Dešavanja u Evropi

160

Dešavanja u Evropi

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1420
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Naletim nešto slučajno na neku TED konferenciju koja me odvede do ovog vrlo interesantnog sajta.
https://www.gapminder.org/tools/#$state$time$value.....=linechart

Odlična vizuelizacija statističkih podataka iz celog sveta. Meni privuče pažnju da vidim dinamiku rasta GDP (PPP kao meni najrealnijeg pokazatelja) i to za države istočne Evrope i Austriju kao poređenje. I ima se šta videti. U suštini većina zemalja uključujući i nas ima od kraja DSR pa do početka osamdesetih manje više paralelan rasta sa Austrijom. Češka je nešto sporija, Rusija nešto brža. Austrija dobija ogromnu početnu prednost 50-ih očigledno jer je prvo bila pre bogatija, manje porušena a sigurno da i Maršalov plan daje vetar u leđa. Međutim već 60-ih taj naš "neefikasni" socijalizam daje rezultate kao i austrijski kapitalizam? E onda početak osamdesetih usporavanje. SSSR je slomljen i to se oseća. A onda 1989.-a, pad zida i jezivi kolaps celog istočnog bloka. Vidi se jasna duboka ekonomska rupa od 10 godina za najuspešnije tranzicije Sloveniju, Češku i Bugarsku, 15 za Rusiju i preko 30 za nas koji smo šampioni propasti. E sad, sve do tog momenta mi je jasno, ali onda nakon preživljavanja tranzicione rupčage mi svi sad u novoj "efikasnoj" tržišnoj ekonomiji ne rastemo ništa brže nego u vreme "anahronog" socijalizma. Kako je to moguće? Da li mi se čini ili je sve od pada zida na ovamo obična laž? Deluje da bismo bez surove tranzicije sa dugoročnom reformom socijalizma uz postepenu liberalizaciju danas svi bili mnogo bliže razvijenim zemljama zapada. Cela priča o tranziciji i šok terapiji je samo ogromna pljačka i sakaćenje istoka ništa više.

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2014
 • Poruke: 1300

Da, pljacka umotana u lepu oblandu. Do skora je bio na snazi vasingtonski koncenzus koji se sublimira u tri reci: stabilizuj, privatizuj, liberalizuj jer su navodno firme u privatnim rukama bolje nego u vlasnistvu drzave. Sto je najobicnija prodaja price da bi veliki kapital preuzeo sve sto vredi.

Srbija je posebna prica, imali smo sankcije, ratove, bombardovanje 99te gde je unisten ogroman deo ekonomije, infrastrukture. Posle toga imali smo peti oktobar i Dinkica koji je unistio domace banke i doveo strance koji su nas kolonizovali/kupili za sitne pare. I taj proces je odradjen brutalno efikasno. Sada smo jedna mala kolonija koja radi za strance i placa ogromne kredite kome drugom nego strancima. Strance samo interesuje da izvlace pare odavde bez da ulazu dinara u razvoj drzave, bilo infrastrukture bilo privrede. Kolonijama bas nije namenjeno da budu razvijene.

Sa prodajom Komercijalne banke bice unistena i poslednja velika domaca banka i kolonizacija se privodi kraju... do daljnjeg.

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2399
 • Gde živiš: Novo mesto

yrraf ::
Odlična vizuelizacija statističkih podataka iz celog sveta. Meni privuče pažnju da vidim dinamiku rasta GDP (PPP kao meni najrealnijeg pokazatelja) i to za države istočne Evrope i Austriju kao poređenje.

GDP je bio realan do 70', do kada je bio dolar vezan na zlato.
I onda ima GDP dve mane.
Prva je inflacija koja nije realna. Euroland i sve ostale valute prvog reda, dolar američki, kanadski, australski, funt imaju realno 10 % inflacije na godinu, a zvanićno sasvim druga prića.
Druga je da fali cifra duga po stanovniku.

online
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 1941

Komercijalna banka nije državna banka, u njoj država ima 41.7 %, 24.4% je u vlasništvu EBRD, i 10% je u vlasništvu svetske banke, i ostalo se deli na raznorazne fondove.
Država je oglasila prodaju svog dela koji nije većinski. Pa sada pošto valjda nismo dobili zadovoljavajuće ponude,postoje indicije, dražava kupi deo od EBRD e tada bi postala većinski vlasnik.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1420
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Ma jasno je meni da je ekonomija kompleksna nauka i da rast GDP-a nije jedini parametar ali priznaćete da je bitan pokazatelj stanja neke ekonomije. Ja kao neko ko je rođen u godini pada berlinskog zida ceo život živim u ubeđenju da je socijalizam jedna neefikasna glupost koja ima ravnu crtu rasta od DSR pa nadalje. Da su Česi bogati Evropljani koji su samo siromašili od dolaska Sovjeta. Da je sva industrija bila kilava i da je najlogičniji put bio preseći to, istrpeti šok i onda imati munjevit rast u novom efikasnom ekonomskom sistemu. A sad vidim da su stope rasta iste. Kako taj super efikasni kapitalizam raste tempom kao i neefikasni socijalizam? Pustite priče Austrija je bogatija od Srbije jer ima kapitalizam. Bogatija je jer je mnogo ranije imala industrijsku revoluciju, jer je tlačila i gazila vekovima pola Evrope. Ima mnogo jače polazne osnove i što je najgore najbliži smo im bili pod tim neefikasnim socijalizmom. Realnost nam govori da su kineski i vijetnamski model pravi put a da je istočna Evropa napravila ogromnu grešku. Ako nam je socijalizam fuj eto primera Južne Koreje. Kapitalizam koji pravi i podržava velike industrijske konglomerate (baš ono što su nama savetovali da rasturimo) i vidi gde su oni a gde smo mi. Samo najobičnija pljačka, ništa više. Samo će sada cenu da plati EU i to jako jako visoku. Sekli su granu na kojoj sede. Džaba sada npr. Simens koji je "zatvorio" veštački istočnu konkurenciju kad je zbog toga sada EU slaba, oskaćena i nema snagu da se strateški odupre velikim igračima. Zarad kratkoročne dobiti i širenja tržišta napravili su ogroman politički i strateški poraz. EU je osuđena na odumiranje i propast. Pa gledaj samo statistiku. Pola te EU ima ovu rupčagu iz devedesetih. Za to vreme drugi su rasli progresivno. I nastaviće a EU sada nema kapacitet da odgovori na taj rast. Zamisli EU u kojoj je preživela i razvila se češka mašinska industrija, koja ima avio-industriju (pravu ne šrafciger) istočno od Nemačke, da ima bar jednog elektronskog giganta sa istoka. Onih 12 članica nije dovoljno za stratešku politiku. Nikada te ekonomije same neće biti dovoljno velike da se bilo šta pitaju. Da ne pričamo o vojnom, tehnološkom, energetskom i strateškom potencijalu nekadašnjeg SSSR-a koji je mogao pametnom politikom da se integriše u EU i napravi od nje super-silu. To bi bila ubedljivo najveća i najnaprednija ekonomija, najjača vojna sila i najjači strateški igrač na svetu. Ali sad je rekao bih kasno. Ameri su napravili svoje i ugušili budućnost celog kontinenta.

offline
 • liman 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 486

Česi jesu siromašili za vreme komunizma. Pre ekonomske krize 30-ih njihova ekonomija je bila u rangu Italije (i to nominalni bdp po glavi stanovnika a ne ppp) a danas ih italija šije za preko 50%. Češka je imala tada jednu od najrazvijenijih industrija i da nisu imali nesreću da završe iza gvozdene zavese danas bi po glavi stanovnika verovatno bili u svetskom vrhu.

Inače ppp se ne koristi za komparaciju dve ekonomije nego za poređenje životnog standarda stanovništva.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1420
 • Gde živiš: Loznica Srbija

^Moje pitanje je zašto Česi i dalje rastu stopama iz komunizma koje su niske? Ako nisu dobili brži rast a dobili su ekonomski armagedon koji je trajao 10 godina da li je cela priča o tranziciji onako kako je izvedena (ne sporim da se moralo ići u promenu sistema sporim način) bila promašaj? Ja mislim da jeste. I da su neke glave na zapadu videle dobru priliku da se zaradi umesto da se pomogne istoku da što bezbolnije pređe na tržišnu ekonomiju i ojača. Poenta je da bi sa jačim istokom EU imala mnogo jaču poziciju i veću snagu danas. Kako su tada drastično siromašnije komunističke ekonomije sa drugih kontinenata, koje nisu krenule putem šok-terapije i divljačke privatizacije danas ekonomski džinovi sa ludački visokim stopama rasta? Istočna Evropa je bila srednje razvijena i ostala je manje-više na tom nivou i posle pada komunizma a i bila je (sem Čeha kao izuzetka) i pre komunizma u sličnoj meri iza zapadne Evrope. U prevodu, ili mi svi svaljujemo svoje probleme u upravljanju i vođenju države na ekonomski model koji u određenom trenutku imamo, ili je kapitalizam podjednako efikasan kao socijalizam, ili je nama neko prodao nekakav drugačiji korumpirani kapitalizam koji je sa namerom kilav kao i socijalizam koji smo imali pa nas tako pljačka? Jedno je sigurno, podaci govore da istočna Evropa nije naročito profitirala od prelaska sa komandne na tržišnu ekonomiju i to je činjenica. U isto vreme oni koji su ostali "zatucani", zgazili studente i transformisali ekonomiju na svoj način bez sufliranja i nekritičkog prepisivanja postaju ekonomski i tehnološki lideri. Šta je tačno razlog tome možemo raspravljati ali je meni sporno što se o tome javno ne govori i prodaje se priča kako je istočna Evropa danas ekonomski i u svakom smislu mnogo jača nego pre 1990.-e. Kako je sve procvetalo sa padom zida i sad je toliko dobro da nas je sve manje svake godine. Ogromna laž. U najboljem slučaju je situacija tu negde. Pritom ne govorimo o ljudskim pravima, demokratiji i sl. Govorimo isključivo o ekonomiji. Kakve su stope rasta, pokrivenost uvoza izvozom, struktura izvoza, stepen tehnološke razvijenosti industrije i sl.
By the way, prosečnom stanovniku PPP tj. standard je najbitniji. Nominalni GDP može biti naduvan visokom cenama i od njega prosečan čovek nema neke velike koristi.

offline
 • liman 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 27 Okt 2018
 • Poruke: 486

Česi danas rastu sasvim ok stopama. Ali Česi više nisu zemlja u razvoju nego su razvijena zemlja i za njih su završeni dani visokog rasta. Razvijene zemlje rastu 2-4% a Česi koliko vidim svakih par godina pređu taj procenat. Česi su posle pada komunizma imali skoro non stop rast (osim dve svetske krize) i tako su došli u red razvijenih zemalja. Mi smo imali "pametnija" posla pa ćemo tih 10 godina da platimo sa jedno 30 godina trke za Češkom i njima sličnih zemalja.

Što se tiče Kine sasvim je očekivano da ona raste od 5-10% jer su oni zemlja u razvoju i imaju ogroman prostor za ulaganja i razvoj. I mi bi trebali isto tako da rastame kada bi imali kvalitetne ljude u vladama. Kada i oni dođu do statusa razvijene zemlje i oni će pasti između 2-4%. Pre 15 godina Kina je rasla preko 10% ali su tada bili nerazvijena zemlja. I kako vreme prolazi taj rast iz godine u godinu je sve manji što je i normalno. Lako je dići proizvodnju sa 100 kašika na 200 ali je vraški teško dići sa 100 na 200 miliona kašika. To je i razlog zašto rast pada sa razvojem zemlje.

Druga je priča što Kina više nema veze sa komunizmom. Oni su od toliko stvari odustali da to samo imenom podseća na komunizam. A obzirom da trenutni predsednik čvrsto drži sve poluge moći u svojim rukama i menja zakone kako hoće oni su trenutno bliži nekoj diktaturi u srednjoj americi nego komunističkoj državi.

Istočna evropa nije profitirala od ukidanja komunizma jer nikada nismo prešli na demokratski princip uređenja. Odnosno njen veći deo. Kod nas je korupcija i mito slađa stvar nego da urdaiš nešto pametno. Igra tu ulogu i mentalitet, ko je bio pod kim i tome slično. Ovi što su bili pod zapadnjacima i tri baltičke republike najbrže napreduju jer su uredili svoje države i imaju institucije a mi ostali idemo kao puž jer kod nas vladaju "vođe" a ne sistem. Problem moramo mi sami da rešimo jer nikad stranac neće doći da gubi svoje vreme da bi tebi obezbedio bolji život, realno ni mi ovde nikad to ne bi radili u nekoj drugoj državi. To je posao nas ovde. Trenutno imamo komšije Rumune koji napreduju odlično i što je još važnije shvatili su da političari ne mogu da se održe i prave gluposti ako se masovno izađe na ulice i pritisneš ih kad god treba. Mi to ne shvatamo, imamo sve gore i gore vlade a na proteste izađe vrlo malo ljudi. Shodno tome znači da smo mi zadovoljni sa ovim što imamo i zato ni ne napredujemo. Zašto da vučić išta menja kada to od njega niko ne traži ?

Neki će reći Maršalov plan i obnova evrope. Da to jeste primer kada jedna država razvija druge ali to je urađeno da bi se smanjio rizik od komunističkih revolucija u razrušenoj evropi posle rata. Danas takvih interesa nema i ne treba očekivati da ćemo se mi razviti tako što će nam neko sa zapada ili istoka dati nešto. Neće nam ništa dati nego će da ulažu u samo ono što je njima u interesu da mi odradimo. A to sigurno nije rast standarda i neki normalan život ovde.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65211

Neredi u Londonu: Desničari napali protivnike Bregzita i policiju
Arrow https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019.....id=1588070

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 65211

Police clash with demonstrators in Paris as yellow vest protesters join climate change march
Arrow https://edition.cnn.com/2019/09/21/europe/france-p.....index.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 504 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 474 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., beowl, BožaDevil, darkangel, dragan638, dragon986, ivan979, jaeger, Kruger, kunktator, Levi, milanstankovic087, milekNS, Mlav, moldway, nebojsa77ns, royst33, sokars, stegonosa, suton, vlvl, Vojkan Petrovic, VP3987, wizzardone, Wlade_021, zlaya011, zveki63