Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1244

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 27 Apr 2010
  • Poruke: 90

Dodao bih jos par polu-povezanih razmatranja vezano za mogucu rusku intervenciju:

-- Iako se cesto ruske vojne vezbe na Ukr granici prikazuju samo kao demonstracija sile, previdja se da se Ruske formacije zaista vezbaju i uigravaju za mogucu intervenciju, tj. da oni nemaju iskustvo u ogranicenim i kombinovanim operacijama kao americka vojska. Do pocetka reforme 2008. uopste i nisu imali takvu obuku. Danas su Rusi sigurno spremniji za eventualni upad u Ukrajinu nego pre nekoliko meseci.

-- Rusi u slucaju vazdusnih udara ne samo da imaju solidnu premoc u odnosu na Ukr PVO, vec su u situaciji da biraju gde ce i koliko da "intervenisu". Mogu kao cilj postaviti samo izbacivanje Ukr vojske iz Donbasa, a mogu ici i na udare po vojsci i/ili infrastrukturi po celoj teritoriji Ukrajine, a la NATO '99, a moguce je i bilo sta izmedju. To dodatno otezava posao ukrajinskoj PVO, jer osim lose obucenosti ni ne znaju za koji scenario da se spremaju pa ni kako pozicioniraju.

-- Iako je ukrajinska PVO mocnija od srpske '99, opcije za kopnenu intervenciju Rusa su znatno sire nego sto je NATO onomad imao, sto opet cini komplikovanijim strategiju i taktiku Ukr odbrane. Gledano iz Ukrajine, Rusi lako mogu uci sa bukvalno sve cetiri strane sveta.

-- Vazdusni udari Rusa mogu lako biti slicniji Libiji 2011 nego Srbiji 1999. Siptari na Kosovu su bili nesrazmerno slabiji od srpske vojske, dok su pobunjenici iz Bengazija bili nesto slabiji od Gadafijeve vojske. Slicno tome, ruskim pobunjenicima ne treba mnogo da stvari preokrenu u svoju korist na teritoriji Novorusije, pa bi i vrlo ogranicena vazdusna podrska mogla potpuno da preokrene stvari.

-- Nije bilo razloga da Rusija do sad intervenise jer je tek skoro postalo jasno da ce pobunjenici sami tesko izaci kao pobednici, pre samo mesec dana je sve izgledalo mnogo neizvesnije. U tom smislu nije bilo logike da Rusija intervenise do skora, bas kao sto ni NATO nije intervenisao za svoje pobunjenike na Kosovu ili u Libiji dok nije bilo 100% jasno da ce oni da puknu. U Libiji je bombardovanje krenulo kad je Gadafi vec bio pred Bengazijem. Ako uopste ruska vojska intervenise, to sigurno nece biti pre nego je i vrapcima na grani jasno da pobunjenici nemaju ama bas nikakve sanse -- zvuci ruzno, ali tako bi se ponela bilo koja odgovorna drzava na mestu Rusije.

-- Nije ocigledno da Rusija uopste ima interes da vojno intervenise. Intervencijom bi Rusi osigurali poraz Kijeva, ali bi i preuzeli potpunu odgovornost za sve sto dolazi posle rata. Verovatno to Putinu ne odgovara, drasticno mu je bolje ako se pobunjenici "sami" izbore za neki status tamo. Verovatnije je da Rusiji odgovara --- koliko god sebicno zvucalo --- problematican Donbas u Ukrajini cija ce beskrajna pacifikacija vazda crpeti resurse Ukrajine, nego problematican Donbas koji crpi resurse Rusije na dalju pacifikaciju. A tesko da ce stvari tamo napredovati u dogledno vreme i u bezbednosnom i u ekonomskom smislu, pa se u stvari ratuje ko ce preuzeti rupu bez dna.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • jazbar 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 28 Dec 2009
  • Poruke: 16072
  • Gde živiš: Lublana

Slobodarko ::jazbar ::Opolčenci bi trebali početi skupljati velike generatore, čime bi obezbedli struju u gradovima. Kod nas u Sloveniji generatorima smo osigurali struju gotovo za trečinu Slovenije kada su se srušili dalekovodi zbog leda.

Kod vas bi se to trebao zvati blizovod a ne dalekovod jer jedan padne a trecina drzave ostane bez struje Ziveli

U konvoju iz Rusije se nalazi 20 velikih generatora koji navodno mogu proizvesti struju za 40000 domacinstava ali tu je caka sa gorivom jer po mom laickom misljenju za toliku proizvodnju trebaju imati uz svaki generator po cisternu goriva dnevno

E sad neko ima kvalitet drugi kvantitet. Wink



offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25682
  • Gde živiš: I ja se pitam...

dobri covek ::Izdajnik ::Pitanje za vojne Experte?
Ako Rusi umasirati u Ukrajinu vjerovatno će ući sa Tenkovima i jakom zračnom podrškom.
Pitanje je, kako stoji Ukrajina sa PVO. Svuda čitam da imaju određenu količinu S300 i Buk. Dali bi to bila opasnost za Ruse?


Budimo realni, Rusi znaju vrlo tačno gde je koji oficir PVO jutros doručkovao, a naročito dobro znaju gde je i šta je doručkovao pilot.

Svojevremeno, ponavljali smo u nedogled uvezbavanja postavljanja stanice veze, da bi smo je za vreme bombardovanja postavili samo dva tri puta.

Uvezbavanje jedinica PVO je još komplikovanije, zato što nisu svi na istom mestu. Broj problema raste sa kvadratom broja učesnika, pa ti vidi koliki je rad potreban i koliko je kvalitetan kadar potreban da bi se stiglo do pritiskanja dugmeta i "raketa mi razvali kvačilo..."

Kada se gledaju apsolutni brojevi, broj sistema, broj jedinica i njihov raspored, veličina zemlje manje više ravne k'o tepsija, Rusima bi bilo vrlo vrlo teško.

Ali, kada se gleda kvalitet obuke kroz protekle godine, a naročito zadnjih par godina, pa onda motivacija ljudi da se sudare sa protivnikom koji je za izuzetno poštovanje, pa dodaš tome i zort koji su ukri izgutali pomažući u gruziji svojim kolegama, pa dodaš činjenicu da su mnogi koji sede za pultovima Rusi, pa da se država baš i nije proslavila u mirnodopskoj, a kamoli ratnoj brizi za svoje ljude, pa broj i kvalitet vazdušno desantnih jedinica Rusa, koji bi mogli da..., pa broj i kvalitet sredstava za, kako Rusi kažu REB...da skratim, pokazaće im Rusi kako Musa dere jarca, nasuvo,...
Ili, kako bi to Sirijus rekao, prirediće njihovim kevama praznik!


Овде или на теми о ''Буку'' већ је било речи о ''увежбаности'' о украјинској ПВО. Како сам запамтио, они од осамдесетих година (од рушења оног ''Тупољева'') нису имали бојева гађања, а једино искуство има неколицина ''шверцованих'' официра у Грузији. Зашто се сада прави фама о украјинској ПВО? Разумем да теоретишемо (зато и служи форум) али би добро било да , како рече Цезар, покушамо да иза позиране слике видимо ону праву.

ПС
И маните се више поређења са нашом ПВО. Рекли смо да нема ни приче ни поређења о ратним збивањима на нашим просторима. И да има по правилнику, бесмислено је.

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2005
  • Poruke: 218

nigde u medijima nisam našao tu putinovu izjavu. sinoć je zadnja vest bila da je poprasenko ,iz svog kabineta, dao izjavu,verovatno posle tog sastanka sa naci bezbedenjacima, da će konvoj moći ući jer će ga pregledati carinici.....http://vijesti.hrt.hr/ruski-konvoj-trebao-bi-danas-doci-do-ukrajine

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2005
  • Poruke: 218

ova izjava puno govori.....osim ako ukrajinci ne naprave neku glupost sa konvojem..
http://en.itar-tass.com/russia/744820

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Blic: „Patriote“ iz Srbije ubijaju za 10.000 dolara po Ukrajini

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/487681/Patriote-i.....o-Ukrajini

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Advance.hr: Napeta situacija postaje još kaotičnija: Gdje je nestao ruski konvoj?

http://www.advance.hr/vijesti/napeta-situacija-pos.....ki-konvoj/

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

Mnogo pametan ovaj potez sa humanitarnom pomoci, moracemo sacekati i videti sta ce se desiti na samom kraju, u svakom slucaju Kijev mora od 2 zla izabrati manje, ili da preuzme pomoc i podeli stanovistvu ili da Rusi udju sami i sami podele. U svakom slucaju lose za Kijev, moralna injekcija za pobunjenike i jos koji % vise na ionako veliku popularnost Putina.

offline
  • Pridružio: 18 Apr 2005
  • Poruke: 218

http://vijesti.hrt.hr/ruski-konvoj-trebao-bi-danas-doci-do-ukrajine
nije konvoj nestao........kao sto pise advance...ide prema rostovu..ova vest je išla posle pretnji jacinjuka i avakova da konvoj neće ići u harkov. ko zna šta je poprasenko pričao sa bajdenom jutros ili juče:
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_14/Poroshenko-.....moci-1459/
navodno(našao sam vest na itar tas -u da su ameri pristali da "pozitivno "stimulišu ukre da puste konvoj.....
http://en.itar-tass.com/world/744882

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2761

Gama ::Blic: „Patriote“ iz Srbije ubijaju za 10.000 dolara po Ukrajini

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/487681/Patriote-i.....o-Ukrajini


Ovo je čista glupost. Da su piloti, pa ajd, al običnim prašinarima tolike pare, hmmm, pa prvo bi iz same Rusije nagrnuli, ne treba im Srbija.

http://videoprobki.ua/?lat=48.0016&lon=37.8411&nid=12211&c=#
Bar po ovim web kamerama u Donecku je mirno i saobraćaj normalno funkcioniše.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 762 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 716 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, cavatina, celik, cenejac111, CikaKURE, crnitrn, debeli, deLacy, Dimitrise93, DonRumataEstorski, DPera, Georgius, Karla, Krusarac, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, ljuba, madza, Marko Marković, Mi lao shu, mikrimaus, mrav pesadinac, nesa1962, raptorsi, robert1979, ruger357, saputnik plavetnila, StepskiVuk, TheBeastOfMG, uruk, vathra, Vatreni Zmaj, VJ, vlajkox, wolf431, YugoSlav, Zoca