Vojnici Wermachta

19

Vojnici Wermachta

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23887

Mnoge od pobrojanih poznatih marki su imale i direktne koristi a i indirektne pošto se u razvijanju tehnologija na čijoj su slavi kasnije nastavili fda se bogate je nastao od rada Wermahtovih zarobljenika koji su radili njima za dž..Ništa manje nisu profitirali ni oni koji su kasnije zadržali sve naučnike i njihova znanja nastala na znoju i krvi zaobljenika poput Fon Brauna i drugih industrijalaca-German naučnika-konstruktora .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23667
 • Gde živiš: I ja se pitam...

robertino ::Ne mogu sad naći ali negdje sam vidio popis cjenik koliko košta zub zlatni, srebreni, obični, koliko košta roba / obuća / naočale ako je "vrhunski i poznati brend". ...

I da, ona ss babetina je pravila od kože lampe ... Prestrašno i takvoj mi EU težimo i ili smo već u njoj. ...

I da Hugo boss i Bayer, Afga, (igfarben), Porsche ... imaju prste u tom cjeniku


Ја сам написао један текст (објављен у више часописа и портала), управо на ту тему. Ево га овде, па коме буде интересантно, нека прочита. Наравно, Први, а поготово Други светски рат , били су ратови мултинационалних корпорација - ''Форд'', ''Џенерал моторс'', ''Викерс'', ''Де Хевиленд'', итд, итд, против фирми какве су ''БМВ'', ''Јункерс'', ''Месершмит'', ''Рајнметал'', ''ИГ Фарбен'', ''Круп'', итд, итд. Ништа ново, нажалост.

Ево и текста коме , сигурно није у овом топику место, али нека га док га не преместим негде другде. Греота да се баци...Wink


Колико кошта човек?

Koliko košta čovek? Koliko vredi ljudski život? Filosofi će vam govoriti o neponovljivosti ljudske kosmogonije, fenomenologiji, itd, itd, ali vojnici se filosofijom ne bave (bar ne oni koji direktno učestvuju u ''proizvodnom procesu''). Eto , dakle , pravog pitanja: koliko košta ubiti čoveka i koliko tako dobijena sirovina vredi? Pri tom mislim na uniformisanog i naoružanog homo sapiensa, a ne jadnog civila čiju smrt istražuju inspektori za krvne delikte. Ne bavim se kriminalom, već ratom. Vojska se tome, kao i svemu drugom, posvetila temeljno i s dužnom pažnjom (uz neizbežnu dozu crnog humora) i dobila sledeće rezultate:
Ljudsko telo, razloženo na svoje osnovne sastojke ,po velikoprodajnoj ceni (VP) bez PDV košta oko 76 $. Najviše poena ''vuče'' krv, ako se na vreme izvadi. Pošto je rat posao, takoreći kao svaki drugi, oduvek su logističari znali koliko ih košta osvajanje neke teritorije kroz uklonjene neprijateljske vojnike, a uz sopstveni trošak. Pre 15.000 godina to nije koštalo ništa. Već pre dve hiljade godina Julije Cezar je trošio nešto preko 75 centi po neprijateljskom lešu, kao jedinici mere. Napoleona, kao vojskovodju prve armije koja je uvela obavezno služenje vojnog roka, mrtav neprijatelj koštao je oko 3.000$ po komadu. U Prvom svetskom ratu SAD (koje su, inače, prve uvele unifikaciju opreme i naoružanja što se smatra značajnom tekovinom Gradjanskog rata) svoje poreznike je ''obradovala'' računom od 21.000 $ za jednog mrtvog Nemca. Pošto su vojske i vojnici napredovali, skakala im je i cena. Vojnik sila osovine koštao je oko 2.000.000$. Kakvo je sada prolazno vreme što se tiče cene proizvodnog procesa eliminisanjasavremenog vojnika? Kako im stoje akcije?Ako je verovati podacima, za svakog ubijenog Srbina u toku onih 78 dana, alijansa je od svojih poreznika izmamila ni manje ni više 10, 4 miliona dolara...Obrni - okreni, dolazimo do toga da su pacifisti u pravu: vojska je najjevtinija kada ne ratuje. Onaj ko ne hrani svoju vojsku , hraniće tudju. I plaćati , naravno.
Zna se koliko i kakvih elemenata, odnosno materija ima u ljudskom telu: koliko zlata, azota, krvi, srebra, bakra, limfe, itd, itd. Kada se ljudsko telo analizira, odnosno rastavi na sastavne delove (naravno, ovo je hipotetika, mada su Nemci značajno ''unapredili'' korišćenje ljudskog tela - kose, kože, kostiju, itd), dobija se računica. Srce, recimo, niko nije vrednovao kao neprocenjivo skup organ za presađivanje koji se plaća desetinama hiljada dolara, već kao mišić od nekih osamsto grama šupljikavog , žilavog mesa... Mozak, najdragocenije što postoji u kosmosu, u ovom slučaju je beskorisna masa koja pet minuta posle vlasnikove smrti počinje bespovratno da se kvari i truli, itd, itd. Najskuplja je krv, naravno ako se na vreme izvuče .
Nije reč , dakle, o upotrebnoj vrednosti ili šta u pravom trenutku znači ponudjen bubreg za transplataciju, već o tehničkoj vrednosti, da ne kažem ''proizvodnoj'' ceni čoveka, odnosno ljudskog tela. Reč je o malo crnohumornoj analizi koja jeste tačna. Istina je , naravno, da je ljudski život neprocenjivo važan, neponovljiv i svom ''vlasniku'' najdragoceniji mogući; no ovde je reč najpre o anatomiji i fiziologiji (koliko košta, recimo, kvadratni metar mrtve ljudske kože i za šta može da se upotrebi, ili sto grama kose, itd), a posle i o logističkoj ceni. Koliko treba novca da se pokrene ratna mašina i da počne da se (izvini na izrazu) isplaćuje... Nisu se samo Evlin i Ajra Tofler bavili ovakvim računicama. Poznato je da je nemačka ratna industrija vrlo ozbiljno računala sa ekonomskim efektima likvidiranih logoraša, a proizvodi od ljudi stvarno su korišćeni (jastuci punjeni kosom, kožni povezi za knjige i dokumenta, sapun, itd). No, kako god, nije ta vrsta cene koštanja ljudskog životaovde tema, već ekonomičnost ratovanja i ubijanja kao takvog.offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23887

Malo da ublažim ukus gorčine nakon zadnjih par tekstova i na trenutak skrenem vašu pažnju na stradanja žena u logorima Wermahta a posebno na Ravensbrik..
https://www.vice.com/rs/article/78b7zy/zaboravljen.....ra-za-zene
​Zaboravljeni užasi Ravensbrika, nacističkog koncentracionog logora za žene
Grupa čuvarki nacističkih logora je 1946. izvedena pred sud za razne zločine. Kako to da je, sedamdeset godina kasnije, na Ravensbrik istorija zaboravila?
Pre sedamdeset godina, petog decembra 1946, u Hamburgu, u Nemačkoj, počela su suđenja za ratne zločine počinjene u Ravensbriku. Otvoren sedam godina ranije osamdesetak kilometara severno od Berlina, Ravensbrik je najpoznatiji nacistički koncentracioni logor u žene. Od šesnaestoro optuženika na tom prvom suđenju, sedam ih je bilo ženskog pola. Među njima se našla i dvadesetšestogodišnja Doroteja Binc koja je uprkos svom polu došla do čina Oberaufseherin, odnosno glavne nadzornice. Bila je optužena za streljanje, bičevanje, i puštanje pasa na logoraše. Do jula 1948, kada je sa radom prestao ovaj tribunal za ratne zločine, 21 od 38 optuženih bile su žene.

Priča o Ravensbriku otkriva neprijatne i često zanemarene podatke o ulozi žena u Trećem rajhu. Ravensbrik se razlikuje po tome što su se u njemu obučavale nacističke stražarke poznatije kao Aufseherinnen. Pošto bi usavršile veštine brutalnog verbalnog i fiziološkog zlostavljanja, ove žene su odlazile u logore širom Rajha. Ozloglašena Irma Grese, poznatija kao Hijena iz Aušvica, počela je karijeru u Ravensbriku 1942. Logor se takođe izdvajao po tome što su njime upravljale gotovo isključivo žene, čija je predvodnica bila Doroteja Binc.
„Ne sme se zaboraviti da je nacistički režim bio veoma patrijarhalan, kao i svi ostali tog doba", kaže dr Rošel G. Saidel preko telefona, upravnica njujorškog Memorijalnog instituta žena i autor ( The Jewish Women of Ravensbrik Concentration Camp ). „Mnogi kažu da su one bile SS stražarke, ali ženama nije bilo dozvoljeno da se učlane u SS; one su bile rezervistkinje. SS je bio za muškarce. Ipak, mnoge od ovih žena bile su izuzetno brutalne... često su poticale iz nižih ili srednjih društvenih slojeva, pa su uživale u statusu koji im je donela pozicija stražara."

Ostatak ovog teksta na linku gore...
SIRIUSE HVala za ovaj dodatak zbog kojeg sam i iskopao tabele da se ZNA...!!!

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2152

voja64 ::... često su poticale iz nižih ili srednjih društvenih slojeva, pa su uživale u statusu koji im je donela pozicija stražara."


A ovo je formula koja se može primeniti na sve dvonožne svinje ovoga sveta. Ja take viđam i u "preduzeću" i u kafani, ulici...Samo treba da im se ukaže prilika.
Gde god se može ogrebati za malo vlasti, komandovanja, tu će se skupiti. Ne smem na forumu da kažem gde ih ima dosta..
Ma rečem pa puklo gde puklo. Takvi jaaaako vole raznorazne uniforme i zvanja.. upravnik, ...vodnik, vojvoda, smenovođa... vođa zastave, politruk...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23667
 • Gde živiš: I ja se pitam...

voja64
Citat:SIRIUSE HVala za ovaj dodatak zbog kojeg sam i iskopao tabele da se ZNA...!!!

Молим! Тимски рад је доказана ствар...Wink

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23887

Jes vala al u timskem radu more i da se Zabušava baš kao što se timski učinak zbraja pa i multiplikuje...

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6347
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

@sakota 79
Kazu ako hoces da vidis kakav je ko covjek das mu malo vlasti.
Odmah prorade kompleksi, ego , frustracije koje ispoljavaju na podredjene.

Izivljavanje nad nemocnima i slicno.
Pravi "vodja" unapredjuje tim i razumije ga.
Tako najbolje dolazi do cilja zajedno , kao tim.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 11200

Wehrmacht, Jäg.Div. Bandenbekämpfung in Serbien
https://www.ebay.de/itm/Foto-Wehrmacht-Jag-Div-Ban.....SwywRZ52TJ


Wehrmacht, Sdkfz, Halbkette, Einsatz in Serbien
https://www.ebay.de/itm/2x-Foto-Wehrmacht-Sdkfz-Ha.....SwZC1Z526Y

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23887

Minuli rad Wermahta u Buhenvaldu pronađen po oslobođenju od njiha..

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 14104

Sa jednog drugog foruma, o jednom koji je kasnije postao poznat, Franz Eberhard August Krüger, poznatiji kao Hardi Kruger:

Citat:
Totally OT, but if you believe Krüger's account of his actual wartime experience I just read before his upcoming 90th birthday tomorrow, the guy's conversely got to have a cat's nine lives. From a hard Nazi family, sent to one of the NS elite schools in Sonthofen at age 13 where he didn't like the military drill (except for glider flying), but blamed himself for it; discovered for film in 1943 at age 15 for his Aryan posterboy looks and talent, and clandestinely re-educated by fellow actor Hans Söhnker while shooting the propaganda movie "Young Eagles", who used him as an unwitting courier in a little private project to smuggle Jews to Switzerland; drafted into SS division "Nibelungen" in March 1945 at 16, but when he encountered some black GIs in Tyrol refused to fire because they reminded him of Jesse Owens whom he had cheered in the 1936 Olympics.

Court martialed to death for cowardice, but the officer in charge thought he was too young to be executed and used him for suicidal messenger missions instead. Deserted on his second mission, hid in the woods until war's end and was taken prisoner the Americans, whom he told in his best wide-eyed innocent boy impression "I thought you had come to liberate us, not imprison us". Some captain hinted to him the camp gate would open for lunch delivery at noon, leaving it to the guards whether they would fire. Tried to hike home to Berlin, this time taken prisoner by the Soviets. Somebody killed the lone guard taking his group to the next town, and they scattered.

His father wasn't so lucky and died in some Soviet camp. The Soviets also kept demanding the son be delivered to them from British-run youth radio in Hamburg where a German Jew with British citizenship had hired him despite initially telling him "what are you thinking, are you crazy?" upon reading that he had been in Sonthofen. That eventually stopped after the broadcaster suggested he change his name from Eberhard to Hardy. French director Yves Allégret still told him to fuck off with words to the effect of "we've had hundreds of thousands of Germans here, in grey uniforms, we don't need any more" when he tried to get a role in the nouvelle vague in 1954 because he found German film becoming too shallow.

The British initially didn't want him either but were less rude per his words, until they let him play in "The One Who Got Away" in 1956. Which caused quite an uproar in the British press for the sympathetic portrayal of a Luftwaffe officer apparently, but launched his international career, with even the French coming knocking. It seems he tired of mostly playing German soldiers eventually, which you can't blame him for; he moved to writing and TV documentaries since the 70s. Hasn't been in a cinematic movie since 1984, and 2011 was the first and last time he played in front of a TV camera since the 90s, though he hasn't ruled out to take another role if he likes it. His son Hardy Krüger jr. and daughter Malaika have taken up the mantle since.

Has been active against right-wing extremism since 1957 when a Cologne synagogue got smeared with swastikas and he wrote an article in the "Daily Mail" questioning why old Nazis could become teachers again but the Communist Party was banned in contemporary Germany, and why a new army was being created before values worth fighting for had been established. That pissed off Konrad Adenauer who publically ranted about "a young German trying to lecture the government from England" without mentioning Krüger's name. He's still doing the same 60 years later though while living in the US, for understandable reasons.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 623 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 2 sakrivenih i 610 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cenejac111, Despot1, djordje92sm, dragoljub11987, ILGromovnik, Jovan Nenad, kybonacci, pota79, Rabit, raykan, Snorks