Bugarska avijacija u Srbiji 1941-1945

Bugarska avijacija u Srbiji 1941-1945

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

Moj otac je prisao partizanskom pokretu januara 1944g.Bio je u TIMOCKOM PARTIZANSKOM ODREDU MILENKO BRKOVIC CRNI.U februaru 1944g su vodili borbu sa Bugarima na Malom Jastrebcu.Tada su Bugari koristili avijaciju i partizanima zadali velike gubitke.Izmedju ostalih poginuo je i moj rodjak ,koji je sa ocem krenuo u partizane.Po pricanju, avioni su bili dvokrilci i video je kako mitraljezac iz aviona baca bombe rukom. Napadali su ih ceo dan,i jednog su uspeli da obore.Pilote su zarobili i posle su streljani.Jedan od njih je bio ranjen kroz obe noge.
Molio bih nekoga da mi pomogne da saznam koje su to bile Bugarske jedinice,koji tip aviona ucestvovao,i gde su bili bazirani.To se desavalo 20-28 februara 1944g.
Unapred se zahvaljujem.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12492

Бугари су користили чешке авионе Авиа Б-534
http://en.wikipedia.org/wiki/Avia_B-534
Имали су их око 80, користили су их за нападе на земљи, али тај авион је једносед и имао је носаче за 6 бомби по 20 кила, што не одговара опису авиона.

Други авион који би више одговарао опису је такође чешки Летов Ш-328
http://en.wikipedia.org/wiki/Letov_Š-28#Specifications_.28.C5.A0-328_Smolik.29
Имали су их 60 комада, двосед, митраљези напред и позади, до 500кг бомби.

Они су били као извиђачи у бугарском ратном ваздухопловству, и били су активни у наведено време.offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2397

и само су једног од ових двокрилаца успели да оборе?!
колки је тај одред био?

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5706

kosta ::Moj otac je prisao partizanskom pokretu januara 1944g.Bio je u TIMOCKOM PARTIZANSKOM ODREDU MILENKO BRKOVIC CRNI.U februaru 1944g su vodili borbu sa Bugarima na Malom Jastrebcu.Tada su Bugari koristili avijaciju i partizanima zadali velike gubitke.Izmedju ostalih poginuo je i moj rodjak ,koji je sa ocem krenuo u partizane.Po pricanju, avioni su bili dvokrilci i video je kako mitraljezac iz aviona baca bombe rukom. Napadali su ih ceo dan,i jednog su uspeli da obore.Pilote su zarobili i posle su streljani.Jedan od njih je bio ranjen kroz obe noge.
Molio bih nekoga da mi pomogne da saznam koje su to bile Bugarske jedinice,koji tip aviona ucestvovao,i gde su bili bazirani.To se desavalo 20-28 februara 1944g.
Unapred se zahvaljujem.

Sećam se da mi je pokojna baka, Topličanka, pričala da su Bugari strašno tukli avionima. Čak mi je i rekla ime i prezime jednog pilota koji je bio "čuven" jer je mogao "da ubaci bombu kroz odžak u kuću". Nažalost zaboravio sam ime tog pilota.
Kako je moja baka govorila Bugari su imali avione "dvotrupce" (dvokrilce) Smile

P.S. Partizani su jako voleli "Pušku Zorku" ZK automat. Rekla mi je pesmu koju su partizani pevali
"Svi se momci oženili redom,
ja se jadan oženio gredom-
Puškom Zorkom, najboljom devojkom!"

offline
 • Pridružio: 18 Apr 2009
 • Poruke: 74

Napisano: 13 Mar 2010 19:17

Kako kaze moj otac,bilo ih je u tom partizanskom odredu oko 300 stotine.U martu su postali deo 9 Srpske Brigade(koga zanima moze da potrazi knjigu o ovoj brigadi).
Za obaranje nisam siguran da li je to negde video ili se stvarno tako desilo,uglavnom jedan od starijih boraca je naslonio nemacki puskomitraljez(sarac) na panj i cekao da ovaj naidje.Tada je ranio pilota.
Avion je bio lagan i ostao na drvecu,a motor se odvojio i otkotrljao niz stranu.Kasnije je video da neki nose njihove letacke bunde.

Dopuna: 05 Okt 2011 17:04

Ipak je sećanje mog oca dobro,pronašao sam u pomenutoj knjizi belešku o ovom dogadjaju.
BUGARSKI AVION PAO K'0 STRŠLJEN
U pojedinim borbama bugarski izviđački avioni spuštali su se dosta
nisko ,kao da su Jastrebačke kose njihove. Leteli su u krug, a zatečeni partzani, kružili ispod bukava da se ne nađu na udaru mitraljeza iz aviona.
Nažalost, Slavko Žikić, borac iz Berčinovca(sela iz okoline Knjaževca,istočna Srbija) pao je presječen rafalom
Ivan Janković Srba iz sela Lubnice, i sam borac Zaječarskog partizanskog
odreda "Milenko Brković Crni", ljut zbog prevelike drskosti bugarskih
pilota, raspalio je po letelici.
Avion se srušio kao da su mu krila polomljena ... iznenađeni borci
uskliknuli su:
"Srba je sredio Bugarina! Osvetio Slavka! "
Docnije, kada su prošli prva žalost i prvo oduševljenje, pitali su
herojskog strelca:
, Jesi li dugo nišanio? Kako si ga pogodio? "
, Ja Mnogo pitate ", odgovorio je Ivan Janković Srba., Pucao sam, jer sam
bio ljut što nam ubi Slavka i što zuji k'o stršljen ... a pilot potegao, pa, pa,
Njegova stvar! Neka je laka zemlja našem drugu Slavku Žikiću! "
Dogadjaj zapisali - Ratko Božić, Dobrivoje Bigar

Dopuna: 16 Apr 2012 19:55

Bugarski avioni se ne mogu naći u literaturi,ali su oni ipak bili u južnoj Srbiji i Makedoniji.

Izgleda da je u Skoplju 1944g bilo aviona DAR-3(6 primeraka) i PZL P 43 D (12 primeraka)


DAR-3PZL-P43

Ali bilo ih je na svim prostorima koje su okupurali Bugari pa i u Srbiji ,verovatno kao izvidjači,i koristili su aerodrome Niš i Kruševac.U knjizi „14 srpska brigada“ od Svetislava Miladinovića stoji da je na aerodromu Niš ,maja 1944g bilo 70 nemačkih aviona i nekoliko bugarskih eskadrila.
--------------
Aerodrom u Kruševcu je bio napadan nekoliko puta.
Prvi put noću 3 / 4 februara 1944g , Ozrenska brigada sa 2 južnomoravskom,medjutim na aerodromu nije bilo aviona i napad je odložen. Moguće da su avioni bili sakriveni medju drvećem,pa ih Partizani noću nisu ni uočli.To se može naslutiti pri drugom napadu na aerodrom 22 avgusta 1944g .Tada su tri bataljona 5 NOU divizije noću 22 / 23 upali na aerodrom ,ali nisu našli na avione .Posle nekog vremena su primećeni sakriveni u šljivicima sela Mudrakovac,odmah do aerodroma.Avionu su bili ogradjeni žicom ispred koje su bili duboki rovovi i nemački vojnici.Krenuli su u napad ali kako su avioni dobro branjeni Partizani im nisu ni prišli, tako da su se povukli.Medjutim posle napada su primećene dve velike vatre na mestima gde su bili avioni.
----------
ИЗВЕШТАЈ ШТАБА ПРВЕ КРАЈИШКЕ НОУ БРИГАДЕ ПЕТЕ НОУ ДИВИЗИЈЕ ОД 25 АВГУСТА 1944 ГОД. ШТАБУ ДИВИЗИЈЕ
Ноћу 22—23 ов.мј. са три бат. напали смо на крушевачки аеродром и на четнике који су се налазили у с. Головоде и Паруновац. Наше јединице увукле су се и то петчета преко с. Кобиље — Росуље — између с. Головоде и Паруновац, прегазиле р. Расину и кроз с. Прњавор упале на аеродром. На самом аеродрому није било авиона, већ су били на јужном дијелу аеродрома, у с. Мудраковац у шљивцима, који су ограђени жицом, а иза жице ископани густи ровови, из којих су Њемци бранили прилаз авионима.
Баш усљед тако јаке одбране није се успјело заузети тај дио аеродрома, нити попалити авионе. На аеродрому у току борбе појавиле су се двије ватре и нешто је изгорјело, али нико не може дознати шта је. Према непровјереним податцима, т.ј. цивили причају да су изгорјела два авиона, који су запаљени митраљеском ватром. У овој борби са Њемцима на аеродрому погинула су 4 Њемца и 3 Бугарина. Тоје тачно провјерено, а било их је и рањених. Ми смо имали 2 мртва и 4 рањена, од којих је један подлегао ранама
је тачно провјерено, а било их је и рањених. Ми смо имали 2 мртва и 4 рањена, од којих је један подлегао ранама.
Цијенећи према свему, непријатељске снаге у Крушевцу нису јаке нити су уопште активне ни са моторизацијом ни авијацијом.
П.С.


A onda iz izveštaja Operativne grupe divizija saznajemo da su u toj borbi ipak zapaljena 3 aviona.

ИЗВОД ИЗ ОПЕРАЦИСКОГ ДНЕВНИКА ОПЕРАТИВНЕ ГРУПЕ ДИВИЗИЈА ЗА ВРЕМЕ ОД 21 АВГУСТА ДО 10 СЕПТЕМБРА 1944 ГОДИНЕ
Јединице Б-1 при нападу на аеродром у Крушевцу нанијеле су сљедеће губитке: 38 мртвих и 43 за-
робљена. Заплијењено: 1 митраљез са 500 метака, 15 бомби и друге спреме. Уништено: 32 пушке, 1 тешки бацач са двоја кола бацачке муниције и 3 авиона запаљена.

Ovde se u gubitke neprijatelja ubraja i šteta naneta Četnicima.

----------------

I pored ovog napada Štab Druge partizanske Divizije 9 septembra dolazi do podatka da na Kruševačkom aerodromu ima nekoliko maskiranih aviona.
Da si Bugari svoje avione koristili po Srbiji saznajemoi iz izveštaja Glavnog Štaba Srbije.

ИЗВЕШТАЈ ГЛАВНОГ ШТАБА СРБИЈЕ ОД 14. СЕПТЕМБРА 1944. ШЕФУ СОВЈЕТСКЕ ВОЈНЕ МИСИЈЕ
ГРУПИСАЊЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИХ СНАГА: Сектор Пасјача пл. — ТоплицаАвијација — 6 бугарских апарата на аеродрому Лесковац.
----------------

Bugarii su u jugoistočnoj Srbiji i Makedoniji imali znatne snage koje su pomagale izvidjački avioni,ali su pomagali i četničke i nedićeve snage.Izgleda da su bili veoma aktivni u otkrivanju Partizana i ponekad im nanosili i gubitke.
Mogu se u knjigama Vojno Istoriskog Instituta (VII)naći izveštaji partizanskih jedinica koje su napadnute od bugarske avijacije.

ИЗВЕШТАЈ ЗАЈЕДНИЧКОГ ОПЕРАТИВНОГ ШТАБА ДРУГЕ ЈУЖНОМОРАВСКЕ НО БРИГАДЕ И ПРВОГ ЈУЖНОМОРАВСКОГ НОП ОДРЕДА ОД 17 ДЕЦЕМБРА 1943
ГОД. ГЛАВНОМ ШТАБУ НОВ И ПО СРБИЈЕ О БОРБИ У С. КОСАНЧИЋУ
Борба је отпо чела т а ч н о у 11 часова. Д р а ж и н о в ц е ј.е п р а т и л а и бугарска
а в и ј а ц и ј а — 2 самолетке. То је онемогућилo ј у р и ш по дану и успешну борбу по дану


ИЗВОД ИЗ ОПЕРАЦИЈСКОГ ДНЕВНИКА 2. ПРОЛЕТЕРСКЕ ДИВИЗИЈЕ
10. јануар 1944. год. Сектор Катићи—Бела Црква. Један бугарски бомбардер извиђао је према Кушићима, али није бомбардовао

ИЗВЕШТАЈ ПАРТИЈСКОГ РУКОВОДИОЦА 23. НОУ ДИВИЗИЈЕ. ПОКРАЈИНСКОМ КОМИТЕТУ КПЈ ЗА СРБИЈУ
Али ми смо наишли на буг. 1 бат. пре него што су им стигла друга два и за 9 ч.-борбе потпуно [га] раз-
били. Чим смо с њим завршили, у том су стигли буг. батаљони. Наша заштитница их је задржала, а главне наше снаге хватале други правац и разјуриле Дражину блокаду, и ту су исто навалила 3 буг. авиона и тукли нам заштитницу 7 бриг.[аде] и убили су 6 а 5 ранили јер је био го терен.


ИЗВЕШТАЈ ОКРУЖНОГ КОМИТЕТА КПЈ ЗА ТОПЛИЦУ ОД. ПОКРАЈИНСКОМ КОМИТЕТУ ЗА СРБИЈУ О ФОРМИРАЊУ ОКРУЖНОГ КОМИТЕТА И ВОЈНО-ПОЛИТИЧКОЈ СИТУАЦИЈИ У ОКРУГУ
Тако су26 III . Бугари кренули из Белољина за Блаце и наша их команда места сачекала и убила 2војника. После тога стигло им је појачање и авион. III Јуж. морав. бригада и једна чета Јастребачког одреда биле су у близини и примиле борбу. Убивено је 6 бугарских војника и више рањено. Ми смо имали 2 мртва
и 4 рањена. Због суделовања авиона наше јединице нису наставиле и довршиле акцију.
Сазнали смо да је IV Ј. мор. бригада 27-III водила борбу са Бугарима на положајима Бејашица—Горња Топоница.Резултат не знамо, само је народ са наше стране видео да је оборен један бугарски авион који се срушио код Гојиновца.

-----------------------

Izvod iz Operaciskog dnevnika Glavnog štaba NOV i PO Srbije

12 ЈУЛИ 1944 ГОД.
Активност непријатељскс авијације
Око 16 часова 1 бугарски извиђачки авион кружио је кад просторијом Соколовица Пл.—Радан Пл.—р. Топлииа, У циљу извиђања ове просторије и откривања распореда наших снага.


19 ЈУЛИ 1944 ГОД.
Активност непријатсљске авијације
Неколико бугарских авиона од 1430 часова јако бомбардују и митраљирају положаје 19 бригаде.


21 ЈУЈГИ 1944 ГОД.
Активпост непријатељскс авијације
Бугарска авијација активна у току целог дана над просторијом дссне обале р. Топлице.


31 ЈУЛИ 1944 ГОД.
Непријатељска авпјација
Један непријатељски — бугарски — авион око 15 часова извиђао је положаје XXIV дивизије и регулисао ватру непријатељске артиљерије, као и бомбардовао положај 13 бригаде

---------------------

Našao sam i jedan zanivljiv izveštaj gde bugarski avion nazivaju Bregejac

ИЗВОД ИЗ ОПЕРАЦИСКОГ ДНЕВНИКА ПЕТЕ НОУ ДИВИЗИЈЕ ЗА ВРЕМЕ ОД 1—15 АВГУСТА 1944 ГОДИНЕ
Непријатељски авиони Bugari у току 12 августа тукли су положаје II Пролетерске дивизије, а 13 један авион „Бреге" тукао је положаје испред Арнаута према нама на ектору Игриште.I бригада у садејству II Пролетерске дивизије напала је Бугаре у с. Сагоњево—Неваде—Жуч
Ноћу између 14—15 августа наша I бригада напала је непријатеља у Куршумлији, док је X бригада затварала правац од Кос. Митровице и рушила комуникације. У повлачењу наших снага непријатељ поред артиљерије и бацача употребио је и авијацију, тј. 4 бугарска апарата „Брегејца" и након њиховог бомбардовања и митраљирања још су дошла 4 немачка ловачка авиона који су митраљирали положаје око града,али од авијације нисмо имали никаквих жртава. Исте ноћи 2 савезничка авиона бацила су нам матери-
јал у с. Блажеву.
----------------------

Pronašao sam i izveštaj u kojem stoji broj oborenih bugarskih aviona.

ИЗВОД ИЗ ИЗВЕШТАЈД ОКРУЖНОГ КОМИТЕТА КПЈ ЗА ТОПЛИЦУ ОД 27. АПРИЛА 1944. ПОКРАЈИНСКОМ КОМИТЕТУ ЗА СРБИЈУ
Акције: 19-IV- Јастребачки одред сачекао Бугаре код Блаца, 1 убијен и 8 рањених, ми немамо жртве. Оборен је један бугарски авион, који се срушио код Прокупља. Ово је пети бугарски авион, од оборених у Топлици, рачунајући један који је на Јастрепцу оштећен и срушио се код Ниша.
-------------------------------


Prema tome Bugarska avijacija je bila aktivna i iznenadjuje malo podataka u knjigama o njoj.U Vojnoj enciklopediji se može pronaći da su uvek imali dve eskadrile na aerodromu Skoplje,a od 1944g i tri sa promenjivim brojem i vrstom aviona.Moguće da su tada koristili i Letov Š-328s i KB-11 .


Letov Š-328
KB-11


U knjizi „Nemačka avijacija u jugoslaviji 1941-1945“ Vojislav Mikić stoji podatak da su Nemci koristili jedan Bugarski avion „Vrana“ (Letov Š-328) za potrebe nemačkih jedinica u Makedoniji.Naime pilot je prešao sa avionom na nemačku stranu.

Pored ovog stoji da je 34 bugarska bombarderska eskadrila sa 11 aviona Do 17 i jednim Ju 87 u decembru 1943g bila u sastavu AvijacijaHrvatska (nemačka jedinica) i bazirana na aerodromu Kraljevo.
-------------------------

O napadima bugarskih aviona može se naći i u knjizi „14 srpska brigada“ Svetislav Miladinović

20 jula 1944g dva njihova aviona napala selo Šarbanovac, jer je tu bila 14 srpska brigada,mitraljirali su i bacali manje bombe.Odgovoreno je sa zemlje mitraljezima i puškama ali bez rezultata.

25 jula 1944g 23 srpska divizija je krenula na pogodno mesto da primi savezničku avionsku pošiljku i kod železničke stanice Obradova Stolica napadnuti od bugarskog aviona mitraljeskom vatrom .On je izvidjao i obezbedjivao bugarski 103 puk koji je krenuo ka Bukoviku.U ovom napadu ranjena su 2 borca.

25 jula 9 srpska Brigada je bila u rejonu sela Mali izvor ,u dolini Belog Timoka.Napali su ih zajedno Nemci ,Srpska državna straža i Bugari sa dva aviona.On je izvidjao i napadao sa mitraljeskom vatrom,obezbedjivao trupe.

30 jula 23 srpska divizija je krenula ka dolini Crnog Timoka kada je napadnuta kod Krivog Vira od strane Četnika i srpske Državne straže i bili su podržani od strane 2 bugarska aviona.

Postoji još puno partizanskih izveštaja iz južne i istočne Srbije o napadima aviona na njih,ali se ne prezicira čiji su to avioni,obično stoji samo - neprijateljska avijacija.Medjutim sigurno su neki od tih aviona bili bugarski.
--------------------------------

A o dogadjaju sa početka ove teme sam još pronašao.

Ozrenska i 3 juznomoravska , 2 južnomoravska brigade su sabile Četnike u Veliku planu,23 februara,da ne bi bili uništeni priskočili su Bugari ,sa avionima.Ozrenskoj i 3 brigadi nanosili su avionic ozbiljne gubitke ,da ga jedan iz 3 bataljona Ozrenske brigade nije oborio,na mestu Grebac na Jastrebcu.U avionu je bilo dosta municije a mitraljez je demontiran i kasnije podešen za upotrebu. Zarobljeni su pilot –poručnik ,ranjen i strelac.Poginuli su Slavko Žikić iz Berčinovca(Zaječarski 2 bataljon) i Stanoje Stanojević iz Rogljeva.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Toplički NOP odred:
Dragoljub Dinić Mića: TOPLIČKI NARODNOOSLOBODILAČKI PARTIZANSKI ODRED
http://www.znaci.net/00001/280.htm

Druga južnomoravska:
Milorad Gončin: ČETVRTA SRPSKA NOU BRIGADA
http://www.znaci.net/00001/149.htm

Treća južnomoravska:
Stanimir Jovanović, Dragoljub Mirčetić: PETA SRPSKA NOU BRIGADA
http://www.znaci.net/00001/86.htm

...

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 1

zanima me da li neko zna vise o bobradovanju neduznih radnika na njivi manastira Ajdanovac 1944 godine. Svi preziveli tog strasnog dogadjaja 1944 mislim 22 juna su nazalost pokojni i vise nema svedoka te tragedije. Tom prilikom je poginuo moj deda Simon Jevtic ( tada je bio mladic sa svojih 22 godine) iz Gornje Josanice, a moja baba Vukosava Jevtic je tom prilikom tesko povredejna. Puno mestana iz pomenutog i okolnih sela su besomucno bobardovani iz dva bugarska dvokrilca.
Ako se secam babinih prica ukupno je poginula 8 radnika i petnaestak tesko povredjenih.

Bio sam mali kada mi je baba pricala da je bugarski pilot bacao rucne bombe sa nekih 20 - 30 metara na radnike koji su radili na ataru manastira, i izivljavao se iako su zanli da su to civili.

Nazalost nikada nikakvo spomen-obelezje nije uradjeno na tom mestu a i nema pisanih tragova. Osim prica rodjaka nema niceg vise.

Takodje se secam price brata moje tada nastradale babe koji videvsi avione nad jastrebcom bosonog krenuo iz Suvog Dola prema Josanici (tada je bio decak od 12 godina), jer je instiktivno znao i predosecao da je njegova sestra udata u Gornjoj Josanici sigurno u opasnosti. Tako je i bilo....
Ako ima komentara ili linkova na ovu temu bio bih vam zahvalan

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11871
 • Gde živiš: Vranje

Ja ti mogu govoriti o streljanju patriota iz Srbije u sumi na Jastrepcu iznad Ajdanovca, na mestu koje se zove "Stovariste", gde se danas nalazi spomenik.
Pa cak i da te odvedem tamo. Ali o tom potom.

Na jednom bugarskom sajtu sam pronasao ove slike:
[img]http://www.mycity-military.com/thumbs2/[/img]

[img]http://www.mycity-military.com/thumbs2/[/img]

[img]http://www.mycity-military.com/thumbs2/[/img]

[img]http://www.mycity-military.com/thumbs2/[/img]

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 690 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 8 sakrivenih i 633 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Adekvatan, amstel, Apok, babaroga, bato, baza, BSD, celik, cenejac111, daki1978, darkangel, doktor1964, dozorni, dule10savic, dzoni19, Faki-Valjevo, Filip Marinković, gmlale, gringo22, Ilija Grubor, Imperator41, Insan, Kiki2004, KS, kybonacci, lavi, Marko Marković, MB120mm, milan47, miljannis, Misirac, Miskohd, ostoja, panonski mornar, sakota79, sevenino, sfb, Skywhaler, Srky Boy, stegonosa, suponik, Toni, VaRvArI 85, vasa.93, VJ, Vlada1389, vlvl, šumar bk2