Grumman OV-1 Mohawk

Grumman OV-1 Mohawk

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35605
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Grumman OV-1 MohawkRAZVOJ
Krajem 1954 komanda američke armije izrazila je potrebu za univerzalnim lakim klipnim avionom namenjenim za vazduhoplovnu podršku i specifične zadatke osmatranja, izviđanja i za navođenje artiljerije.
1956 godine, nalog za projekat poslat je na šest različitih adresa kompanija koje su se bavile proizvodnjom aviona. Jedna od njih bila je i Grumman.
1957, Grumman radi na projektu pod oznakom G-134 po već naručenim specifikacijama koje je dostavila armija. G-134 nije bio ograničen samo za armijske potrebe – kompanija je isti projekat ponudila svim zainteresovanim stranama - vazduhoplovstvu, mornarici i marinskom korpusu.
Na samom početku pre izrade prvog prototipa, došlo je do nesuglasica između vazduhoplovstva i armije po pitanju vazduhoplovne podrške. Naime, vazduhoplovstvo je smatralo da ono treba da vrši osnovnu ulogu vazd.podrške a ne armija. Zbog svega toga, vazduhoplovstvo je otkazalo učešće u daljem projektu. Ubrzo je iste korake preduzeo i marinski korpus koji je od početka uzeo aktivno učešće, ali uz uslov da se za njih razvije posebna verzija. Mornarica je iz svega htela nešto drugo. Njoj je bio potreban mali flotni avio-tanker što Mohawk (tada) nikako nije mogao biti.
Po prvobitnim zahtevima armije, Grumman je konstruisao pilotsku kabinu postavivši sedišta jedno pored drugog jer su po nekim studijskim analizama na taj način pilot i operator bili više skoncentrisani u izvršavanju zadataka.
Avion je imao ugrađena izbaciva pilotska sedišta Martin Baker J5B i imao je trostruki repni stabilizator koji je zadržan i na serijskim modelima.
Originalni prototipni YAO-1AF imao je šest podvesnih tačaka za nošenje različitih tipova bombi, raketa i lansera.
Naručeno je prvih 9 aviona probne serije YAO-1AF. Avioni su bili pogonjeni turboelisnim motorima Lycoming T-53-L3.
Svoj prvi let YAO-1AF obavio je aprila 1959 i posle niza uspešnih testova i otklonjenih uočenih grešaka, dato je zeleno svetlo za serijsku proizvodnju koja je otpočela krajem 1959.
U međuvremenu, YAO-1AF preimenovan je u YOV-1A da bi 1962 konačno dobio oznaku OV-1A.
Zabeleženo je i to da je YAO-1AF prvi turboelisni avion uveden u inventar američke armije.

VERZIJE
Prva redizajnirana verzija pod nazivom JOV-1A (OV-1A) koja je tretirana kao naoružani izviđač, imala je modifikovan kokpit sa ugrađenim nišanom Mk20. U širokom spektru raspoloživog naoružanja između ostalog je nosio mitraljeske kontejnere, NRZ XM-157, nevođene rakete Zuni kao i dimne bombe za obeležavanje neprijateljskih položaja.
To je bio avion u sklopu snaga za brzo reagovanje i podršku trupama u veoma kratkom vremenu. Šest JOV-1A priključeno je 23-ćem vazduhoplovom detašmanu za specijalna dejstva u Vijetnamu u sklopu testiranja vazduhoplova u realnim borbenim uslovima. Ukupno je proizvedeno 64 primerka OV-1A.

OV-1B je verzija koja se bitno razlikovala od prethodne – avion je imao ugrađen veliki podtrupni kontejner od fiberglasa sa radarom SLAR (Side Looking Airborne Radar) koji je bio podvešen sa desne strane trupa radi nesmetanog izvlačenja nosnog točka. Srce tog sistema bio je radar Motorola AN/APS-94-SLAR sa mogućnošću automatske obrade snimljenog filmskog materijala.u samom kontejneru. Obradu materijala kontrolisao je SLAR operator-kopilot.
SLAR je pružao velike mogućnosti izviđanja situacije na bojištu, naročito kod snimanja i otkrivanja pokretnih meta uz pomoć MTI (Moving Target Indicator) a takođe kod izviđanja u složenim meteo uslovima i noću.
Za ovu verziju veliko interesovanje su pokazali Nemačka i Francuska pa su po jedan primerak dobili radi ispitivanja. Francuska je želela da otkupi licencu i prava za proizvodnju i prodaju Mohawka na evropskom tržištu a sve je to u delo trebao da sprovede Brege u zamenu za licencnu proizvodnju Brege Atlantica ali do sporazuma nije došlo.
Specijalno za Filipine, Grumman je preuredio 20 OV-1B za protivgerilska dejstva ali je konkurentski Rockwellov OV-10 Bronco odneo pobedu na tenderu.
Jedan Mohawk bio je preuređen u mini-cisternu ali i pored uspešnih rezultata ova ideja nije zaživela.
RV-1B (EV-1D) je model opremljen za elektronsko izviđanje sa ugrađenim lokatorom Elint AN/ALQ-133 i specijalnom elektronskom opremom namenjenom za otkrivanje neprijateljskih radio i radarskih stanica. Verzija B urađena je u 101 primerku.

OV-1C je treća po redu serijska verzija koja je bila namenjena za izviđačke zadatke, opremljena IC senzorima UAS-4, IC data sistemom AAS-14 i panoramskom kamerom KA-60C u nosnom delu. Ova verzija je imala snažnije motore Lycoming T-53-L15.
IC data sistem AAS-14 imao je mogućnost da uz pomoć data-linka u realnom vremenu prenosi signal do komandnog mesta. Avion je specijalno opremljen za noćna aero-foto izviđanja sa ugrađenim kontejnerima za izbacivanje osvetljavajućih patrona/raketa a kasnije je dobio kontejnere sa stroboskopskim svetlima. I verzija C imala je svoju elektronsku modifikaciju RV-1C koja je kasnije redizajnirana u verziju D (RV-1D). RV-1C je konvertovana elektronska platforma namenjena specijalnim izviđačkim zadatcima u sklopu programa Quick Look I. Po spoljašnosti ova verzija nije se bitno razlikovala od osnovne ali je imala znatno napredniju elektronsku opremu uključujući Elintov ALQ-133 kontejner za praćenje neprijateljskih radio komunikacija i emisionih stanica.Ukupno je proizvedeno 133 aviona verzije C do kraja 1969. Proizvedeno je 169 aviona verzije C.

RV-1E je daljnja modifikacija verzije RV-1D u sklopu programa Quick Look II. Ukupno su konvertovana dva aviona OV-1C na koje je ugrađena još savremenija Elintova elektronska oprema. Proizvedeno je 37 novih OV-1D a 82 je konvertovano na standard OV-1D.

Verzija OV-1D je zadržala sve osobine RV-1D uključujući elektronsku opremu ugrađenu u tu verziju. OV-1D imala je motore T-53-701.
OV-1D je verzija koja je najduže ostala na upotrebi u američkom RV. Po Grummanovoj proizvođačkoj specifikaciji, predviđen je operativni vek od 20 godina eksploatacije Mohawka. Gotovo većina je pregurala taj „vek“ a mnogi su napunili 30 godina upotrebe i 7000 sati naleta. Mohawk je izuzetno siguran avion zahvaljujući kvalitetnoj opremi ugrađenoj u njega.
Armija je iako veoma zadovoljna Mohawkom kao univerzalnim avionom polagala nade da će se vremenom pojaviti adekvatna zamena za isti, ako ništa bar zbog starosti, ali to se nije desilo. Zbog svega toga, odlučeno je da se svi raspoloživi Mohawci detaljno rekonstruišu ugradnjom nove opreme. Grumman je početkom 2000-te pokrenuo SLEP program (Service Life Extension Program) pa je tako od ukupno 330 proizvedenih Mohawka u program ušlo njih 225. Ta modernizacija predviđala je ugradnju nove elektronske opreme, mnogo kompaktnije i lakše od stare što se odrazilo na letne karakteristike.
U ranoj produkciji Mohawka 1960, postojali su još neki pokušaji modifikovanja OV-1A (AO-1EF) u verziju OV-1E. Taj avion je trebao da ima nešto duži trup pa je bio predviđen kao mini-transporter. Standardna SLAR i IC oprema koja je ugrađivana na serijske modele B,C i D bila je predviđena za ugradnju i na ovaj avion ali sve je ostalo na planovima u konstrukcionom birou.

UPOTREBA
Ovaj tip vazduhoplova prošao je gotovo sve ratove u bliskoj prošlosti. Bio je aktivan na svim kriznim područjima u tzv.sukobima niskog intenziteta. Specijalno namenjen za borbena dejstva protiv gerilskih formacija aktivno je delovao gotovo u svim delovima latinske i južne amerike kao i na azijskom kontinentu. Izraelsko RV koristilo je dva OV-1D između 1974-76 kao elektronsku platformu za otkrivanje sirijskih PVO baterija. Korišteni su aktivno sve do dolaska E-2 Hawkeye koji su ih zamenili u toj ulozi.
Zanimljivo je da su izraelski Mohawci imali vojne oznake sa civilnom registracijom na trupu – sve misije izraelskih Mohawka vođene su u najstrožoj tajnosti. U vijetnamu ovi avioni su bili glavni oslonac i izvor informacija o neprijateljskim položajima. Često su upotrebljivani u sadejstvu sa C-130 u osvetljavanju bojišta, sa B-52 za precizno označavanje meta ili sa helikopterima Cobra u noćnim misijama gde su Mohawci locirali mete a Cobre završavale posao.
Zabeležen je i jedan neobičan događaj da je jedan Mohawk oborio vijetnamski MiG-17 i to ispalivši salvu NRZ u njega iznenadivši pilota.
Ukupni gubitci Mohawka u vijetnamu bili su jedan oboren u vazduhu od strane MiG-a i 63 koji su izgubljeni od dejstva neprijateljske PVO i po drugim osnovama.
Osim za vojne svrhe, Mohawci su službovali u raznim državnim institucijama i federalnim agencijama. Korišteni su za geološka istraživanja, nadzor kretanja ledenih santi,otkrivanja nalazišta nafte pod morem, praćenju seizmoloških promena i kontrolu vulkanskih aktivnosti. Takođe, odlično su se pokazali za nadzor državne granice i borbu protiv krijumčarenja narkotika.
Mohawci su se zadržali sve do 1996 kada su konačno povučeni iz upotrebe.

OV-1B sa radarom SLAR...


Naoružanje i komponente ugrađene na pojedine verzije...
Projekcije OV-1A i OV-1D...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7071

Da li je SSSR ima nesto ovom slicno? Mislim da nije. Argentinska Pukara mu je najslicnija.offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35605
 • Gde živiš: ovalni kabinet

OV-10 Bronco i Pucara su u klasi ovog aviona i glavni konkurenti.

SSSR nije razvijao ovakve tipove aviona a očigledno nije ni imao potrebu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7071

Za ove avione sam cuo da su u toku Vijetnamskog rata doslovce izmasakrirani. Tvrdi se da ovakvi avioni nemaju sanse protiv pristojne PVO odnosno moraju dobro da paze gdje idu. Sto se Pukara tice cuo sam da je tokom Folklandskog rata tesko iznevjerio Argentince jer nije imao dovoljan dolet za izvodjenje borbenih opercija, da je njegova upotreba tokom samih operacija bila prekomplikovana i da su ih na kraju sami Argentinci ostavili na Gas Grinu. E sad za nekakvu protivpobunjenicku borbu su mozda i dobri ali biti pobunjenik danas to je sirok pojam.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4983
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika SrpskaOV-1 je laki kilipni ili turboelisni avion, namenjen za osmatranje, izviđanje i dejstvo iznad bojišta za potrebe KOV. To je dvoseda mašina, čiji članovi posade sede jedan pored drugog. Poleće sa kratkih PSS rađenih na brzu ruku.
Prototip je poleteo 14. aprila 1959. godine. Uveden je u naoružanje u oktobru 1959. godine. Ukupno je proizvedeno oko 380 aviona. SAD ga je koristila u Vijetnamskom ratu i u operaciji Pustinjska oluja. Povučen je iz naoružanja KOV SAD septembra 1996. godine.
Do sredine 1963. godine bilo je isporučeno 170 Mohawka-a. Neki od njih su su upotrebljavani u Vijetnamu i bili su naoružani sa raznim varijantama naoružanjem ispod krila.
Varijante:
YOV-1A - prototip koji je poleteo 14. aprila 1959. godine.
OV-1A - sličan YOV-1A, sa usavršenom opremom za dnevno izviđanje, proizvedeno 64.
OV-1B - sličan OV-1A , opremljen bočnim radarom APS-94 SLAR, kao i nešto poboljšanom aerofoto i navigacijskom opremom. Proizvedeno 101.
OV-1C - sličan OV-1A, opremljen uređajima za IC izviđanje. Proizvedeno 169.
OV-1D - verzija sa konsolidovanim senzorima. Proizvedeno 37 novih i 82 konverzijom.
JOV-1A - OV-1A i OV-1C pretvorene u naoružanu verziju. Konverzija 59 aviona.
RV-1C - Quick Look ELINT mašina. Konverzija 2 aviona.
RV-1D - Quick Look II ELINT mašina. Konverzija 31 aviona.
OV-1E - projekat koji je bio u razvoju za potrebe elektronskog i radio izviđanja, obuku posade i za transport. Proizveden samo jedan.

Taktičko-tehnički podaci za avion Grumman OV-1 Mohawk

Namena:
Laki avion za osmatranje, izviđanje i dejstvo na bojištu za potrebe KOV.
Posada:
Dva člana - pilot i osmatrač (drugi pilot).
Pogonska grupa:
Dva klipna motora Lycoming T-53-L-3 ili dva turbolelisna motora T-53-L-7 snage sa po 1150 KS.
Pilotska kabina je oklopljena sa 0,64 cmm duraluminijumskom pločom.
Količina goriva:
U unutrašnjim rezervoarima 1125 litara, a u dva podkrilna rezervoara po 567 litara.
Dimenzije:
razmah krila 12,80 m; dužina 12,50 m; visina 3,86 m.
Težina:
operativno opterećen OV-1A 4536 kg; OV-1B 4979 kg; OV-1C 4704 kg.
Maksimalno opterećen OV-1A 5748 kg; OV-1B 6197 kg; OV-1C 5915 kg.
Karakteristike:
Maksimalna horizontalna brzina: OV-1A/C - 496 km/h; OV-1B - 478 km/h.
Maksimalna dozvoljena brzina obrušavanja: 723 km/h.
Brzina krstarenja: OV-1A - 489 km/h; OV-1B - 443 km/h; OV-1C - 478 km/h.
Ekonomična brzina: OV-1A - 404 km/h; OV-1B 414 km/h; OV-1C - 423 km/h.
Brzina penjanja: OV-1A - 900 m/min.; OV-1B - 712 m/min.; OV-1C - 814 m/min.
Taktički vrhunac leta: 9150 m.
Taktički vrhunac leta OV-1A s jednim motorom: 4152 m.
Dužina trčanja u poletanju: OV-1A - 145 m; OV-1B - 312 m; OV-1C - 290 m.
Dužina poletanja do H= 15 m: OV-1A - 281 m; OV-1B - 387 m; OV-1C - 290 m.
Dužina sletanja sa H= 15 m: OV-1A - 240 m; OV-1B - 240 m; OV-1C - 264 m.
Dužina protrčavanja pri sletanju: OV-1A - 138 m; OV-1B - 165 m; OV-1C - 153 m.
Maksimalni dolet sa spoljnim rezervoarima i 10% rezerve : OV-1A - 2270 km; OV-1B - 1980 km; OV-1C - 2140 km.
Taktički radijus dejstva sa spoljnim rezervoarima: OV-1A 760 km; OV-1B - 660 km; OV-1C - 710 km.
Oprema:
ARC-52 UHF; ARC-44 VHF; AIC-12 ICS; ARN-59 ADF; MA-1 kompas; APX-6P IFF; ARN-12 VOR/TACAN.
Radar za bočno izviđanje AN/APS-94 SLAR, s antenom ispod trupa; klasični avionski radar za prednje izviđanje; automatska aerofoto kamera KA-30 za dnevno i noćno snimanje; optoelektronski sistem za linjisko pretraživanje AN/ASS-14 u kontejnerima ispod krila; kontejner za elektronska protivdejstva u IC području ALQ-147 i prijemnik upozorenja sa procesorom AN/ALR-46.
Naoružanje:
Dve bombe po 450 kg ili dve napalm bombe ili NRZ Zuni (2,75 i 5 inči), topovi i mitraljezi

Korisnici:
Argentina, Izrael i SAD.


offline
 • Pridružio: 21 Apr 2011
 • Poruke: 1469

Malo nacrta.

online
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25672
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Невиђено захвалне машине, прави радни коњи - мазге. Сви се труде да направе спектакуларне ловце-пресретаче који ће импресионирати по аеро-митинзима, а овакви авиони налете милионе сати...Поштено се навозају и ураде оно за шта су прављени.

У једном треш филму чак је један такав извиђачки примерак сајдвиндером оборио ''Поларис'' ракету у фази лансирања из отете (!?) подморнице и тако спречио Трећи св. рат. GUZ - Glavom U Zid

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35605
 • Gde živiš: ovalni kabinetCitat:U.S. Army OV-1A Mohawk armed with 2.75 rockets

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 713 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 8 sakrivenih i 650 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, _Rade, A.R.Chafee.Jr., anta, Apok, bestguarder, bladesu, Bloody, Bojadin Strumski, bojanM84, ccoogg123, Denaya, Dimitrise93, draganca, dragoljub11987, filipovicdj, Georgius, goxin, HrcAk47, ikan, Ilija Cvorovic, jackreacher011011, Karla, Komentator, Kubovac, kybonacci, ljuba, loon123, lord sir giga, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, momcilob55, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, NoOneEver Dreams, Parker, pein, prle122, randja26, rodoljub, S2M, Sirius, srbijaiznadsvega, Srle993, vathra, Velizar, virked, vladetije, VP6919, zillbg, zodiac94, zziko, |_MeD_|