Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1299

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

hawkeye ::Ne bih se slozio da bombardovanje SRJ ne moze da se poredi barem donekle, jer A10 na Kosovu je imao veoma slican zadatak kao Su-25 na istoku Ukrajine. A10 je bio u lovu na oklopnu tehniku, nije imao kordinate svojih ciljeva koje je sam morao pronalaziti. Za takve zadtake je morao da se spusti na visine na kojima ostali avioni nisu leteli, kao i za dejsta sa GAU-8.
A opet gubitaka nisu imali i to iz razloga jer je VJ imala veoma ogranicena sredstva kada su savremene IC vodjene rakete u pitanju. Igle su cuvane za moguci kopneni udar jer tada bi njihovi rezultati bili nemrljivo veci u sudaru sa AH-64 helikopterima.
Imati informacije sa radara je veome vazno cak i za IC dejstva. Znati pravac dolaska neprijatelja, njihovu visinu, brojnost je od ogromnog znacaja i moze znatno da uveca sanse za obaranje vazduhoplova. Stoga dobro planiranje je od presudnog uticaja za ova dejstva jer Igle su mocno oruzje ali ipak ogranicenih mogucnosti i po plafonu i po daljini.

Za postojanje savremenog sistema PVO, nije potreban bolji dokaz od snimka obaranja An26. Ne znam sta bi bila bolja potvrda operativnosti takvog oruzja od obaranja bas tog aviona.


Ok, A10 i su25 imaju slicnu ulogu i tu je kraj slicnosti. NATO je u napadima imao udarne grupe od A10, F15,16,18, avione za elektronsko ometanje i savremene protiv radarske sisteme. Ukrajina koristi samo su25, bez ikakve zastite, tacnije protiv PVO sistema. A10 je savremeniji sistem od su25 i moze sigurnije da vrsi napade. Takodje, ogromna razlika je sto NATO piloti imaju preko 150h (minimum) leta godisnje a SAD piloti i daleko vise. Dakle su25 ide bez podrske a A10 je isao sa podrskom velikih momaka. To je to, ne idi dalje u pricu.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Yuhuuuuuu ::

Iz bolnice u Novorusiji


Al naletose nasi ... Koliko nasih ima gore, otprilike? 100nak?



offline
  • Pridružio: 03 Maj 2014
  • Poruke: 103

rusvesna.su/news/1408459085
Укро-фашисти пуцали у цивиле који су одбили да копају ровове.
Баш лепо прате традицију претходних фашиста 1941-1945. Када народ за то чује, или не дај боже види, тераће их не само до Кијева.....
Задњи пут су их испратили до Берлина, а фашисти су знајући шта су радили, бежали код амера и енглеза да се предају, или се борили до смрти, јер су знали да милост нису заслужили.

offline
  • Pridružio: 05 Jul 2006
  • Poruke: 376

ivan24 ::od sinoć žestoka paljba po nekim delovima luganska i donjetska (horlivka,jenakievo,mekiejevka)
http://en.itar-tass.com/world/745646
jel može neko da skine mapu borbenih dejstava koju je ovaj ukro press lik imao iza leđa pa da uporedimo sa onom koju je postavio pancho villa.....ranije je neko postavljao obe karte...gd se može naći ukrajinska karta borbenih dejstava?koliko sam uspeo da vidim ,preko ledja tog tipa, bitno se razlikuje od one koju je postavio kolega pancho villa.po toj karti ispada da je donjeckokruzen, lugansk takodje.......


Ево и карте коју користи портпарол украјинске војске А. Лисенко

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

hawkeye@
Apsolutno ima elemanata...ima.Stoji samo jedna sitnica.A10,je na Kosovu *leteo nisko*u uslovima APSOLUTNE VAZDUSNE PREMOCI,da ne pominjem broj borbenih aviona ..prelazilo je cifru od 700.Pitanje je sta bi bilo da je leteo sam ...ili u paru,i kako rece bez potencijalne opasnosti opste kopnene invazije.Ukoliko jos uvek smatras da je uporedivo bilo sta....

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

PanchoVilla ::ivan24 ::od sinoć žestoka paljba po nekim delovima luganska i donjetska (horlivka,jenakievo,mekiejevka)
http://en.itar-tass.com/world/745646
jel može neko da skine mapu borbenih dejstava koju je ovaj ukro press lik imao iza leđa pa da uporedimo sa onom koju je postavio pancho villa.....ranije je neko postavljao obe karte...gd se može naći ukrajinska karta borbenih dejstava?koliko sam uspeo da vidim ,preko ledja tog tipa, bitno se razlikuje od one koju je postavio kolega pancho villa.po toj karti ispada da je donjeckokruzen, lugansk takodje.......


Ево и карте коју користи портпарол украјинске војске А. Лисенко



pored svih onih stvari koje nam uvek smetaju, jel moze neko da objasni ove eksplozije u plavoj zoni pod kontrolom hunte, kao da su neke partizansko diverzantske akcije?

offline
  • Pridružio: 23 Jun 2013
  • Poruke: 122

hawkeye ::A10 je bio u lovu na oklopnu tehniku, nije imao kordinate svojih ciljeva koje je sam morao pronalaziti.

Posle ovakovog bisera bih ti preporučio da se opustiš i prestaneš da toliko naprežeš mozak svojim analizama. Bolje čitaj što drugi pišu, ne zamaraj se razmišljanjem i analiziranjem, ne ide ti to od ruke.
Siroti Ameri, tehnički inferiorni NATO se namero na supersilu zvanu SRJ, broj jedan tehniči u tom momentu na celom svetu. Avaksi im leteli po nebu, onako turistički , da ispune normu naleta pilota i posada. Da nepričamo o ostalim letilicama, s pilotima i bez njih a i ljude na terenu.
Kad su oni moralji da se spustaju nisko da bi "našli cilj", šta onda reći za UKRopsku avijaciju.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32322

opolčenci posle boja
https://www.youtube.com/watch?v=F9YNnVnYjJY&list=UU1B93i5hiz5SpGHyfkjIYBA

offline
  • V. Uzelac
  • Pridružio: 28 Dec 2011
  • Poruke: 664
  • Gde živiš: Bačka Topola

http://www.srbijadanas.com/clanak/ispovest-dejana-.....19-08-2014

''U Ukrajini za novac sve može da se kupi, pa i ljudski život. Moj nije malo koštao, ali spasen je. Prijatelji su sakupili pare i isplatili ih starešinama ukrajinske vojske. Tako su me pustili'', kaže Dejan Berić (40) iz Putinaca kod Rume, borac snaga Donjecke narodne republike koja se na istoku sukobljava sa vojskom Ukrajine.

''Da su znali da sam borac proruskih snaga, uz to još snajperista, slobodu verovatno ne bih video'', dodaje Berić.

On je u ruke kijevskih vojnika pao krajem jula, a zarobljen je na putu između Luganska i ruske granice, tokom transporta ranjenika ruskom gradu Rostovu.

Berić je jedan od, kako se procenjuje, nekoliko desetina državljana Srbije, koji učestvuju u sukobima u Ukrajini. On negira da je deo odreda ''Jovan Šević'', koji čine dobrovoljci Srpskog četničkog pokreta. Sa gorčinom odbija i glasine da mu je jedini motiv novac.

Od Srema do ratišta u ukrajinskoj stepi put je Berića vodio preko gradilišta u ruskom gradu Sočiju. On se našao među nekoliko hiljada Srba koji su početkom prošle godine radili na izgradnji tog grada pred Olimpijske igre, pišu ''Večernje novosti''.

''Pošteno sam radio, ali gazda i njegov predradnik su me prevarili. Nisu hteli da me plate, niti da mi obezbede radnu dozvolu. Kada sam se pobunio, ponudili su mi svega 1.400 dolara, uz uslov da odmah napustim gradilište. To nisam hteo, kako bih firmu mogao da tužim kad se vratim u Srbiju. Ostao sam na ulici, bez para i hleba. Tih dana kulminirala je kriza na Krimu. Kako nisam imao šta da izgubim, seo sam u autobus i prijavio se u dobrovoljce'', kaže Berić.

Raspoređen je u grupu ''Severni vetar'', čiji je zadatak da spreči upade diverzantskih grupa. Kada je kriza na Krimu prošla, krenuli su ka istočnoj Ukrajini.

''U odredu sam bio izviđač-diverzant, a zadatak mi je bio da tokom napada na nas tragam i uništavam neprijateljske snajperiste'', kaže on.

''Nisam plaćenik, a čak i da jesam ne znam ko bi tamo mogao da me plati. Proruske snage nemaju novac, bilo je dana i kada nismo imali šta da jedemo. Nemaju vojnu opremu, često ni municiju. Sve naoružanje i opremu smo zaplenili od ukrajinskih vojnika'', kaže Berić.

Plašim se hapšenja u Srbiji
Berić trenutno ne misli na povratak u Srbiju, iako ga u Putincima čeka, porodica, prioritet mu je posao.
''U Rusiji ću da potražim posao, kako bih prijateljima vratio sakupljen novac, a dugujem i ljudima u Srbiji, zbog čega sam i krenuo na rad u Rusiju. Nedostaje mi porodica, sin naročito, ali kući još ne planiram. Iako državi ništa loše nisam uradio, plašim se hapšenja u Srbiji. Glas o zakonu koji se sprema stigao je i ovde'', kaže Berić.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2010
  • Poruke: 157

Stručnjak ::lakiluciano ::Ja stvarno ne znam kako Ukri mogu vojno da pobede u ovom ratu?
Broj operativnih aviona i helikoptera im je verovatno vrlo mali, i na pocetku sukoba su imali malo operativnih vazduhoplova, sad je situacija jos gora. Najelitnije jedinice su im ili unistene ili su pretrpele tolike gubitke da vise ne mogu samostalno da deluju. Niti jedna vojna pobeda, bar je se ja ne secam.


Занимљиво запажање. Међутим, према извештајима самих устаника, велики број украјинских војника ушао је у Луганск.

Ниједна победа? А како објашњавате чињеницу да већ месецима успешно држе аеродром у Луганску у дубини непријатељске територије? Са аеродромом у Доњецку је нешто лакше, будући да је повезан са територијом коју држи украјинска војска, али опет...

Друго, на основу мапа које гледамо, територија коју контролишу устаници је све мања. Значи да украјинска војска ипак има неке успехе, зар не?

Citat:Moral vojske nizak, da im nije pomoci sa strane verovatno da ni vojnike na prvoj liniji ne bi prehranili.

Нисам баш сигуран. Људски потенцијал код украјинске војске је, практично, неограничен. Ако узмемо да та земља има неких 40 милиона становника, да кажемо од тога 10 милиона мушкараца способних за рат, уз гебелсовску пропаганду никакав проблем им неће бити да мобилишу 10.000, 20.000, 50.000 или 100.000 фанатика спремних да се боре против "терориста" и "руских окупатора".
Плус што ће им Запад увек наштампати пара за овај рат и послати технику. Не заборавимо да је ово, ипак, прокси рат против Русије и ту је Запад спреман да се бори до последњег Украјинца. А кад не буде Украјинаца, ту су Румуни, Бугари, Хрвати, па што да не и Срби. Ко зна, можда и учешће на новом источном фронту буде још један од услова за улазак у Европску унију. Све је могуће.

Citat:Sa druge strane prorusi su sve jaci. Imaju sve vise tehnike, sve su bolje organizovani i snabdevani. Komandovanje se ne usudjujem ni da komentarisem, sve je jasno.

Волео бих да сте у праву.

Ukrajinci nisu usli u Lugansk, ne razumem ruski jezik ali mi je tast profesor ruskog, zaduzio sam ga da danas prati ruske i ukrajinske medije, dakle niti jedan mediji ne izvestava o ulasku ATO vojske u Lugansk.
Pobeda ili poraz odredjuju se u odnosu na cilj koji je postavljen vojsci. Cilj hunte je jasan, oslobadjanje istoka zemlje. Da li su ga oslobodili?
Ljudski potencijal je uvek jedan od ogranicavajucih faktora. Teorijski prema zapadnim autorima negde oko 12,5% je mobilizacijska osnovica u modernim vojskama 20. veka. Ako se primeni na Ukrajinu (bez Krima I Rusa) to bi bilo oko 5.000.000 ali to je samo mobilizacijska osnovica, nemojmo zaboraviti da je odziv prilikom prve mobilizacije (ako me secanje sluzi) u aprilu bio samo 1%. A ni ove kasnije mobilizacije nisu protekle bolje.
Zapadno Rimsko carstvo je propalo kada su poceli da u sluzbu uzimaju varvare da ratuju za njih jer sami vise za to nisu bili sposobni, isto se desava i USA koja polako ali sigurno pada i ekonomski i vojno (mogu da nabrojim sve koji ce sada na mene i drvljem i kamenjem, ali to je moje misljenje). A sistem u kome se pare stancuju u neogranicenim kolicinama i po potrebi je utopija, balon od sapunice koji pre ili kasnije pukne.
Istocni front? Koji Istocni front? Ako pogledate vojske zemalja EU i aktivni deo i rezervu bez USA, samo Nemacka i Francuska imaju iole ozbiljnije armije ostalo je boranija i to bez zacina. Tu je doduse i Poljska koju ceo Nato kljuka naoruzanjem i vojnom opremom jer su prvi na udaru.
Ako se ne dogovore za stolom NATO i RUsija, ili ako Rusija ne pusti ustanike niz vodu, ovaj rat ce da potraje, jedini kojima to odgovara su SAD.
Ponavljam ja sam rusofil i mozda nisam objektivan, ali se 20 godina bavim pracenjem naoruzanja i vojne opreme, vojnom istorijom i modernim ratovima, meni ovo sve lici na podelu Ukrajine i njeno rasparcavanje. Cija je to pobeda?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 867 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 7 sakrivenih i 821 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, bladesu, bokisha253, Cassius Clay, cenejac111, DPera, dragoljub11987, Duh sa sekirom, ekser222, FileFinder, FOX, ivan1973, ivan979, ivica976, JOntra, laurusri, lord sir giga, mercedesamg, milanovic, milenko crazy north, moldway, radoznao, ruger357, sasa87, ser.hill, slonic_tonic, ss10, Steeeefan, Toper, Trpe Grozni, vaso1, VJ, VP6919, YU-UKI, zbazin, zillbg, 125, 79693