Leteći tenk - borbeni helikopter Mi-24/Mi-35

494

Leteći tenk - borbeni helikopter Mi-24/Mi-35

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 96541

HutiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 17736

Citat:Красивые фотографии с Ми-24П, Ми-8МТВ-5-1, Ми-35М ВВС Республики Беларусь во время учебно-тренировочных полетов. Наши дни
https://t.me/milinfolive/112245offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30226

Madjarski u remontnom zavodu u Gruziji.Dzibuti

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7274

Koлико крокодила су послали Мађари на ремонт?

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 2263

2019 su im je 8 komada stiglo iz rusije sa remonta.
verovatno je rec o istima.
https://m.hvg.hu/itthon/20231107_36_milliardos_ten.....echnika_is
https://airportal.hu/bemutatkoztak-a-magyar-honvedseg-nagyjavitott-mi-24-esei/

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 17736


https://www.mod.gov.rs/cir/20776/predsednici-vucic.....-nisu20776

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 96541

Talibanosi ga vratili u zivot

Citat:This Taliban Mi-35 serial 68 is a true survivor!
Built in Rostov in 1986, it was delivered to Democratic Republic of Afghanistan, served in Gen. Dostum's AF, went for overhaul in Russia, served in the post-2001 Afghan AF and now it's flying in the Islamic Emirate AF (the Taliban)
https://twitter.com/aaf_lukas/status/1735647183376970083

^^Isti taj...nekada

Citat:The same machine shortly after delivery to Afghanistan

^^Snimak
Citat:Taliban announce the training of 22 army aviation pilots and flight engineers who will fly refurbished Soviet- and Russian-made Mi-24/35P and Mi-8/17 helicopters.
Arrow https://twitter.com/clashreport/status/1735908761070391352

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 939

Vrlo interesantan dvosatni intervju o Mi-24/Mi-35 sa Jaroslvaom Špačekom, jednim od najiskusnijih pilota helikoptera u Čehoslovačkom/Češkom RV. Čovek sa impresivnim naletom od preko 4800h.

Nastavnik letenja, demo pilot, probni pilot u puku i kasnije pri remontnom zavodu itd itd...
Intervju je dostupan uz titlove ne engleskom jeziku.Smatram da se radi o vrlo poučnom izlaganju koje umnogome može približiti sve "tajne" u vezi ove mašine....dobre strane, ograničenja (pogotovu kod starije verzije D/DU koja je imala dosta ograničenja), sam princip rada, taktike upotrebe, način na koji se dolazilo na letenje itd itd...

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30226

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35581
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Priča o 12 Kiparskih Hindova dok su još služili u 450 eskadrili Kiparske NG.
Tekst je prenešen iz Flug Revue feb.2020.g

Citat:Prevod-
KIPARSKI TOPOVNJACI – 450 ESKADRILA

Po legendi, rodno mjesto drevne grčke boginje ljubavi, Kipar je podijeljen od 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju na sjever kao odgovor na vojni udar koji je podržala grčka vlada. Sjevernim Kiprom upravljaju kiparski Turci i samo ga Turska priznaje kao poseban entitet. Podjeljena 'zelenom linijom' kojom patroliraju trupe Ujedinjenih nacija, međunarodno priznata Republika Kipar pokriva južne dvije trećine ostrva. Pregovori o ponovnom ujedinjenju se i dalje vode, ali su postigli mali napredak.

Već 1999. godine počele su da se pojavljuju glasine o mogućoj kupovini južnoafričkih jurišnih helikoptera Rooivalk. Godinu dana kasnije ministarstvo odbrane se okrenulo ruskom tržištu, nakon što je imalo problema da zaključi posao sa Južnom Afrikom. Nacionalna garda je tada prvobitno bila zainteresovana za Kamov Ka-50 (NATO kodno ime 'Hokum'), ali je studija zaključila da bi Mi-24 'Hind' ili Mi-28 'Havoc' bolje odgovarali njenim potrebama.

Navodno je jedna evropska zemlja ponudila prodaju jurišnih helikoptera, ali to se nikada nije materijaliziralo i Kiparska nacionalna garda se odlučila za Mi-35P Hind, izvoznu oznaku Mi-24P. Dvanaest helikoptera Mi-35P 'Hind-F' ušlo je u službu u Republici Kipar od avgusta 2001. godine nakon što je ruska vojska obučavala pilote u Rusiji. Prisustvo Mi-35 u Kiparskoj nacionalnoj gardi prvobitno je držano u tajnosti sve do sledeće godine kada su se pojavili u prolazu tokom generalove sahrane. Eskadrila je postala potpuno operativna tokom iste godine.

Jedan Mi-35 se srušio ubrzo nakon polijetanja 2006. godine, pri čemu su poginuli kiparski pilot i njegov ruski pilot instruktor. Preostalih jedanaest helikoptera čini dio drugog voda od 450 eskadrile sa sjedištem u zračnoj bazi Andreas Papandreou u blizini Pafosa, jedinoj zračnoj bazi kojom još uvijek upravlja Kiparska nacionalna garda. U svakom trenutku, oko četiri su normalno plovidbene. Svih jedanaest Mi-35 remontovano je u 419. fabrici za remont aviona u Sankt Peterburgu tokom 2014. Kada su se vratili na Kipar bili su ofarbani u svetlu pustinjsku kamuflažnu šemu, u oštrom kontrastu sa monotonom tamnosivom šemom boja u kojoj su prvobitno bili isporučeno.

Gazele SA342L1 ušle su u službu eskadrile Mi-35 2010. godine kada je raspuštena njihova bivša eskadrila sa sjedištem u Nikoziji, koja je objedinila sve vazdušne napadne sposobnosti Nacionalne garde u jednu eskadrilu. Ukupno šest gazela je kupljeno 1987. i isporučeno od 1988. Četiri gazele su ostale u upotrebi u svojoj originalnoj trobojnoj pustinjskoj kamuflažnoj šemi. Helikopter može prevesti do tri putnika, ali se uglavnom koristi kao protivoklopni helikopter.

Kada gazele i košute lete zajedno, gazele obično idu ispred. Njihova mala veličina i nizak profil buke čine ih vrlo teškim za otkrivanje, posebno na nivou krošnje drveća. Njegovo jedino naoružanje je žičano navođena protivtenkovska raketa MBDA HOT-3, od kojih se do četiri mogu nositi. Može probiti 1300 mm čelika na maksimalnom dometu od 4300 metara. Protutenkovska raketa Mi-35 9M120 Ataka može se lansirati sa udaljenosti do 5800 metara od cilja i može probiti 800 mm čelika.

Dok je Gazela specijalizovani protivoklopni jurišni helikopter, Mi-35 ima različita sredstva za napad na druge vrste ciljeva. Ovo uključuje fiksni top kalibra 30 mm postavljen na desnoj strani, koji piloti Mi-35 vole zbog njegove preciznosti i destruktivnosti, ali ga mogu podržati mitraljezi kalibra 23 mm ispod krila. Oba topa nose do 250 metaka i imaju domet do 2000 metara. Ispod krila se mogu nositi i do 4 raketne čaure sa dvadeset raketa 80mm S-8KOM ili četiri rakete 240mm S-24B sa radijusom fragmentacije od 400 metara.

Tipično, Kiparska nacionalna garda oprema svoje Hinds raketama S-8 ili ništa na unutrašnjem tvrdom dijelu krila i projektilima 9M120 ili bilo kojom drugom vrstom naoružanja na vanjskim tvrdim tačkama. Mi-35P takođe može da transportuje do osam naoružanih vojnika, što ga čini najvećim (i manje-više jedinim) taktičkim transportnim helikopterom Kiparske nacionalne garde. To im omogućava i podršku specijalnim operacijama ili izvođenje borbenih misija potrage i spašavanja. Za bolju preživljavanje u borbenim posadama oslanjaju se na toplotne štitove izduvnih gasova, radarski prijemnik upozorenja, dispenzere raketa i kokpite zaštićene oklopom.

Novi piloti pridružuju se eskadrili nakon završene pilotske obuke u Grčkoj, glavnom savezniku zemlje. Njihov program obuke identičan je programu bilo kojeg pilota borbenog zrakoplovstva Hellenic Air Force, uključujući preko stotinu sati na T-2 Buckeye trenažnom avionu. Taktički aspekti koji se uče u obuci za brzi mlaznjak smatraju se neophodnim, čak i kada se nastave kao piloti helikoptera. Zatim ulaze u 450 eskadrilu za obuku letenja na Gazeli i sticanje iskustva u protivoklopnoj ulozi. Neki piloti u početku lete na Bell 206 prije nego što nastave na Gazelu. Piloti će ostati operativni na Gazeli najmanje nekoliko godina, prije nego što se konačno prebace na Hind.

Piloti eskadrile svoju ulogu opisuju kao uglavnom odbrambenu, jer bi napad na Sjeverni Kipar koji podržava Turska bio manje-više besmislen. Međutim, službena misija eskadrile je izvođenje defanzivnih, ofanzivnih i specijalnih operacija u blizini ili iza neprijateljskih linija. Piloti kontinuirano treniraju u uništavanju ili neutralizaciji oklopnih i neoklopljenih ciljeva. Tokom dvodnevne posete AFM-a dva Mi-35P sa pričvršćenim raketnim čaurama letela su i ujutro i popodne ili uveče. Vruće promjene posade (smjene posade s upaljenim motorima) odvijale su se sat vremena nakon svakog leta. To je omogućilo osam pilota da lete po sat vremena svaki dio dana. Gazele su nakratko prizemljene zbog nedostatka rezervnih dijelova.

U oktobru 2018. godine saznalo se da je cela flota Mi-35 takođe bila prizemljena nekoliko meseci kada se nisu pojavili na godišnjoj vojnoj paradi u prestonici Nikoziji. Razlog tome je i nedostatak rezervnih dijelova, vjerovatno zbog toga što je Kipar blokirao bankovne račune Rosoboronexporta, ruske agencije za izvoz odbrane, nakon američkih i EU sankcija. Mi-35 su se vratili u vazduh početkom novembra, što dokazuju dva primera koji su učestvovali u vežbi Dynamic Fist 2018 između 5. i 10. novembra. Ova vježba se održava svake godine i ima za cilj da ispita kako se zračne, kopnene i pomorske snage Nacionalne garde nose s konvencionalnim i asimetričnim prijetnjama. Kipar je također redovno domaćin međunarodnih vježbi s Grčkom i Izraelom. Apači Grčke vojske AH-64 i CH-47 Chinooks raspoređeni su u zračnu bazu Andreas Papandreou tek u oktobru 2018. Godišnja protuteroristička vježba sa avionima, helikopterima i jedinicama specijalnih snaga Izraelskih zračnih snaga također se održava na Kipru od 2016. godine.

Mi-35 ima životni vek od 25 godina, što znači da može ostati u funkciji do 2026. godine uz samo još jedan remont. Nešto iskusniji pilot Gazele rekao je autoru da trenutno ne vidi potrebu za prelaskom na Hind jer se počinju pojavljivati ​​planovi za zamjenu i Gazela i Hindsa novim jurišnim helikopterom. To bi se verovatno dogodilo kada bi Mi-35 trebalo da bude remontovan oko 2021. godine, za koji smatraju da je veoma skup. Nema sumnje da će kupovina bilo kojeg novog helikoptera biti skupa i pitanje je ima li Kipar budžet za to.

Odbrambeni budžet zemlje je manje-više ostao stabilan posljednjih godina, ali je potreban veći dio tog budžeta za pokrivanje rastućih troškova za plate. Ukupan budžet za odbranu u 2019. godini biće preko 350 miliona evra, ali će izdaci za opremu biti samo 52 miliona evra, što je manje sa 77 miliona evra u 2018. Kipar mejl, najveće novine na engleskom jeziku u zemlji, verovatno je to prikladno opisao: „Ljudi , iako ih povremeno može zaneti medijska vojna pompa, dovoljno su pragmatični da znaju da Nacionalna garda, bez obzira koliko je uložila u oružje, nikada ne bi mogla biti par s drugom najvećom vojnom silom u NATO-u.” Dok takva situacija ne postane stvarnost, do 450 eskadrila može predstavljati takvu prijetnju da njihovi sjeverni susjedi to nikada neće uzeti u obzir.
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 950 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 5 sakrivenih i 895 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Acivi, anta, aramis s, Ben Roj, bestguarder, bigfoot, BlekMen, bojankrstc, bokisha253, BraneS, cemix, CHARLIE JA., darionis, darkojbn, deimos25, dejina811, djboj, drimer, havoc995, Ivica1102, ivica976, kobaja77, Koridor, Kriglord, Krvava Devetka, ljuba, MB120mm, mercedesamg, mgolub, mige, mile23, milenko crazy north, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, nemkea71, nextyamb, Nobunaga, nuke92, Petar35, repac, RJ, shaja1, Srle993, uruk, vrag81, vukovi, wolf431, Zimbabwe, šumar bk2