Kasetni dispenzeri i kasetne PT i PP mine

1

Kasetni dispenzeri i kasetne PT i PP mine

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35576
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Руске против-тенковске и против-пешадијске касетне мине дужи период налазе се као основни борбени комплет касетних-реактивних пројектила 9М27К2/К3 и 9М59 (из састава ВБР РСЗО 9К57 “Ураган”); 9М55К4 (из састава ВБР РСЗО 9К58 “СМЕРЧ” ) и 9М22К2 (из састава ВБР РСЗО БМ 21 “Град”).
Касетни реактивни пројектили намењени су за даљинско минирање предела противтенковским минама ПТМ-1 и 3 као и противпешадијским минама ПФМ-1, смештеним у касетном бојевом делу пројектила.
У зависности од врсте пројектила зависи и број мина у бојевом делу.


ПРОТИВТЕНКОВСКА МИНА ПТМ-1

Противтенковска противгусенична мина ПТМ-1 намењена је за уништавање (избацивање из строја) гусеничара и точкаша противника. Уништење возила противника постиже се вероватноћом уништења 1-3 чланка гусенице у моменту наиласка оклопног возила на мину.
Мина се поставља на земљишту само системом даљинско минирања ( ПКМ-1, ВСМ-1 или УМЗ) коришћењем касетних средстава даљинско минирања или коришћењем 220мм ракете ракетног система плотунске ватре “УРАГАН”.
При коришћењу мине ПТМ-1 у системима ПКМ-1, ВСМ-1 и УМЗ-1 користе се касете КПТМ-1.
У касети се смештају 3 мине ПТМ-1
Дужина касете износи 48 цм и у њу се могу сместити 3 мине ПТМ-1 које су дужине 33,7цм. Остатак простора по дужини касете заузима допунско барутно пуњење (намењено за избацивање мина из касете).
При примени РСЗО “УРАГАН” користе се ракете 9М27К2 или 9М27К3.Свака таква ракета садржи по 24 мине ПТМ-1.Рок борбеног дејства мине у зависности је од температуре околине икреће се између 3 – 40 часова (чим је нижа температура, онда се продужава рок бојеве способности), после чега се мина самоуништава експлозијом.
У бојево стање мина се преводи аутоматски кроз 60 – 100 секунди након избацивања из касете или ракете. У бојевом стању мина се неможе деактивирати, јер према техничким карактеристикама конструкције упаљача, није предвиђено његово превођење у неактивно (траспортно) стање.
Имајући у виду да се време самоуништења обично не зна, израдом мине није се предвидело да се мина може дезармирати и зато се рачунало на неуклањање мине.
Основни упаљач мине, постављен је као конструкцијски део мине, хидромеханичког је типа и нагазног дејства.Детектор мете (циља), као таквог, мина нема.
Карактеристичан испуст на телу мине, израђен је од меког полиетилена. При наиласку гусенице тенка или точкова точкаша на мину, омотач мине се савија под притиском, притисак течности експлозивне материје унутар мине нагло расте и врши хидраулични утицај на експлозивни материју која је осетљива и изазива ослобађање енергије која врши рад.
Мина може бити обојена у зелену,сиво-зелену,жуто-сиву и смеђе-сиву боју.

Тактичко – техничке карактеристике мине:

Тип мине……………...……………….……противгусенична (оклопна),
Тело……………………………….…………..полиетилен,
Маса……………………………….…………..1,6 кг,
Маса експлозивне материје (ПВВ-12С-1).…1,1 кг,
Притисак силе активирања………………….200-500 кг,
Упаљач………………………………………..Хидромеханички
Дужина…33,7цм,
Висина….6,6 цм,
Ширина…7 цм,
Укупна величина мине…………………….….......32 х 6 х 7 цм,
Температурни опсег примене ……………….-30 до + 50 о С,
Време преласка у бојево стање……………...60 до 100 секунди,
Време трајања бојеве способности………….3 до 40 часова.

Мина је по карактеристикама јачине експлозива веома слаба. При активирању мине испод гусенице тенка биће уништена један до два, врло ретко три чланка. Наилазак на мину точкаша БТР-80 изазива оштећење гуме точка. Сам БТР при томе потпуно задржава своју покретљивост. За људе, опасност од мине резултира се вероватноћом активирања система самоуништења у моменту наиласка људи поред мине, затим ручним уклањањем мине из минског поља или их активирати на местима која су забрањена за ту врсту активности. Зато је приближавање људи мини забрањено. Опасност, у основи предстваља фугасно дејство експлозије, а не парчад полиетиленског тела мине.
За дезактивирање мине следују примењиви чистач мина са ваљцима типа КМТ-5М (КМТ-7) или пружно продужено пуњење система за разминирање УР-67, УР-77 или слични.
При примени ових минских средстава имати у виду, дубину снежног покривача, густоћу жбуња, високу траву, мочварно земљиште који могу довести до тога да мине не буде у најпогоднијем положају ( хоризонталном), а такође под мином може бити слабоносиво земљиште (снег), што ће омогућити да мина “потоне” у земљу и да недође до остварења потребног притиска на мину.У сличним условима од 16% до 40% мина могу испољити неспособност за дејство.
Требамо напоменути да је основни циљ примене система даљинског минирања тежња да се задржи или привремено успори кретање противника, а мали резултати који се постижу ефектима мина, надокнађује се количином и брзином допремања на место коришћења.
Зато Руси сматрају да ПТМ-1 сасвим одговара својој борбеној намени.
ПРОТИВТЕНКОВСКА МИНА ПТМ-3

Мина противтенковска антиклиренсна.Намењена за онеспособљавање (избацивање из строја) гусеничних возила и точкаша противника.Када возило наиђе на мину, при експлозији пуњења мине, ослобађа се кумулативни млаз који пробија дно возила и уништава покретне делове.
Мина се поставља на земљиште системима даљинског минирања (ПКМ-1, ВСМ-1, УМЗ,УГЗМ) коришћењем касетних средстава даљинског минирања. За мине ПТМ-3 користе се касете КПТМ-3.
Минама ПТМ-3 попуњен је реактивни пројектил 9М59 РСЗО 9К57 “УРАГАН” (9 мина у пројектилу) и реактивни пројектил 9М55К4 РСЗО 9К58 “СМЕРЧ” (25 мина у пројектилу).
На слици је приказан изглед касете КПТМ-3 и пресек касете са мином ПТМ-3.Крем бојом је приказано барутно пуњење које избија мину из касете.
Период бојеве способности мине зависи од температуре околине и креће се од 8-24 часа, после чега се мина самоуништава експлозијом.
У бојеви положај мина се преводи аутоматски кроз 60-100 секунди након избацивања из касете. Када се мина преведе у бојево стање, неможе се померати и деактивирати, јер је мина осим основног магнетног упаљача опремљена и допунским упаљачем који се активира при промени положаја мине.

Основни упаљач мине, постављен је као конструкцијски део мине, је магнетни и реагује на магнетно поље тенка, БТР, аутомобила.Такође, упаљач може реаговати на количину метала који се налази у опреми војника који се крећу пешке.Допунски упаљач је такође постављен као конструкцијски део мине и утиче на немогућност померања и деактивирања мине. Он реагује на померање мине у било коју страну од оне у којој је постао бојево способан.Мине ПТМ-3 поуздано се уништавају чистачима мина ЕМТ (Електромагнетним чистачима мина). Чистачи мина типа КМТ-5М, КМТ-7 могу изазвати експлозију мина, јер према подацима као и за чистаче КМТ-4, КМТ-6, КМТ-10 нису опремљени допунским чистачем мина ЕМТ, и услед тога немају намену чишћења мина са магнетним упаљачима.ПРОТИВПЕШАДИЈСКА ФУГАСНА МИНА ПФМ-1СМина ПФМ-1 је скоро идентична копија америчке мине BLU-43/B “Dragontooth”, која се појавила за време вијетнамског рата, е у периоду од 1966 / 72 године.
Противпешадијска мина фугасно потисног дејства, представља средство даљинског минирања. Намењена је за избацивање из строја људства противника.
Повреде људству наноси рањавањем стопала при експлозији пуњења мине у тренутку стајања ногом на површину мине које се јавља као површина полумеког, полуетиленског контејнера са течном експлозивном материјом. Приликом експлозије мине, стопало ноге којом непријатељски војник нагази на мину, задобија значајне повреде. Обично после експлозије мине потребно је извршити ампутацију стопала, те војник постаје инвалид и самим тим неспособан за даљу војну службу. Смрт је могућа услед великог губитка крви услед закаснелог указивања прве помоћи., али проценат смртности није већи од 2-5%. Тзв. «противминска обућа» која штити од мина одређеног типа, за заштиту од ове мине је неефикасна. Противмински костим широко познат на телевизијским каналима, штити пионира потпуно сигурно ако се експлозија догоди на растојању од 1 и више метара од пионира нпр. у моменту удаљавања лопатом или неким сличним предметом.На слици је издвојен браон бојом део («контејнер») са течним ЕП (област површине мине), жутозелено је стабилизирајуће крило, а зеленом бојом је означен део где је смештен експлозив и механизам за самоликвидацију. Када војник нагази на област површине мине то течно ЕП игра улогу хидротечности, започиње предавање (импулса) у област експлозива типа «МВДМ» (ВТМ-572) и приморава га на завршетак рада.
Мина се може постављати на терен само средствима за даљинско минирање типа ПКМ-1, ВСМ, УМЗ и УГМЗ. Могуће су и варијанте опремања тим минама артиљеријских зрна или ракетних система плотунске ватре. Не предвиђа се ручно поствљање ове мине.

Мина није предвиђена да се помера и да се преводи у деармирано стање. Рок чувања је 10 година, али по некима, течно експлозивно пуњење ВС-6Д разликују се по повишеној агресивности и токсичности. При недовољној херметизацији, течност продире у делове упаљача, изазива разарање истог, због чега може доћи до експлозије мина у касети.ТТ карактеристике мине ПФМ-1С:

тип мине..........................................противпешадијска фугасна,
тело................................................полиетилен,
маса................................................80 гр,
маса ЕП (ВС-6Д)...............................40 гр,
дужина............................................11,9 цм,
ширина............................................6,4 цм,
дебљина..........................................2 цм,
површина целе мине .......................34,1цм2,
осетљивост......................................5-25кг,
време даљинског активирања..........1-10мин,
време боеве способности.................1-40 часова,
температурни дијапазон употребе...-20 Ц до +40 ЦRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5795
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Rone,jeli PFM-1S "glumila" u filmu 9.rota,u onoj sceni kad snajperista umalo zgazi na jednu?offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35576
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Pa ne sećam se scene ali verovatno jeste.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14790

Роне,

Нешто ми је чудно код мине ПТМ-3.
Она има кумулативну Б/Г, а ако падне земљу остаће да лежи, тако да би активирањем кумулативни млаз практично ишао по земљи, а не у возило. Не видим из текста како су ово решили, имаш ли неку идеју?

Мисирац,
На 6:15 се лепо види, јесте она
http://www.youtube.com/watch?v=iHCK14mAIZA&feature=related

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5795
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Hvala vathra Wink

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35576
 • Gde živiš: ovalni kabinet

vathra ::Роне,

Нешто ми је чудно код мине ПТМ-3.
Она има кумулативну Б/Г, а ако падне земљу остаће да лежи, тако да би активирањем кумулативни млаз практично ишао по земљи, а не у возило. Не видим из текста како су ово решили, имаш ли неку идеју?


A da pitamo ruse kako su to rešili Smile - nemam ideju a konstatacija ti je na mestu Wink

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8633

Koliko vidim ova PTM-3 ima pružni deo (delove) za stvaranje kumulativnog dejstva. Kada je položena na zemlji onda se dobija efekat sečenja. Možda ste gledali skoro je na nekom od kablovskih kanala bila emisija o rušenju mostova, tu se koriste slična pružna punjenja da bi isekli čeličnu konstrukciju mostova. Kod ove mine to bi bilo presecanje gusenica i sl.

http://ordatamines.maic.jmu.edu/displaydata.aspx?OrDataId=1189

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14790

Wisdomseeker ::Koliko vidim ova PTM-3 ima pružni deo (delove) za stvaranje kumulativnog dejstva. Kada je položena na zemlji onda se dobija efekat sečenja.
Тако је!
Мене је преварило што се назире левак на пресеку, који је само једно пуњење. На линку који си поставио наводе да има још 4 пружна пуњења, на свакој страни по једно.

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2292

Svaka cast Rone, stvarno odlicno predstavljeno !

Ziveli

offline
 • Pridružio: 05 Feb 2009
 • Poruke: 578

Било би добро имати своју ракету домета 150-200 км , напунити је оваквом муницијом и кад дође тренутак...........Zaljubljen

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 724 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 4 sakrivenih i 687 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Aleksandar Tomić, babaroga, Ben Roj, bojcistv, ccoogg123, DPera, draganca, dushan, Excalibur13, hologram, hooraay, ILGromovnik, kjkszpj, Leonov, Luka Blažević, Mercury, MiroslavD, naki011, Nemanja.M, nemkea71, nuke92, Pohovani_00, royst33, S.Palestinac, S2M, sevenino, Shinobi, stalja, vandrej, vathra, vladulns, Čivi, 79693