Vladimir Vauhnik

Vladimir Vauhnik

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5700

Vladimir Vauhnik, ataše jugoslovenske kraljevske vojske, doveo je Hitlera do nervnog sloma. Zavodnik, koji je preko kreveta stizao do najvećih tajni
TAJANSTVENI pukovnik V., ataše jugoslovenske kraljevske vojske u Berlinu, izluđivao je od 1939. nacističke kontraobaveštajce, a Hitlera je uoči samog napada na Beograd bukvalno doveo do nervnog sloma, zabeležio je u memoarima jedan od šefova tajnih službi Trećeg rajha, SS general Valter Šelenberg. Njega je 2. aprila 1941. nemački špijun u beogradskoj vladi panično izvestio da je provaljena najstrože čuvana nemačka tajna - plan invazije na Jugoslaviju pod kodnim imenom „Direktiva 25“.


- V. je poslao u Beograd potpun izveštaj o nemačkim planovima za ofanzivu, čak ih je upozorio na bombardovanje Beograda koje je Hitler planirao kao iznenadni napad - zabeležio je Šelenberg. - Kad je Hitler čuo za ovo gušio se od besa i počeo da se dere: „Zašto odavno niste uhapsili tog prokletog čoveka!“.

Šelenberg je čitavo poglavlje memoara posvetio „jugoslovenskom obaveštajcu V.“, čiji je identitet otkriven tek deceniju nakon okončanja Drugog svetskog rata. Tek tada je, posthumno, britanski Intelidžens servis dozvolio objavljivanje memoara svog agenta, pukovnika Vladimira Vauhnika, bivšeg jugoslovenskog vojnog atašea u Berlinu.

Vauhnik ni u knjizi nije otkrio na koji način je došao do najvećih vojnih tajni Trećeg rajha, kao što su planovi o napadima na Poljsku, Jugoslaviju i Sovjetski Savez, o kojima je prvi izvestio. Pučistička vlada U Beogradu, na čelu s generalom Dušanom Simovićem, oglušila se na upozorenja briljantnog obaveštajca koji je 1. aprila 1941. izvestio o nastupajućoj nemačkoj invaziji na Jugoslaviju i bombardovnju Beograda predviđenom za 6. april.


- Simović je o Vauhniku stekao loše mišljenje još prilikom priprema za 27-martovski puč - kaže istoričar Miloslav Samardžić.

POBRATIM DRAŽA
O Vauhnikovom angažovanju u JVuO u njegovim memoarima nema ni jedne reči, ali u dokumentima četničkog porekla pominje se kao vršilac dužnosti komandanta Slovenije pod pseudonimima „Vlajko“, „Potpukovnik Vasić“„ i „General Račić“, kaže istoričar Miloslav Samardžić.
- Vauhnik je s Mihailovićem i potonjim generalom Šarlom de Golom završio specijalizaciju u čuvenoj Ratnoj školi u Francuskoj. U memoarima koje je napisao na nemačkom jeziku on ga naziva „Moj pobratim general Draža Mihailović“, a prilikom opisa ustanka 1941: „Svima je bio uzor pukovnik Draža Mihailović, moj pobratim i školski drug na najvišim vojnim školama“. Slovenačko izdanje, za jugoslovesnko tržište, ne pominje pobratimstvo, jer ga je redigovao Intelidžens servis.


- On nije bio protiv puča, ali je savetovao odlaganje za nekoliko sedmica, do nemačkog napada na Sovjetski Savez, kada Hitler ne bi bio u stanju da se obruši na Kraljevinu Jugoslaviju svom žestinom. Generali Simović, Petar Živković i drugi vodeći pučisti smatrali su, međutim, da Vauhnik fantazira.

Da su pučisti poslušali Vauhnikova upozorenja verovatno bi bili spaseni životi hiljada Beograđana civila, a poraz jugoslovenske vojske ne bi bio tako katastrofalan.

SS general Šelenberg je ostavio svedočanstvo da su nacistički kontraobaveštajci dugo sumnjali da je Vauhnik korumpirao nekog visokog oficira Vermahta koji mu odaje tajne. Mesecima su ga bezuspešno pratili i prisluškivali pokušavajući da otkriju njegove izvore, ali nisu uspevali čak ni da razbiju šifre radio poruka koje je svake večeri emitovao u Beograd.

Tek uzgred su konstatovali da je pukovnik do ušiju zaljubljen u ćerku vlasnika jednog berlinskog restorana, koju obasipa poklonima i izvodi na otmena mesta. Ipak, posle meseci praćenja oni su otkrili da jugoslovenski oficir ima još najmanje dve velike ljubavi.

- Jedna dama je bila sestra nemačkog generala, elegantna i materijalno nezavisna, koja je imala poznanstva s industrijalcima i višim oficirima Vermahta - zabeležio je Šalenberg. - Druga dama je bila supruga jednog poznatog inženjera, čoveka velikog ugleda i u civilnim i u vojnim krugovima.

Šelenberg se zainteresovao i otkrio da ovaj naizgled skladni bračni par vodi dvostruki život. Naime, inženjer uopšte nije pokazivao interesovanja za ženske čari svoje lepše polovine i u najmanju ruku je tolerisao Vauhnikov boravak u njihovom bračnom krevetu.

- Na svoj veoma vešta način V. je umeo da od njih izvuče sve što je bilo od značaja - zabeležio je Šelenberg.

Ispostavilo se da je i zaljubljenost u ćerku nemačkog kafedžije bila vrlo proračunata i da je ona za Vauhnika prikupljala informacije iz restorana svog oca, u kome su se okupljali visoki SS oficiri. Šelenberg je to otkrio iz presretnutog telefonskog razgovora krajem marta 1941. kad je Vauhnik od devojke zahtevao izvesne dokumente koje mora hitno da pročita. Dan kasnije, nemačka špijunka iz vlade u Beogradu javila je da je Vauhnik poslao svom generalštabu nemački plan napada na Jugoslaviju. Gestapo ga je uhapsio i tokom četvormesečne torture pretvorio u ruinu. Nažalost, njegova žrtva bila je uzaludna.

Šelenberg u memoarima tvrdi da je Vauhnik pušten iz kazamata Gestapoa tek kad je pristao da bude dvostruki špijun, posle čega je upućen u Italiju. Po Vauhnikovoj verziji on je, da bi sačuvao život, pristao na ponudu Nemaca da ode u NDH i pomogne generalu Glezu fon Horstenauu da domobrane organizuje po uzoru na Vermaht.

- Vauhnik se obreo u Zagrebu gde je trebalo da bude pomoćnik načelnika hrvatskog generalštaba - kaže Samardžić. - Bio je užasnut onim što je video. Pavelića i njegove ustaše opisuje kao kopiju Hitlera i esesovaca: praznoglavce zverskog mentaliteta. Počeo je da se izgovara bolešću, da bi već 21. novembra 1941. otputovao u Ljubljanu na lečenje. Posle nekoliko meseci bez traga je nestao iz bolnice.

Međutim, pukovnik Vauhnik u sanatorijumu u Ljubljani nije gubio vreme već je organizovao mrežu BBZ, koja je na čelu s njim radila za britanski Intelidžens servis.

- Po napuštanju sanatorijuma, Vauhnik je uzeo lažni identitet - kaže Samardžić.

- U skromnom odelu, s plajvazom na uvu, crtao je projekte nameštaja u jednoj pilani kraj Ljubljane, odabranoj po tome što je često bila puna okupatorskih vojnika. Među prvim njegovim potezima bilo je instaliranje tajne destilerije za proizvodnju konjaka, kojim je kupovao informacije. Opisao je Treći rajh kao žedan sunđer koji neprestano zahteva rakiju!

Početkom 1944. Draža Mihailović imenuje Vauhnika za zamenika komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini za Sloveniju, ali ovaj nije dugo ostao na tom mestu jer je Gestapo otkrio njegovu mrežu. Spasao se begom u Švajcarsku, a posle Drugog svetskog rata preselio se u Argentinu. Posle smrti deo emigranata optuživao ga je za saradnju sa - sovjetskom tajnom službom!
GLUVI GENERALI

JUGOSLOVENSKI generali su ignorisali Vauhnika u aprilu 1941. isto kao i 1939. kad je najavio nemački napad na Poljsku i njenu podelu između Trećeg rajha i SSSR. Čak ni poslednja depeša poslanika iz Berlina, budućeg nobelovca Ive Andrića, koji je 4. aprila 1941. potvrdio Vauhnikove informacije o nastupajućoj nemačkoj invaziji na Jugoslaviju, nije urazumila britanske štićenike koji su izveli puč u Beogradu.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293......Treci-rajhRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23037
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Видим да је то јутрос било у ''Новостима''. Ово треба критички прочитати, с обзиром на то да се тим поводом огласио МС. Нажалост, успео је да (''захаљујући'' ранијим импровизацијама) код мене укорени сумњичавост према његовим исказима. Штета.offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:- Vauhnik je s Mihailovićem i potonjim generalom Šarlom de Golom završio specijalizaciju u čuvenoj Ratnoj školi u Francuskoj.

Mozes zaboraviti ceo tekst, ako neko napise gore navedenu glupost

Verovatno je teziste teksta "pobratim Draza"

Citat:As usual, the best of the many warnings came from Admiral Canaris’ Abwehrthrough Colonel Oster. In this case, the Yugoslav Military Attache in Berlin,Colonel Vladimir Vauhnik, was the immediate recipient. He also served Britishintelligence. The “amazingly comprehensive and correct” quality of Vauhnik’sknowledge of German military and political plans is verified by Schellenberg who had him under close surveillance in order to ferret out his sources for hisreports that the Germans were intercepting in Belgrade. Vauhnik was arrestedtwo days before the invasion of Yugoslavia, but managed to misdirect Schellen-berg’s suspicions away from his key source, Oster.

izvor: Barton Whale; "STRATAGEM Deception and Surprise in War" str 280

Citat:The first hints that Germany would attack the Soviet Union reached Vauhnik from two sources. Toward the end of 1940, he learned from Reichsmarshal Goring that by spring Germany would have at its command more than 200 air divisions. Where was he going to use all this airpower? Against Britain he would need 50 air divisions,
at most, in Africa no more than 6. Where did he think he would need 200? Vauhnik remembered hearing that Molotov had infuriated the Nazis during his visit to Berlin in November, 1940. Perhaps Hitler was planning to attack Russia. A few weeks later, early in 1941, Vauhnik learned from the Slovak military attach^, Major Tatarko, that Germany, in preparation for an attack on Russia, had asked Slovakia for 2 infantry divisions. From a network of his fellow Slovenes who worked on German roads and railroads and in German factories Colonel Vauhnik picked up other bits and pieces of information about preparations for the march to the east.
Other sources were Count Sigismund Bernstorff and his cousin Albert. They often spoke of the possibility of war between Germany and the Soviet Union. One day Count Albert, in a communicative mood, forgot himself so much as to tell Vauhnik that a "German attack against Soviet Russia was no longer a mere possibility but a
fact. The decision has already been made."
Still another source was Vauhnik's friend Willy Pabst. Once a major on the German general staff, he had abandoned his military career for business. Whenever his former colleagues, now highranking officers, came to Berlin they liked to visit Willy, a delightful host. He in turn often dined at Vauhnik's home, and thus the information
brought by Pabst's friends found its way to Vauhnik's table.Some time during the second week of March, Pabst became very explicit. Preparations for the attack against Russia were in full swing, he said. Materials were on their way, airfields ready. He sighed as he passed the information to Vauhnik. "My friend," he said, his chin
on his chest, his whole body slumped in his chair, "my friend, this means the end of Germany/'
The next day Vauhnik learned through a German informant that operations would start during the second half of May and that 200 German divisions would engage the Russians,
At this point Vauhnik, convinced he had something more than well-verified rumors, passed his information on to Belgrade, to both the Yugoslav general staff and to Prince Paul's first aide-de-camp.Although his coded messages contained data on German troop movements,with names and registered numbers of German divisions, the
general staff never acknowledged their receipt and never referred to the information either in replies to Vauhnik or in special bulletins.When he realized he was getting no reaction from the general staff, Vauhnik asked Andric, the Yugoslav minister in Berlin, to relay the information to Cincar-Markovic, in the hope that he would find it
useful in his negotiations with the Germans, Perhaps, he reasoned, if the government could convince the Germans they had nothing to fear from Yugoslavia, there would be less chance of a German attack


izvor: Hoptner; "yugoslavia in crisis 1934-1941" str. 231-33

Takodje, sam Vauhnik je pisao o svome radu "Ten Years since Dismemberment of Yugoslavia" (objavljeno u "Dokumenti o Jugoslaviji" No. 2, pp. 23-26. Paris, 1951

Vladimir Vauhnik: „Nevidljivi front - borba za očuvanje Jugoslavije", „Iskra", Minhen, 1984.

Vladimir Vauhnik, polkovnik VKJ, brigadni general JVvD (četniški) – vojaški ataše VKJ in tajni sodelavec britanskega IS
http://users.volja.net/marijankr/dok/LSO-vauhnik.pdf
Citat:Pukovnik Vladimir Vauhnik, ataše u
Berlinu, slao je najpreciznije podatke. Prva njegova vijest je
uslijedila odmah poslije sjednice kod Hitlera, 28. ožujka. Od tada,
depeše iz Berlina stižu neprestano, svaka s točnim podacima.
Sami Nijemci su kasnije, otkrivši Vauhnikovo djelovanje, bili
zaprepašteni njegovim podacima. Admiral Wilhelm Canaris, šef
Kancelarije za inozemnu i kontraobavještajnu službu njemačke
Vrhovne komande, obavještavao je — čini se — Vauhnika preko
svog pomoćnika general-majora Hansa Osterà. U noći 1. i 2.
travnja Vauhnik je od svojih izvora obaviješten da je »napad na
Jugoslaviju definitivno određen za 6. travanj«, kad će uslijediti
»opkoljavajući napadi iz Bugarske, s istoka, i Mađarske, sa
sjevera«, što je odmah prenio Beogradu. Začudo, ondašnji vojni
ministar u Simovićevom kabinetu, general Bogoljub Ilić, kasnije je
tvrdio da Vauhnikovu depešu nikad nije vidio, niti je za nju u ratu
čuo. No, kako god mu drago, Lohr je znao za Vauhnika.


Sudjenje Generalu Lohru

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2103
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

А наслов је као из "жуте" штампе..

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9948
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Па и јесте ово жута штампа.....више нема ништа објективно ни у једним новинама...

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20340
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Трибина „Владимир Ваухник и југословенска тајна служба у Немачкој у Другом светском рату”


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 486 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 4 sakrivenih i 462 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., anitagrkovic15, CrazyDiablo, Desert_Fox, Faki-Valjevo, kasalovic1996, kayvan6079, MarKhan, Milan.1976, milekNS, nuke92, Parker2, Recce, repac, t.mile, Toni, VP6919, W123