Artiljerija za opštu podršku - struktura jedinica

2

Artiljerija za opštu podršku - struktura jedinica

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

To sto je neko oruzje proglaseno za neperspektivno, nije argument da je bilo efikasno. Mi jesmo izvrsili kontrakciju vojske, ali su to uradili i svi ostali u Evropi i sire, pa kako se broj artiljerijskih diviziona smanjuje, tako se iz upotrebe izbacuju slabija oruzja. 130 mm je slabije od 152 mm. Svako artiljerijsko orzuje bi trebalo da se digne na kamion, jer se dobija na mobilnosti, a cena se povecava samo za 20-30% (jer ti i za vuceno oruzje treba kamion). Autopunjac je isto tako vrlo koristan, pa kada ga SORA dobije bice izvrsno.
Kada se popravi finanskijsko stanje VS ce dobiti i NORE. I ono sto sam rekao Vrabcu na PP, ne mora da se koristi skupa ERFB-BB municija, i sa najobicnijom i najeftinijom se moze gadjati na 7-30 km (ovo pisem iz glave pa cifre mozda nisu najpreciznije).
Sad kada se zavrsi SORA moze da se napravi uporedni test Nore i Sore da se uporedi njihova efikasnost. To bi uradili tako sto bi zadali slican cilj jednoj i drugoj i videli koliko je granata potrebno da se takav cilj unisti, a s tim i koliko kosta unistavanje. Sad ne znam koliko granata 122 i 152 mm ima VS u skladistima, ali ako ima dosta, onda je razumljivo sto se 122mm ne izbacuje iz upotrebe.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1380

Kada cete vec jednom svatiti da nabavka Nora nema veze sa finansijama, vec sa odlukom, koja je doneta pre vise godina da se nova samohodna artiljeriska oruđa za potrebe vojske Srbije, nece nabavljati pre 2015.offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

A koja je nebeska sila donela tu odluku i iz kojih kanonskih razloga a ne finansijskih ? El to neki privatni Talmud ?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6726

75. artiljerijska brigada, 1. pešadijske divizije Armije SAD

3rd Battalion, 13th Field Artillery Regiment (United States) (M270 MLRS)
Headquarters and Headquarters Battery
Alpha Battery
Bravo Battery
Charlie Battery
66th Forward Support Company
1st Battalion, 17th Field Artillery Regiment (United States) (M109A6)
Headquarters and Headquarters Battery
Alpha Battery
Bravo Battery
Charlie Battery
571st Forward Support Company
2nd Battalion, 18th Field Artillery Regiment (United States) (M270 MLRS)
100th Brigade Support Battalion
Headquarters and Headquarters Company
Alpha Company
Bravo Company
Battery C (Target Acquisition), 26th Field Artillery Regiment
258th Signal Company
A tactical unmanned aerial vehicle (UAV) battery will be added to the Brigade in the future.

In September 2006, the 75th Field Artillery Brigade was re-organized and renamed the 75th Fires Brigade. Today, the 75th Fires Brigade continues the mission of being a deployable, combat brigade, prepared to support any contingency in support of the Global War On Terror. The reorganization of the Brigade established 2-18FAR (Mission Ready!) as the organic Fires battalion and established the 100th Brigade Support Battalion (Diamond Support), and C/26 TAB (Diamondbacks) as the other organic units associated with the Brigade. 3-13FAR (Red Dragons) and 1-17FAR (Copperheads) are assigned to the Brigade as the additional Fires battalions. Today, the 75th Fires Brigade stands as one of the most powerful brigades in the United States Army, able to execute two level maintenance, provide C2 and assets for the counter-fire fight, conduct long range communications, reinforce the close fight, and provide long range artillery fires with one M109 Paladin and two M270A1 Multiple Launch Rocket System Fires battalions.
Istureni artiljerijski osmatrači 75. artiljerijske brigade na sedmodnevnoj vježbi po brdima Oklahome. Zajedno sa rendžerima i 1st Air Navel Gunfire Liaison Company Marinaca (svi forward observers) uštosavaju petlju osmatranja - gađanja za avijaciju, artiljeriju (MLRS, Paladine i M 777) i helikoptere.
"Everything we have learned and know is perishable. They have to keep training to avoid losing those vital skills" - zanimljiv komentar.
Zanimljivije je i to da su dali prednost višecjevnim lanserima raketa MLRS M 270 u odnosu na 155mm cijevnu artiljeriju. A nekada su valjda VBRove nazivali nerentabilnom artiljerijom. Dosta su i uložili u razvoj M 270 - danas je već prilagođen upotrebi taktičkih raketa tako da može precizno i efikasno da šiba po dubini protivnikove pozadine, naročito submunicijom.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6500

Napisano: 10 Jun 2013 22:57

http://youtu.be/h-hJAPM9yPQ
Klift@
Zato i govim o ovome.Za mnogo manje para(kad su nam ih isprodavali),dostojan odgovor.Ne znam moze li VBR,nadomestiti ovo(naravno uz adekvatnu popunjenost).Ako kaze da stara skola ne moze biti popunjena adekvatnim osmatrackim sredstvima?

Dopuna: 10 Jun 2013 23:01

http://youtu.be/SsKahFoxc4U

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1380

vrabac ::A koja je nebeska sila donela tu odluku i iz kojih kanonskih razloga a ne finansijskih ? El to neki privatni Talmud ?

Nije u pitanju neki talamud, već stručnjaci iz ministarstva odbrane, koji prave planove opremanja vojske, koji se dobro razumeju u tematiku.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Napisano: 10 Jun 2013 23:24

Stručnjaci iz MO avanzovali na funkcije pre nekoliko godina u vreme Forest Gampa i Gagija Roleksa ?
U doba kada je zadat poslednji i najefikasniji udar na srpsku vojsku i vojnu industriju.
A oni su u tome učestvovali.
St...Strauč...Saučesnici.

Upropastiste mi temu, nema više da se raspravljam sa ...

Dopuna: 11 Jun 2013 0:56

BATERIJA ARTILJERIJE OPŠTE PODRŠKE

Baterija je artiljerijska jedinica koja odgovara četi u pešadiji. Načelno sastoji se od 4 do 6 oruđa. Zapravo sastoji se od 2 voda, svaki sa 2 do 3 oruđa, u ovom načelnomsastavu 2 voda svaki sa 2 oruđa ili 3 oruđa a svakooruđe se naziva odeljenjem.
To je načelni sastav baterije ove vrste artiljerije. Varijacije su obično uvek bile pristune po broju oruđa i to pre svega usled različitosti same kategorije artiljerije opšte podrške.

Niži nivoi ove artiljrije su bili karakteristični po oruđima manjeg kalibra, veće brzne gađanja i veće pokretljivosti i male cene eksploatacije i municije. Takve subile pukovske i brigadne artiljerije apa većinomi divizijske.

Viši nivoi atiljerije, korpusni i armijski pa čak i forntovski, su karateriala sredstva velikih kalibarai dometa ali i sredstva velike cene i velike udarne moći.

Kako bilo, načelno su baterije sastava 2 x 3 dakle od 6 oruđa bile za kalibre 105-122 i to pretežno haubice a baterije 2 x 2 dakle od 4 oruđa za kalibre 152-155 i veće, kako haubice tkao itopove većeg dometa, kaošto su 122 i 130 mm. Višecevni lanseri raketa tipa Oganj su po pravilu bili takvi a manje više to je važilo iza VLR tipa Plamen.

Svak bateija se okvirno, sastoji od:
4 - 6 odeljnja ili oruđa
1 računačkog odeljnja
1 izviđačkog odeljenja

računačko odeljenje je imalo sastav:
1 prvi računač
2 drugi računač
3 vezista
4 topograf
Svi su bili pod direktnom komandom zamenika komandira baterije koji jeistovremeno vršio i funkciju
Oficira računača

Topograf je određivao mesto VP ili vatrenog položaja, a zatim usmeravo oruđa u OP osnovni pravac i po potrebi vrši proveru tog usmeravanja

Računači su prema koordinatama VP i C izadatog OP osnovnog pravca cilja računali elemente za gađanje (uključujuči i korekturu i popravke raznih vrsta uključujuči i meteorološke)

Vezist je održavoa vezu sa komandirom baterijekoji je bio na OS Osmatračnici.

Oficir računač je načelno trebao da daje komande kojeprate porces a od radnji da izračunava na snoparu popravke za snop, SNOP.

U praksi je bilo mnog durgačije. na zamenka komandira baterije se običnosručivla sva silesija rada na VP.
Rad na VP je teži i problematičniji nego rad na OS iako je ovaj drugi mnogo opasniji najčeće.

U praksi je oficir računač postavljao oruđa i ako je bio srećan posade su same znale da ih postave i podese panoramu na pikete ili kolimatore, ako nije, morao je i u otome da učestuvje.
U praksi je on usmeravo oruđa skoro po pravilu busolom jer smao su Gvozdike od svih oruđa imale i drugu mogućnost ali ona nije nikad radila po pravilu ...da ne idemo dalje.
U praksi je oficir računač odrešivao koordinate VP.
Pogađate, sve ostalo su bile VOJNIČKE dužnosti, a sma njegova profesionalna.
Pritome ima i jedanobjektivna problem. Količina znanja za ove radnje posebno računačko topografska i SNOP zahtevaju ljude sa nešto ali značčajno nadprosečnim IQ, dobre koncetnracije ipod teškim uslovima, prisojno odškolovnae u osnovnoj i sednjoj školi bar i sa dobrom obukom koja u tim oblastima neijn i kratka ni mala po obimu.
E sad zamislite kad niko pa nakrju ni oficir (rezervni pogotovu) uopšte ne ispunjavaju uslove za dobar rad u ovim gornjim radnjama. Onda nahebo komandir baterije ali o njegovom sex. životu kada dođemo do osmatračnice. A toje bilo stanje u svakoj drugoj bateriji. Neee, previše optimistično...
Profesionalizacija vojske je verovatno bila preko potrebna u okviru artiljerije BAREM u delu upravljanja vatrom ali izbor ljudstva i oficirska gotovost nikad nisu došli na zadovoljavajući nivo.

Naravno, ja pišem sa vremenskom distancom. Ali do 1999. je ovako bilo sigurno.
Ono što je meni bilo čudno da je niži kor u artiljeriji imao bipolarno stanje.
Zamenici komandira baterija niži oficiri su po pravilu bili više od polovine neobučeni. Manji broj njih je opet bio nesrazmerno kvalitetan na vrhunskom nivou. Komandiri baterija nasuprot tome, bili su uglavnom dobri u većem porecentu ali u onom manjem su bili skoro pa retardirani i opasni i po sebe i druge.
Podoficirski sastav je bio u vćem procentu vrlo dobar često i odličan. U manjem borju garantujem da su spadali pod medicinske fenomene, šta ide prvo debil ili moron ?
Rezervni oficiri su bili neverovatni. Tamo su ih izgelda primali samo po partijskoj podobnosti i drugim ključevima i bila su samo dva tipa od kojih je prvi proeovlađivao. Idiot i genije. Problem je bio što je ovih prvih bila velika većina.
NAjbolji i najgori rukovaoc vatrom koga sam video je bio isto, rezervni oficir.
Najbolji rukovaoc vatrom profesionalac je bio podoficir. Istina sreo sam i retke slučajeve oficira vršnog nivoa ali su najčešće dohvatali galvni upotrebljivi nivo. Na žalost sreo sam i komandatna diviziona koji ne zna težinu svog projektila, da ne idem dalje sa tškimpitanjima ne daj Bože...
Međutim teret koji su oficiri u ovim krajevima često trpeli 90-tih je bio nesrazmeran. Naime dešavlo se da SVE FUCKING, SVE procese u upravljanju vatrom mora SAMO on da obavi. I da ga hebeš, tako je bilo i u Čečnji i u Dagestanu.
Srećom tokom dejstava pokazalo se da se oficiri u masi brzo doobučavaju, za podoficire to nažalost nije išlo tako lako. A o tome da od običnog vojnika napravite nešto na brzinu, ZABORAVI (ako možeš...)
Entropija je čudo kao i Zakoni velikih brojeva.

ZAŠTO SAM VAM OVO ISPRIČAO ?

DA BISTE JASNO UVIDELI SLOŽENOST STARE ARTILJERIJE I NASUŠNU POTREBU UVOĐENJA SVIH MOGUĆIH MODERNIZACIJA OD SATELITSKE NAVIGACIJE PA SVE OSTALO REDOM I DA SE NIŠTA NE PRESKOČI.

Jer kada artiljerija pogreši to nije ništa manje strašno od toga kada avijacija pogreši. Ponekad je i gore.


No da se vratimo mi na bateriju. Najaveći borj oruđa u bateriji je za sada 8 i verovatno zadugo. Verovtnoće zadugo i biti baterije od 4 mada je obzirom na urpavljanje optimum verovatno 6 kao što je nađeno pre više od pola veka.
Nove tehnologije potekle iz mašinske tehnike ali računske elektronske mašine,ne smao računari videće t imatu mnogo toga su BESKONAČNO BOLJE OD STARIH METODA RADA.
Problem je na kom smo MI NIVOU ?

Ja ću sad da se bavim dalje sastavom MODERNE BATERIJE u OVOM tekućem vremenu ne magličastoj budućnosti.

Dopuna: 11 Jun 2013 1:22

Ene, nemam više papira za duvan, ajd opet iz štampača. Nešto *razmišljam* mora da su *sedalne pozadine* postale svijetu mekše nekako. Onaj stari punodrvni jugo brisbulj pejpr je brate bio toliko tvrd da si mogao da zamotaš u njega sa malo vežbe i ha. Najzapamćenija moja cigareta u životu je bila od neke duvanske prašine sa nekog tavana u Ljubinju smotana u taj puno-drvni papir. Nikad ni pre ni posle nisam bolju smotao.
A sad i papir prave da u njega ne možeš ništa smotat. I još ga ošaraju i izgraviraju (za koga ?), da nije tragično bilo bi smiješno.
Avi mlađi da se ne smijete. I da znate u novine i knjige se duvan ne mota, bolje da ste otrov popili nego takav da pušite iako sam video čitave biblioteke smotane. Mom pokojnom ujaku su u Kasabi smotali biblioteku od bezbeli nekoliko desetina hiljada stranica možda i stotina, teško je i proceniti.
Izvinte za off eto malo Smile ...
Ako Bog da pa nastavljamo.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Odlican tekst Vrabac. Ma racunarske metode su ,,beskonacno" brze i lakse nego stare metode, ali je opet neophodno znanje rukovaoca, jer covek na kraju usvaja u odgovara za resenje (dakle ako se slucajno u racunar unese pogresan broj, treba prepoznati besmislene resenje). Barem je tako u gradjevinskoj struci. Sada me zivo zanima kako izgledaju proracuni za artiljerijsko gadjanje i koliko je to zaista tesko za savladati?
Inace, po meni, veliki propust JNA, i vojski koje su proistekle iz nje, je regrutacija sa 16 godina. Sa 16 godina ne mozes znati sta ce regrut zavrsiti od obrazovanja i sta ce znati. Tako da ti nasumicno ubacujes ljude u jedinice. Kada bi racunacko odljenje bilo sastavljeno od geodeta, inzinjera, fizicara, matematicara, ma makar i ekonomista, bili bi mnogo precizniji i efikasniji, a i verovatno obuka ne bi bila mnogo duga i problematicna. Za punioce s druge strane izaberes neke koji ne izlaze iz teretane Mr. Green. Amerikanci imaju ASVAB test, to je test znanja (ukljucujuci i dva dela matisa) i na osnovu toga odlucuju ko moze da bira koji VEZ.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6726

Ja bih rekao da artiljerija ipak vuče najbolje kadrove. Klimavi kadrovi obično se "pripoje" pešadiji, čak i pri "maljutkama". Artiljerija i PVO držali su pristojan standard u komandnom kadru, pešadija, pozadina i prištabci liše izviđača bili su diskutabilni. Jedino su novije generacije, naročito vodnika bile "nejake" za artiljeriju. Starije podoficirske generacije radile su radnju na veoma visokom nivou. Čak toliko visokom da ponajboljeg podoficira artiljerca prebace u kancelariju za opštepravne poslove.
Nije toliko bitna opremljenost artiljerije, koliko kvalitet podoficirskog kadra. Računačko odeljenje svakako treba profesionalizovati, što se izviđača i posluge tiče to već dotiče kvalitet regrutovanih generacija. Nekad su i ženska čeljad tkala, umela da ubodu meru. Ljudi su merili i premjeravali, danas jedino mogu da prebroje pare (ako ih imaju). Današnje generacije teško se navikavaju na komplikovanije borbeno sredstvo, ko kada bi neko od današnjih djevojaka tražio da mijese i ispeču hleb. Rekao bih i da im ne bi mnogo pomogla moderna sredstva za upravljanje vatrom.
Artiljerija je za razliku od mnogo čega drugog, zanatska rabota. Većina ostalih jedinica, čak i specijalnih je šablonizirana gomila. A naći dobrog zanatliju je muka najveća.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Moram da naravim neke kolaže da bi bolje terali još jedno 24 časa koliko sam slobodan, pa ču da nastavim malo kasnije, sada sam se vratio sa neke TV antene psujuči kineskoj ili već robi sve...
Kljifte zamalo da se *zadavim* sa švepsom kad sam pročitao ono *jedino mogu da prebroje pare, kad ih imaju*.

Čif apsolutno si u u pravu. Ja bi naterao mlađe da nauče da rade na planšeti, snoparom, i običnim kalkulatorom iz principa. Da ne moraju da polažu ali nešto kao obavezan kolokvijum. Misim u doba kada to potpuno nestane Smile pošto kod nas još nije ali će valjda uskoro.

Dva primera da potkerepim. Evo iz mašinstva dva. Prvi NAJBOLJI specijalizovnai inženjeri samo za rad u metodi konačnih elemenata imaju gomilu PROVIZORNIH prostih genijalnih metoda u kojima dobiju red veličine napona onako priručno DA BI BILI SIGURNI kada izađe konačan rezultat i VEŠTINA između njih je ko od njih ima više i bržih štosova da dobije tu ciljnu ravan čistim umom uz ZANTSKO ISKUSTO I ZNANJE kako reće Kljift pa onda ide kroz Nastrana Patrane Ditrane...a kod vas građevinaca Štaad i Stres uopšte razne FINITE. Ako nema ZANATSKI OSEĆAJ za ciljnu ravan ode sve u qurac kad tad će se desi.
Drugi citaću reči mog koege teškog al beskompromisnog i hrabrog čoveka kada smouvodili rad u AutoCAD-u jednoj firmi:
- KO ne ume da CRTA RUKOM ne ume ni RAĆUNARU.
E sad hebi ga njega bacala mina sređena kičma ja nemam praktično jedan prst i moja kičma malo ćušnuta...Ali ODLIČNO ctamo rukom samo sporije nego nekad... I gle ŠTA na računare su najbrže i najboje prešli svi takvi . Koji nisu znali zanat nije vredeo ni računar.
Arhitekte i dan danas kada svi rade na računaru na studijama ko ne zna rukom bolje da ne upisuje.

Čif nije JNA bila kriva već opštinski poverenici koji su slali regrute (njih ne računam da su bili za prave u JNA).
Iz jedne opštine dođe u artiljeriju regrut sa završenom gimnazijom matematičkog smera i bolje zna matiš nego svi oficiri.
Iz druge opštine dođe regrut na isto formacijsko mesto koji NE UME DA ODUZME dva petocifrena broja ako je drugi veći od prvog. I šta sa njim, voda hrana ćišćenje uređenje šatora,ogrev, loženje peći.
Da sa našalim i citiram jednog oficira makedonca izvanrednog rukovaca vatrom:
- Ma boli ga racku on NAJBOLJJI VOJNIK on NIKAD NE MOŽE DA POGREŠI....
Ponekad ni poverenik nije kriv već srednja škola. Dođe ti geodeta. ej geodeta i nema šanse glup ko *crtak*.
Ponekad ništa ne vredi. Dođe ti matematičar, IQ 165, nije kukavica ne beži ili tako nešto ne daj bože ali ne vredi ne može momak , došlo mi da kažem dečak iako sam tada bio samo 6 godina stariji od njega i NE MOŽE POD STESOM (stvarnim, ratnim nije mirnodopski). Ne može, nije kukavičluk ali ne može.
I meni se jednom desilo, bio sam toliko fizički iscpljen od kretanja i nespavnja da sam pri kontoli računanja elementa počeo da haluciniram koordinate i ne kapiram šta se dešava iznova i iznova, srećom uhvatio me major oko vrata i bukvalo me odvukao na ležaj, pazi pokrio me i rekao spavaj 2 sata probudiću te, to je naređenje... E njemu se nešto slično dešavlo stalno. Nije kriv, tako je Bog odredio...
Možda bi u psihološke testove trebalo uvesti testove za određ. IQ POD STRESOM. Međutim možda jednostavno prebrzo poslat na liniju, ko zna. Primetio sam da postoji velika razlika kod osoba koje su prvo tukle pa onda dospele pod vatru u odnosu na posade koje su prvo bile pod vatrom pa onda tukle.To se taktički ipak može izbeći ali borba je pre svega HAOS pa tek onda idu pravila rata. Oficiri koji su imali teške situacije pred rat, Bože me oprosti sa pogibijama vojnika pa i oficira su BOLJE podnosili nego oni koji nisu videli tragedije.........................
ZAŠTO OVO PRIČAM ?
AKO IKAD PONOVO POČNEMO DA FORMIRAMO REZERVU OŠTRO MORAMO DA PAZIMO NA ŠKOLSKI , IQ ALI I KARKTERNI PROFIL LIČNOSTI, ovo poslednje koliko je moguće hebi ga.

Najbolji punioci su bokseri, kik bokseri džudisti, rvači, veslači ...
Nišandžije metalski radnici borveristi, glodači...

Mislim da su geodete danas, civilne geodete BOLJE od stanja u armiji, tu bi bilo vrlo verovatno odlične rezerve ali pitanje je broja, pristanka i organizacije... itd.
To jeuslovljeno time što oni već rade na te moderne načine u geodeziji.
Moraju još da se uštopaju kod njih je na sanitmetar ili na nekoliko a kod nas na nekoliko metara.

Ljudi idem ja da radim na ovome brzo uz pola nimulida puca mi ludara....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 668 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 5 sakrivenih i 627 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Acaks88, airsuba, alkatraz080, arzak, Atomski čoban, bigfoot, brundo65, Bubimir, comi_pfc, darkangel, djordje92sm, DPera, Hektor, hyla, ILGromovnik, Insan, JOntra, kybonacci, Lord Nem, mercedesamg, moldway, Niko Bitan, ObelixSRB, opt1, Outis, procesor, rikirubio, Rocker, S2M, Shinobi, Sterilizacija, uruk, Vatrogasaccc, zhuki8, 187