Lansirni i pontonski most Bejli

10

Lansirni i pontonski most Bejli

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Jazbar
Taj komplet mosta Mabey & Johnson, model Compact 200 (C-200) je novije konstrukcije od prvobitnog BEJLI M1 ili modela M56 kako su ga još označavali u JNA samo po kolovoznoj konstrukciji.
Na onom se snimku odlično vidi od 3.10 kada se preko poprečnih nosača umesto umetanja podužnih nosača ,patosnica i odbojnika id eta montaža patosnih ploča gde krajnje u sebi imaju i odbojnike pa se tako odjedared i taj detalj uklapa i uprošćuje montaža.
Verovatno da bi se i na stare mostove ovaj detalj mogao uklopiti ali bi onda poprečne nosače morali okretati naopako sa bradavicama u koje se uklapaju standardni podužni nosači na dole .Mada je moguće da se isti koriste i za ove podužne patosne module ali se ni sa snimka a ni sa tvoje gornje slike neda videti taj detalj i patos od dole izgleda da je ravan pa bi mu možda ti ispusti smetali.
Evo još jednog odličnog snimka gde se za potrebe ojačavanja mosne konstrukcije preko iste lansira most od ove novije fele kao i sa Jazbarove slike a sav rad je u ubrzanom modu.
https://www.youtube.com/watch?v=ygOkOy6aI6YRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Malo nam se uspavala tema pa da je protresem sa par slika.

Dok su u Arapsko Izraelskom ratu od strane jednih gradili nove Bejli mostove i skelska mesta prelaska..Na drugom su ih mestu rušili..offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1231
 • Gde živiš: Srbija

Napisano: 24 Mar 2016 14:59

Evo nesto da se zanimas ,ako nije bilo Wink

http://www.thinkdefence.co.uk/2012/01/uk-military-.....ey-bridge/

Dopuna: 24 Mar 2016 15:02

A evo ako nekom treba moze da naruci nov iz Kine.

http://www.greatwallgroup.net/ProductView.asp?ID=22

http://www.baileybridgechina.com/sell-1143888-cb32.....ridge.html

Dopuna: 26 Mar 2016 18:48

Shatt el Arab (veci most)
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Zadnja dva Bejlija nisu iz prvih serija M i M1 ili kako smo mi označavali M1 ka domaći M56 a za njega smo izrađivali manje od 10% komponenti.
To bi trebalo da je most Bejli M2 ili Bejli kako ga još označavaju i kao (MRBC) Multi-Role Bridge Company.
Prepoznaje se po najviše sa odsustvom prepusta kod poprečnih nosača koji je na standardnima M i M1 Bejli konstrukcija štrčao da se na njega može nakačiti i drugi i treći zid pa i onda još malo viri za dodatak pešačke staze a ovde se jedva nakači i drugi zid rešetki.Drugi takođe lako uočljivi detalj je panelni patos i sigurno odsustvo podužnih nosača koji su objedinjeni sa ovim tipom kolovoznog zastora.
Na Bejli M i M1 je kao konstruktivni element prisutan duž cele konstrukcije sa 5 odnosno 6 podužnih nosača preko kojih se poprečno ređaju patosnice a preko njih na kraju idu odbojnici.
Ova razlika sa brojem podužnih nosača je stoga što je stari osnovni model Bejli bio sa 5 podužnih nosača i širinom kolovozne konstrukcije od 3.28cm a M1 sa 6 i to po dva krajnjaka podužna na kojima su bradavice za umetanje patosnica i po 4 srednjaka podužna nosača a širina tog kolovoznog stroja je 3.81cm ako sam još u pameti..Ovi novi ,moderniji M2 su sa širim kolovozom i nemam tačan podatak a po gruboj proceni su iznad 4m.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Ja sam juče malo ujutro u dokolici pred put za N.S analizirao i mislim da nam na ovih desetak strana malo fali dodatnih pojašnjenja oko lakših prepoznavanja i razlika između modela Bejli konstrukcija.
Pa da krenem redom:
BEJLI
Osnovni i pra model BEJLI je rađen u prvoj verziji i sa drugom je u svemu indentičan sem u sledećim detaljima.Širina kolovoza je svega 3.28cm a skoro svi elementi su tome prilagođeni.
Dužina poprečnog nosača je za tačno 53cm kraći pa je analogno tome i širina kolovozne konstrukcije isto toliko uža a to za sobom povlači izostanak jednog podužnog nosača na gornjem stroju i umesto 4 srednja i dva krajnja on ima tri srednja i dva krajnja podužna nosača.
Takođe su i patosnice za tačno toliko kraće.
Bejli M1 a kod nas je imao i oznaku M ili M56 je za gore pobrojano širi pa mu je širina kolovoza 3.81cm.
Okačio bi nekoliko prilagođenih i obeleženih slika sa markiranim nazivima delova po kojima se najlakše uočavaju razlike modela kao i osnovni konstruktivni elementi od kojih se satoji sklop mosta.
Za obradu sam uzeo sliku sa prvih strana koja je pogodna da se kogod ne ljuti mada ima i mojih autorskih ali ih namerno nisam za ovo molovao.

Kada se pažljivo zagleda uglavnom sam sve označio od vitalnih vidljivih elemenata sklopa mosta Bejli M1 bar prema broju podužnih nosača ako se prebroje se to bar lako da videti a pogotovo u prvi plan u levom bližem uglu se vidi i prepust poprečnog nosača sa kosnikom prvog reda rešetki kakvih NEMA na nekim drugim modelima kao što je M2 ili onaj (MRBC) Multi-Role Bridge Company.Evo i moje slike u istoj fazi izrade Bejlija iz 2005g nakon poplava u Jaši Tomić gde sam i sam učestvovao po pozivu da ne kažem kao rezervista jer nije bilo aktivnih obučenih starešina za rad sa njim.

Pošto smo bili jako ograničeni sa obučenim ljudstvom deo poslova su nam preuzeli bageristi pa je samim tim olakšan deo u izradi dužine kljuna kod lansiranja a i sa manje se elemenata izvelo samo premoštavanje.Detalj lansirnog kljuna na kome se lepo vidi spreg sa kojim se vrše ukručivanja konstrukcije mosta da bi se otklonila vitoperenja usled dejstva podužnih sila na kolovoznu konstrukciju.

Da se još malo poigram pa evo slike kako se pravilno sa šest vojnika nosi glavni konstruktivni elemenat bez koga most nikako nemere a to je REŠETKA.

Sad malo u sitna crevca i detalji po kojima se razlikuje M1 od svih modernijih je ovaj prepust koga nema na drugim modernijim konstrukcijama.

Zatim još jedna slika sklopljene jednozidne konstrukcije ali bez patosa na kojoj se takođe lako uočava taj prepust i kosnik prvog reda rešetki do koga se postavlja drugi i treći red zidova rešetki kod ojačavanja nosivosti mosta.

Jednoraspona -jednozidna konstrukcija je najranjivija i ovde je već prikazano nekoliko slika na kojima je došlo do preloma na sredini usled većeg opterećenja od dozvoljene nosivosti a ja sam na ovoj slici zbog toga namerno sa crvenom od gore povukao da se lakše uoči da i na praznom-neopterećenom mostu nastaje ugib od statičkog opterećenja same konstrukcije bez dodataka drugih dinamičkih opterećenja.

Sad malo detalja o ugradnji podužnih nosača i kako se razlikuju sam označio pa se kod onog krajnje levog vide mesta ležišta patosnica a srednji su ravni i sa obe strane indentični pa se nemogu zameniti međusobno a kako sam već napisao gore na prvom modelu BEJLI tih srednjih ide samo po tri i kao i ovde po dva krajnja .

Malo da se poigram i sa famoznim najtežim i najdužim sklopom u konstrukciji a to je poprečni nosač.
Na slici se vidi skorija je slika sa 8 sad dal su to vojnici a tako bar piše iz članka Podgoričkih novina ili samo radnici koji sklapaju most .Doduše paliju baš i nisu stavili u sredinu pa će tu neki da se malko iskilavi a drugi mož malo i da se rastereti..

Na BEJLI i M1 modela poprečnog nosača imamo ove bradavice-ušice u kojima se uklapaju podužni nosači a to videćete na M2 i onom (MRBC) Multi-Role Bridge Company NEMA.

Za sada kod Bejlija i Bejli M2 bi dodao samo ovaj detalj sa moje slike gde se vidi kako se povezuju sa ukrućenjem međusobno za prvi rešetke drugog zida.

Sad za poređenje jedna slika (MRBC) Multi-Role Bridge Company.
Gde nema ni prepusta poprečnog nosača nakon dvozidne konstrukcije a umesto patosa i podužnih nosača su ove panelne ploče.

Za kraj za poređenje takođe dvozidna konstrukcija na kojoj se vidi koliko krajnje levo viri deo poprečnog nosača na Bejli M1 a toga gore nema.

Ps.
Nadam se da nisam smorio i da će sad svima biti lako da razaznaju koji je tip BEJLI konstrukcije ugrađen-postavljen ispred vas sa slike ili uživo.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1231
 • Gde živiš: Srbija

E odlicno, konacno cu i ja moci da ih razlikujem, posto sam se do sad prevario vise puta. Very Happy
Kako se transportovala konstrukcija do mesta postavljanja ? Jel bilo neko pravilo, koliko i kojih elemenata ide u koje prevozno sredstvo, kojim redom isl ? Da li je utovar/istovar isao kranom ili rucno ?

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Napisano: 28 Mar 2016 18:45

Naše domaće pravilo o Bejli M56 ima podatak da je za prevoz mosnog parka sa kompleton pontona Potrebno obezbediti 84 kamiona od 3 i više tona ili se broj prepolovi ako se za namenu vuče pontona koristila namenska prikolica a masa celog kompleta je oko 400T.Evo famozne prikolice za prevoz pontona.
.
U JNA se oko ovog parka vazda lutalo i isprva se sve tovarilo na GMC 353 a kasnije se po njiovom izbacivanju za tu namenu koristio jedno vreme onaj prvi tegljač FAP 14 sa poluprikolicom koja je na sebi imala zatvorene stranice da bi se kasnije za te namene koristio i jedno vreme Fap 1820BST sa poluprikolicom NPP-30 a pri kraju raspada JNA je za te namene iz Gorice stigla teleskopska poluprikolica NPP-20 sa kamionomFap1921.
Evo kako smo se mi snašli u toku poplave u Jaša Tomiću te 2005.g.

Sliku sam već kačio pa i nije ništa novo..
Tačan broj potrebnih sredstava za prevoz kompleta u ovim sredstvima nisam baš zapamtio ali se uglavnom vršilo zbrajanje pojedinačnih elemenata do granice opterećenja tih poluprikolica.Utovar i istovar se najčešće vršio dizalicom a sam rad na montaži uglavnom uz pomoć palije i kičma transa ,mada se moglo uz malo inprovizacija sa guranjem dozerom ili pridržavanjem drugog kraja dizalicom ili bagerom kako sam ja sa ove se slike gore vidi malo ubrzao i olakšao rad.

Dopuna: 28 Mar 2016 18:55

Ako nekoga zanima i kompletno američko uputstvo pa neka gustira.
http://www.baileybridge.com/images.2/BaileyFM.pdf

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1231
 • Gde živiš: Srbija

Vojo , hvala na pojasnjenju.
Iz uputstva, kako su ih Ameri prevozili. Pocinje od 19. strane uputstva, lepo je ilustrovano, pa se jasno vide detalji nacina transporta.

Uobicajeno je bilo da jedna ceta prevozi jedan set mosta u kiper kamionima od 5t i na prikolicama tandem tipa od 4t.
Jedan ceta ima 2 voda od kojih je svaki sposoban za transport jednog mosta duzine 24.4m (najcesce upotrebljavana duzina). Broj prikolica sme ciniti 40% od broja kamiona. Oprema za podizanje je raspodeljena na 4 kamiona i jednu prikolicu sto umanjuje gubitke u slucaju ostecenja. Kamioni su natovareni tako da svi ,,muski" ili svi ,,zenski" paneli budu spakovani na kraju vozila. Svi elementi se vezuju celicnim uzadima nakon utovara.

Evo kako su ih Englezi prevozili.Ovaj je u Maliu postavljen.Ovaj mi ne lici na Bejli, ali se vidi nacin pakovanja elemenata u kamion, opet Englezi.I za kraj Bejli vidjen okom umetnika.offline
 • KUZMAR  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 25 Feb 2011
 • Poruke: 5154

zumzum ::

I za kraj Bejli vidjen okom umetnika.
Rec je o mostu nazvanom Amazon

Most ``Amazon`` je postavljen 12/13.05.1944.godine preko reke Rapido. Njegova noosivost je bila 30 tona a duzina 24 metra. Sve vreme gradnje inzinjerijska jedinica je bila pod konstantnom neprijateljskom vatrom. Zbog toga je vreme postavljanja bilo gotovo 12 sati (pocetak u 17:45, zavrsetak narednog jutra u 5:30) a cena je bila 15 poginulih i 57 ranjenih vojnika i staresina.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23789

Na trećoj ti je slici takozvana raspodeljujuća rešetka i postavlja se kod prelaza lansirnog dela konstrukcije mosta na prelaz ka pontonima da se sačuva ugib kao kruta veza i spreči potiskivanje pontona.
Iskopao sam i ovu gde se lepo vidi namena i funkcija raspodeljujućih(trouglastih)rešetki kod spajanja za pontone.Vidi o tome sam JA već imao objašnjenje na 6 strani..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 494 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 485 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, Duško, Konda, novator, shaja1, suton, tomigun, voja64