Potapanje Scharnhorsta

Potapanje Scharnhorsta

offline
  • Pridružio: 26 Avg 2009
  • Poruke: 538
  • Gde živiš: Beočin selo

Scharnhorst:20.XII '43. luku Lok Iv je napustio konvoj od 19 brodova JW-55B, a 3 dana kasnije posao je iz Murmanska u suprotnom pravcu konvoj od 22 broda RA-55A. Svaki od konvoja imao je u bliskoj pratnji 10 razaraca! Za dalju zastitu bila je odredjena grupa od 3 krstarice; Norfolk, Belfast, i Sheffield, pod komandom admirala Burnetta, a bojni brod Duke of York, krstarica Jamaica i 4 razaraca pod komandom admirala Frasera, sacinjavali su udarnu grupu.

22.XII Nemci su avio-izvidjanjem otkrili konvoj JW-55B i odlucili da ga napadnu. 25.XII Scharnhorst je u pratnji 5 razaraca (Z-29, Z-30, Z-33, Z-34, i Z-38 ) isplovio iz Altenfjorda prema severu.

Pojacano Nemacko avio-izvidjanje i jedna depesa od admiraliteta da se Scharnhorst verovatno nalazi na moru upozorili su admirala Frasera da se Nemci pripremaju za napad na konvoj JW-55B. Fraser je naredio da se 4 razaraca iz bliske zastite konvoja RA-55A prikljuce konvoju JW-55B, smatrajuci da ce 14 razaraca biti dovoljno da zastiti konvoj do pristizanja krstarica admirala Burnetta ili udarne grupe. 26.XII u 6:30 h Fraser je prekinuo radio-cutanje, zatrazio pozicije svih Britanskih grupa, naredio konvoju JW-55B da promeni kurs vise prema severu, a krstaricama admirala Burnetta da povecaju brzinu i prikljuce se konvoju.

Scharnhorst je za to vreme ne sluteci opasnost plovio prema severu. Komandant Nemackog sastava admiral Bay je uputio svojih 5 razaraca u izvidjanje, ali je zbog nesporazuma prilikom izmene signala izgubio s njima kontakt, pa je od tada Scharnhorst plovio sam, bez osiguranja.

U 8:30 h krstarice admirala Burnetta su radarom otkrile Scharnhorst na udaljenosti od 28 km. Udaljenost se brzo smanjivala, a kada je spala na 12 km jedna krstarica je uspostavila opticki kontakt sa Scharnhorst-om (u ovo doba godine u Arktickom pojasu je vladala neprestana tama sa sumrakom od 8:30-15:30 h). 3 minuta kasnije celna krstarica je ispalila svetlecu granatu koja je najavila pocetak artiljerijske borbe.

Scharnhorst nije odgovorio na vatru, vec je okrenuo kurs prema jugu povecavsi brzinu na 30 cvorova. Britanske krstarice su ga neko vreme pratile, a onda posle prema konvoju, u nadi da ce Scharnhorst pokusati da ga napadne. Kada je admiral Fraser o ovome obavesten, naredio je da konvoj JW-55B izmeni kurs jos vise prema severu i da uputi 4 razaraca iz svoje zastite u sastav grupe krstarica admirala Burnetta. Oko 11 h razaraci su se prikljucili ovoj grupi.

Kako je Burnett i ocekivao Scharnhorst je okrenuo prema severu da bi napao konvoj, i oko 12 h krstarice su ga osmotrile radarom. Kada je doslo do vizuelnog kontakta, krstarice su otvorile vatru sa udaljenosti od 10 km. U toku 20-minutne borbe dve krstarice su bile ostecene, a i Scharnhorst je nekoliko puta pogodjen. Britanski razaraci nisu uspeli da dodju u poziciju da lansiraju torpeda, jer je Scharnhorst posle uspostavljanja borbenog kontakta ponovo okrenuo kurs prema jugu.

Taj kurs ga je vodio u susret grupi admirala Frasera, sto su Britanci i zeleli. Duke of York sa glavnim naoruzanjem od 10 topova kalibra 356 mm i jakim oklopom je bio najopasniji protivnik Scharnhorst-a. U 16:17 h radari na DUKE OF YORK-u su registrovali Scharnhorst na udaljenosti od 40 km u smeru severoistoka. Oko 16:30 h razaraci su se odvojili od grupe da bi zauzeli povoljne pozicije za lansiranje torpeda. U 16:50 h kada je udaljenost spala na 11 km jedna krstarica Burnettove grupe je ispalila svetlecu granatu.

Duke of York, Jamaica, i krstarice Burnettove grupe su otvorili vatru. Scharnhorst je bio potpuno iznenadjen, jer njegovi radari usled ostecenja zadobijenih u borbi sa Britanskim krstaricama nisu otkrili grupu admirala Frasera! Scharnhorst je okrenuo kurs prema istoku odgovarajuci na unakrsnu vatru nadmocnijih protivnika. U borbi za vreme bezanja je nekoliko puta pogodjen, ali je zahvaljujuci svojoj nadmocnoj brzini uspevao da povecava razmak.

Medjutim oko 18:20 h je postalo jasno da brzina Scharnhorst-a pocinje da opada, pa su Britanski razaraci mogli da pridju sa oba boka. U 19 h razaraci su lansirali torpeda. 4 torpeda su pogodila, a jedan razarac je pogodjen. Scharnhorst-u je brzina spala na svega 5 cvorova. Kada je udaljenost spala na 10 km Duke of York, i Jamaica su otvorili vatru. U roku od pola sata topovi teskog kalibra Scharnhorst-a su neutralisani, a kada je postao gotovo nepokretan Fraser je naredio krstaricama i razaracima da ga dotuku torpedima.

Nesto pre 20 h 26.XII 1943. Scharnhorst je potonuo! Od 1.900 clanova posade spaseno je svega 36 ljudi. Racuna se da je bio pogodjen sa 13 zrna kalibra 356 mm, i sa priblizno isto toliko zrna kalibra 152, i 203 mm. Pogodilo ga je i 11 torpeda!

Duke of York:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 495 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 483 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, aboris, arzak, brundo65, havoc995, Lord Nem, Ognjen D., Pakito93, rovac, Tas011