultat, ali brže i s manjim Ruskim žrtvama.

Dopuna: 28 Dec 2022 10:26

Frunze ::

Mислим да си нешто помешао. Бахмут Руси не држе готово уопште, можда мало нешто источног предграђа. Град је далеко од сравњен са земљом, иако има доста оштећења, а цивила још има и шетају улицама (снимци од пре пар дана).


Ok karikiram pola-pola da ga drže, a za civile sam mislio na one dijelove gdje su bile snimke iz dronova kada gotovo nema niti jedne kuće čitave. Želim reći, da mi se čini da je dosta jasna situacija tko je s koje strane na liniji dodira i ne bi bilo problema s "prijateljskim" bombardiranjem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 816 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 812 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, pein, Shilok, šumar bk2