Tenk M4 Sherman

1

Tenk M4 Sherman

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13926

Na pocetku ove rasprave mogu reci da bi vojska trebala odlikovati ne samo one vojnike koji uniste 100+ neprijateljskih tenkova, dok sede sigurni u teskom oklopu, vec bi trebalo odlikovati ljude koji izgube nekoliko svojih posada i tenkova. Ljude koji nakon dva, tri ili cetiri isgubljena tnka nastave da se bore. A u medjuvremenu se nagledaju ljudskih ostataka. film koju cu postaviti me je inspirisao ovako da pricam, jer boze moj momci su samo obavljali svoju duznost.

Ali pre nego sto postavim film prvo nesto o samom akteru. Moze se reci da Amerika nikad pre WWII nije razmisljala/napravila ozbiljan tenk i da je ovo cudo tehnike bilo dobro samo u Africi. Medjutim iz nekih razloga, i pored mogucnotsti da cuju sta se desava na istoku, oni ostaju pri magicnoj formuli koja glasi stancaj i nista ne menjaj. Sve u svemu napravili su drugi najbolji upaljac.

Pa da pocnemo...

M4 Sherman

Nastanak

Osnova ovoga tenka je dizajn njegovog prethodnika M3 Lee koji je bio procijenjen nezadovoljavajućim početkom drugog svjetskog rata. Jedina konkretna razlika između ova dva tenka je bila upotreba dva topa u M3 što je procijenjeno kao nepraktično rješenje koje je zamijenjeno klasičnom kupolom kakvu su imali svi tada moderni tenkovi. To na kraju nije otklonilo sve greške dizajna koje se mogu najbolje uočiti ako se usporediti slika Panzer III ili Panzer IV tenka s Shermanom. On je jednostavno bio previsok tenk što je za posljedicu imalo rano otkrivanje njegove pozicije u sukobu s protivnikom.

Pozitivna stvar nastanka Shermana na taj način u ratno doba je bila mogućnost njegove proizvodnje u tvornicama od M3 pri čemu se uštedjelo mnogo vremena koje bi bilo izgubljeno u gradnji novih tvornica ili prenamjeni starih. Prvi primjerci ovog tenka su tako izašli iz tvornica već u veljači 1942.

Bojevna uporaba

Početno oduševljenje amerikanaca i britanaca pojavom ovog tenka koji u vrijeme svog izlaska iz tvornica predstavlja značajno poboljšanje prijašnjih modela splašnjava odmah po izlasku na bojno polje. Realno očekivanje od novog modela svakog tenka koji se prvi put pojavljuje na bojištu je da on bude bolji od najmodernijih protivničkih modela je bilo razočarano već u njegovoj prvoj bitci 1942. godine kada su ga Britanci koristili protiv Njemačke kod El Alameina. Već tada je postalo primjetno da je Sherman bolji od svih talijanskih tenkova i Panzer III, a pri susretu s tenkom Panzer IV uglavnom je bilo presudno iskustvo posade u čemu su Nijemci nakon tri godine rata imali veliku prednost.

Zbog lake zapaljivosti, američki vojnici su Shermanu koji je bio njihov glavni tenk dali nadimak upaljač po tada popularnoj reklami za upaljač koja je glasila: "upali iz prve prvi i svaki sljedeći put". Njemci su mu dali nadimak "Peć za Tommyija". Istiniti nadimak s kojom bi se obje strane složile je onaj koji se počeo upotrebljavat nakon rata. On glasi "smrtonosna klopka".

Razlog za to je bila njegova greška u konstrukciji koja bi dovodila do zapaljenja streljiva koje nije bilo zaštićeno u mokrim spremnicima (spremnici za streljivo okruženi vodom) što je rezultiralo u zapaljenju na 60% pogođenih tenkova. S uvođenjem morkih spremnika isprava drastična pada broj zapaljenja na samo 10%, ali zbog odluke da se radi laše logistike u tenkove stavlja dodatno streljivo izvan mokrih spremnika postotak ponovno raste.

Za realno prikazivanje efikasnosti M4 Shermana u bitci najbolje nam mogu poslužiti javnosti dostupni podaci od američke 3. oklopne divizije . Početni broj tenkova Sherman s kojima ova jedinica dolazi 1944. godine u Europe je 232. Tijekom razdoblja kraćeg od deset mjeseci njoj je potpuno uništeno 633 tenka, dok je još 1306 Shermana bilo nakratko izbačeno iz borbe i poslano u pozadinu na popravke. Ako se zabavimo kratkim proračunom dolazimo da je svaki od 232 početna Shermana bio potpuno ili djelomično uništen više od 8 puta u tako kratkom vremenskom razdoblju kada su amerikanci imali potpunu zračnu kontrolu bojnog polja.

Oprema

Osnovno naoružanje ovog tenka je činio top od 75 mm koji se mogao bez problema nosit s oklopom od tenkova Panzer III i Panzer IV na zadovoljavajućoj udaljenosti dok je mogao postizati uništavajuće rezultate protiv Panzer VI Tigar samo u najbližoj borbi i to samo na bočnom ili stražnjem oklopu. Konstrukcijska greška Shermana je bila njegova laka zapaljovost u slučaju ako bi bilo kakav projektil uspio i u najmanjoj mjeri probiti oklop. Zbog toga razloga prvobitni oklop od 50 mm je uvećan na 75 ali to nije bilo dovoljno tako da kraj rata ovi tenkovi dočekuju ponižavajuće noseći na sebi pjesak, čelične ploče od neprijateljskih tenkova kako bi smanjili mogućnost proboja vlastitog loše oklopa. Posebna inačica 'Jumbo' razvijena je s dodatnim oklopom kako bi predvodila oklopne kolone i služila kao mamac za protuoklopne topove.

Glavna prednost Shermana prema njemačkim tenkovima bila jednostavnost održavnja i mehanička pouzdanost što bi se teško moglo reći za grdosije od Panthera i Tigra a pogotovo Tigra II kojih je veliki broj morao biti napušten zbog kvarova i uništen zbog nemogućnosti popravka ili izvlačenja.

Nasljednik ovog tenka koji je trebao uklonit većinu njegovih nedostatka izlazi tek krajem rata s imenom M26 Pershing.


Slika preuzeta sa vikipedije
http://en.wikipedia.org/wiki/M4_Sherman

Prenamjene

Zbog velikog broja ovih tenkova od njega je napravljen i veliki broj promjena koje u stvarnosti nisu bile ništa drugo nego opcije prikačene na standardni tenk tako da se to samo se sebi ne može nazvat prenamjenom. Primjer toga je bio tenk koji kako se kreće udara lancima po zemlji ispred sebe da aktivira mine i slično.

Jedina konkretna prenamjena ovog tenka je bio protutenkovsko oklopno vozilo M10 koje je koristilo efikasniji 76mm (3 incha) top od Shermana. Za razliku od Njemačke SAD je tijekom ovog rata proizvodio protutenkovska vozila s kupolom tako da stvarne razlike između M10 i klasičnih tenkova nema.

Nakon što se top od 76mm pokazao nedostatnim, napravljeno je nova kupola s topom od 90mm, vozilo je dobilo oznaku M36. Svoju upotrebu doživjelo je i za vrijeme Domovinskog rata u kojem se koristilo kao samohodni top.

Upotreba nakon rata

Pobjedom u Drugom svjetskom ratu SAD je ostvario opću dominaciju na svjetskom tržištu kako u mirotvornim stvarima tako i u tenkovima. Posljedica toga je da se ovaj neuspješni tenk našao u oružanim snagama svih nekomunističkih država, te u zemljama koje je podupirala SAD kao Jugoslavija. Sherman se uz opsežne izmjene posebno istakao u izraelskim tenskovskim postrojbama gdje je tijekom ratova 1967. i 1973. uspješno parirao mnogo modernijim sovjetskim tenkovima koje su upotrebljavale arapske države. Ta upotreba je trajala sve do 1989. godine kada Čile povlači svoje posljednje Shermane iz upotrebe. Ipak, u ratovima na području bivše Jugoslavije (posebno u Bosni od strane Armije BiH), neki su Shermani korišteni i do 1995. godine.

Izvor:
http://hr.wikipedia.org/wiki/M4_Sherman


Tenk Serman M-4A3E4Godine 1948. dolazi do politickog sukoba na relaciji SFRJ i ostalih komunistickih zemalja predvodjenih SSSR-om zbog razlicitog vidjenja daljeg puta u socijalizam. Izmedju ostalih mera sledio je i prekid isporuka vojne opreme i materijala. Zbog naraslih potreba za novom opremom, a i zbog stalne opasnosti od vojne intervencije SSSR-a, politicki vrh zemlje se obraca zapadu za dalje isporuke, i nailazi na dobar prijem. Narednih deset godina Jugoslavija bila je mahom naoruzana najmodernijim zapadnim (Prevashodno americkim) oruzjem. U tom periodu isporuceno je po pitanju borbenih oklopnih vozila: 599 Sermana M4A3E4 (Iz perioda drugog svetskog rata), 319 M-47 Paton II,565 oklopnih automobila M-8 Grejhound (Greyhound) i M-3A1, 715 lovca tenkova-samohodnih topova M-18 Helket (Hellcat), M-36 Dzekson (Jackson) i M-7 Prist (Priest), zatim oklopne transportere M-3, inzinjerijske tenkove (M-32, M-32B) nekoliko stotina vucnih vozila M-4 i M-5, oko 3.000 kamiona GMC 352/353, te jos oko 9.000 ostlih vozila.

Jugoslavija je u to vreme verovatno bila jedina zemlja u svetu koja je uporedo koristila najbolje istocne tenkove (T-34) i zapadne (M-4). Rad na razvoju ovog tenka zapocet je u martu 1941. god u Rock Island arsenalu. Kao osnova je posluzio postojeci tenk M-3, te je vec u septembru iste godine bio gotov prototip. Novi tenk je ubrzo uveden u naoruzanje, a vec iduce 1942. god februara meseca pojavila se i unapredjena verzija M-4A1, prepoznatljiva po livenoj kupoli. Svetski rat ubrzao je pojavu i novih verzija sa jacim motorima i oklopnim telima i kupolom koji su nastali zavarivanjem. Sredinom 1944, Shermani dobijaju i dosta jaci top od 76,2mm, kojim su nesto bolje parirali nemackim tenkovima. Ovaj tenk je siroko bio prihvacen i u Britanskoj armiji, koja je imale svoje verzije, kao i drugaciji sistem oznacavanja modela. Osnova tenka je posluzila za sirok spektar specijaliziranih vozila kao sto su: samohodni topovi, lovci tenkova, razne inzinjerijske verzije itd. Ukupno, racunajuci sve verzije, proizvedeno je tokom rata preko 45.000 ovih vozila. I posle rata, dugi niz godina su zadrzani u naoruzanju mnogih armija, a posebno su uspesno korisceni u Indiji i Izraelu, gde im je vrhunac ''karijere'' bilo to da su posluzili kao samohodni lanser za protivradarske rakete. Serman tenkovi koji su isporuceni poticali su iz Drugog Svetskog rata, ali su pre isporuke remontovani, pre svega ugradnjom novog topa. Primerci koji su isporuceni Jugoslaviji imali su top M1A1 kalibra 76mm, te tako unapredjeni tenkovi dobijaju dopunsku oznaku E4. Jugoslovenski oficiri su bili zadovoljni novim tenkom iako je po borbenoj efektivnosti zaostajao za modelom T-34. Isticano je da sovjetski tenk ima mocniji top, ali americki model nosi vise municije i ima PA mitraljez. Do daljina 1.500m preciznost je bila priblizno ista, a na vecim udaljenostima prednost je imao T-34. Americki model je imao stabilizator topa i hidraulicko pokretanje kupole, sto je za tenkiste Jugoslavije bila velika novost.M-4 je imao bolji sistem ventilacije i bolje mogucnosti osmatranja, te udobnija sedista i tapaciranu unutrasnjost. Ipak u vreme kada je bio isporucen to je vec bio jako zastareo tenk, koji se i u toku Drugog svetskog rata nije bas ''snalazio'', sudeci po recima iz knjige ''Secanje Vojnika'' generala Omara N. Bredlija ''Prilikom svoga prvog okrsaja americki tenkisti su utvrdili da u borbi tenka protiv tenka njihovi ''General Grant'' i ''Serman'' nisu bili ravni nemackim tenkovima koji su imali tezi oklop i bolje topove. Dve godine kasnije u bici za izbocinu (tokom nemacke protivofanzive u Ardenima pr. prev.) ove nesrazmera jos nije bila ispravljena. Mada su na ''Sermane'' najzad stavljeni topovi tezeg kalibra, oni nikada nisu bili sposobni da se u direktnom i frontalnom napadu uhvate u kostac sa protivnickim ''Panterima'' i ''Tigrovima'' . No u pogledu solidnosti, americki tenk je znatno prevazilazio nemacki; na njegov snazni motor moglo se racunati da ce funkcionisati bez zastoja . Ovo preimucstvo, zajedno sa nasom americkom brojnom nadmocnoscu, omogucavalo nam je da u borbi opkoljavamo neprijatelja i da njegove tenkove unistavamo dejstvom na njihove bokove. Ali ovo svesno rasipnistvo sa ''Sermanima'' nije pruzalo velike utehe tenkovskim posadama, koje su zbog ovoga takodje bile prinudjene da trpe gubitke.'' Vremenom su izbaceni iz upotrebe i uskladisteni, a 13 januara 1979 god. i definitivno su izbaceni iz naoruzanja. U toku gradjanskog rata na tlu bivse SFRJ nisu korisceni. Jedan broj ovih tenkova odlicno je posluzio za snimanje filma "Kelijevi Heroji" iz 1970 god, dok je par T-34/85 preuredjeno u Tigar tenkove predstavljalo protivnike.Veliki broj ovih tenkova zavrsio je na Kosovu tokom rata 1999 god. kao lazne mete. Moze se sa sigurnoscu reci i da je uprkos svemu ovo jedana od najboljih serija tenkova u Drugom Svetskom ratu.

Komentari uz slike i izvor:
http://stef124.tripod.com/m4.htm

Vikipedija na Ruskom o Sermanu
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD_(%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA)

M4 Sherman variants
http://en.wikipedia.org/wiki/M4_Sherman_variants

Vorijante:
DD tank
http://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_DD
T34 Calliope
http://en.wikipedia.org/wiki/T34_Calliope
M12 Gun Motor Carriage
http://en.wikipedia.org/wiki/M12_Gun_Motor_Carriage
M40 Gun Motor Carriage
http://en.wikipedia.org/wiki/M40_GMC


M7 (haubica)


M7 Priest

M7 Priest je razvijen 1941, zato što je američka vojska trebala samohodno topničko vozilo, Priest se zasniva na podvozju M3 Lee/Grant. Glavno oružje mu je 105mm top, standardni top američke vojske. Na bazi svojih izvrsnih balističkih sposobnosti je ovaj top mogao biti korišten u topničkom bombardiranju i u direktnoj borbi protiv drugih tenkova. Samo rijetki topovi su bili toliko učinkoviti protiv tenkova, pošto je municija za takve topove većinom bila zapaljiva za bombardiranje ili rasprskavajuća protiv pješadije koje nisu imale dovoljno jaku moć probijanja za tenkove. 105mm top je pripadao rijetkim topovima za koje je postojala eksplozivna municija. Desno pokraj topa ugrađen je konzola za mitraljez kalibra 50 za protuzračnu i pješadijsku obranu. Britanska vojska je naručila 2.500, a američka vojska 3.000 primjeraka.

M7 Priest Kangaroo pokazao se izvrstan za predviđenu zadaću početkom 1944. Razvijen je od strane kanadske vojske na temeljima M7 Priest-a. Namjena mu je bila da provede pješadiju kroz neprijateljsku paljbu i direktno na područje djelovanja sigurno dovede.

Na vozilu je uklonjena haubica kao i spremnik za municiju i za početak zamijenjena zaštitnom oplatom u kojoj su ponekad bušeni otvori za pucanje za mitraljeze ili PIAT-e (britansko protutenkovsko oružje). Ove promjene projektanti nisu planirali. Uz to je bočni oklop povišen i unazad produžen, da bi se bolje zaštitila unutrašnjost. Karakteristična konzola za mitraljez ostala je očuvana.

Područje djelovanja

Kangaroo je planiran kao zaštitno vozilo, ali je bio i korišten kao radijsko, transportno i bolničko vozilo. Po kiši bi se razvuklo platno preko otvora koje je bilo poduprijeto šipkom u sredini da se voda ne bi skupljala u vozilu. I kod postavljenog platna se kroz 15 do 20 cm otvora moglo slobodno vidjeti uokolo. Po godišnjim dobima su bile na raspolaganju različita platna kojima trebalo biti spriječeno da se vozilo uoči iz zraka. Cijelo vozilo je kao i u mlađim modelima moglo biti prekriveno takvim platnima. Ali najčešće su bili premazivani bojom.

Razmatralo se da se Kangaroo prenamjeni za razminiraće. Slično kao i kod Sherman Crab je trebala ispred biti montirana rotirajuća rola za poticanje eksplozija neprijateljskih mina. Uz to je trebao dobiti mitraljeze i bacače plamena, za napad na neprijateljske položaje. Takva vozila su saveznici već koristili u borbama za Al Alamin, Siciliju, Italiju i kod iskrcavanja u Normandiji i južnoj Francuskoj i to uspješno.

M7 Priest K Crab nije nikad sagrađen jer su američki Sherman Crab i britanski Churchill Crab bili dovoljni, a i skorašnji mir bi ih stvorio nepotrebnima.

Bilo je ideja da se M7 Priest Kangaroo napravi sa zatvorenim krovom i sa dva izlaza, za bolju zaštitu. Ali bi tako bilo produženo i otežano vrijeme izlaska, tako da ovaj plan nije nikad proveden. Upotreba kao komunikacijsko ili promatračko vozilo bi bila moguća ali ih Royal Army nije prihvatio.

Djelovanje na fronti

Prvo djelovanje Kangaroo je imao u kolovozu ili rujnu 1944. u Francuskoj (izvješća spominju pet različitih datuma). Pokraj četveročlane posade (vozača, veznika, korisnik mitraljeza, komandanta) moglo se do 15 ljudi iz pješadije u punom naoružanju transportirati, pri čemu je dio tenka gdje je motor bio u potpunosti natovaren.

Tehnički podaci

* Naoružanje: 1-3 50mm mitraljeza
* Oplata: 12 mm - 65 mm
* Težina: 22 Tone
* Motor: Chrysler Otto-zvijezdasti motor 450 PS
* Brzina: 45 km/h
* Posada: 4 ljudi
* Broj proizvedenih: 1150 za vrijeme rata,a još 2300 ih je proizvedno poslje rata (zadnji je proizveden 1962)

Izvor:
http://hr.wikipedia.org/wiki/M7_(haubica)


Filmovi:

Shermans tanks at world War II 1/5
http://uk.youtube.com/watch?v=4lUmABPD9kI
Shermans tanks at world War II 2/5
http://uk.youtube.com/watch?v=cXh1bnO9qDo&feature=related
Shermans tanks at world War II 3/5
http://uk.youtube.com/watch?v=ZDlznzsO8qc&feature=related
Shermans tanks at world War II 4/5
http://uk.youtube.com/watch?v=5dkBkLU6ItI&feature=related
Shermans tanks at world War II 5/5
http://uk.youtube.com/watch?v=PJqGC4TrKPk&feature=relatedRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

bravo za temu.

ima greska vezano za naoruzanje kangaroo-a. nije imao tri topa 50 mm, vec ce pre biti tri mitraljeza .50 inca, tj. 12,7 mm, naravno, browning. cesta greska u textovima. neki lik je cak u "vojsci" objavio text gde je kalibar puske m15 naveo kao 0,223 mm!

apsolutno najpouzdaniji tenk drugog svetskog rata, da su ameri prihvatili i masovno proizvodili verziju firefly sa britanskim 17-funtasem, mogao bi da konkurise i za titulu najboljeg tenka 2.sv.rata.

interesantan je i jumbo sherman probojni tenk sa boljim dodatnim oklopom: celo oko 102 mm, bok 76 mm. dodatnu zastitu je pruzala i povecana debljina kucista diferencijala oko 140 mm. koristio je top 75 mm, a neki primerci i 76 mm.

e, sad - jumbo sherman sa 17-funtasem, to bi bio tenk koji bi se mogao meriti i 1 na 1 sa tigerom i pantherom. mozda potreba za pershingom ne bi ni postojala.offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13926

Pa tekstove sam preuzeo. Tako da verujem da ima gresaka koje nisam uocio odmah.
Malo da ispostujem formu.
Dosad sam pisao svoje zakljucke i nabacao bi linkove Mr. Green . Posto idem tom logikom da smo svi citrali pa da se trebamo samo malo douciti...

Sto se tice Sermana najveci problem je bila visina i smestaj municije. Nemci su znali gde se ona nalazi. Cak su je i sa Panzer IV lako pogadjali.
Osim visine problem je i bok tenka koje debljine svega 38mm na prvim verzijama i vertikalan je. Tako da su ga mogli probijati i sa topom 37mm.
Oklop je malo zakosen na lovcima tenkova M10 i M36. Koje treba posebno istaci.
Nesto kasnije je sredjen taj problem. Medjutim mislim da je placena prevelika cena.
Sermani nisu nicemu previse koristili sem kao orudja za otkrivanje neprijateljskih tenkova koje bi zatim pesadija ili avioni unistili.

Kad je rec o oklopnoj zastiti Serman ima prednju plocu debljine 51mm pod uglom od 34 stepena od horizontalnog polozaja. Sto je otprilike 91 do 92 mm. Kupola spreda je debljine 76mm pod uglom od 60 stepenoi od horizontale. Sto znaci da je debljine oko 88mm. Tako da ako se setimo da je T-34/85 imao prednju plocu debljine 90mm i debljina kupole isto 90mm. Onda se namece zakljucak da su to tenkovi podjednako zasticeni spreda. Medjutim T-34/85 ima svoje prednosti kad je rec o boku i od pozadi. Takodje je nesto mobilniji.

Sve u svemu, saveznici su dosta izjednaceni.

Problem kod M-10 i M-36 je otvorena kupola. Dobra stana je top koji koriste od 76mm i 90mm. Medjutim Sovjeti koriste T-34 kao osnovu za SU-85 i SU-100. Niza silueta i topovi veceg kalibra.

Evo nesto o Americkim tenkovima. Znaci TT podaci.
http://www.onwar.com/tanks/usa/index.htm

Ja cu izdoviti za M-10 i M-36 linkove. Jos nisam naisao na neki zadovoljavajuci tekst na nasim jezicima. Treba prevesti...
M-10
http://www.onwar.com/tanks/usa/data/m10.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/M10_Wolverine
M-36
http://www.onwar.com/tanks/usa/data/m36.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/M36_Jackson

I evo definitivno najboljeg Sermana Firefly.
http://www.onwar.com/tanks/uk/data/firefly.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Sherman_Firefly

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30522

Serman....hm....pa...jedina kanta na svetu na kojoj je ugradjen i top i spregnuti mitraljez Mr. Green

O tome da je slabiji od Tigra,Pantera...ne treba trositi reci.
Samo sto je on bio i nesto slabiji od Panzer IV.

Ali kao sto smo vec rekli njega je bilo mnogo !

Fierfly je stvarno dobar,ali se pojavio jako kasno i u malom broju.

Pogresno je bilo to sa Americke strane,da nisu hteli da slusaju Engleze i stave bolji top,jer su stvarno mnoge posade na Sermanima izginule i mnoge su bile pravo topovsko meso za Panzer divizije.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5854

Jeli imate nekoh podataka o upotrebi Sermana u Koreji protiv T 34 ??
Mislim da su korejci imali verziju T 34/76.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30522

Koreanci su imali T-34,video sam cak podatak u vezi T-34-85.

Slika Sermana u Koreji.


offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28569
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Čileanci i danas koriste M-24 i M-51, ali sa topom IMI 60mm HVM

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

TOP GUN ::Serman....hm....pa...jedina kanta na svetu na kojoj je ugradjen i top i spregnuti mitraljez Mr. Green

O tome da je slabiji od Tigra,Pantera...ne treba trositi reci.
Samo sto je on bio i nesto slabiji od Panzer IV.

Ali kao sto smo vec rekli njega je bilo mnogo !

Fierfly je stvarno dobar,ali se pojavio jako kasno i u malom broju.

Pogresno je bilo to sa Americke strane,da nisu hteli da slusaju Engleze i stave bolji top,jer su stvarno mnoge posade na Sermanima izginule i mnoge su bile pravo topovsko meso za Panzer divizije.


uh, ne znam bas...

nesto slabiji od pz4? koje verzije? od verzije pz4 sa topom 75 mm l24 je sigurno bio bolji. od verzije sa topom 75 mm l48...tu su negde, m4a3e8 ili m4a1 sa topom 76 mm i pz4 sa 75 mm l48 su priblizno jednaki.

dakle, rani sherman je ekvivalent t-34/76, a kasniji sa topom 76 mm t-34/85 i pz4 sa 75 mm l48, manje-vise.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30522

Serman i PZ IV su se nonstop vrteli u krug,ni tamo ni vamo,priblizni,slicni(tu nemislim na Firefly jer on je bio dosta jaci).
Nekad bi bio bolji PZ IV,kasnije Serman sa poboljsanjima.

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4233

u koreji su bili prilicno izjednaceni. jedan drugog su mogli probiti na tipicnim daljinama gadjanja, mozda je t-34/85 imao blagu prednost, ali je tamo teren bio takav da je pitanje da li je mogao da je iskoristi.

shermani sa izraelskim topovima 60 mm i izraelski sa francuskim topovima 75 i 105 mm su najmocniji shermani u istoriji. ovi zadnji su busili i t-54/55/62. bili su opasni po bilo koji tenk i to sa cela do pojave viseslojnog i expl-reakt oklopa, dakle do pojave ruskog t-64.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 570 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 565 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cikadeda, DPera, nemkea71, RED4G-304