Operationszone Adriatisches Kustenland

1

Operationszone Adriatisches Kustenland

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2021
 • Gde živiš: Rijeka

Kako pišem rad na temu, seminar "OZAK" da li mi možete pomoći sa literaturom te sa podacima, o vojsci, (bitke itd,) sve što je vezano za vojsku i ratno djelovanje

Citat:Nakon propasti Italije 1943. stanje se mijenja te se osniva Operativna Zona Jadransko primorje (Operationszone Adriatisches Küstenland, OZAK )koje je direktno pod njemačkom vojnom upravom.
U noći 9. i 10. rujna 1943. Edmund Glaise von Horstenau je preko „Državne krugovalne postaje“ pozvao snage NDH da izvjeste zastave u Rijeci i na Sušaku. Ustaški vrh je poziv shvatio kao poziv na širenje svoga suvereniteta.
Od osnivanja 10. rujna 1943. do oslobođenja Trsta 15. svibanja 1945. OZAK je pod svojom direkcijom imao osim Trsta, Udina, Kopra, Istre, i sadašnju Rijeku te druga mjesta. Prema odluci za OZAK su postavljeni Dr. Friedrich Alois Rainer kao vrhovnim komesar u Operativnoj zoni Jadransko primorje OZAK. Vrhovni komesar Friedrich Rainer i vojni komandant Operativne zone Jadransko primorje general Ludwig Kübler uspostavili su Izvaredni sud za javnu sigurnost sa SS policijom. Na čelu Glavne uprave sigurnosti RSHA sa sjedištem u Rijeci bio je SS Gruppenführer Odilo Globotschnik koji je uspostavio Ispostavu sigurnosti i službe sigurnosti (AS der SIPO und des SD) sa uredima GESTAPA i odjelima AMT-IV.a i b. na čelu sa Adolfom Eichmannom, te šefom odjela SS Sturmbannführer Franz Paul Stangl poznatiji kao Bijela Smrt.
...
Kübler je na području Rijeke i Sušaka koristio razne ne – njemačke formacije za zaštitu Rijeke i komunikacija i to, snage 5. ustaške bojne, Teritorijane milicije (MDT), fašističke mornarice (X.MAS), toponičke jedinice RSI-a, ustaške mornaričke legije koja je povučena sa Crnog mora. Koristi se i četnicima, koji u Rijeci održavaju vezu sa pripadnicima Bele garde u Sloveniji, sastavljenim od Nedićevog dobrovoljačkog korpusa, Dinarske divizije popa Momčila Đujića i domobrana pod vodstvom Leona Lava Rupnika, graditelja obranbene linije odgovora na Vallo Alpino (Talijanski Alpski zid) 1935. na Jugoslavenskoj strani.
....
Četvrta armija Jugoslavenske armije stvorena je odlukom Vrhovnog komadanta 2. ožuljka 1945. na čelu sa komadantom generalom Petrom Drapšinom.
„Sa danom osnutka u 4. armiju su ušle: 9., 19., 20. i 26. dalmatinska divizija 8. udarnog korpusa te 13. primorsko-goranska udarna, 35. lička udarna i 43. istarska divizija 11. korpusa. Do kraja mjeseca ulaze i Artiljerijska divizija 7. udarnog korpusa, 1. tenkovska brigada, inžinjerijska i dopunska brigada. Četvrtoj armiji su povremeno bile podčinjene 4. udarni korpus i to sa 7. banijskom udarnom divizijom i 8. kordunaškom udarnom kao i 29. hercegovačka divizija i operativno podčinjen 9. korpus sa preko 66.000 vojnika“.
Kao lijeva grupacija Jugoslavenske Armije (JA) imali su zadatak „ krenuti dolinom Une i Jadranskom obalom do Rijeke, Trsta i Soče a zatim prema Julijanskim Alpama i Karavankama,
...
Riječka bitka kao jedna od bitaka u Riječkoj – Tršćanskoj operaciji bila je najteža i najznačajnija, te se može reći da je izmjenila tijek rata. O ishodu je ovisilo ostvarivanje vojnih i političkih ciljeva kako od JA i KP tako i od Talijanske vlade i Anglo – američkih snaga.
4. armija 17. travnja 1945. godine krenula je u napad na potezu Mrzla Vodica – Lokve – Gornje Jelenje s ciljem prema Rijeci i Trstu.
Četvrtoj armiji jugoslavenske vojske suprostavilo se moćni 97 .korpus (LXXXXVII. Armeekorps) sa sljedećim snagama sa oko 90.000 vojnika: „188. Divizija pod komandom generala poručnika Hansa von Hösslina, 237. divizija pod generalom von Gräwenitza. Borbena grupa „Rijeka“ pod zapovijedništvom pukovnika Lothara Zimmermanna vojnika sa raznim talijanskim i njemačkim pukovima. i borbena grupa „Reindal“ od pukovnika Reindala sastavljena je od razbiljenog njemačkog 15. planinskog korpusa sa divizijom Tigar (373. Tigar hrvatska divizija) i Blau (392. Plava hrvatska divizija) pod komandom generala poručnika Johanna Mickla te ostale jedinice sastavljene od četnika, ustaša, domobrana, talijanskih fasištičkih i drugih vojnih formacija.
...
General (Generalkommando) Ludwig Kübler izvukao je iz Istre 1046. i 1048. puk 237. Divizije kako bih osigurao širu obranu Rijeke. Snage 1046.puka uputio je u Delnice a 1048.u Crikvenicu. Njemci su osposobili stari Talijansko – Jugoslavenski granični položaj, koji su nazvali, INGRID te u pozadini postavili oko 90.000 vojnika iz raznih jedinica najviše iz 188. i 237. divizije , čime su zatvorili prilaze Istri i Sloveniji i Trstu.
Kako se štab Grupe Armija „C“ odlučio na kapitulaciju general Alexander Loehr prebacije je 97. korpus u Grupu Armiju „E“
...
Informacijom o mogućem desantom u Rijeci i na Sušaku njemačke su snage htjele iskoristiti postojeće ustaške snage kako bih ih štitile dok se oni povlaće, međutim, do desanta nije došlo.
....


ovo gore je kao neki kratki uvod

p.s. ako ima gore grešaka slobodno ispraviteRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • shtip 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 18 Jun 2012
 • Poruke: 13

Nisam znao da se još netko interesira o ovome. Naime, tu živim i sve me o ovom području ( Rijeka i okolica ) jako zanima
Još 31.07.1943. uspostavljena je njemačka komanda ratne mornarice za Jadran. Nakon završetka operacije Wolkenbruch III i njemačke okupacije sjevernog Jadrana, a u skladu s Hitlerovim naređenjem od 10.09., uspostavljeno je Operativno područje "Jadransko primorje" ( Operationsgebiet "Adriatisches Kustenland" ). U to područje potpali su Furlanija, Gorica Trst, Istra, Ljubljana, Kvarner, Sušak, Bakar, Čabar, Kastav i Krk. Osim Rainera, kako navodiš, bio je uz njega "SS und polizie fuhrer" Odilo Globotscnigg.
Ovaj moj siroti kraj uvijek je bio jako zanimljiv raznim Hitlerima i Musolinijima, a i Pavelić bi ga se rado dočepao, ali ga je kao pravi poslušni sluga predao Mussoliniju. Tako su Nijemci aktivirali sve moguće špijune i propalice sa raznih strana kako bi ih služili. Naime, Wehrmacht nije uopće imao nekih većih jedinica u to vrijeme u ovom području. Nakon završetka operacije Wolkenbruch, veće partizanske jedinice su bile uzdrmane i potisnute dalje od primorja. Najjača, 13. primorsko-goranska divizija je bila jako načeta u tim borbama, njena 3. brigada je dobrim dijelom uništena u borbama oko Hreljina i Kraljevice, a 2. brigada je pretrpila dosta gubitaka. Razbijen je 2. odred, pa su sve značajnije partizanske jedinice bile potisnute. Kako su Nijemci morali angažirati sve što mogu u Italiji i dalje u Dalmaciji i Crnoj Gori, 71., 88. i 162. divizija su otišle za drugim zadacima, a pukovnija "LAH" ( da, Leibstandarte Adolf Hitler nas je isto posjetio ovdje, kako smo samo važni bili! ) je vraćena u sastav 3. SS korpusa. Zato su se Reiner i Globotscnigg rado služili svime što su imali, a to su razne talijanske i kvislinške jedinice i kojekakve komande. Tu su se uključili svi, od obavještajaca kraljevske jugoslavenske vojske, preko ustaških policajaca, domobrana, talijanskih fašista odanih i dalje Mussoliniju i raznih građanskih stranaka, koje nisu htjele ni Hitlera, ni Mussolinija, ali ni Tita.
U prvo vrijeme Nijemci nisu bili jako agresivni prema civilima, pokušavajući stanovništvo okrenuti na svoju stranu. No, kako je rat odmicao, a partizani se primicali, počelo je sve dobivati oblike terora s prijekim sudovima i logorma.
U jesen 1944. Operativno područje je preimanovano u 97. armijski korpus pod zapovjedništvom generala Ludwiga Kublera i podčinjen Grupi armija " C " u sjevernoj Italiji. U taj korpus su od operativnih jedinica došle 237. pješadijska divizija, formirana u ljeto 1944. i 71. pješadijska divizija. No, 71. je bila prebačena drugamo, pa je u sastav korpusa uključena 188. divizija, tek preimenovana iz rezervne u operativnu, svježa, odmorena i punog brojnog stanja. Dok je 237. divizija bila oko Rijeke i u Istri, 188. je bila oko Trsta, prije izbijanja 4. armije JA u područje Senja. Osim tih jedinica, 97. korpus je imao puno manjih SS, mornaričkih, ustaških i policijskih jedinica, koje nisu bile za podcijeniti.offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2021
 • Gde živiš: Rijeka

Zona kao zona nije zanimljiva, jer u 3.reichu je postojalo više zona i okruga koji su bili izravno podčinjeni Hitleru, Smile ali je zanimljivo ono što se ovdje (ozak) dešavalo pogotovo kraja Ličko-primorske operacije do kraja 1945.godine kad je rat i sva neprijateljstva i nažalost povlačenja završila, operativna zona predalpe nije zanimljiva jer su te nisu vodile krvave i odlučujuće bitke.

ja živim na Rupnikovoj liniji (na Krnjevu) Smile

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 04 Nov 2013 1:31

Čini se da je u pitanju karakteristična dvojnost nemačkih vojniih i SS-policijskih struktura. Ove druge su od početka imale naglašen značaj usled opsežnih mera planskog terora koje je trebalo sprovoditi. Kako je rastao intenzitet i organizovanost otpora, tako su operativne vojne komande dobijale prioritet nad SS-policijskim štabovima. U drugoj polovini rata međutim, usled rastućeg nepoverenja u stare armijske kadrove, SS-policijska struktura ponovo izbija u prvi plan, mešajući se i u operativne poslove.

Pretpostavljam da je Operationszone Adriatisches Küstenland pod upravom HSSPF Globocnika deo iste strukture u koju spadaju i Erwin Rösener za "Alpenland", Kammerhoffer za NDH, Meissner, pa Behrends za Srbiju...

Zanimljivo da se od jeseni 1944. susreće i Stefan Hedrich kao HSSPF "Operativne zone severozapadna Bosna".

Uglavnom, pored Globocnika kao HSSPF za OZAK, i paralelno sa njim, do početka decembra 1943. u oblasti je delovao i štab Drugog (ne Trećeg) SS-oklopnog korpusa kao armijska operativna komanda, a od septembra 1944. štab 97. AK (gen. Ludwig Kübler) u istom svojstvu.

Dakle, komanda 97. AK (Kübler) i HSSPF (Globocnik) za OZAK postojali su i funkcionisali istovremeno i paralelno.

Dopuna: 04 Nov 2013 15:22

gorran ::do početka decembra 1943. u oblasti je delovao i štab Drugog (ne Trećeg) SS-oklopnog korpusa kao armijska operativna komanda, a od septembra 1944. štab 97. AK (gen. Ludwig Kübler) u istom svojstvu.U međuvremenu je vojno-operativnu nadležnost imala komanda 87. AK (General der Infanterie Gustav-Adolf von Zangen), takođe pod komandom štaba 14. armije.Citat:24. 1. 44, Komanda 87. AK, smenivši K-du 14. a[rmije], preuzela je komandu nad njenim dosadašnjim područjem uz dodatak oznake »Armijska grupa f. Cangen«Izveštaj Armijske grupe »fon Cangen« od 10. marta 1944. komandi Grupe armija »C« o vojno-politickoj situaciji u Istri i Sloveniji od 24. januara do 29. februara 1944. godine, Naw, T312, r. 1640, ff. 940-55

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2021
 • Gde živiš: Rijeka

Paralelna vlast nije ništa novo, skoro kroz cijelo razdoblje je postojala vlast SS-a i "obične" Heer vojske na cijelom području. Razne službe kao Gestapo, SIPO, SD-a, i druge bilo su opet posebna priča tako da se može govoriti o trostrukoj vlasti na pojedinim područjima a na nekim i četverostrukom gdje su razni kvislingi (pavelić, nedić, rupnik...) izvršavali neku svoju vlast.

sa jednog foruma, neznam kojeg Sad
Citat:Ojačanjem i organiziranjem antifašističkoga pokreta već u studenome 1943. područje OZAK a postaje teritorij za borbu protiv “bandi” (Bandenkampfgebiet). U siječnju 1944. u Trstu je osnovano zapovjedništvo za borbu protiv njih (Fuhrungsstab für Bandenbekämpfun – FSBB) na čelu s Odilom Globocnikom. FSBB od siječnja do studenoga 1944. organizira niz protu partizanskih operacija, od kojih se svojom brutalnošću izdvaja operacija Braunschweig gdje je u selu Lipa pokraj Rijeke uništeno selo i ubijeno 263 civila.

inače taj Odilo je mutni tip (kao i svi oni) te spada u misterije kao i onaj Miler Exclamation (kojeg su navodno našli na Židovskog groblju prije par dana GUZ - Glavom U Zid ) (u što ne-vjerujem)
Citat:Odilo Globotschnik je uhvaćen od strane Britanske vojske 1945, prema jednoj teoriji. O njegovom nestanku postoji više teorija, kao da su ga ubili osvetničke Židovske jedinice nakon rata i da su ga ubili partizani te da je pobjegao, vjerojatno pravac Argentina.

vezano za kublera inače brata onog kublera koji je ubijen od strane JA u Beogradu u Rijeci je imao zanimljiv sastav vojske tzv. Kublerova grupa.
Citat:Kübler je na području Rijeke i Sušaka koristio 71.pjesačku diviziju i 162.turkestansku te razne ne – njemačke formacije za zaštitu Rijeke i komunikacija i to, snage 5. ustaške bojne, Teritorijane milicije (MDT), fašističke mornarice (X.MAS), toponičke jedinice RSI-a, ustaške mornaričke legije koja je povučena sa Crnog mora. Koristi se i četnicima, koji u Rijeci održavaju vezu sa pripadnicima Bele garde u Sloveniji, sastavljenim od Nedićevog dobrovoljačkog korpusa, Dinarske divizije popa Momčila Đujića i domobrana pod vodstvom Leona Lava Rupnika, ....

X.MAS je poznata kao vjerna Hitleru a ne Musoliniju te po potapanju raznih brodova i zločinima.

spominju se još i tzv. ROA (Russkaya osvoboditel'naya armiya) ali još nisam našao podatke za njih kad nađem napravim updajte

offline
 • shtip 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 18 Jun 2012
 • Poruke: 13

Ma negdje sam naišao na taj podatak o 3. SS oklopnom korpusu, a znam da je područje neko vrijeme potpadalo pod 2. oklopnu armiju Lothara von Rendulica. Uostalom, nije to i najbitnije, toliko je tih raznih komandi i formacija se ovuda motalo, da te Bog sačuva!
Robertinao, ja sam dugo živio blizu talijanskih bunkera na Turniću, a danas svaku dan prolazim ispod utvrđenja na sv. Katarini. Ti ćeš znati dobro, ali za druge: riječ je o dijelu talijanskih utvrđenja iz doba prije 2. WW, na samoj tadašnjoj granici Kraljevine Juge i Mussolinija. Rijeka je bila podijeljena na Rijeku pod Talijanima i Sušak u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Hrabri Talijani su napravili tvrđave kao da će ih napasti Crvena armija i Ameri skupa. Debljina zidova, položaji za topove, sve po P.S.-u.


mycity.rs/must-login.png

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2021
 • Gde živiš: Rijeka

@shtip imaš pravo talijanski su bunkeri GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid krivo sam ih nazvao, premda ako gledam ovu kartu izgleda da je ipak njemački bunker a ne talijanski ni rupnikovkoliko znam na liniji turnić-krnjevo ima par bunkera + onaj što je uništen kod Sv.Nikole (pokraj njega sam ja) Smajli
Talijani su gradili a Rupnik i kompanija su otezali Very Happy

vezano za temu iz arhive 1943. godina

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 04 Nov 2013 23:59

robertino ::vezano za kublera inače brata onog kublera koji je ubijen od strane JA u Beogradu u Rijeci je imao zanimljiv sastav vojske tzv. Kublerova grupa. Što se tiče vojnih formacija:
a) II SS PzAK:
- LSSAH (izvučena za transport na istok (20.X 1943))
- 24. Panzerdivision (privremeno, avgust-septembar 1943)
- 44. Infanterie Division Hoch und Deutschmeister
- 71. InfanterieDivision
- 162. Infanterie Division (Turkmen)
- Panzergrenadier-Lehr-Regiment 901
Do sredine decembra 1943. 44. HuD i 71. ID povučene su u Italiju, a zatim i veći deo 162.
Zapovednik: Oberstgruppenführer Paul Hausser
Subordinacija: 14. Armee, Heeresgruppe C

Dopuna: 05 Nov 2013 0:15

b) XCVII (LXXXXVII) AK:
- 188. Gebirgs-Division
- 237. Infanterie-Division
- 71. Infanterie-Division (privremeno)
- 162. Infanterie-Division (privremeno)
- 710. Infanterie-Division (privremeno)
na kraju i ostaci 392. legionarske "plave"
Zapovednik: General der Gebirgstruppen Ludwig Kübler (visio u Ljubljani 1947) (inače rođeni brat Generalleutnanta Josepha Küblera, kdt-a 118. lovačke divizije)
Subordinacija: 14. Armee, Heeresgruppe C

44. HuD i 71. ID su u novembru 1944. transportovane LXVIII korpusu (2. okl. armija) u Baranju.

Dopuna: 05 Nov 2013 0:28

c) ostale jedinice koje se ponegde pominju (samo početak nabrajanja, sigurno ih ima još):
- divizije:
- - 24. SS (Karstjäger)
- brigade:
- - italijanske:
- - - 3. alpinska
- - nemačke:
- - - 24. SS (Karstjäger)
- samostalni bataljoni:
- - domobranski:
- - - 2. pokretni (Rupnikov)
- - italijanski:
- - - 2. udarni
- - - milicijski
- - - "Barbariso"
- - - "Fulmine"
- - - policijski "Gorc" (Görz)
- - - policijski "Triest"
- - - "Sađitario" ("Sagittario")
- - - 102. pešadijski
- - - Bataljone volontari "Bruino Musolini" (Bataglione Volontari Bruno Musolini")
- - nemački:
- - - 1. lovački "Hajne"
- - - dopunski
- - - SS Karstjäger
- samostalne čete:
- - domobranske:
- - - 43. posadina
- - - 44. posadna
- - - 45.
- - - 46.
- - - 72.
- - italijanske:
- - - 607.
- - - 628. alpinska
- - - 648.9
- - nemačke:
- - - 182. policijska brdska izviđačka
- - - "Kefer"
- - - motorizovana žandarmerijska "Alpenland"
- - - policijska brdska lovačka "Alpenland"
- - - žandarmerijska akcijska

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2021
 • Gde živiš: Rijeka

@gorran hvala, inače naveo sam samo one koji su bile duže na ovom području

može li izvor ??
ja sam koristio
"Anić, Nikola, Hitlerov Werhrmacht u Hrvatskoj, Zagreb 2009" i "Giron, Antun., Riječka bitka, Rijeka, 1985"


dodajem dio o 4.armiji
Citat:Sa danom osnutka u 4. armiju na čelu sa general lajtnantom PETROM DRAPŠINOM su ušle: „9., 19., 20. i 26. dalmatinska divizija 8. udarnog korpusa te 13. primorsko-goranska udarna, 35. lička udarna i 43. istarska divizija 11. korpusa. Do kraja mjeseca ulaze i Artiljerijska divizija 7. udarnog korpusa, 1. tenkovska brigada, inžinjerijska i dopunska brigada. Četvrtoj armiji su povremeno bile podčinjene 4. udarni korpus i to sa 7. banijskom udarnom divizijom i 8. kordunaškom udarnom kao i 29. hercegovačka divizija i operativno podčinjen 9. korpus sa preko 66.000 vojnika“. ako nije dobro slobodno se može ispraviti

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Napisano: 05 Nov 2013 11:30

Za II SS PzAK ima jedna rolna dokumenata:
T354, Roll 606 - Zbirka dokumenata II SS oklopnog korpusa jun-decembar 1943 (II. SS-Panzerkorps, Juni-Dezember 1943)

Od knjiga i članaka imaš dosta toga o završnim operacijama i tršćanskoj operaciji. Npr, ova knjiga je dostupna:
Vojni istorijski institut: ZAVRŠNE OPERACIJE ZA OSLOBOÐENJE JUGOSLAVIJE 1944-45
Ove nažalost nema na internetu:
► Uroš Kostić, Oslobođenje Istre, Slovenačkog primorja i Trsta 1945: ofanziva jugoslovenske 4. armije - Vojnoistorijski institut, 1978
Gironovu knjigu o zapadnoj Hrvatskoj nemam, (ZAPADNA HRVATSKA U DRUGOM SVJETSKOM RATU, Adamić, Rijeka 2004 - ko ima, neka se javi, neću mu ništa Smile ), a ovde isto može da se nađe ponešto korisno:
Zdravko Klanjšček: NARODNOOSLOBODILAČKI RAT U SLOVENIJI 1941-1945.

Za period tršćanske operacije ima mnogo toga - npr kreneš po angažovanim jedinicama. Za raniji period imaš dostupne npr:
Stanko Petelin Vojko: GRADNIKOVA BRIGADA
Stanko Petelin: SEDMA NOU BRIGADA "FRANCE PREŠERN"
Vladimir Kolar: ISTARSKA SVITANJA (Prva istarska brigada Vladimir Gortan) (informativno slabija)

Dopuna: 05 Nov 2013 11:37

robertino ::Sa danom osnutka u 4. armiju na čelu sa general lajtnantom PETROM DRAPŠINOM su ušle: „9., 19., 20. i 26. dalmatinska divizija 8. udarnog korpusa te 13. primorsko-goranska udarna, 35. lička udarna i 43. istarska divizija 11. korpusa. Do kraja mjeseca ulaze i Artiljerijska divizija 7. udarnog korpusa, 1. tenkovska brigada, inžinjerijska i dopunska brigada. Četvrtoj armiji su povremeno bile podčinjene 4. udarni korpus i to sa 7. banijskom udarnom divizijom i 8. kordunaškom udarnom kao i 29. hercegovačka divizija i operativno podčinjen 9. korpus sa preko 66.000 vojnika“.Treba precizirati da se broj od "66.000 vojnika" ne odnosi na 9. korpus - to je valjda procena brojnog stanja cele 4. armije?

Dopuna: 05 Nov 2013 12:09

Tršćanska operacija na mapi

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 882 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 5 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., AleksSE, amonsrb, aramis s, celik, comi991, comi_pfc, darkangel, darkstar101, Dorcolac, dozorni, filiplukac1337, GreenMan, gzoki, ivance95, Jester, Jethro, kosticmilanko, Kubovac, ljubo70, Mali Veseljak, Markoni958, mercedesamg, Metanoja, micoboj, miljannis, mushroom, nradukic, Overkill, Pavlov A.A., pedja63, prekodrinski, Profica, raketaš, robytz, Shomy, Sibin, slonic_tonic, srbijagolubovirs, thegoodboy, tokivoki01, trajkoni018, ucenik32, USSVoyager, Vlad000, Vlada1389, vlvl, vobo, zlatkoa987, zoidbergs, zoranis, 187