Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1136

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

zixo ::Све то стоји што кажеш али нама ће 2016. бити касно да наручимо авионе и хеликоптере јер нисам сигуран да бисмо их добили 2018. Ако се предвиђа такав развој ситуације зашто не наруче технику ове или евентуално следеће године? Ако знају шта ће се десити након растерећења буџета? И ако се добије неки период са одложеним почетком отплате?
Koliko sam ja shvatio situaciju nama ne bi predstavljalo problem cak i da placamo godisnju ratu od stotinak miliona dolara odmah a kamoli na pocek od nekoliko godina kao Banglades. Nama je problem sto mi ne smemo da povecavamo javni dug u ovome trenutku za bilo sta jer smo prinudjeni da svake godine pokrivamo deficit sa nekih 1.5-2 milijarde dolara sto nam vec poprilicno dize dugovanje.
Kada bi uzimali i dodatne kredite procenat duga u odnosu na BDP bi drasticno rastao a onda nista od aranzmana sa MMF.
Dakle problem je uzimati sada kredite za bilo sta bez obzira kad pocinje otplata. Ovo je kada se gleda globalno stanje u drzavi i tako gleda ministar finansija.

Pretpostavljam da bi se u toj situaciji opet radio remont MiG 29 ili neko produzenje resursa, dok bi Mi17 stigao do 2017 (ako se ugovor potpise 2016) a mi ipak imamo pilote za Mi17.
Ni meni se ne svidja ova situacija ali cini mi se da oni misle da urade ovako.

Sad cemo moci na rebalansu da vidimo koliko je ovaj ministar sposoban. Rezanja ce biti u to sam siguran, ali je pitanje sta je prioritet za MOD remont aviona ili odredjeni gradjevinski i ostali projekti.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Nisam upućen da li zavisi remont An-26 od rebalansa ali onda ili je to poslednje prase kad ne dotekne od ranije planiranog ili su čekali poslednji momenat. Pošto je ranije bio veliki mladi stručnjak koji je pripremio jedan budžet a sad imamo drugog iskusnog lako može da se desi da imamo još jedan rebalans negde 30.12. Wink i da onda bude rečeno da ako ne prođe biće: A oni Anovi (Alpine)… Mrka kapa
Po našim medijima premijer ima takve odnose sa svakim važnim gostom koji ima para i došao je u Srbiju. Zar ne pričaju to i za Šeika? Posebno mi je odvratno to pajtanje sa važnim ljudima. Juče su postrojeni pozdravljali Putina svako prema nekom svom a ne po protokolu i diplomatiji. Nikolić se treći put pozdravio sa Putinom ispred Palate rukujući se, Vučić ga ljubi, Dačić i ljubi i lupi po ramenu! ostali se samo rukuju. Al smo baje kad nam je ovo drug. Ko mala deca. Tako i lažu.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Citat:BEOGRAD - Dragi prijatelju, šta god od Rusije za svoju zemlju budeš tražio, lično ću se postarati da to i dobiješ, rekao je juče ruski predsednik Vladimir Putin srpskom premijeru Aleksandru Vučiću pred sam ulazak u predsednički "iljušin 96" posle dana provedenog u Beogradu

Jeste samo ti Vucko napravi spisak a ja cu da kazem ovim mojima da ti to naprave i posalju, oko placanja nema sta da brines za vas je besplatno posto ste nam braca.Oce to tako, al' u video igrici.

Oni sada prvo sebe moraju da gledaju, prave ustede u budzetu, smanjuju vojsci budzet a nama ce da poklone nesto dzabe.Pa i Belorusija i Kazahstan im placaju a kamoli mi!

Neki kredit bi mogli da nam odobre, ali s' obzirom da i njima sada lova treba zbog sankcija (pogotovu ako ovo sve malo potraje) pitanje je da li bi to bilo povoljno kao pre 2-3 godine kada su na "velikoj seceni" stvari bile dosta drugacije....

offline
  • BSD 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Okt 2009
  • Poruke: 3189
  • Gde živiš: Kraljevo

Ti si ovo banalizovao do kraja, a to nije tako i ne znaci to!

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

Cak i da je Putin zaista rekao bas ovako (mada mi vise lici na samoreklamerstvo velikog vodje ), to je obicna "kurtoazna izjava" po sistemu "ja tebi serdare ti meni vojvodo" ;-)

Zna on VRLO DOBRO u kakvom je stanju drzava Srbija i sta moze sebi da priusti u ovom trenutku Wink

offline
  • Pridružio: 28 Dec 2011
  • Poruke: 9

Cim je politicar nemoze biti posten, ko se jos posten bavio politikom, ali cini mi se da ovi bar nesto pokusavaju da urade za vojsku i ako nam je drzava u nikad gorim govnima sto se para tice. Ovi prethodni o vojsci nisu razmisljali,( osim da je smanje i rasprodaju "zastarelo" naoruzanja) ni kad su imali suficit u budzetu.Mislim kako nesto moze da bude zastarelo ako nisi nabavio nesto novo. Jedva su izremontovali 29-ke a tad je bas bilo para, nego ni to verovatno nebi da nije bilo tendera i ugradnje u cenu. Ovi bar rade na kakvoj takvoj promociji vojske , i bar farbaju tehniku pa valda ce nesto i nabaviti ako bude para... bar se nadam inace ce nam tudje zastave biti na zgradi vlade a ne samo iznad stadiona.

offline
  • Pridružio: 01 Feb 2014
  • Poruke: 1297
  • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Vidim da su Striži ostavili Migove u Batajnici i otišli do Kruševca sa Gašićem. Odlično, diverzija radi!

Dok oni gledaju Kruševac, Na Batajnici može da počne Operacija Motocangle :




I rešili smo problem sa avijacijom!

Mr. Green Mr. Green

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Da li će biti nabavke, nema još opipljivo ništa, a što se tiče eventualne cene i šta za to možemo da očekujemo, najbolje govori "pomoć" dobijena od njih za vreme poplava. Slike su već bile na forumu. Možda nije adekvatan primer, ali je odličan da prikaže kako gledaju na nas. Siguran sam da će bilo šta , pa makar to bilo i 2 x Mi-17 samo, biti skupo kao sam đavo. Kao za stare "prijatelje" i saveznike. Ne vidim ni jedan pokazatelj u skorašnjoj "saradnji" da neće biti tako, a da hoće, mali milion. Neko reče potpisali smo sporazum jer nas smatraju nepouzdanim, mislim da je situacija lošija. A da ne bi sve bilo tako "loše", ni oni nisu baš cveće. Kad spojimo ta dva, bojim se da pomislim šta to nosi. Nisam baš siguran da ćemo nešto baš sebe zaštiti u tim ugovorima, čak iako se budu potpisali i te 2016. bićemo opterećeni nekom euforijom da nam oni nešto čine i kako nas neviđeno čupaju iz govana. Kojekakvi grejs periodi će biti možda glavna šarena laža. Ja ne videh i ne čuh ništa o nekakoj ekonomskoj razmeni koja bi bila posledica eventualnog potpisivanja nabavke. Tanko nešto o upošljavanju domaće vojne industrije, daj Bože da nisam u pravu.

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2008
  • Poruke: 605

Pitanje za upucenije...
I da se desi potpisivanje ugovora o nabavci najranije 2016., pod uslovom da se prognoze ekonomskih stratega i analiticara ostvare Bebee Dol , morao bi da prodje jedan izvestan vremenski period do preuzimanja tehnike i uvodjenja iste u naoruzanje itd...Ovde pricamo o razdoblju koje sa ove tacke gledista znaci s' kraja 2014. , u pomenutom "idealnom" slucaju iznosi 4-5 godina...
Moje pitanje je koliko je realno formirati i odrzavati dezurnu paru toliko dugo a da se pri tom ostvari neki minimum naleta, kada znamo kakvo je stanje sada sa 3 kom devetki, 2 UM-a i jednim BIS-om koji ispada krajem godine...
Misljenja sam da neko mora da stisne m*da i da kaze tamo gde treba da kaze, da ce morati da se izdvoji nesto malo novca i da se makar deo onih "izdvojenih" keceva sredi da se krpimo za neki naredni period...

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Kožedub ::Da li će biti nabavke, nema još opipljivo ništa, a što se tiče eventualne cene i šta za to možemo da očekujemo, najbolje govori "pomoć" dobijena od njih za vreme poplava. Slike su već bile na forumu. Možda nije adekvatan primer, ali je odličan da prikaže kako gledaju na nas. Siguran sam da će bilo šta , pa makar to bilo i 2 x Mi-17 samo, biti skupo kao sam đavo. Kao za stare "prijatelje" i saveznike. Ne vidim ni jedan pokazatelj u skorašnjoj "saradnji" da neće biti tako, a da hoće, mali milion. Neko reče potpisali smo sporazum jer nas smatraju nepouzdanim, mislim da je situacija lošija. A da ne bi sve bilo tako "loše", ni oni nisu baš cveće. Kad spojimo ta dva, bojim se da pomislim šta to nosi. Nisam baš siguran da ćemo nešto baš sebe zaštiti u tim ugovorima, čak iako se budu potpisali i te 2016. bićemo opterećeni nekom euforijom da nam oni nešto čine i kako nas neviđeno čupaju iz govana. Kojekakvi grejs periodi će biti možda glavna šarena laža. Ja ne videh i ne čuh ništa o nekakoj ekonomskoj razmeni koja bi bila posledica eventualnog potpisivanja nabavke. Tanko nešto o upošljavanju domaće vojne industrije, daj Bože da nisam u pravu.
Slazem se sa tobom, ali bih napomenuo par stvari.
1. Rusi jesu sa pravom nepoverljivi prema nama pre svega politicki, ali isto tako i mi treba da budemo nepoverljivi prema njima. Bratske fore i slicno moze da se desava po kafanama kad se sporazumi sklope ali dok se sklapaju nasi moraju da gledaju cisti interes.
Imamo gomilu dokaza da Rusi nisu cvecke od Indije, preko Brazila pa....
Isto tako imamo i primer NIS-a gde nam "bratski" uzimaju nasu naftu a placaju mizernu rudnu rentu.
No za sve probleme sa Rusima ovoga tipa iskljucivo odgovorna strana smo mi, i tu se nema sta zameriti ni Rusima ni bilo kome. Na sklapanje sporazuma se salju ljudi koji to znaju da urade a ne napaljeni rusofili ili diletanti.
2. Ako krenemo putem kojim ide Banglades i pretpostavimo da bi bili isti uslovi kredita nije grejs period problem vec to sto bi se tokom 18 godina otplate isplatio 691 milion $ kamate. Ali tako je sa svakim kreditom
3. Kod kupovine na kredit nema ofseta i industrija sigurno nece dobiti nista. Ekonomska razmena vojnih industrija dolazi u obzir jedino ako placas kesom ili je druga strana politicki zainteresovana da te privuce na njenu stranu. Toga ovde kod nas nema, a ministrove fantazije o placanju preko nase industriji ce ostati samo fantazije.

Ovaj model bi prosao da se kupuje od Evropljana pa da trazis ofset nase industrije, ali Vucic i Gasic su nam rekli da je nabavka MiG-a nas izbor. A sada kad smo ovo pomenuli, zasto je MiG nas izbor?
Da li smo mi sproveli uopste tender, ko je bio u komisiji? Da li smo ista nakon RFI sprovodili u daljnjoj proceduri ili je politika odlucila? Zasto nismo imali tender kao Svajcarska? i za kraj Da li smo dovoljno bogati da kupujemo jeftine stvari?
Meni se cini da nam ni za sta od ovoga nisu Rusi krivi. Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1082 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 7 sakrivenih i 1024 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, aleksmajstor, Apok, bankulen, bojanM84, Boris90, cavatina, ccoogg123, Centauro, CikaKURE, Dannyboy, Denaya, Dimitrise93, FileFinder, FOX, Georgius, gomago, hatman, hooraay, jackreacher011011, JOntra, Karla, Kubovac, kunktator, KUZMAR, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, MiG-29M2, mocnijogurt, mrav pesadinac, mrvica78, nebojsag, pacika, prle122, royst33, ruseskij, saputnik plavetnila, sasa87, Singidunumac, Sirius, SR-3m, Srle993, stalja, Stoilkovic, Trpe Grozni, vathra, vladulns, x9, Zimbabwe, zziko