MIG-35

328

MIG-35

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13668
 • Gde živiš: Apsurdistan

Nisam čitao. Vezu sam postavio zbog toga gde sam našao sliku. Mada ima žig.

To su forumi i tome služe. Mnogi komentari ovde su paušalni iz ličnog ubeđenja, kao što su pojedini tvoji. Kako sam dosao na forum imao sam lično lupinga i paušalnih ocena. Samo što mi nije problem da priznam da učim sa vremenom i oblikujem svoje mišeljenje. Takođe sam dugo bio jedan od onih koji neće da piše o realnoj slici, jer bože moj to je jedan od sprskih 'smrtnih' grehova realno oceniti rusku tehniku. Very Happy

Veliki broj forumaša koji su pasivni itekako su svesni mana originalnih MiG-29 naspram F-16, te da ovaj sa R-27 grubo govoreci nije imao pola dometa AIM-120 B/C. Takođe je opšte poznato da je F-16 bolji kad je reč o ustaljenom zaokretu što duže traje borba. To što lakša verzija MiG-29 uđe u rep težoj F-16. Isto bi se desilo obrnuto. Samo je teško prihvatiti dve činjenie. Prva je upravo pomenuta da je F-16 u ustaljenom zaokretu bolji, a druga je da ARS rakete velikog dometa rade već skoro 40 godina. Zabluda koja je nastala kod nekih je sa koje udaljenosti se lansiraju, te da neće doći do bliske vazdušne borbe. Samo što su pojedine zapadne platforme dobile bolje rakete i pasivne senzore. Rusi su ti koji vijaju zaostatak. Sve se vidi kroz nabvke, a to najbolje pokazuju jeftini Indicji. Nije njima hir skuplje od drugde.

Uostalom zašto neke platforme nisu dublje modernizovane upravo leži u efikasnosti nove avionike i raketa. F-4 je mogao dobiti GE F-404 motore i novu avioniku, ali bi to sputavalo prodaju novih aviona.

Što se tiče inače Rusa, barem koliko sam ja slušao pre 20/25 godina jednog Ukrajinca. Njihova filozofija se oblikovala kroz mnoge ratove. Najveći broj obaranja u drugom svetskom ratu se desio kad to neprijatelj nije očekivao. Pilot bi se samo pojavio iz zadnje polusfere. Zatim veći kalibar je itekako igrao ulogu, što u pogledu da se kraćim rafalom obori neprijateljski lovac, pogotovo bombarder. Da avioni moraju biti robusni, ali opet da im je vek trajanja u ratu kratak. Evolutivni pristup razvoju narednih generacija. Naravno da se tu dosta toga razvijalo dalje prema nameni i potencijalnim pretnjama. Iskustva iz Vijetnama itd.

Ukoliko se prati ta njihova filozofija vide se koreni kod MiG-29 koje vuče od Mi-21 i iskustva sa MiG-23 (najpre šta ne raditi). Samo što su SAD nastavile svoju filozofiju višenamenskih platformi, daljeg usavršavanja PARS i ARS raketa, primenili iskustva iz lekcija tokom Vijetnama i drugih ratova na Bliskom istoku. Sve to lepo zapakovali u manje avione prema klasama. Rezultate smo videli posle '70.

Zato kad gledam unazad vidim da su Rusi postigli paritet prvenstveno sa Su-27 i derivatima, te MiG-31. MiG-29 je bio tu za masovnu tuču pa ko ostane na nogama. Potrošna roba.

Sa MiG-35 se žele osvojiti mnogi kupci. Samo ako taj avion ne pruža približno u nižu nabavnu i cenu održavanja, pored Su-27/30/35 neće naći previše kupaca. Nezavistan kineski motor bi doneo dodatne glavobolje Rusima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5819

Нисам ја експерт,уосталом мислим да их овде и нема.Али сви учимо по мало.Нема поређења Р27 са АМРАМОМ.Р77, значи од Миг29С,па на даље.До таквог сусрета у ратним дејствима није дошло.Побеђиване су базне верзије,уз огроман несразмер у броју авиона,употребу АВАКСА...итд..То је једина фактичка истина.Заостатак у технологији,ако и постоји требало би наћи начина да се искористи.Али тога нема.Не два каубоја усред пустиње.Већ у интегрисаном систему РВиПВО.Дајте већ бар један снимак тих фамозних *устаљених заокрета*ф16./У којима односи победу над Миг29/.Мени се јављају исто тако високо компетентни људи који прате форум,а не учествују ,или врло минорно.
Ако је ово тема о Мигу 35/М/М2/К/КУБ,онда се пореди са свременицима.Значи Ф16 БЛ50/52/70/72.Ко још лети на Ф16 бл.30,али добро,чак и тако.Сви су мало отежали,тромији су.Али тенденција је да се старе верзије више не производе,већ модернизују.offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13668
 • Gde živiš: Apsurdistan

Nisam rekao da se meni neko javlja. Već da ljudi koji se vrsno razumeju u tehniku ne žele previše da se raspravljaju sa domaćim zaljubljenicima u rusku tehniku ili zastupnicima teorije o PARS raketama. Koga već briga da raskrinkava mitomaniju. Kod mene je nekad stvar respekta prema pojedinim sad bivšim učesnicima foruma. Samo što pored našeg pisanja rezultati se vide. Izraelci su podelili lekcije drugima čak kad nisu leteli na US avionima.

Ali vidim da koliko god se čovek trudi jasno govoriti, drugi to tumače kako mogu ili pre žele.

U tim ratovima ne bi im ništa značilo da su imali R-77 jer je bila takva dominacija. Digitalizacija bojišta je u toku i on što su nekad piloti morali vizuelno da identifikuju neprijatelja će postati stvr prošlosti. Ne samo zbog šarenila različitih i sličnih modela, nego što se na taj način ne može iskoristiti prednost koju ima npr. F-35.

MB120mm ::Дајте већ бар један снимак тих фамозних *устаљених заокрета*ф16.
Da li si ti ozbiljan Question
Svako ko je iole upućen ne dovodi u pitanje performanse F-16. Pogotovo prvih verzija koje nisu bile pretovarene elektronikom i drugim zahtevima. To je sad već opšte poznata stvar.

MiG-29 je imao niz ograničenja kao što su dolet, lošiji radar, slabost na ometanje, 4g dok se ne potroši gorivo u centralnom rezervoaru, 7g za brzine iznad mah 0.85, manji radni vek zmaja i motora prema satima. Da ne govorimo o svemu ostalom što nije ugrađeno u MiG-29, a jeste u Su-27 kad je reč o naprednoj elektronici. Onda manja brzina valjanja nije tako bitna u poređenju sa F-16, nego što je ona iznosi 20 stepeni pri malim brzinama. Vidi se na čemu Rusi rade kad je reč o MiG-35. Samo što izostaju veće porudžbine. Ko nema para radije uzme jednomotorca, ko ima uzima zreliji i bolju proizvod.

Ne vidim šta je problem u konstatovanju već dobro proverenog. Treba razumeti koliko je MiG-29M/35 napredniji od bazne verzije. Takođe kako se kreću trendovi.
Eh da je MiG-35 bio gotov još 2010, AESA radar stigao pre 5 godina i prošao razna ispitivanja u VVS možda bi se više prodavao. Ovako...

Da li sve ovo što sam napisao stavlja u pitanje zemlje koje sad trenutno koriste MiG-29 kao lovca - presretača. Naravno ne!

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5819

Немам намеру даље да ово развлачим.Нека буде како кажете .Драго ми је да је Ф16,толико *бољи*,у блиској ваздушној борби.Перформансе оба авиона су углавном нешто што није непознаница.У сваком случају не зависи ништа од нечијег величања.Мислим неће се та разлика променити услед неке дискусије на форуму.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1521

@Leonardo
Razlike u doletu i radaru su poznate stvari.
Razlike u radnom veku zmaja je pitanje računice. U miru, to je prednost, u opštem ratu svakako računica kaže da aparati neće ni dočekati kraj radnog veka zmaja.

Zanima me izvor podatka o ograničenju na 4g dok se ne potroši centralni rezervoar?

Što se tiče bliske vazdušne borbe između ranih verzija F-16 i Mig-29 priča se završava na R-73 u kombinaciji ili sa nadšlemnim nišanom ili vertikalnim automatskim skenom. Nema tu dalje šta da se raspravlja o bilo kakvim ustaljenim zaokretima (gde je F-16 dobar ali polupraznih rezervoara i nenaoružan, jer se kod njega povećanjem težine mnogo više narušavaju manevarske sposobnosti nego što je to slučaj sa dvomotorcem Mig-29), pri čemu, protiv F-16 se manevarska borba vodi "snagom" a ne "okretnošću"... Nema F-15 sa njim nikakav problem, osim ako ne prihvati borbu koja odgovara malenoj čigri (F-16).

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13668
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 22 Avg 2020 14:50

@Hektor
Kod Rusa već više od 30 godine, te svih ostalih koji su u međuvremenu integrisali nišan na kacigi i moderne rakete daleko važniji je neustaljeni zaokre i brzina kojom se vraća brzina (energija). Takođe koliko dobro može pilot kontrolisati nos aviona. Odnosno koliko mu sam avion to dozvoljava. U mnogim situacijama je pravi rulet ko će preziveti. Naravno zavisi od modernih GSN, ali takođe mogu uticati spoljni faktori kao što je položaj sunca recimo.

Mislim da su svi moderni lovci u konkurenciji. Su-57 će zauzeti prvo mesto kad postane operativan.
Uzimajući rakete, pasivne senzore, neustaljeni zaokret, očuvanje energije i brzinu vraćanja trenutno od operativnih vidim na pravom mestu Rafale, te uz marginalne razlike dolaze Su-35, Typhoon i F-22. Prate ih stare MiG-29, te oda MiG-35, Su-30, Super Hornet. Na posletku su mi F-16 i F-35. Ali kao što rekoh zavisno od avona do aviona razlike su marginalne i mogu biti čist faktor sreće zašto je neka raketa našla metu, a druga nije.

Aktivna zaštita je tu možda jedini lek.

Dopuna: 22 Avg 2020 15:34

Limit od 4 g su postavili Nemci. Da li je to generalna preporuka ili njihova ideja nisam siguran. Oni su stavili dodatna ograničenja na motore da li 0.85 ili 0.9 za snagu. Svakako su morali kako bi im trajali što duže. Tako da je tu bilo još potencijala. Suštinski da li je bitno? Ne bih rekao jer je važnije poimanje situacije i na kojoj udaljenosti može da otkriješ i napadneš neprijatelja, te da li to imaš.

Koncept MiG-29 je bio da poleti što pre, brzo stigne do bojišta, u međuvremenu odbaci rezervoare sa gorivom, lansira rakete i vrati se kući. Odlične performense su produkt moderne aerodinamike i skupljenog iskustva. MiG-29 nije bio projektovan za više uloga, niti za duže vazdušne borbe. Ne da to MiG-29 nije mogao prema svojim performansama, nego nije imao potrebnu količinu goriva.

Za mene je završena misterija MiG-29. Takođe zašto su Su-27 i njegovi derivati toliko uspešni.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12413

MB120mm ::Нисам ја експерт,уосталом мислим да их овде и нема.Али сви учимо по мало.Нема поређења Р27 са АМРАМОМ.Р77, значи од Миг29С,па на даље.До таквог сусрета у ратним дејствима није дошло.Побеђиване су базне верзије,уз огроман несразмер у броју авиона,употребу АВАКСА...итд..То је једина фактичка истина.

Skoro si imao obaranje MiG-21 koji je naoruzan bio sa R-77 od strane F-16 as AIM-120C5.

Oba aviona su imali podrsku svojih VOJIN sistema.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1521

Ograničenja koja su uveli Nemci nisu konstrukcijska ograničenja već nastojanje da koristeći ih u miru produže radni vek zmaja i motora.

Jedna stvar na koju niko ne obraća pažnju je da se letne karakteristike ne mogu porediti kada su avioni "prazni" i nenaoružani, jer kod F-22, F-15, Su-35s dolazi do daleko manjeg derogiranja letnih karakteristika sa povećanjem težine nego kod F-16, Rafala itd. Razlog je čista fizika, u pitanju su avioni različite težine (veličine) i odnos snage i potiska se ne menja nominalno ...

Meanmachine
Pakistanci tvrde da obaranje nije ostvareno sa F-16 i AIM-120 !?

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 5819

Ово ће модератори брзо преместити у неку другу тему.
Миг21*бизон*,није исто што и Миг29/од БМ па до СМТ/.Даље није никакво чудо да на средњим даљинама неки од ових авиона обори другог./Помињемо изоловани случај/.Није ми јасно међутим толико фаворизовање западних авиона.Миг35/М/М2/,је апсолутно равноправан било ком западном авиону.Може неком да се то не свиђа,или свиђа.То што авион није приоритетан Русима те ће спорије бити унапређиван је друга прича.Но обзиром да се сви надаље праве као вишенаменски,опадаће и карактеристике свим осталим.Са друге стране јако је тешко предвидети у ком ће све то смеру отићи за неких 10,па и мање година.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13668
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 22 Avg 2020 16:19

@Hektor
Jasno je to za Nemce. Samo što je to ipak informacija vredna pažnje.

Složen je prces za procenu sposobnosti nekih aviona.

Deluje da veći avioni bolje podnose od manjih relativno povećanje mase u odnosu na prazan. Ono što je konkretno urađeno sa Rafale i EF je da ti avioni odlično čuvaju svoju energiju prilikom manevrsianja. Takođe su motori manje snage i manje gutaju goriva. Tako da nekad ono što deluje kao velika prednost ipak u realnim uslovima može ispasti manje.

Svi avioni imaju neke nedostatke. Pisao sam da na 10 hiljada stopa normalno natovaren Super Hornet ne može probiti zvučni zid bez 'pretvaranja' visine u brzinu. Samo kad se uzme ugao krila postaje delimično jasno. Opet sa druge strane Hronet i SH šiju F-15 u bliskoj borbi. Mogu da prave krugove oko njega, mada je to dosta složeno za razumeti. Meni pomažu simulacije u tome da se ne lažemo, jer drugačije je prekompleksno sve to u glavi zamisliti. Niti znam sve manevre koje pilot može primeniuti, pa još to u sekvenci sebi predstaviti. Takođe u borbi sa F-16 pilot F-15 ima šanse ukoliko kreće iz bolje pozicije (6 sati npr) ili natera protivnika na veliku grešku. Opet je F-15 stvorio neverovatno ime za sebe i smatra se superiornom mašnom u odnosu na F-16 u borbi za prevlast.

Dopuna: 22 Avg 2020 16:21

@MB120mm
MiG-21 je dosta manja meta. Mada MiG-29SMT ima bolji radar. Ne bih komentarisao Beloruske verzije.

Poenta je da se sve to završava BVR raketama.

Dopuna: 22 Avg 2020 16:27

R-77 ima bolju kinematiku ali brže sagori svoje gorivo. Kad ćeš lansirati sa ovom ili onom verovatnoćom pogotka mete, te kad ćeš početi da manevrišeš?!?

Sve su to pitanja koja vazduhoplovstva čuvaju za sebe. Na simulatorima postoje proračuna na osnovu dostupnih podataka. Tako da su to samo aproksimacije kako se ne znaju tačno sve karakteristike. Samo satav goriva utiče na domet, a isti gabariti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 470 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 448 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, andreicaaaa, Bane san, croato, Drug pukovnik, goxin, havoc995, Imperator41, janezek67, Oscar2, Parker2, raso1959, rodoljub, Taso, Trpe Grozni, Vlada1389, vlvl, yufighter