Artiljerija za opštu podršku - struktura jedinica

4

Artiljerija za opštu podršku - struktura jedinica

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Prvi problem je što mi tih uređaja sa žiroskopm praktično nemamo na nivou baterije nikako.
Onaj u vozilu u sredini dakle V13 ne radi. Ima ga unutra ali ne radi. A stvarno je mrcina, ruska tehnlogija 60-tih, ono ... za jednokratnu upotebu.
Za brzo djestvo traženje i računanje sopstvenog položaja preko tablica poznatih koordinata ali preko uočljivih trigonometrijskih tačaka čije se koordinte relativn precizno skidaju sa karte je SPORO.
1. Dosta brz je *polarni način* ako imaš merač daljine i DOBRO sređenu busolu, ali ovo drugo je problmetačno
2. Prsecanje po obrnutim azimutima je većsporije i mnogo gore jer zavisi opet od busloe
3. Presecanje nazad sa tri tačke se može i treba izvoditi i sa busolom iako je nekad za to bio predviđent teodolit. Teodolit, jednostavno nije za jedinice na liniji. Mislim običan teodoli ne ovi moderni koje samo gledamo po katalozima i ponekad kod bogatih geodetskih radova.
E sad presecanje nazad sa tri tačke više ne zavisi od magnetnog severa već samo od mernih horizontalnih uglova i NJIME STVARNO MOŽETE DA OŽIVITE BUSOLU.
Zadatak Potenotota ima preko 100 različitih izvedbi u istoriji ali tri preovlađuju, jedan se nalazi u standardnom pravilu za rada topografskih odeljenje barem onom iz 82. čuo sam i da ima i novije možda.
Jednako tako i drugi metodi verovatno je Dalambrov najpozantiji, su za savremene pojmove spori u računanju i može se lako napraviti gruba greška.
4. Linijsko zasecanje može da bude dosta brže ali i ono ima prilično sporo ručno izračunavanje.
5. Za trilateraciju ne znam matematičko rešenje ali to ručno skoro da više i niej izvodljivo u praktičnom vremenu.

Međutim za tačke 1. 4. i 5. vam trebaju merači daljine. Za tačku 1. nekako i može da se preživi sa onim ubitim koincidentnim ako ga ima i ako se tačka nalazi dovoljno lizu i akoj epogodna za merenje (nije uvek).

Objektivno vredno li je to sve umesto jednog GPS kombinovanog Navstar i Glonasa zapravo možda može već da se doda i Galileo. Leica već nekovreme pravi uređaje sa ostavljnim *praznim mestom* u uređaju za Galileo, pa čak su se i sa Kinezima dogovrorili a ne bi se izenandio i sa Indijcima. Istina te za nas nisu interesnatne.
Kao rezervna opcija postoji triangulacija pteko mobilen mreže, ali je diskutabilno da li će i gde ona raditi a i novi pelengatori za kontrabatiranje stvarno već redovno rade u području mobilnih telefonija. Nekako u našem slučaju ja bih se upustio u taj rizik obzirom na eventulne protivnike, barem kao rezervnu opciju.
Ali ta opcija ne pekriva baš najbolje ali prekriva većinu ...... kako bilo može da bude rezervna.

Prava DODATNA OPREMA treba da bude, treba i mora da bude brate već uobičjen uređaj istina nije džabe ali daleko od tog a da je basnoslovan, uređaj sa žirokompasom i lasercem,narvno goniometar se podrazumeva.
On radi polarni način superbrzo, brzinomvađeg merenja jer mu je to već i ubačen jedan od softvera.

E to što se tiče modernog. A šta ćemp sa našim ubitim PAB i koji su laserci sada najčešći, Iskrini ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1380

Kada sam rekao da moze da se izracuna i mislio sam na presecanje nazad koje ne zahteva daljinomer a moze da se obavi najprostijim i najeftinijim teodolitom.offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Ja malo prodjarao po netu:
Evo na primer ovaj GPT-7500 http://www.geonet.rs/ProizvodiDetalji.aspx?artikalID=15, najlabiji im preciznost od 5 sekundi, sto je i vise nego dovoljno za artiljeriju, ima laser koji radi bez prizme do 2000 metara, sad ako smanjimo preciznost valjda moze i vise, nisam strucan, cena ( http://www.geonet.rs/template1.aspx?pageid=47&menuid=0 ) oko 10 000 evra (namerno sam malo smanjio jer vojska nebi kupila jedan komad, vec gomilu, pa bi cena pala).
GPS http://www.rlageosystems.com/geo_ii.htm cena oko 5000 evra.
Ako izmemo u obzir da je cena jedne granate 152 mm bila oko 2000 dolara, ovakvi sistemi se cine prakticno dzaba.
Zirokompas 1500 din http://www.supercene.rs/proizvod/-ziroskop-gyrscope.html .

Znaci da sa ajde da kazemo 25 000 evra mi mozemo da opremimo OS savremenim sredstvima, a sa 1M evra citavu artiljeriju (koliko mnogo artiljerije sada imamo). Prosto se ne isplati rasipati skupe granate zbog jeftinih sistema za nisanjenje.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Napisano: 12 Jun 2013 21:57

Kojim metodom vršiš presecanje nazad ? Dalambr, Knejsl ili po topografskom pravilu ?
El imaš napisan univerzalni program za lap-top za njega, neki u C++ koji može da se pokrene na svakom računaru ?
SLOBODNO ga odradi busolom pogotovu ako ti je teško teodolitom, naime tako ćeš AD HOC da dobiješ POPRAVKU BUSOLE na kontrolnoj tački.
Posle možeš jedno vreme tom busloom dosta pouzdano da radiš sve, ZNAŠ POPRAVKU.

Dopuna: 12 Jun 2013 22:24

Civilna geodestska oprema nije pogodna za vojsku osim kada ne maništa drugo. Previše je osetljiva na spoljne prilike i udar a za cene nisam siguran možda je jetinija ali čisto sumnjam jer je obično ful opremljena raznim složenim opcijama i običnolaserci na geodetskim spravama imaju za vojničke poslove abnormalnu tačnost a sasvim nedovoljan domet. Razlika u korisniku.
Žiroblokovi morjau biti po vojnom standardu.
I na kraju je problem što se za svemene uslove podrazumeva temovizor. Ne mora, ali mamu mu jebem ako uzmeš u obzir da ti treba dug rafal levokrilnog odeljenja ili levokrilnog voda pa koliko koštaju te svetleće granate ? Ajda ako je za podržane jedinice u redu ali za gađanje noću samo artiljerije se ne isplati garant.
Inače ako mene pitate svetleće su majka mara da ih upotrebite umesto dimnih...
Ali ima brate idealnih francuskih, francusko-nemačkih i norveško-švedskih modela.
Preturajte Thales, Ventronix, Leica, Simrad itd...

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Ako se civilan moze kupiti za 15k evra, nije valjda vojni milion? A i mi smo spali na 12 diviziona aktivne artiljerije i valjda 4 rezervne, sve u svemu 50-tak baterija. Ako to ne mozemo da osavremenimo ovakvim uredjajima, je**s takvu vojsku.
Preciznost mora da se poveca do maksimuma, jer cesto se ima samo jedno ili dva gadjanaj pre povlacenja. Dakle savremena tehnologija, a i sve tablice i formule za racunanje treba revidirati, videti sta je tu tacno zaokruzeno u doba shibera i sta moze da se bolje sracuna racunarom.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Napisano: 12 Jun 2013 23:49

Da ali to je tek poetak priče. Genralno stoji, takva ulaganja su minorna u odnsu na povećanje borbene efikasnosti pa makar ne samo po neprijatelju u smislu tčanosti već i po ceni, onosno nakraju borjau utrošenih granta lai pre svega po brzini dejstva koja nije ništa manje važna.

Međutim mi smo ovde raspravljai o uređajiima koji idu u Komandni Oklopni Transporter. Tu već ima malo posla da se ti inače tronožni uređaji prilagode i za rad sa kupolice ali je to već uvreda ako neko misli da je to neizvodljivo ili teško. ČAK I TO NE MORA započetak moež i sa tronožaca ionako smo već navikli,Usotaomtakvi uređaji baš takvi u vučenu artilejriju idu bez ikakavih načina rada iz kupolice.

Sledeći problem je oprema za sama oruđa. Naime sa ovim uređajma koje smo već naveli oficir računač može efikasno da odredi i položaje oruđa,mada tu malo klima jer su laserski daljinomeri gadni do 200 m, ili ne rade (treba proveriti ove nove) ili su opasni po posadu ali to je manjii problem može se taktički rešiti sa malo većim udaljenjem nego što smo naviki u radu, mada ne vidim problem da se izvrši komanda *nišanska tačka busola*. Tu bi išao sitan zez jer sva zapadna sredstva imaju podelu 64-00 a recimoGvozdike su 60-00 pa bi se ilimorlao kompnezovati u sprezi sa laptopom ili tabletom ili verovatno i proizvođači imaju takvu verziju.
Generalno uređaji imaju RS i USB priključke.

No prava stvar bi bila da su GPS moduli na samim oruđima. Barem oni. Barem za početak. Na neki način možda još jednim žiro blokom koji bi bio na nosaču zatvarača i trzao sa njim imali bi smo usmerenje cevi i pozicju oruđa u pristojnim granicama. Takav blok je međutim skup ali je zlata vredan.

Skupi i gadni uređaji za INS navigaciju sa MEMS-ovima kao delovima po meni treba u ovoj fazi da se ugrade samo na komandne transportere i osnovno oruđe, ovo drugo samo zbog pouzdanosti.

Jedan računar bi opsluživao svako ouđe u više opcija. Samostalno ali samogućnošću da se preko nezavisnog radiomodema na oruđe (na drugi ekran) dopreme izračunati elmenti sa komandnog kota.
Komandnikot bi u slučajevima otkaza GPS modula imao programe za pozicioniranje oruđa preko sebe a uslučaju otkaza žiro bloka moglo bi da se pređe na ručn irad preko kolimatora.

Esad novi GPS polako imaju i rad sa dve stanic eprijema s određivanjem ose ali ne znam kolikoje to bolje od rada sa žrioblokom na cevi koji je relativno siguran, za tačnost ne znam ali ka d seradi prekodve stanice onda se moraju u oruđe dodatim MEMS-vi za praćenje položaja cevi pa onda reperni položja a može da bude malo kabasto da ne kažem da viri sa strane.

Nisam dovoljno sturčan da procenim sigurno je da je rad sa žiro blokom na cevi skuplji nego smao rad asa GPS stanicama ali je i sigurno da on budućoj potencijalnoj modernizaciji omogućava da svako vozilo ima ne samo GPS već i INS.

E tu tek dolazimo na problm veze. Ako neko izgovori Er sto dvadeset i ..tu mu je kraj tuću da ga khm khm...nećete više čuti za njega.
Šalu na stranu čak i ovakavi krševi se mogu za početak opremiti radio modemima ruskim.
No to bi bio protivprirodan blud u odnosu na gornju priču.
Brate uz dominantno francusku opremu francuske radio stanice i sistem prenosa podataka.
Međtim mogu i ruske to sada već, čak idelako sa francuskom oremom.
Nekako bi ako već neće da bude ruska veza više voleo francusku nego bilo koju drugu.

Dopuna: 13 Jun 2013 0:16

Za početak treba izabaciti sve iz KoTo-ova, obezbediti ove uređaje za rad sa tronošca i osnovno sredstvo veze sa posadama. Kompjuter i računanje podatka i GPS samo kod računača i oficira i topografa ali svi sve rade, što bi trebali da im obezbede naši domaći programski paketi. Osatalo bi ostalo kao do sada preko kolimatora i tako dalje. TO JE NAJEFTINIJA OPCIJA A NESRAZMERNO BI POBOLJŠALA RAD.
Ostalo može kasnije ili kad već...
Potpuno isto važi i za vučnu artiljerisku bateriju. Da ne zaboravim jedna dodatna širokopojasna stanica bi bila veza KoT V13 sa KoT-om i baterije i diviziona.
Potpuno isto važi iz akoT-ve komandira baterije, oni bi praktično postali skoro istovetni.
INS uređaj bi se u evntualnopvoj malo skupljoj varijanti ugrađivali SAMO na KoT-ove a kod vučne artiljerije na posebna komnadna vozila izvedena iz nekog standardnog modela ali novog vozila po mougćstvu.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Sta ti znaci KoT? Ono sto smo malkice zaboravili jeste takticka namena artiljerijskog orudja. Ako je orudje samohodno, onda se za takvo orudje ocekuje da ucestvuje u napadu, i da koristi pucaj i bezi taktiku. Takvo orudje mora da ima svoj GPS, racunar i ziroblok na cevi, jer vremena nema za premeravanja. Ako je u pitanju vucena artiljerija, pogotovo ako se radi o odbrani, a pogotovo o planiranoj odbrani onda je situacija drugacija. Jer onda ima vremena cak i geometar da izadje na teren i postavi odbranu. Ali cak i bez njega, GPS uradjajem se moze, u Srbiji, izmeriti kota terena prakticno na cm. I to je dovoljan 1 uredjaj koji bi isao od orudja do orudja. Naravno morao bi da bude uvezan sa geodetskom GPS mrezom. Azimut onda odredis teodolitom, ili totalnom stanicom, i to najobicnijom civilnom. Ako se unapred pripremaju tacke odbrane, dakle govorim o odbrambenom ratu, onda za vreme mira vojni geodeti mogu da premere borbene polozaje i markiraju ih (na primer ukopanim markerima, koji pokazuju i azimut). Detektorom metala, ili necim, bi onda artiljerci nasli unapred pripremeljene polozaje. Ako se ti polozaji i dodatno obezbede betonskim bunkerima ili necim slicnim, situacija bi bila cak i bolja.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Mora ako ima para ako nema para ... naveo sam minimum minimuma.
NEMA uvezivanja sa godetskom mrežom. ZABORAVI. Možeš to da uzimaš kao opciju ali tercijalnu i da se toj opciji ništa ne podređuje od uređaja.
To se zove artiljerijska mreža i zaista se radi uglavnom u doba mira. Baš bi mogle goedete da je malo onako dobrovoljno prave. Al znaš kada će to da bude. Nikad. Šta da radimo posle ? Ili da ih ubijemo ili da neko izmisli drogu zaborava, džepnu verziju.

KoT - Komandni Transporter.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6602

Setio sam se jos jednog nacina, i to vrlo jeftinog. Sad znam da ce Vrabac garant da ga odbije, ali ja bih ga koristio, pogotovo ako nemam nista bolje, i ako su prave okolnosti. A to je racunanje topografije uz pomoc Google Eartha. Google Earth ima opciju Tools/Ruler/Line , od korisnika se zahteva da markira 2 tacke i program vam sam racuna Azimut i duzinu (od prve do druge tacke). Za svaku tacku kada stavite kurzor misa iznad tacke, u donjem delu ekrana pisi koordinate te tacke i nadmorska visina (dubina dna za more). Treba u view meniju da se markira status bar, dok u tools/option moze da se izabere sistem koordinata. Cak se moze kooristiti i za trazenje 0 azimuta na terenu, tako sto bi se od OS i VP nasao na satelitskom snimku neki objekat koji je na 0 Azimutu, ili nasao pravac do nekog objekta u polju koji se vidi na satelitskom snimku (kao sto je toranj crkve), i na osnovu njega odredio azimut; sad sistem nije bas najprecizniji, mozda i najprakticniji, ali moze da se proba. Treba naravno laptop sa pristupom internetu, ali se to moze resiti.
Inace ja neki program buducnosti za artiljeriju zamisljam kao nesto slicno Google earthu. Inace ko nema instaliran Google earth, moze da ga instalira, skida se sa neta i dzabe je.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4984

Hvala Bogu odavno napravljeno, ali ne na internet bazi nego na digitalizovaim topografskim kartama. Sitan problem, nešto ga nema u jedinicama, naše vojske, u Emiratima, sada i u drugim zemljama možda i radi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 520 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 2 sakrivenih i 504 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, Andrija357, Dzoni90, gonzagbs, Japidson, Krusarac, kuntalo, LeGrandCharles, mercedesamg, nuke92, Ognjen D., sabros, Sterilizacija, Tas011