Samohodna haubica 122mm SORA D-30/04

17

Samohodna haubica 122mm SORA D-30/04

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Napisano: 24 Okt 2013 23:41

Ne samo leti i to, nisam bio važan (tuklo se neprirodno blizu za njega). *Puha* nije na mojoj listi oruđa iz kojih sam stvarno gađao, ne računam u *stvarno* ako nije posredno.

Proveri promenu gustine ulja u PTU, zapravo njen raspored gustina u kočnici trzanja pri niskim temperaturama. Može da se desi da nisu svi slojevi (i u svim kanalima) jednake gustine što posledično nosi promenu sila pri trzanju prvog projektila i time narušenje (ajd hebeš raubovanje zaptivki) uobičajenih sila pa time delimičnu promenu oscilovanja i cevi i kolevke i gornjeg lafeta pa čak i donjeg u vašem slučaju ne baš donjeg...Nije strašno ali može da se razlikuje od drugog hica kada je ulje već razbacano, jedanput već prošišalo u kretanju kroz kočnicu trzanja i vraćanja a povratnik se jednom *promrdao*.
Neće se fluid mnogo zagrejati možda 1 stepen (prvi put možda i malo više 2 ali nagađam) ali se dobija homogen raspored pa se nadalje oruđe ponaša približno isto u kratkim vatrama.

*Puha* je i onako hirovito *razbacan* po veličini raklji na velikim daljinama pa mogu da se kladim da prvi ide najlošije inače...
Temperatur baruta.
Pitanje, ko skida voštani zaptivač ? Ne moraš da odgovoriš.
Predpostavljam da merite u čauri koja je u prostoru punjača, sondu spustite kroz voštani zaptivač, nemoj neko da ga je zaboravio. Šala, podsetilo me, jednom je neko zaboravio pa smo ga vadili iz cevi. Horor.

Dopuna: 25 Okt 2013 1:37

Бытует расхожее мнение, что название «прогревной выстрел» прямо отражает сущность процесса и прогревной нужен для прогревания ствола. Но это не совсем правильно. Прогревной выстрел предназначен не только для прогревания ствола, но в основном для подготовки к стрельбе противооткатных устройств: тормоза отката и в меньшей степени накатника, играющего роль «пружины» для возвращения ствола в первоначальное положение после выстрела.
Аналогично, если в картере двигателя автомобиля летняя смазка и внезапно
ударил мороз, то перед тем как ехать, загустевшую смазку необходимо разогреть и сделать жидкой, в противном случае двигатель будет выведен из строя. Так и в пушке, прогревной выстрел производится на уменьшенном заряде массой 2/3 от основного полного заряда и служит для перемешивания тормозной жидкости «Стеол-М» в цилиндрах тормоза отката и накатника. Если при сильном морозе не сделать прогревной, то может оторвать штоки противооткатных устройств и вывести орудие из строя. Если по каким – либо причинам прогревной выстрел произвести невозможно, то для перемешивания застоявшейся холодной тормозной жидкости допускается произвести искусственный откат ствола орудия, но для этого придется долго поработать ключом c трещоткой.

ceo tekst

http://prom1.livejournal.com/673712.html

Prilično se poklapa sa onim što sam ti napisao istina fluid je tu bitan...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Okt 2013
 • Poruke: 116

Hvala za ovaj tekst. Moje znanje ruskog je nepostojece, tako da ce mi trebati malo vremena da se snadjem.
Za M-46 sam te pitao jer pouzdano znam da se kod njega koristi STEOL. Kod D-30J je STEOL zamenjen sa HUNT-S. Mozda je tu problem zimi?

P.S.
Drzi kolimator. Mozda cak i bolje od vucene haubice.offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

HUNT-Sje beše mineralno ulje, trebalo bi da se bolje ponaša od Steola na recimo -5 do negde, e sad samo nagađam možda -15 pa možda i niže, što je za naše, izvini Srpske, uslove uglavnom 90% dobro.
E sad baš ako je ispod -20 -25 verovatno i ono počne da pravi probleme ali taj problem možeš da rešiš tako što ćeš da pogledaš kakva su bila ispitivnaja u TOC-u.
Steol ima dobru osobinu da trpi minus do svih vrednosti ali zato već negde od -5 mora da se *promrda* oruđe odnosno da se rokne smanjenim, a Puha M-46 ne sa kopletnim smanjenim nego jednim drugim vade ne znam koliko valjda prvim Puha im aviše verzija punjenaj od Laguške. U tom tekstu ti je opisano kako su rokali tri takva punjenja da bi *razbacali* steol.
Mineralno se bolje drži do neke niske granice, samo ne znam koje, a onda posle toga pravi više problema od Steola garantovano, osim ako ga nisu specijalno sredili aditivima a verovatno jesu...
U tvom konkretnom slučaju pošto je broj projektila mali, vidi i mineralno neće dati isto ponašanje na *dobrom*minusu pa mi je palo na pamet da možda eventualno grejete PTZ na dva ili tri kritična mesta prenosivim skidajučim uređajima na bazi magnetne indukcije.
No, možda nije potrebno, pregledaj izveštaje TOC-a, može biti da nije potrebno, ali znaš kakav je TOC, ako roknu ogroman minus i nešto *mrdne* oni odmah uredno knjiže *ne radi*, pa se plašim da ne ispadne da Sora ne valja a ono je je u stvari problem zagrevanja PTZ-a na vrlo niskim temperaturama, a vučnjacima je lakše, oni mogu i tri četiri da ispucaju prazno, nemaju ograničenje ...
A mi korisnici se i ne pitamo. Akoje baš -30 pa je problem, popunićemo sa novih 6 punjenja, to preterivanje tuci beži uvek i odmah je nadam se malo izgubilo na *totalitarnosti* posle onih mojiih napisa o vatrama gde se vidi da je tučenje dva puta bar, sa istog položaja uglavnom redovno. Čuj redovno...
Uostalom artiljerija brigadnog tipa radi za pešadiju i tenkiste.
Kako gospoda koja isistiraju na promeni položaja odmah, misle da ostvare prenos u dubinu, (vatreni val, zastareo izraz ali po meni ga nije trebalo ukidati...) i tako dalje, u napadu se to uvek dešava; ne mogu tenkista i pešak da čekaju da mi uklonimo svoje cenjeno du.e na drugi položaj, ONI su VEĆ pod vatrom ... a naša art. podrška može da im bude i često (čak najčešće) i jeste razlika između života i smrti, poraza i pobede.
Bitno je da možemo taj punjač da brzo dopunimo ... da nam izviđačnica ima sve potrebno i dobro za rad, da veza funkcioniše, da se koordinate VP brzo određuju i brzo i kvaliteno zauzima OP i drži kolimator. Kamionče će najvažniju ulogu da odigra u periodima *mirovanja* linija kada se artiljerci međusobno *traže* a BPL-vi to danas potenciraju. Zato su kamioni dobri, ali ne i univerzanla zamena za gusenice.
I naravno ZA GLAVNU PREDNOST NAD VUČENOM ART. MNOGO BRŽE DUGE MARŠEVE.
To gomila amatera misli da kamionska (ili gusenična) haubica mnogo brže napušta položaj od vučene. Uopšte nije brže, OSIM ako svi procesi nisu potpuno automatizovani a to sada Sora ne može da bude, niti se isplati možda uopšte.
Ali zato joj je MARŠ TRIPUT BRŽI. Naravno i zahvaljujći tim moderim divajsima mnogo brže i kvalitetnije se ZAUZIMA položaj. I takva Sora treba. I to juče ...

U žestokom napadu i odbrani to je manje bitno, to je zabluda. U odbrani Boga mi Laguška tuče poluposredno ili neposredno ko aždaja, to možda samohodni kamioni ne znam da li mogu, Gvozdika može...Akacija može ...No svakako portee varijanta ovakva kao Sora ima svu logiku još od II sv. rata.

Vidi ovako moji algoritmi ODBRANA i NAPAD nemaju istu logiku izbora punjenja. Zašto?
Šta kad krene napad na liniju i pešadija nam prelazi na prvi rezervni pa na drugi, nema onima koji su u birgadnoj mrdanja nego svom silom ispred prve linije, pa po njoj, pa bliže i bliže sve dok se ne ugleda svoja pešadija u povlačenju, PA NEPOSREDNO (zato art.haubice klasične uvek imaju i PT rakete sa sobom), PA TEK ONDA brigadna artiljerija ima PRAVO DA SE POVUČE.
Ako se cevi usijavaju polivaj, pišaj, povraćaj po cevi, nema mrdanja makar usijava ...
Šta ovi toliko mrse, ne može uvek da se skakuće *ko zec* da nas neko ne poklopi, PRVO MORAMO DA DAMO PODRŠKU SVOJIMA. Nisu su se svi dovljno nadisali sumpora vidim ja, na mahagoniju se svašta zamišlja...A lakoje tuđim qrcem gloginje mlatiti.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

Sudeci prema budzetu,...nema SORE,uskoro.Radi li se bar na municiji povecanog dometa za gvozdike i Laguske?

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

MB120mm ::Sudeci prema budzetu,...nema SORE,uskoro.Radi li se bar na municiji povecanog dometa za gvozdike i Laguske?

Kakve veze ima budzet sa SOROM? Lepo je vec receno da zadnja faza razvoja treba da se zavrsi do kraja 2014. A covek iz VTI-a je par strana u nazad napisao da proizvodnja SORE, tj nulta serija nece poceti pre 2015.

Znaci po nekoj logici moze se ocekivati da ce u 2015 biti odradjena nulta serija, a da ce proizvodnja za VS poceti u 2016.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6922

I to sve ide po planu, imamo jos u prvim stranicama teme rokove (postavljene kada se krenulo sa Sorom).

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2012
 • Poruke: 386

Jedno pitanje za mihajla...
Da li se razmatra/razmatralo da D30J na Sori dozivi upgrade u smislu onoga sto je doziveo M56?
Misljenja sam da to ne bi bila losa opcija...naravno sa novim arsenalom municije.

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2013
 • Poruke: 116

Razmisljalo se o povecanju duzine cevi na oko 45 kalibara i odgovarajucem povecanju zapremine barutne komore, ali VS nije zainteresovana za tako nesto, tako da to pitanje nismo dalje ozbiljno analizirali.
Nemam podatke da je neko to uradio u svetu (osim ruskog topa D-74 koji mislim da vise niko ozbiljno ne koristi), tako da se postavlja pitanje ekonomske opravdanosti takve modernizacije samo za VS.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

mihajlo,Ja nisam bas siguran,ali mislim da sam negde procitao da su Rusi od D-74,odustali iz razloga jer su prednost dali MSTI 152mm(koju mi nemamo).Mada je SORA,i ovakva OK,steta sto se nije nastavilo na ovom unapredjenju...

offline
 • Pridružio: 05 Dec 2011
 • Poruke: 388

Ako pogledamo sta se radi sa zapadnim haubicama od 105 mm, ove nase iz VS treba govnjivom motkom poterati. To je toliko velika cena modernizacije, da bi kostalo par automobila za komandu ili nekoliko desetina rucaka za glavesine. Idioti.
Uz toliko napravljenih i jos u upotrebi D30 a imajuci u vidu finansijsku situaciju u svetu, ova modifikacija sigurno ne bi bila neisplativa. Ako svi to rade sa 105-om sto je 122-ka problem?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 778 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 4 sakrivenih i 742 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Apok, aramis s, Areal84, ArmyBoss, ccoogg123, CikaKURE, dankisha, debeli, deimos25, deLacy, Dorcolac, Georgius, hooraay, Kubovac, Mercury, Metanoja, Milos ZA, milutin134, Mixelotti, Nemanja.M, nenad81, nuke92, panzerwaffe, procesor, RJ, robert1979, sasa87, vathra, VJ, zbazin