F-35 Joint Strike Fighter

1

F-35 Joint Strike Fighter

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 398
 • Gde živiš: Zemun

Na samom vrhu liste težišnih zadataka u razvoju Oružanih Snaga SAD nalazi se intervidovski program JSF (Joint Strike Fighter – Združeni Taktički Lovac), odnosno razvoj višenamenskog borbenog aviona za precizne napade na površinske ciljeve. Na osnovu taktičko-tehničkih karakteristika koje su uskladili Ratno Vazduhoplovstvo (USAF), Ratna Mornarica (US Navy) i Korpus Mornaričke Pešadije (US Marine Corps), radi se na stvaranju sofisticirane borbene platforme sa minimalnim radarskim odrazom i integrisanom avionikom. Zahtevaju se nadzvučna brzina krstarenja i smeštaj naoružanja unutar aviona kao na F/A-22A.

Na konkursu za JSF učestvovala su dva tehnološka demonstratora izrađena 2000. godine – Boing X-32 i Lokid-Martin X-35. Letovi u bazi Edvards okončani su odlukom Vlade SAD iz oktobra 2001. godine da je pobedila firma "Lokid-Martin" i da nastavlja sa razvojem aviona X-35, koji je tada preimenovan u F-35 u skladu sa standardom oznaka za avione u naoružanju OS SAD. Uslovi konkursa su zadovoljeni izrazitim oblicima aviona za prodore u protivničku PVO – na F-35 posebna pažnja posvećena je vezama krila i nosećih površina i profilu uvodnika vazduha izvedenih bez pokretnih delova. Za oblikovanje struje vazduha koriste se elementi konstrukcije trupa. Rezultati inovacija izuzetno važnih za korisnike su minimalni radarski odraz i visoke performanse. U slučaju da se mora sačuvati tajnost misije, F-35 nosi naoružanje u dva prostora smeštena na bokovima aviona predviđena za sredstva relativno malih gabarita. Ako se zanemari radarski odraz, F-35 ima četiri potkrilna nosača za veći borbeni teret kao što su laserski vođene bombe od 454 i 907 kg i AGM-154.


F-35A Lightning II

Pilotski prostor predstavlja revolucionarnu novinu sa velikim ekranom sa integrisanim informacionim sistemom za prikaz statusa sistema aviona, stanja u vazdušnom prostoru i taktičke situacije na površini. Umesto HUD-a, pilot će imati pokazivač na kacigi zaštićen od laserskog zračenja. Osnovni senzor aviona biće sasvim novo rešenje radara sa modularnom antenom za sve zadatke povezane sa elektromagnetskim emisijama – pored osmatranja, radar AN/APG-81 moći će da se koristi za elektronsko ometanje i izviđanje, održavanje veze i prenos informacija. F-35 imaće senzorski višenamenski sistem sa šest prijemnika raspoređenih duž trupa.


Pilotska kabina

Avion sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem F-35A treba u RV SAD da zameni F-16 i A-10 i zato se predviđa izrada 1.763 primerka. Oni će biti naoružani raketama i bombama visoke preciznosti i fleksibilnosti. Visoke manevarske sposobnosti biće postignute primenom promenljivog vektora potiska u svim pravcima pomoću asimetričnog izduvnika. Prvi let aviona X-35A obavljen je 24. oktobra 2000. godine i trajao je 22 minuta. Sledeća dva meseca X-35A je obavio rekordnih 27 letova postigavši brzinu od jednog Maha.

"Strašan avion. Izgleda kao lovac i leti kao lovac", prve su reči impresije Lokidovog opitnog pilota Toma Morgenfelda. Zatim je nastavio: "Let je protekao bez problema od početka do kraja bez ikakvih iznenađenja. Performanse, pogon i reakcija komandi su bili baš onakvi kako su inženjeri i predvideli. Sati obuke na simulatoru su bili izuzetna priprema za let. Ali, jedino stvarno letenje potvrđuje dizajn i obezbeđuje podatke, na osnovu kojih će se izbeći problemi u serijskoj proizvodnji". X-35A se na prvom probnom letu popeo na visinu od oko 3.000 m i izveo seriju od osam figurnih manevara pri brzini od 460 km/h radi provere karakteristika upravljivosti. U toku prvog leta je izvršena provera svih avionskih sistema, linka za prenos kritičnih podataka o letu na zemlju, upravljivosti i klasičnog poletanja i sletanja. Lokid će koristiti isti avion i za verifikaciju koncepta kratkog poletanja i vertikalnog sletanja za potrebe marinaca. "Kada X-35A ispuni sve zahteve predviđene za ispitivanja u letu, vratićemo se u fabriku, ugraditi na njega uzgonski ventilator, zaokretne mlaznice na repu i aktivirati opremu za stvaranje uzgonskog potiska, a zatim ga dovesti kao STOVL verziju na dalja ispitivanja u letu. Eto, to je ta univerzalnost u primeni. To je deo našeg plana da napravimo dve demonstarcione letelice, a da letimo tri jedinstvene varijante aviona", rekao je Hari Blot, potpredsednik kompanije i zamenik menadžera za JSF u kompaniji "Lokid-Martin".


F-35B

Složeni sistem za skraćeno poletanje i vertikalno sletanje čini F-35B avionom za podršku marinaca sa desantnih brodova i isturenih i delimično uređenih baza na čvrstom tlu. F-35B imaće iza pilotske kabine ventilator sa mlazom usmerenim nadole. On će biti pogonjen osnovnim motorom preko vratila. Stabilnost u vertikalnom uzdizanju održavaće se pomoću dva pomoćna bočna izduvnika na prednjem delu trupa (oni će biti zatvoreni u progresivnom letu) i glavnim izduvnicima koji će imati tri položaja. Dodatna prednost biće manja buka, ali marinci će izgubiti u mogućnostima aviona – F-35B neće imati streljačko naoružanje i imaće manji dolet u odnosu na druge dve varijante. Marinci žele da F-35B postane osnovni avion u njihovim skvadronima i zato su najavili nabavku 609 primeraka.

Tehnološki rizik u "Lokid Martinu" su znatno umanjili dobrom poslovnom procenom iz ranih 90-ih godina. Tada su, u vreme propasti ruske industrije, za veoma malo novca dobili sve rezultate razvoja aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem Jak-141. Upravo to je Lokidovom timu za propulziju JSF omogućilo da izvrši program ubrzanog ispitivanja izdržljivosti propulzivnog sistema na X-35B, jednu od završnih provera pre ispitivanja u letu. Test izdržljivosti je ekvivalentan izvršenju 132 letne misije, a obavljen je za dvostruko kraće vreme od predviđenog.

Jedinstven propulzivni sistem za X-35B se sastoji od motora PW119-611 firme "Prat&Vitni", povezanog pomoću pogonskog vratila i kvačila sa dvostepenim kontrarotirajućim uzgonskim ventilatorom firme "Rols-Rojs". Vektorski mlaznik u repu i dve bočne obrtne mlaznice takođe proizvodi RR. U STOVL režimu propulzivni sistem stvara vertikalnu uzgonsku silu od 178 kN i obezbeđuje dovoljnu marginu uzgonskog potiska za bezbedan rad aviona u ovom režimu. Tokom ispitivanja propulzivni sistem je podvrgnut ekvivalentnim opterećenjima, koja se očekuju tokom subsoničnog i supersoničnog leta, tokom ispitivanja na zemlji i tokom STOVL režima leta. Konačna statistika ispitivanja se ogleda u sledećem: 249 ukupnih motorskih ciklusa (TAC), 115,6 časova STOVL rada i 171 dinamičko uključenje kvačila. U tipičnoj misiji F-35B bi trebalo da radi u STOVL režimu manje od 10 minuta.

RM SAD traži 480 F-35C sa većim nosećim površinama potrebnim radi poboljšanja karakteristika aviona u upotrebi na nosačima aviona, posebno za lakšu kontrolu nad avionom u fazi prilaza na sletanje. Uobičajena rešenja za palubnu avijaciju primenjena na F-35B su preklopna krila, ojačan stajni trap i kuka za zaustavljanje.

Zbog razlika u hitnosti potrebe uvođenja novih aviona u naoružanje, F-35 treba da dođe u jedinice u nekoliko podvarijanti: "blok 1" naoružan samo minimalnim izborom ubojnih sredstava treba da uđe u sastav marinskih skvadrona bar godinu dana pre F-35A i C. Termin uvođenja u naoružanje zavisi od dinamike rešavanja problema viška mase aviona. Premašena masa konstrukcije loše se odrazila na proračunate performanse i zato ona mora da se smanji 1.300 kg za F-35B, odnosno oko 680 kg za F-35C. Avioni "blok 1" nosiće bombe JDAM i dve rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, a namenjeni su za marince. Prelazna varijanta namenjena stranim korisnicima biće "blok 2", a RV i RM SAD nameravaju da prenaoružaju većinu borbenih skvadrona avionima F-35 "blok 3" u kojima će biti integrisani svi borbeni sistemi, uključujući rakete vazduh-vazduh AIM-9X i AIM-132 ASRAAM.

Naslednik F-16 predstavlja privlačan mamac za saveznike Sjedinjenih Država i zato su se oni pridružili u razvojnoj fazi novcem ili znanjem, zavisno od tehnoloških mogućnosti. Zauzvrat će dobiti deo proizvodnje elemenata aviona. Britanci su u poslu od početka i već su garantovali porudžbinu 67 aviona u standardu sličnom F-35C. Do sada, u JSF klub su se sa privilegovanim statusom učlanili Izrael, Australija, Danska, Holandija, Italija, Kanada, Norveška, Turska i Singapur. Prema procenama "Lokid-Martina", do 2040. godine biće prodato više od 3.000 primeraka F-35, za oko 200 milijardi dolara. To bi trebalo da bude najunosniji posao u istoriji svetske industrije.F-35 LIGHTNING II

Proizvođač: Lockheed-Martin, finalizacija u novom pogonu u El Segundu, i prvi subkontraktor Northrop Grumman
Namena: višenamenski borbeni avion
Posada: 1
Pogonska grupa:
- turboventilatorski motor Pratt&Whitney JSF-119-PW-611
- potisak 147 kN
Dimenzije:
- dužina 15,47 m
- razmah krila X-35A - 12,19 m
- razmah krila X-35B - 10,06 m
Mase:
- prazan X-35A - 11.800 kg
- prazan X-35B - 10.600 kg
- prazan X-35C - 11.400 kg
- maks. poletna X-35A - 22.680 kg
- maks. poletna X-35B - 25.600 kg
- maks. poletna X-35C - 25.400 kg
Performanse:
- maks. brzina 1,4 Maha
- borbeni radijus 1.100-1.400 km
Naoružanje:
- streljačko: top kalibra 27 mm u trupu za F-35A i podvesnom kontejneru za F-35B
- dva prostora unutar trupa za do 6 AIM-120C ili 2 AIM-120C i 2 GBU-31 JDAM
- četiri potkrilna nosača za do 3.628 kg borbenog tereta

Zvanični sajt:
http://www.jsf.mil/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25176
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

RIAT 2007 :
offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 398
 • Gde živiš: Zemun[/url]

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13939

Nesto interesantno.
http://www.aviapedia.com/video/yak-141-and-f-35-video
http://www.aviapedia.com/video/yak-141-video

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2006
 • Poruke: 66

Nije mi jasno , koliko sam ja citao po forumima f22 ima bolje performanse od f35. Da nije f35 zamisljen da zameni herijere , posto nije pravljen samo za ameriku , nego za britaniju , australiju , tursku...

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1991
 • Gde živiš: nedaleko odavde

F-35 je zamišljen u čak tri verzije. F-35 A prije svega treba da zamijeni F-16 kao masovni laki višenamjenski lovac SAD i njenih saveznika. Verzija F-35 B ima tzv. STOVL ( short take of and vertical landing) karakteristike i on je sigurno svojim karakteristikama zamjena za Harrier, dok F-35 C je zamišljen kao mornarički (palubni) lovac koji bi trebao da bude okosnica američkih nosača aviona u budučnosti i zamjena za današnje F/A-18. Sad po nekim zadnjim informacijama čitav projekat je zapao u finansijsku krizu i za sad je izgledna samo F-35 A verzija ali vjerujem da će i ostale verzije biti dovedene do kraja tj. do početka proizvodnje.
F-22 je opet po svojim nekim karakteristikama i koncepciji zamjena za njihove F-15, dakle lovac za ostvarivanje vazdušne nadmoći iako ovo ''zamjena'' možeš uzeti uslovno jer je naručeno i biti će isporučeno 180 ovih aviona što je nedovoljno za kompletnu zamjenu F-15. Stoga će se F-22 koristiti zajedno sa posljednjim verzijama F-15. Postoje neke informacije i o skoroj prodaji F-22 Japanu što nimalo nije nemoguće s obzirom da je Japan (uz Izrael) dobio i F-15 u svoje vrijeme kada drugima to nije bilo moguće

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13939

Kad se pogledaju X32 i X35 (F35) vide se velike razlike.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-32
http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_X-35
Koliko je firma Lokid pozajmila resenja/tehnologiju od Yak141?
Po nekoj prici koju sam cuo amri su za vreme Jelcina za dzabaka dobili nacrte. Dzabe - ono sta je ulozeno u Yak141 i sta su ameri platitli. Razlikuje se za nekoliko nula.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28509
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Citat:s obzirom da je Japan (uz Izrael) dobio i F-15 u svoje vrijeme kada drugima to nije bilo moguće
Ja bi tu dodao i Saudi Arabiju(takođe jako čvrsto savezništvo).

Citat:Po nekoj prici koju sam cuo amri su za vreme Jelcina za dzabaka dobili nacrte. Dzabe - ono sta je ulozeno u Yak141 i sta su ameri platitli. Razlikuje se za nekoliko nula.
Koliko su platili toliko su i dobili, a ostatak će morati sami da plate pošto su umislili da su "povoljno kupili" tehnologiju Wink

Inače X-35 je u osnovnoj verziji pobedio na konkursu,zahvaljujući već razvijenim komponentama za F-22 i skoro da je njegova jeftinija varjanta.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12560

leonard ::Kad se pogledaju X32 i X35 (F35) vide se velike razlike.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_X-32
http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_X-35
Koliko je firma Lokid pozajmila resenja/tehnologiju od Yak141?
Po nekoj prici koju sam cuo amri su za vreme Jelcina za dzabaka dobili nacrte. Dzabe - ono sta je ulozeno u Yak141 i sta su ameri platitli. Razlikuje se za nekoliko nula.Ako je verovati njihovim tv emisijama JAK im je dobro dosao da skrate vreme testiranja takodje samo je LM radio sa JAKom.


LM model ima poteskoce u vertikalnom poletanju tezi je tonu i nesto ali je barem na testovima izveo prelazak iz vertikalnog u horizontalni let. Boeing-u ovo nije poslo za rukom.

Oziji i nisu bas zadovoljni 35-icom. Ima dosta tekstova o manama tog aviona na http://www.ausairpower.net
Otprilike njihovi analiticari navijaju za nabavku F-22. E da li ce Ameri da je prodaju to je vec pitanje a pogotovo sada kada je dosla nova vlada.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 657 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 7 sakrivenih i 602 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, bojankrstc, Bokiboks, Bokile, bokisha253, ccoogg123, CikaKURE, cinoeye, Dorcolac, DPera, draganca, drimer, Excalibur13, funder, GandorCC, Hans Gajger, Instruktor 1223, jackreacher011011, Još malo pa deda, Karla, Kibice, kikisp, ksyyaj, Lazarus, lelemud, Leonov, MaksicZoran, Mi lao shu, mikrimaus, MiroslavD, Mixelotti, mocnijogurt, moldway, nemkea71, nenad81, ozzy, Parker, sevenino, ss10, stegonosa, Todor51, Trpe Grozni, uruk, vathra, vladulns, |_MeD_|, Čivi