Tehnike sakrivanja, obmanjivanja, prikrivanja i maskiranja

145

Tehnike sakrivanja, obmanjivanja, prikrivanja i maskiranja

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20983

Kod šumskih puteljaka je ideala da se postavljaju kose maske sa kojima se pokriva ceo put ispod a iste moraju ići pod blagim uglom i po mogućstvu brez podupirala kojima se nanose nepravilna ispupčenja koja gi oma demaskirav.
To smo radili i na pominjanom snimanju i sučim se pokriva deonica ili raskršće u procepima šume.
Za veće dužine koje bi zahtevale ogroman broj maskirnih elemenata se po matematičkom modelu postavljaju vertikalne da kažem zavese poput hvatača zrna na strelištima i na taj se način za očekujuće visine osmatranja stvara iluzija da je ceo put/proseka fakat neprohodna.
Toliko od otija vedžbi kojih jedva da i u tragovima ima u Rkmanovoj knjigi iz Maskiranija...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2134

voja64 ::
Ota mi je doba apsolutno jasna vizura sa raznih visina i ona narodna da bolje/dalje vidi svaki koj je na bregu no onaj pod bregom.
Šalu na stranu naj češće se olako iz vida kod maskiranja ispušta baš taj detalj da vas neće svako gledati iz iste prespektive iz koje sami gledate na svoj uradak.
Ovo je samo apostrofiranije sa pojavom lakih eroplanova,dronova,BPL i drugih tehničkih pomagala o kojima se u ota davna vremena tek naslućivalo.


Dotakao si ovdje nesto o cemu odavno razmisljam.

Zar nije pojava bespilotnih u potpunosti izmjenila odnose na bojistu i multiplicirala stepen opasnosti od izvidjanja iz vazduha? Mislim da je cak neophodno revolucionarno pretresti pravila i taktiku maskiranja zbog toga?

Vidjelo se sad u ovim video klipovima iz Sirije i Ukrajine koliki je to problem. Mala, neprimjetna i jeftina letjelica sa kamerom visoke rezolucije, i neprijatelj vidi sve na dlanu i u realnom vremenu. Ima mogucnost zumiranja, obrade snimka, geolokacije, do te mjere da zastita maskiranjem postaje preskupa, vremenski prezahtjevna, tehnicki komplikovana i neefikasna cak i nakon mnogo ulozenih napora?

Ovo sve na najnizem taktickom nivou, cete ili bataljona. A da ne govorimo o operativnom nivou, gdje te opremljen neprijatelj snima dan - noc, termovizijom, IC, kontrastno, na koji hoce nacin. Cak i elektronski. A te velike zujalice lete iznad 3000m i mogu da lete i po strateskoj dubini odbrane.

Mislim cak da pitanje izvidjackih bespilotnih protiv maskiranja zasluzuje posebnu temu. Ne mogu da se sjetim sredstva ili tehnologije cija je pojava na bojistu u tolikoj mjeri uticala na taktiku na najnizem nivou u zadnjih 50 godina.online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20983

Napisano: 03 Mar 2019 19:52

Slažem se da u ta vremena na zujalice niko nije ni mislio i mahom se za izviđanja iz nižih maršuta računalo samo na ono iz ultra lakih letelica ala motorni zmaj ili eroplanče mada su oni osim sporosti i mehki na pogodak sa LPA pa i iz streljačkog naoružanja dok su BPL/dronovi sve izmenili jer fakat mogu brez ž/s i prenose sliku u realnom vremenu a nisu ni skupi.
Delimično je rešenje započeto sa dekorativnim/maskirnim bojenjima u šare dezena okoline i godišnjeg doba gde bi se sredstva kretala na bojištu uz dopunu u maskiranju priručnim sredstvima iz okruženja gde se to sredstvo nalazi u zasedi a u pokretu se sve usložava sa očuvanjem dodataka za maskiranje koja ne bi remetila pokret a morala bi da razbiju siluetu a to baš i nije laHko.
Ovde se naj češće pravi greška načinjena iz tipično kancelarijskog rezona i farbanje više istorodnih sredstava u jedan dezen a valjalo bi da se svi koliko toliko razlikuju ili da se u toku bojenja dezen makar derastično smakne da se oma ne uoči ta uniformnost u dezenu farbe.
I moglo bi se tu natrukovati još pa i do sada izrađivani maskirni elementi bi se zbog uniformnosti očas sa manjih visina uočili kao demaskirajuća mana a ne boljitak da se iza njih zakloniš od pogleda kamera sa oti letelica...
Sve u svemu stalna igra Mačke i Miša gde se uloge malko negdar i smenjuju na sreću pa kuj koga za...be..

Dopuna: 03 Mar 2019 20:12

Na KiM smo donekle imali sreću jer se sa dobrom LPA i ručnim Lanserima solidno skidale Bespilotne i a i nije svaka bradavičasta svinja odviše silazila niže da može sve da osmotri što uz dobru primenu maskirnih mera nije uzrokovalo većim žrtvama a i solidnim očuvanjem MTS uz derastično povećavanje pažnje i na sredstva za tehničko osmatranje.
Kubovac je dosta pisao o ugaonim reflektorima a ja bi dodao da se kamara stare ćebadi koristila za prekrivanje nakon upotrebe gde su mokra smanjivala verovatnoću uočavanja u toplotnom spektru i čuvala i sredstva a i ž/s,prosta a hebitačna primena.Takođe sam i ja na kamari mesta piskarao o zadimljavanjima koja smo i u ravnici itekako koristili i to bi moglo da se još malo dopuni.
Recimo pojedini mostovi na užim rekama su sa stalnim zadimljavanjima na dati signal o pojavi letelica ili K/R u vazdušnim zonama koje su vodile ka njuma bili pod stalnim dimom.
U sklopu odbrane mosta sa LPA i ručnim lanserima je par odelenja sa starim gumama,balama slame i raznim drugim zapaljivim a dobro dimljujućim gasnim produktima sagorevanja paljeno.
Pravljena su limena korita sa sečenjem stare buradi pa sam čak viđao i rashodovane metalne čamce/stara manja plovila u kojima se palila navedena sredstva a sve sa ciljem da se očuva asfalt jer se sa odmicanjem od objekta i skidanjem sa asfalta uz kontra smer vetra ode dim di mu nije mesto i sa dimom je bilo svakakvih efekata od dobrih do nikakvih...

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3224

Ja nisam u borbenom radu koristio maskirnu mrežu. Bila je donekle iscepana, ali se na nekim položajima nije uklapala u okolinu.
Uglavnom smo vojnicima i rezervistima davali u zadatak, mada moram priznati da su, pogotovo rezervisti, to prihvatali i sami i čim stignem sa radarom i uvezemo ka u inžinjerijski uređen zaklon, oni već kreću sa maskiranjem na način da se izdignute strane zaklona obično maskiraju pokošenom okolnom travom (ali ne travom iz neposredne blizine) i donekle granama sa okolnih stabala. Sam radar tj. kabina kamiona se maskirala sa prednje strane granama, što gušćim to bolje.
Kabina radara se maskirala "odozgo", tako što su grane postavljane da se oslanjaju na izdignute strane zaklona prema krovu kabine, ali tako da ne smetaju anteni kod okretanja....
Imali smo i kutiju sa priborom za zadimljavanje, ali je nismo koristili.
Ugaoni reflektori su postavljani par stotina metara u kružnom ili polukružnom poretku (zavisno od zone osmatranja i eventualnog naslanjanja zaklona i samog radara na prirodne zaklone)....

Kad radar nije u borbenom radu, antene su spuštane na krov kabine.
Ukoliko se ovako radilo, šanse da se radar vizuelno osmotri su stvarno bile minimalne.
Što se tiče agregata za napajanje, pretežno sam koristio vučni agregat koji je bio udaljen nekoliko desetina metara od radara. Nije bio u zaklonu, nismo koristili mokre krpe. Agregat smo obično smeštali u neki obližnji šumarak, ako je postojao ili bar uz neki malo veći grm ili pak između stabala, ukoliko se položaj uređivao uz drvored kao prirodni zaklon.

Kada taj vučni agregat u par navrata nije radio, koristili smo agregat u samom radaru, odnosno pregradnom odeljku na zadnjem delu kabine gde se nalazio....Tada nikakve posebne zaštitne mere nismo primenjivali...Ali taj agregat nije radio često...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2134

Kubovac. koliko ste znali o bespilotnima onih dana, i sta ste preduzimali da se zastitite bas od osmatranja sa njih?

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3224

babaroga ::Kubovac. koliko ste znali o bespilotnima onih dana, i sta ste preduzimali da se zastitite bas od osmatranja sa njih?

Nismo znali previše moram priznati. Ipak, znali smo da je maskiranje zbog vizuelnog uočavanja veoma važno i primenjivali smo sve što nam je rečeno, a i što nam je i sama naša logika nalagala.
Recimo, niko nam nije posebno rekao da, kad je to moguće, biramo položaje uz prirodne zaklone poput drvoreda ili gustog niskog rastinja i slično, a ja mislim da je to bilo veoma važno za naše preživljavanje.
Takođe, niko nam nije rekao da ne zračimo u kontinuitetu kada smo u prvom stepenu. Ali moj poručnik je imao iskustava u ratovima "zapadno od reke Drine" i poučio me kako da koristimo rad sa povremenim zračenjima i povremenim radom na ekvivalentu (antene radara se i dalje okreću, ali emitovana energija u prostor je minimalna)....
Recimo u 250. brigadi (Neva) su imali direktno pogođen radar P-15 uz pogibiju vodnika i vojnika jer su zračili u kontinuitetu....

Inače, radar P-15 iz lake artiljerijske brigade PVO je pogođen 15/04/99 iako smo obojica bili u radu. Oba radara su bila u inžinjerijski uređenom zaklonu, ali moj radar je koristio i prirodnu zaštitu okolnog rastinja i grmlja, a njegov je bio na čistini....u inžinjerijski uređenom zaklonu, ali na čistini...
Srećom raketa je pala nekih 7 metara od radara i samo ga "očešala". Niko nije povređen, a radar je već za 2-3 dana bio popravljen. U sledećem broju "Vojske" taj vodnik je dao intervju gde je rekao kako je izbegao raketu "posebnim lukavim taktičkim potezima o kojima sada nije vreme da se priča" Wink
Dobro....moramo malo i "lovačkih" priča.....U svakom slučaju postali smo dobri drugari jer smo se smenjivali na svakih 6 sati u borbenom radu i slali podatke i raketnom puku Kub i njegovoj LSAB PVO 20/3 mm, a kada bi se sreli lično, izmenjivali smo iskustva....

Ali evo ti jedna ratna priča istinita, vezana za BPL...

Negde krajem maja 1999-te dobili smo naređenje da premestimo sredstva (radar P-15M, visinac PRV-9, FAP 13/14 sa izdvojenim pokazivačem za P-15M i topovezac) iz šume u jednom selu u okolini Obrenovca u jednu zemljoradničku zadrugu u drugom selu udaljenom nekih 10 km.
Kapetan je išao ranije u izvidnicu i rekao da su betonske hale ok....
Krenuli smo oko 5 sati ujutru i stigli već oko 5-30 (nismo žurili i pravili smo rastojanja među vozilima) ispred zadruge.
Uvezao sam radar P-15M bez problema, zatim FAP 13/14 i topovezac. Ali kada je došao na red visinac PRV-9 nije mogao ući po visini. Jedini "lek" je bio da se do skoro pola izduvaju zadnje gume. I počeli smo sa tim. Tokom tog posla, iznad nas je preletela bespilotna letelica i jasno smo je vizuelno videli jer se već razdanilo. Svakih par sekundi je nešto zasvetlelo sa nje, kao da slika sa blicom.
Upitali smo Kapetana, da li da napustimo ovo mesto ili da mislimo kako nismo viđeni? U suštini, mogao se teoretski videti visinac i to ne ceo, jer je kabina prošla unutra, ali ostatak tj. kabina radara sa sklopljenom antenom visinca na krovu se mogla videti.
Odlučio je da ostanemo tu. Izduvali smo gume i uvezli visinac. Ostavili smo 2 vojnika na požarstvu, ali u objektu malko udaljenom (za svaki slučaj).
Elem, sve je bilo u redu i ništa se nije dogodilo. Ali tada sam prvi put shvatio koliko te BPL mogu predstavljati opasnost.....

Malo odužih, ali eto.... Wink

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2134

Eto, sjajna prica Kubovac, koja bi vjerovatno ostala neispricana da je nisi zapisao veceras. Hvala ti!

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3224

babaroga ::Eto, sjajna prica Kubovac, koja bi vjerovatno ostala neispricana da je nisi zapisao veceras. Hvala ti!

I da dodam...tog 15/04/99 radar P-15 koji je radio u paru sa mojim radarom je gađan raketom Maverick (ne protivradarskom), što znači da je vizuelno (optički) ili termovizijski uočen....Ne znam kako je bio maskiran, ali znam kad god smo se sreli da su koristili maskirne mreže, koje su bile veoma dobro očuvane......

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 20983

Evo Gaša sakriven ispod maskirne mreže na rubu piste gde se solidno uklapa u okolinu a ne bi bilo zgoreg i da su ga malo ozgo zakitili rastinjem iz okoliša koji bi doduše morali da povremeno osvežavaju sa novim...

Avion N-60 Galeb skriven ispod maskirne mreže na aerodromu Udbina leta 1993. godine --foto Z. Mirčeta

online
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 9753
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Mozda je bolje bilo da kad su ga vec prekrili mrezom istu i zategnu i dodatno mu razbiju siluetu..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 600 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 544 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Acaks88, amaterSRB, Apok, apostata, BraneS, darkstar101, Denaya, Doca, doloress, Dorcolac, GreenMan, ivica976, Joja, JOntra, krkalon, Krusarac, Kubovac, kunktator, lovac12, MarKhan, Marko Marković, Mercury, Metanoja, mikrimaus, Milan A. Nikolic, milos.cbr, milos7160, paun78, pein, powSrb, radoznalac, Recce, renoje2, repac, RJ, sakota79, sasa.zoric, shaja1, Shomy, Sibin, Skywhaler, Srna, UlTrA EnErGy, VJ, vobo, voja64, zixmix, zlaya011, Zori