Tehnike sakrivanja, obmanjivanja, prikrivanja i maskiranja

144

Tehnike sakrivanja, obmanjivanja, prikrivanja i maskiranja

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3210

babaroga ::

Najveci problem koji ja vidim sa rovom u njivi (pa bio i pjesadijski rov) je to sto je njiva ravna ko tepsija. A da bi rov sluzio svrsi, mora da linija oruzja ili orudja bude iznad linije terena (tepsije). Otuda, sta god da uradis i kako god da maskiras, iz vazduha se vidi nadvisenje (ne uvijek, ali kod povoljnog svjetla (kad je sunce nisko) kao crta na terenu).

Voja dobro rece - naslanjanje na prirodne maskirajuce objekte na terenu. Na pamet mi padaju zivice, medje, kanali, putevi, itd itd. Na njivi, sa bespilotnima, sta god da uradis, naci ce te. Na goloj njivi.


Sećam se kad su mi pripremili jedan zaklon u sred livade....što kaže Babaroga "vidi se s Marsa"....Maskiranje je bilo moguće, ali.....

I ja kažem svom Kapetanu, daj da ne posedamo ovo, da tražimo nešto gde smo malo zaklonjeniji...
I pronašli smo i inžinjerci nam uredili 2 položaja u blizini tako da nam je leđa nekih 90 stepeni "čuvao" visoki i relativno gust drvored....ostatak od oko 270 stepeni je bio otvoren i imali smo dovoljno čistine ispred da radar normalno formira snop od zemlje.
Kada se odmakneš samo 100-150 metara od zaklona i pogledaš u njegovom pravcu, jedva ga primetiš od drvoreda (a i bio je maskiran naravno).....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20958

Napisano: 01 Mar 2019 21:47

На теми
https://www.mycity-military.com/Inzinjerija/Izrada.....eka_7.html
Са до детаља описао како смо се ми Инжињерци из гарнизона Обрен Ситија спремали за оваква ратованија и како и колико смо изделали разних фела ПТ препрека и свашта ба нешто па и то топло препоручујем.

Елем проигравали смо и игре где се на тенкопроходном правцу у два три наврата демонстрирале могућности нас Инжињераца са једне и оклопњака са друге стране да нас израде или изврну руглу и покажу своју моћ/немоћ у савлађивању разних препрека које смо им приређивали.
Тада се видело да осим класичне ПОБ са ПТ средствима од артилјерије за блиску борбу и разних ПОВР/РБацача инжињерија има велики удео да им створи услов у заустављању на за то погодним локацијама или да их пак каналише и тако олакша послао јединицама из садејства.
За брзу руку су се одлично показали АБ тетраедри и нјих смо наштанцали...охохо...са све ангажманом дослуженика од +3 месеца за физикалисаније и арбајт на мешалицама да им је та три месеца пресело.Тај је рад извођен неке три године у миру од 1985 па до краја 1988 на обали Саве где су са РТК довлачили цемент из Беочина,гвожђе из Смедерева а шодер су са неке од баржи на Дунаву претоварали.Тако донете инпуте смо касније претварали у готове производе па би ми мало било да се на брзака сетим свих локација где су се све у ближој и даљој околини око наше зоне одговорности исти дислоцирали за овакве и сличне недај боже употребе.Значајан је и развоз са возилима аутобаталјона из касарне В-Чарапић Бгд као и са РТК до гарнизона на Сави,Дунаву и ДТД каналу који су даље исте преузимали за своје потребе.
Надам се да се и овај део попуњава у слагалици запречаванија тих праваца,За податак да смо смањивали људство је битан и податак да будући да се мали број активности по изласку одвијао дању кренуло све нежељено од опијања до бежања са реона размештаја кући и сл.Тако да је процена била да се међусобно ускладе и потребни за паорске радове су међу првима у те нерадне дане до почетка сетве махом оставили да одгуле своје а после су скоро до краја они пуштани да се по позиву врате.Осим дела због паорлука знатан је део отпуста био и због ФИНАНСИЈСКИХ издатака када смо почели са исплатама накнада/дневница да се тек са тим парама дивљало и бахатило као да је некима последње у животу те је и то био разлог + за смањење људства на ангажовању.
Тада су испливале и друге аномалије армијске субординације и система удри вола који вуче због којих сам ја лично можда и субјективан јер сам по завршетку агресије активирао захтев за својевољни излаз из армије као лични чин неслагања са многим поступцима како велике команде од горе тако и знатно више са мојима из саме бригаде и гарнизона јер се нимало нису снашли па би сваки даљи останак у том јату био за мене мучење и фолирање а ја то никада нисам овладао и примењивао.На једној од ранијих сам страна и припрему мостова за рушење пластично приказао са сликама у прилогу са једног од три сеоска моста на Бегеју који су Немци још у изради 1942 припремили за рушење али их на срећу нису стровалили и служе нам и дан дањи.
https://www.mycity-military.com/Inzinjerija/Izrada.....eka_2.html
Враг ће га знати где сам још све писао баш о овој области али није нигде засебна тема за период из 1999 и још да додам да би се са почетком агресије из Севера порадило и на другим мерама запречавања а које нисам вероватно ни дотакао за сада.
Ziveli
Док ја једно начукам са крилца у свом радном вечерњем амбијенту ви ми отворите још сијасет нових детаља.
Рецимо да напоменем да је један прстен пред прилазима Београду од Ушћа Тисе у Дунав па до уливања Нере покривен ПТ бункерима са унапред изграђеним комплетним објектима од фабрикованих АБ елемената и на за то погодним локацијама које наравно нећу набрајати а многи су поред пролазили и можда се чудили неким чуперцима и рестловима воћњака/винограда/врзина на извишењима у захватима главних прилазних путева ка БГД .Такође се већина канала уз меру одводњавања свесно ширила и да се претвори у ПТ ров и ...

Dopuna: 01 Mar 2019 22:44

Mislim da sam u par navrata pisao i o otim bunkerima na temi izrade objekata za dejstvo i zaštitu kao i lična iskustva iz periodičnih obilazaka dok je naša jedinica imala za datak da ih održava.
Severni pravac je stvarno višestruko potencijalno lakši za nadmoćnog agresora na SRJ u to vreme bio ali ni posao nas koji smo do maksimuma bili motivisani da se branimo nije za podcenjivanje a pogotovo kada su nakon desetak dana počeli da razaraju infrastrukturu koja ni po kom logičkom rezoni nije bila legitiman cilj.
Vremenom je sve više rasla i naša razrada u primeni mera maskiranja i prelaska sa dnevnog na noćne angažmane u izradama zaklona kao i u predislokacijama u čemu smo se toliko izveštili da smo za većinu zadataka postali noćne ptice.Za dana sam u sred rata znao da se u civilu sa vozilima iz popisa krećem od tačke do tačke dislokacija mojih ekipa za noćni rad i da im izvedem popunu gorivom i ranom da je to skoro do savršenstva dovedeno.Čak smo u kasnijoj fazi izveli i trijažu starijih koji bi radili u noćnim uslovima kada je postojala opasnost da nas sa termovizijom provale da se mlađi poštede pa su te mlađe posade po danu izvodile opsluživanja i popunu i po potrebi dnevne predislokacije do narednih tačaka i jedinica kojima su se pridodavali periodično i po izvedenim traženim radnjama.
Uopšte smo vremenom do detalja sve tako razradili da recimo moj komandant brigade u većini slučajeva i nije izlazio iz svoje komande u podrumu a većinu zadataka smo primali od više komande iz NSK ili jedinica u dodiru uz kordinaciju načelnika inžinjerije te jedinice naj češće telefonskom žičnom vezom /nikako sa mobilnima iako smo ih imali.Za razgovor smo koristili svoje radne karte gde su sva bitna naselja kodirana brojevima a moja ratna karta je kod jednog našeg uvaženog druga člana MCM kao lični dar stigla za njegove zasluge u omasovljavanju/popularisanju MCM koji je za mene kao moja druga kuća i mesto za pražnjenje u ovakvim divanima gde nesebično delim naravno koliko se to javno sme i može budući da se i dvadeset godina od tih dešavanja nesme zanemariti kao jedan od faktora ...I za kraj uopšte uzev spustili smo se do nivoa kako bi naš neprijatelj razmišljao i sve prilagođavali našim rešenjima da ga u potpunosti iznenadimo.No nije za zanemarivanje ni podatak da su tri ili četiri vatrena položaja ili položaja za dejstvo sa Kubom gađana i tu je poginuo i jedini general iz VJ na položaju kod sela Omoljica i dela sektora koji smo mi pokrivali ali o delu te nesreće ja ne bi jer imamo ovde kompententnije za osvetljenje i tog događaja.Takođe smo imali i sijaset padavina ali očito bez jasnog cilja pošto su to bile mahom protiv radarske rakete neprijatelja koje su padale po gubljenju ili nezahvatanju cilja a nije da ni naše raketle po nama nisu padale ,na sreću sve je bilo brez žrtava pa se o tim delanjima gotovo i nezna ništa izvan ovog foruma jer niko o tem nije nigde pisao.offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 1386

Vojo , jel vas ili nekog već preduzeće ikad pitalo da sročite neka vaša iskustva ? Da se to iskustvo prenese i novim generacijama?
Evo nikako da dođe na red na čitanje ono izdanje "iskustva iz inž obezbeđenja b/d u lokalnim ratovima i ratu u Hrvatskoj 91/92."
Nadam se da takvih stvari ima još i da neko to čita. Mada ...nisam nikad naleteo na nekog da se hvalio da je imao dodira s takvim knjigama. Crying or Very sad

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3210

Hvala Vojo na iscrpnim informacijama i linkovima. Čitao sam i još ću čitati, ali ovo na temi o Izradi fortifikacijskih prepreka je suštinski ono što me zanimalo. Svi znamo za mogućnosti zaprečavanja rušenjem mostova i nadvožnjaka, tunela i slično, ali ovo me posebno zanimalo kao važan dodatak ovome o čemu pričamo.
A podsećam, pričamo o mogućnostima da se nadmoćne invazione trupe NATO, koje bi krenule sa severa i severozapada i koje imaju apsolutnu vazdušnu nadmoćnost, izradom raznih tipova fortifikacijskih prepreka, rušenjem mostova, nadvožnjaka i tunela, izradom protivtenkovskih kanala i naravno miniranjem puteva i okolnog terena, uspore i privremeno zaustave na što je više moguće tačaka i da se onda, po naravno unapred pripremljenom planu, artiljerijom i raketama z-z, minobacačima i svime što može poslužiti tuče po tim pozicijama radi nanošenja neprihvatljivih gubitaka....

Mislim da bi na potezu jug, prema Kosovu i Metohiji, odbrana zbog konfiguracije terena bila znatno lakša, iako imamo i teroriste OVK u pozadini koji mogu ofirati položaje, pa sam se zato nekako više skoncentrisao na severni i severozapadni pravac......

Inače...Evo još jednog pitanja, a tiče se same konfiguracije i sastava terena u Vojvodini. Naime, ako bi se auto-put i neke druge glavne saobraćajnice držale pod blokadama i artiljerijsko-raketnim udarima i ako bi neprijatelj pokušao okolnim putevima, njivama....mislim da ne bi mogao ni proći tim terenom jer je previše mekan za teške tenkove i oklopnjake? Važno je znati da oni nisu ni mogli krenuti, po sopstvenim procenama, u akciju sa severa pre oktobra/novembra, dakle sezone kiša.....

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2134

Kubovac ::
A podsećam, pričamo o mogućnostima da se nadmoćne invazione trupe NATO, koje bi krenule sa severa i severozapada i koje imaju apsolutnu vazdušnu nadmoćnost, izradom raznih tipova fortifikacijskih prepreka, rušenjem mostova, nadvožnjaka i tunela, izradom protivtenkovskih kanala i naravno miniranjem puteva i okolnog terena, uspore i privremeno zaustave na što je više moguće tačaka i da se onda, po naravno unapred pripremljenom planu, artiljerijom i raketama z-z, minobacačima i svime što može poslužiti tuče po tim pozicijama radi nanošenja neprihvatljivih gubitaka....


Moj dobri komsija Nidzo, dok je sluzio JNA negdje sredinom sezdesetih, je dobio neku pohvalu nekom prilikom a vezano za inzinjeriju. I onda je Nidzzo, kad god se napije, bila slava ili daca, sa ponosom deklamovao miislim prvu stranu pravila o zasprecavanju (koje je znao napaamet). Meni kao malom ostala je urezana u pamcenje jedna Nidzina recenica, izgovorena povisenim tonom i dramaticnim glasom:

Prepreka nije prepreka ako nije branjena vatrom.

Problem je kojom vatrom braniti prepreku u Vojvodini. Evo pasus iz moje privatne prepiske sa Kubovcom za koju on kaze da treba da objavim.

Citat:Moglo bi i artiljerijom, ali mene brine manevar artiljerije u Vojvodini. Nakon dejstva, ne mozes tako lako da mjenjas polozaj. Prvenstveno jer je vojvodina gola, kultivisana. Mislim na haubice i VBR. U slucaju njihovog prodora linije odbrane, ta sredstva padaju neminovno, ili su zarobljena ili ih pobi avijacija ako pokusaju da se izvuku.

Zato je tu minobacac majka mara. Jedno od najnezgodnijih zrna je 120mm MB. To pada ko kruska, pravo odozgo, rasipa se potpuno horizontalno, a bije ko sveti ilija. Bilo sta iznad zemlje nema sanse da ostane. Dobra brza paljba voda minobacaca moze nanijeti velike gubitke vodu transportera koji je zastao da provjeri prepreku. A MB 120 mozes nakon dejstva i da sakrijes pod zemlju (ako si pripremio polozaj i iskopao rupe, ili ga butnes u neki podrum na salasu) i da lijepo odsetas dalje. Pa ga tri dana kasnije opet iskopas i gadjas konvoj sa cisternama i municijom.

Drugo, drukcije bi radila avijacija nego na Kosarama. Jer ovdje bi njihovi vojnici bili u pitanju. Imali bi non stop podrsku iz vazduha. Posjeli bi Tuzlu i druge aerodrome 200km od fronta sa A-10 i apacima.

Mogao bi se pruziti otpor, pitanje je samo opravdanosti. Kao sto si ispravno rekao kad bi naisli na otpor preorali bi tu zonu svime sto imaju. I, opet ponavljam, u Vojvodini mogu da te obidju, izoliraju i unistavaju na tenane.

Ima ona fora odbrana po dubini. Ko rusi na Kursku. To bi moglo da radi, usporilo bi ih bar na jedno pet do sedam dana. Ali opet nikako frontalno. Izolovani dzepovi otpora, mala rastrkana sredstva, oslonac na naselja i sumarke u pozadini. Sustina bi bila slupati im oklop i mehanizaciju sto je moguce vise. Jaki udari na otpornim tackama, pa se povucces i pustis ih u minska polja, pa kad se zaglave minobacacima po njima. A stalno tuci linije snabdjevanja i pozadinu, ovo "gerilski", udri i bjezi na F Goru.

OMJ jedino ako si naumio negdje da probas kontranapad, vjerovatno u bok, sa ciljem odsjecanja i unistenja nekog logistickog punkta. Ali to je samoubilacka akcija ako se do jutra ne povuces. Cak i nocu nisi zasticen od avijacije, termovizija te pokaze.

Vrlo zajebano.

Zaustaviti ih na Savi i Dunavu. Porusiti sve mostove i natjerati ih na forsirani prelaz pod borbom. Tu bi mozda mogao nesto da uradis i sa artiljerijom, jer te rijeka cuva od obuhvatnnog manevra. A i nasa obala znacajno nadvisuje Vojvodinu, bar oko Beograda.

Eto, mogao bih do sutra. Posebna je prica da li bi oni uopste isli na Bgd. Ja mislim da ne bi. Nisu oni imali rjesenu politiku unutar NATO ni za ovo sto su uradili, i to su izguralii na zavrtanje ruku od strane Klintona.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4078
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Bilo je tu price o svajcarskom modelu uredjenih bunkera koji su maskirani u prirodu ili u civilne obkekte. Izgleda kao stala ili prekriven sumarkom a ispod maske metar betona sa puskarnicama .

Steta to kod nas nije uradjeno tako.
Na takvim mjestima postavljaju se " stara orudja i oruzja " kad ispalis to sto imas ostavljas sve i povlacis se .

Kad kazu stari top a on jos ispravan i municije za njega .... ili stari tenk .... sat vremena slave za "neperspektivno orudje ili oruzje )

Kad nesto tako zaprecis , grehota je ne minirati ... sve je to u cilju dok se odbrana ne pripremi ... usporavanje neprijatelja ....

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20958

sakota79 ::Vojo , jel vas ili nekog već preduzeće ikad pitalo da sročite neka vaša iskustva ? Da se to iskustvo prenese i novim generacijama?
Evo nikako da dođe na red na čitanje ono izdanje "iskustva iz inž obezbeđenja b/d u lokalnim ratovima i ratu u Hrvatskoj 91/92."
Nadam se da takvih stvari ima još i da neko to čita. Mada ...nisam nikad naleteo na nekog da se hvalio da je imao dodira s takvim knjigama. Crying or Very sad

Šakota ovo si lepo sročio ali Nikada NIKO nije koliko je meni poznato Ništa nakon te fatalne 1999.g radio da se ta iskustva pretoče u pravila/praksu u nadogradnji celog sistema u doktrini odbrane pa čak i Na žalost sve i do tada građeno je Derastično urušeno posle 2000e.
Elem liberalizovani su mnogi dotadašnji propisi kod popune sredstvima iz popisa a u završnici rata 1999 su uvedeni i neki dodatni nameti za korištenje sredstava pa je sama armija sebi posekla niz do tada uigranih linija za popunom itekako nedostajućih a preko potrebnih sredstava za :
Vuču raznih MTS za potrebe širokog spiska sredstava koja bi u normalnim marševanjima bila daleko sporija i lako uočljiva kao i dopremu na željenu destinaciju u po bela dana i gde se niko ne nada.
Ovde bi recimo uneo jednu malu crticu poput transporta MES sa traktorskim kompozicijama od jedne ili dve prikolice i držanju u pripravnost istih u sklopu obližnjih zadruga i sl,a što se pokazalo kao efikasno u uslovima apsolutne vazdušne nadmoći agresora koji i da je teo nije baš mogao da u sezoni paorskih radova ganja svaki traktor sa prikolicom...
Kad spomenu to izdanje i ja bi voleo da ga pročitam jer sam u tome veoma aktivno sudelovao ali to pisanije mi nije dopalo šaka da ga rastabirim.


Kubovac@ za tu namenu zaustavljanja su i predviđana zaprečavanja minskim poljima uz sva prethono pobrojana namenska rušenja objekata na putnoj i vodnoj infrastrukturi .Nije zgoreg podsetiti i na kanalisanost pravaca mogućeg nastupanja raznim kanalskim mrežama koje uz Dunav,Savu,Tisu,Begej,Tamiš,Neru,Karaš i..kanale od DTD pa preko velikog Bačkog,Begejskog kanala i ...itekako utiču na smer mogućeg nastupa.Drugi isto tako ograničavajući faktor i brez rušenja su pojedini mostovi koji bi teško baš izdržali tonaže NATO oklopa koji je u globalu teži od naših MTS u tadašnjoj SRJ.Zato su se naše inžinjerijske jedinice u miru vazda uvežbavale da na pojedinim lokacijama uspostavljaju skelska mesta prelaska pa je u N.Sadu i Smederevska Pontonjerija vazda bila na uvežbavanjima po Vojvodini.

Babaroga@
Ja taj detalj o branjenju prepreke takođe svugde spominjem i to je kao prvo slovo u inžinjerijskom obezbeđenju borbenih dejstava obavezno isticati.
Ti kao stari iskusni kolega iz građevinarstva isto tako znaš da se ona priča o znoju u miru na pripremi objekata za rušenje još u miru poštovala za rad manje krvi u ratu naravno.Takođe da je do kraja razrađena doktrina naoružanog naroda poput Švajcaraca na koje se Goxin poziva zaglibili bi se NATOvci u Vojvodinu ,možda ne poput gliba u podmoskovlju ali ne bi ni špacirali kao na TurDeFrans 1940e.

goxin @
U gore pominjanim bunkerima su mahom isti rađeni za kamaru starih ZISova od 76mm i za T-12 od 100mm pa kom opanci a kom obojci i dok je rane i džebane.

I za kraj da dodam da su u Vojvodini u to vreme gravitirale dve A artiljerijske brigade od kojih je jedna bila direktno pod 1.A/VO a druga pod NSK u garnizonima na pravcima tih mogućih nastupa u Rumi i Bačkoj Topoli,slučajno ili tek i veći garnizoni poput Subotice,Zrenjanina,Kikinde,N.Sada,Vršca,Pančeva su imali barem po jedan HAD,MPOAD ili LASARD o sići za Maljutke na BOV ili BRDM da i ne divanimo,ili za Strele koje su takođe u većini pobrojanih garnizona postojale i naravno rešenost naroda da se od AGRESIJE tada odbrani pogotovo nakon rušenja raznih objekata a o turanju u viceve ovde ne bi bilo umesno i ja sam to na za to predviđenoj temi ranije takođe pisao.Jer bogu hvala smeh nam je bio otklon od bestijalnosti nadmoćnog silnika i stvarao je sve veći otpor u narodu .Sad koliko je to sačuvano ili je oštrica prema NATO sikiricama otupela sam dragi GAD zna.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 7929

Sve se može maskirati samo je pitanje isplativosti, kao i vremena.

Već je napomenuto da treba birati prirodne zaklone koji se mogu iskoristiti i uklopiti u položaj koji se namerava napraviti.

Samo se mora paziti na to kako priroda zapravo izgleda, primera radi ako se nešto ukopa i maskira na ivici šume sa maskirnim mrežama a odjednom nestanu stabla drveća i vidi se samo lišće kao što smo imali prilike da vidimo na slikama u pojedinim temama onda ste zapravo sebi nacrtali metu na čelo.

Na dosta slika smo videli da nosači mreža prave rogove i oštre uglove. Toga u prirodi retko ima, samo tamo gde je nastala trenutna erozija zemljišta ili lomljenje rastinja, pa ste opet sebi nacrtali metu.

Cilj maskiranja je da nema ponavljanja i kopiranja prirodnih stvari u toj meri da se izviđanjem zapravo "oseti" da tu nešto postoji. Ako vam nešto liči na uzastopno ponavljanje onda je veštačka tvorevina.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20958

Wisdomseeker@
Ovo si lepo izneo a i podseti me na vreme snimanja nastavnog fila o maskiranju svega i svačega u sklopu neke vežbe u savlađivanju reke u Šapcu u jesen 1984.g.
Za potrebe kamermana legende filma Boška Žegarca izgradismo nekoliko platformi sa raznim visinama i pozicijama u odnosu na scene koje su hteli da pofataju i uklope ih u oti filmić.
Dok nas je skembao sa ostavima i sami smo se čudili koji mu je dok nas reditelj major Anton Hip nije naterao da se sami popnemo i pogledamo izgled maskiranih objekata sa raznih pozicija .
Ota mi je doba apsolutno jasna vizura sa raznih visina i ona narodna da bolje/dalje vidi svaki koj je na bregu no onaj pod bregom.
Šalu na stranu naj češće se olako iz vida kod maskiranja ispušta baš taj detalj da vas neće svako gledati iz iste prespektive iz koje sami gledate na svoj uradak.
Ovo je samo apostrofiranije sa pojavom lakih eroplanova,dronova,BPL i drugih tehničkih pomagala o kojima se u ota davna vremena tek naslućivalo.
Ispričao nam je tada matori snimatelj anegdotu iz priprema Sovjetske Crvene armije za neku od ofanziva germana koju su valjali da dobro iznenade sa svojim svežim jedinicama i čiji su kako manevar tako i nove pozicije morale da ostanu skrivene do početka borbe.
Inače je kod Sovjeta u prvim godinama rata na Istoku tu bila jedna od većih propusta/grešaka koje su plaćali krvlju.
Navodno su operativci iz štabova/komandi viših združenih jedinica leteli u sopstvenim izviđačkim eroplanovima i svaku uočenu jedinicu ili sredstvo su markirali ispuštanjem neke zastavice a onda je sledilo ribanje od politkomesara gde bi pala zastavica za sve od kamandira do sirotog Serjože u pozadini...
Uz poseban osvrt da su od svih formacijskih sredstava uvek bolja maskiranja sa mesnim sredstvima u čiju se okolinu moraš uklopiti u odnosu na veštačke/formacijske maske sa UME(univerzalnih maskirnih elemenata) gde su se baš te nepravilnosti/neprirodnosti redovno javljale i demaskirale bi oblikom senke na obodima i sl..

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 29903
 • Gde živiš: ovalni kabinet

PoljaciKo je trenutno na forumu
 

Ukupno su 689 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 1 sakriven i 655 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Arhiv, axa, cvrle312, dedalus, dozorni, draganovaposta, Drug pukovnik, ILGromovnik, Insan, JOntra, Kubovac, madza, majorgaspar, MB120mm, milos.cbr, novator, operniki, Profica, RADOVAN.S, Raptor1, Recce, renoje2, Revolucion, robertino, Skywhaler, Sr.Stat., TowerGuard, UlTrA EnErGy, vasa.93, vladom6, zajcev1