Teski tenk T-10 nikad nije izvezen van SSSRa

1

Teski tenk T-10 nikad nije izvezen van SSSRa

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2009
 • Poruke: 249
 • Gde živiš: Ruma

Кренимо од почетка.
Први тенк направњен на простору царске Русије био је ЦАР направљен је још за време WW I. Мада је имао погон на точкове (2 велика предња точка за покретање и управљање и 3 мања задња точка) због топовских купола сврстава се међу прве тенкове. Доласком комунизма почело је са градњом тенкова са гусеницама. Пошто развој тенка захтева пуно времена а и новца СССР одлучује да набави лиценцу за правњење тенка Vickers од Британаца тако настаје први лаки тенк Т-26, направњено је 13000 комада до почетка WW II, први тешки тенк СМК био је слабо покретан превише дугачак са више од 5 топовских купола, лансерима ракета, противавионским митраљезима, пуно људства је опслуживало тенк кои је више личио на оклопну ракетну крстарицу него на тенк. Први тешки тенк кои је масовно произведен у СССР пре почетка WW II је тенк Климов Ворошилов односно КВ-1 кои се показао као добро решење у рату против Финске за разлику од СМК, где је топом 76mm и већа покретљивос тенка била пресудна у борби против Финаца. Међутим у рату против Немаца оклоп на тенковима типа КВ се показао као неефикасан јер су Немци увели нова против тенковска оруђа. Почело се са изградњом новог тешког тенка са јачим оклопом и већим калибром топа од 85mm, тенк је добио име по почетним словима имена председника СССРа Јосиф (Висерионович Џугашвили) Стаљин ЈС. Међутим установљено је да ни топ од 85mm није довољан да уништи тешке Немачке тенкове типа Тигар. У прављење новог тешког тенка укључили су се сви еминентни научници СССРа почевши од Експерименталне Фабрике Тенкова ЧЕЛЕБИНСК која је правила све тешке тенкове почевши од КВ-1 па надаље, Војно Механизовано Моторизованој Академији (ВАММ), научници са те Академије учествовали су у прегледу и испитивању уништених тенкова после битке код Курска, Августа 1943 године на терену је учествовао и Котин шеф Фабрике #100 који је приметио да највише штете противничким тенковима током битке нанео топ А-19 122mm. Приликом испитивања са топом А-19 122mm је стављен у куполу тенка ЈС који је пре тога имао топ 85 mm. Тенк је добио назив ЈС-122 и послат је на испитивање у Москву. Опитно гаћање је извршено на заробљеном Немачком тенку типа Тигар. Топ А-19 122mm је био толико јак да се приликом поготка тенк Тигар разлетео на комаде, неки делови чак су нађени на 1500m од почетног положаја тенка. Али није ни ЈС-122 боље прошао, цев топа је експлодирала, замало да погине од парчади цеви топа и Маршал Ворошилов који је учествовао у инспекцији приликом гађања. Тако да се направило неколико измена на топу који ће бити уграћен у куполу с тим да остане исти калибар као на топу А-19 122mm. Тако је настао ЈС-2.
Даљим експериментисањем са тенковима на полигону а и на уништеним тенковима из борби нађено је неколико слабијих тачака на тенку ЈС-2. Почело се са модернизацијом и отклањањен недостатака тенка. Промењено је чело тенка тако да је оклоп ишао у шпиц (популарно назван шиљати нос) јер је установљено да је отпорнији на удар гранате него ако је укосо постављена као на ЈС-2. Купола је исто измењена тако да је добила облик полулопте, доказано је као боље решење него на ЈС-2. Тако је настао нацрт за тенк КИРОВЕЗ-1 то јест ЈС-3. Први ЈС-3 изашао је из фабрике у Мају 1945 године. Тенкови типа ЈС-3 нису учествовали у ослобађању Европе од Немаца али послати су у Манџурију Августа 1945 године, учествовали су у операцијама против Јапанске KWANTOON армије коју су буквално и дословно ПРЕГАЗИЛИ. Иако се 10 година после рата на западу ЈС-3 сматрао као најбољи тенк свих времена кои је икад направљен, сам врх СССРа није тако мислио хтели су још бољи тешки тенк.
Крајем 1948 године Начелник Оклопно Механизованог Одсека СССРа издао је наређење да се направи тешки тенк по узору на ЈС-3 али модернији боље наоружан покретљивији и да непрелази 50 тона.
Инжињери СССРа поучени фришким искуствима из рата са прављењем разних типова тенкова од лаких преко средњих до тешких тенкова кои су имали одлична решења доказана у биткама, али и разним експериментима на полигонима, направили су нацрт и из фабрике је изашао тешки тенк јои је првобитно назван ЈС-8 да би касније промењен назив у ЈС-10. После смрти Стаљина 1953 године, назив тешког тенка се мења у Т-10.
Конструктори су успели да повећају брзину тенка са 37 km/h колико је развијао ЈС-3 на 50 km/h захваљујући новом мотору јачине 600 КЅ. Tај мотор повећао је акциони радијус на 350 кm. Иако је имао слабији оклоп од ЈС-4 боље се показао на свим тестовима јер је био бржи и покретљивији од било ког ЈС тенка кои је до тада направљен.
Инжењери су успели да направе стабилизатор цеви тако да топ 122mm може да гађа циљеве у покрету. Уграђени стабилизатор служи да кад се нанишани на мету цев остаје фиксирана по вертикалној и хоризонталној линији у том положају ма како да се тело тенка помера цев остаје на мети. Купола се окреће уз помоћ електро мотора а не ручно као на осталим тенковима типа ЈС што је повећало брзину довођења топа на мету. Почетна брзина гранате 122mm је 800 m/ѕ. Пуњење топа 122mm је аутоматизовано помоћу електро пуњача тако да испаљује 3 до 4 гранате у минути, на пример тенк типа ЈС-3 испањивао је 2 гранате у минути.
Секундарно наоружање на тенку Т-10 је исто као на тенку ЈС-4:
1 митраљез 7,62 mm и 1 митраљез ДШК М-38 12,7 mm су у куполи,
1 митраљез ДШК М-38 12,7 mm је на врху куполе, служи као противавионски митраљез.
Године 1967 митраљези ДШК М-38 12,7 mm су замењени са ЗПУ-1 14,5 mm чиме се повећао домет циљева у ваздуху са 1000 m на 1500 m и циљева на земљи са 1500 m на 2000 m уз исту густину ватре то јест техничка брзина гађања је остала иста 600 метака у минути. Тад је тенк добио коначну ознаку Т-10М.

Изјава да је тешки тенк Т-10М бољи од других тешких тенкова конкурената рекло је више војних коментатора и аналитичара како Совјетских тако и страних чак и из држава НАТО пакта. Иако је тешки тенк Т-10М слабије оклопљен, лакши и мањи од западних тешких тенкова: Британског Conqueror и Америчког M-103, тешки тенк Т-10М показао се као покретљивији бољих маневарских способности и јачег наоружања него предходна два конкурента, што је у оклопним биткама пресудно.

Занимљиво је то да је СССР имао савезе са више земаља које су учествовале у локалним ратовима и помагао је те земље што јавно што тајно извозећи им разна наоружања почевши од пиштоља ТТ М-33, ПС и АПС аутомата ППШ М-41, АК-47 преко тенкова типа Т-34/85, Т-54, Т-55 тешких тенкова ЈС-2, ЈС-3 авиона МиГ-21 и да ненабрајан једино тенк Т-10 није био извезен ни у једну земљу чак га нису имале ни чланице Варшавског Уговора (пакта) а ни трупе СССРа које су се налазиле на њиховом тлу.

НАПОМЕНА:
Тенк Т-10 налази се у наоружању тенковских пукова чија је формација комбинована од више тенковских батаљона опремљених средњим тенковима и једним батаљоном тешких тенкова Т-10. Према наким подацима из доба СССРа постоје такозване ТЕШКЕ ТЕНКОВСКЕ ДИВИЗИЈЕ које су наоружане само са тенковима Т-10.

НАМЕНА:
Борбено оклопно гусенично возило (тенк) служи за уништавање противничких борбених и неборбени возила, живе силе и других борбених и неборбених средстава

ТАКТИЧКО - ТЕХНИЧКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ:

Тежина ------------------------------------------------------------------------------------ 50 t
Брзина максимална ------------------------------------------------------------------- 50 km/h
Јачина мотора -------------------------------------------------------------------------- 600 KS
Акциони радијус - само са унутрашњим резервоаром ------------------- 350 km
Дужина тела тенка -------------------------------------------------------------------- 7,68 m
Дужина тела тенка са топом ------------------------------------------------------ 10,28 m
Ширина тела тенка ------------------------------------------------------------------- 3,35 m
Ширина трага гусеница ------------------------------------------------------------- 2,70 m
Висина тенка --------------------------------------------------------------------------- 2,42 m
Клиренс ---------------------------------------------------------------------------------- 0,45 m
Број чланова посаде ----------------------------------------------------------------- 4
Оклоп минимални --------------------------------------------------------------------- 120 mm
Оклоп максимални -------------------------------------------------------------------- 250 mm

НАОРУЖАЊЕ:
- топ 122 mm --------------------------------------------------------------------- 1
- митраљез 7,62 mm ---------------------------------------------------------- 1
- митраљез 12,7 mm ---------------------------------------------------------- 1
- пам 12,7 mm ------------------------------------------------------------------- 1
Борбени комплет за топ – граната ---------------------------------------------- 50

САВЛАЂИВАЊЕ ПРЕПРЕКА:
- успон (нагиб) ------------------------------------------------------------------ 35
- ров ширине -------------------------------------------------------------------- 3 m
- вертикалну препреку ------------------------------------------------------- 1,1 m
- водену препреку ---------------------------------------------------- 1,4 mRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746offline
 • Pridružio: 06 Jan 2009
 • Poruke: 249
 • Gde živiš: Ruma

Khaless to bratac to je T-10 ja imam sliku u knjizi al je crno bela. Nek neko kaze da neizgleda mocno.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25882
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napomena: ovaj tenk povučen je iz naoružanja 1993. godine, a da nije učestvovao ni u jednom ratu ili oružanom sukobu. Ideal svkog oružja. Pravljen da odvrati.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 510
 • Gde živiš: Beočin selo

Zar nije jedno od imena ovog tenka IS-10,tj. JS-10?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

Dylan Dog ::Zar nije jedno od imena ovog tenka IS-10,tj. JS-10?
Mislim da ces ovde naci sve odgovore:
http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_con.....〈=en
http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_con.....〈=en
http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_con.....〈=en
http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_con.....〈=en
A ovde o razlicitim modelima:
http://www.battlefield.ru/index.php?option=com_con.....〈=en

--------------------

T-10 (JS-8/JS-9)

offline
 • Pridružio: 06 Jan 2009
 • Poruke: 249
 • Gde živiš: Ruma

Dylan Dog ::Zar nije jedno od imena ovog tenka IS-10,tj. JS-10?

jeste a da si procitao redom sta sam napisao to bi i video da stoji u 39 redu:
(направили су нацрт и из фабрике је изашао тешки тенк kои је првобитно назван ЈС-8 да би касније промењен назив у ЈС-10. После смрти Стаљина 1953 године, назив тешког тенка се мења у Т-10)

tu sam pomenuo vise vrsta tenkova pocevsi od tenka CAR (TZAR) Carske Rusije preko perioda izmedju 2 svetska rata pa do naj veceg procvata SSSR-a. Ako ima neko nesto da doda u vezi bilo kojeg teskog tenka nek postavi.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7106

Ovaj ruski T 10 na ustima cijevi ima i gasnu kocnicu. Kakve su mu mogucnosti u odnosu na njemacki 88mm, ako neko ima podatak?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13919

kljift ::Ovaj ruski T 10 na ustima cijevi ima i gasnu kocnicu. Kakve su mu mogucnosti u odnosu na njemacki 88mm, ako neko ima podatak?
T-10 je nastao nakon WWII. Doduse moze se govoriti o topu koji su koristili IS-2 i 3. Taj top nije imao vecu probojnost od oko 150 mm rolovanog homogenog celika vertikalno postavljen u odnosu na zemlju. Medjutim kad se uzme u obzir tezina i kolicina eksploziva koju je nosila ova granata imala je razarujuci ucinak na sve tenkove i jurisne topove u WWII. Jedino je Tigar II imao dovoljno jaku prednju plocu koja je mogla izdrzati pogodak. I Panter je pruzao neku sigurnost na otvorenom polju na vecim distancama.

Nemacki top 8.8 cm L/71 je definitivno imao vecu probojnost.
Evo tabela:
http://www.battlefield.ru/en/tank-armament/42-122mm-guns/107-d25.html
PzGr. 39/43 APCBC-HE
http://en.wikipedia.org/wiki/8.8_cm_KwK_43#Ammunition
PzGr. 40/43 APCR
http://en.wikipedia.org/wiki/8.8_cm_KwK_43#PzGr._40.2F43_APCR

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7106

T 10 odnosno Js 10 i Is 3 vjerovatno su proizvedeni kao kontramjera Tigru a i Panteru mada njemackih tenkova vise nije bilo toliko mnogo. Moram reci da po mom licnom utisku na T 10 bi bolje stajao L 71. A ovo sto je tenk ostao na 50 tona je odlicno. Zbunjuje me ovaj elektro - punjac dosta su ga rano napravili a ne bi bilo lose da se vidi i smjestaj municije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 606 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 3 sakrivenih i 567 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Botovac, Denaya, DENIRO, djuradj, Duh sa sekirom, dule10savic, Excalibur13, FileFinder, goxin, ILGromovnik, jukeboxer, Kriglord, kybonacci, ladro, M-51 Sherman, Mendonca, mercedesamg, MilosKop, Nemanja.M, operniki, Parker, pedjolino76, Prašinar, royst33, samsung, saputnik plavetnila, Srky Boy, Tvrtko I, Vatreni Zmaj, vladas87, vobo, Volkhov-M, wizzardone, zastavnik