Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1225

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

@zixo
Jasno, ipak nekako kao da ima još neka priča tu. Na kraju krajeva ni tih 6 plus naši nije mala para na ovu skupoću za nekog Wink G-4 ima svoju temu ali kod nas kad se pokrene pitanje političarima oni tako zamumulje odgovore. Sve je u vezi sa svim.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

zixo ::
Ласта никако није авион за основну обуку а још мање за селекцију. И ту се јавља проблем.



Zanimljivo.

Ako je to zaista slucaj, onda se mora nabaviti simulator (kosta nekih 50 000 dolara) za avione kao sto su C172 (moze simulirati i druge iz te klase) ili ako bas skripi, nabaviti 4-6 C172 za selekciju i osnovnu obuku (mozda bi mogli nesto sa SMATA-om da izboksuju Confused )

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 05 Avg 2015 12:06

Боље да се набави Сила 450. Smile

Dopuna: 05 Avg 2015 12:39

darkangel ::Sim.a ::Meni se čini da priča o medernizaciji G-4 nije vezana samo za nas kao korisnike. Način na koji Vučić to prikazuje me navodi da se veruje u to kako modernizovani G-4 mogu da posluže za neki izvozni posao u koji bi se i mi ugradili. Mi kao neko državno-privatno preduzeće pa onda ako pretekne i državi u budžet. Ako ne pretekno opet dobro zvuči kad se frlja milionima makar i tuđim.
Moguće da ga loše čitam ali nije čisto racionalan razlog da imamo moderne avione jer tako mu se glas promeni kao kad priča kako ćemo zaraditi a ne leteti i trošiti.


zixo ::У свету једино Мијанмар користи Г-4 који има 6 авиона.

Takodje sticem taj osecaj da Vucic govori o necem vise nego samo puka modernizacija, ali Zixo je u pravu i kad se svi komadi saberu ostaje mizerno mala cifra pa je taj posao nemoguc.
Medjutim meni pada nesto drugo na pamet a to je poljski Orlik, ili tacnije receno evropski Orlik jer je sada u Airbusovoj ponudi. Da li se nasi nadaju da ce Airbus da uzme G4 za osnovu i uz par modifikacija da ga ponudi trzistu kao svog trejnera?
BAE je izasao iz vlasnistva Airbusa pa vise nema teoretske konkurencije "unutar kuce".


Мало простудирај тржиште и видећеш да Ербасов Г-4 има врло мало могућности. Исто као и Орлик.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Znam vrlo dobro kako stoji trziste i ko su konkurenti, ali da li si pratio skorasnji razvoj i ponasanje sada vec Airbus-a po pitanju vojnih letelica? Kako i cime objasnjavas preuzimanje Orlika u njihov portfolio?
Zbog cega je propao MAKO i da li Airbus moze da dozvoli da glavni konkurenti "kupe kajmak" u tom delu avijacije a da oni ostanu praznih ruku. Na kraju krajeva ko je konkurent u low-range domenu trejnera osim Ceha a za koje ce se trziste otvoriti u narednih 5-10 godina kada masa L39 bude povlacena (govorim o samoj Evropi)?

Da se razumemo ja ne tvrdim da je ovo cilj Airbusa ili da cemo mi ucestvovati u tome ali vidim interes obe strane pa cak i konkretne korake u tom pravcu zbog cega ova prica nije toliko neverovatna.

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Ербас је у свој портфолио ставио и Ан-2 па стављање Орлика не мора ништа да значи. Пољаци нису успели никоме да га продају а неће успети ни Ербас. У Европи ако рачунамо и државе на Кавказу, десетак држава користи око 72 авиона Л-39. Чеси већ спремају Л-39НГ а многе од ових држава ће у скоријој будућности остати без школско-борбених авиона. Ту готово да нема места за Ербасов Г-4МД. Мислим да си ти велики оптимиста. Smile

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5918
  • Gde živiš: Esgaroth

Ербасова модернизација Г-4 звучи лепо, али пре ће бити да ће неко од главоња да се за извесну провизију угради у посао, не марећи колико ће и да ли ће од тога имати корист Србија и наше РВ.

А и који поенчић у сусрет неким будућим изборима неће нашкодити...

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

zixo ::Ербас је у свој портфолио ставио и Ан-2 па стављање Орлика не мора ништа да значи. Пољаци нису успели никоме да га продају а неће успети ни Ербас. У Европи ако рачунамо и државе на Кавказу, десетак држава користи око 72 авиона Л-39. Чеси већ спремају Л-39НГ а многе од ових држава ће у скоријој будућности остати без школско-борбених авиона. Ту готово да нема места за Ербасов Г-4МД. Мислим да си ти велики оптимиста. Smile
Kao i uvek sve zavisi od tacke gledanja.
Cinjenica jeste da bi Airbus za sicu dobio daleko napredniji trejner i od M 345 i od L 39NG a odabirom jaceg motora i parnjaka Hawk-u, do sada Airbus nije imao nista u ovoj kategoriji no deluje mi da idu na zaokruzavanje ponude.
U pravu si za Orlik ali jedna napomena samo, on je bio nezeljeno dete za Airbus sve do pre dve godine kada su poceli sa razvojem ove nove varijante e sad pitanje je ako nisu spremni da ulaze u ovu oblast trejnera zasto su krenuli sa razvojem bas u toj klasi koja je od svih najvise zasicena (Pilatus, Turci, Brazilci...). Sto se An 2 tice znas i sam da oni vec imaju svoj modelkoji je i bolji, usudio bih se reci.

Vreme ce reci sta i kako ce biti, ali ja ne bih u startu odbacivao ovu ideju ma koliko ona sad nemoguce zvucala. Ziveli

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7586
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma nek imaju plan za 5-7 godina proizvesti novi u saradnji sa kompletnom evropskom avio industrijom. I nek bude za 30-40 posto borbeniji od sadasnjeg g 4. Opet imamo manjak u avijaciji i treba nam prelazno rjesenje. Ne kupovina visenamjenskog aviona je uzrokovala problem u borbenoj gotovosti i treba prelazno rjesenje- podrska pjesadiji, dejstvo V-Z.
Koje prelazno rjesenje uraditi da bi pored ovih nekoliko SB aviona i par Migova koje ce popraviti za Air Police imali mogucnost za vazdusnu podrsku pjesadiji?
Koristene:
Su 25
AMX
Neki opremljeniji SB - laki jurisnik
Jurisne helikoptere ( mi 24.......)
........

Naostriti zube pa nek onda planiraju buducnost za nekih 7 - 10 godina

offline
  • Pridružio: 03 Jul 2014
  • Poruke: 1052

Ljudi nabavka aviona je uvek bila i ostala stvar geopolitike.
Onaj ko ti da najbolje i najpovoljnije uslove za nabavku njegovih aviona ima i najvece interese za tebe tj sebe.
To su uradili Rusi kad su nam ponudili MiG 29 po najpovoljnijim uslovima 80ih i isplatilo im se jer smo se vezali za njih kroz njihovu tehniku.

To je i cilj svake velike sile da te kroz tehniku veze za sebe i geopoliticki.

Kakva je trenutno situacija za Srbiju.
Zainteresovani za nas Ameri,Rusi i Nemci.

Ameri bi da RV nepostoji i to sprovode uticajem na nase politicare da ne ulazu u nabavku LA.

Rusi neveruju da ce to oruzije biti upotrebljeno za njihovu stvar
a to u sustini zeli svaka sila kad ti proda oruzije.

Nemacka je iznenada iskocila kao igrac sa najboljom ponudom i najvecim interesovanjem da nas stavi pod svoj geopoliticki kisobran koji sve vise kontrira doduse tiho Amerima.

Tako tumacim iznenadne ponude ErBasa,tj od hilikoptera ,dodjosmo do modernizacije G-4 i ''Mome''a poteze se pitanje nabavke transportnih aviona.
Nemci ce to spakovati u najpovoljniji moguci paket kao ruje 80ih koji neces moci odbiti.
Trenazni i Transportni avioni nece smetati Amerima ali LA hoce.
Zato ce Nemci prvo pogurati modernizaciju G-4 i nabavku C-295 a mozda i A-400
To su nenaoruzana sredstva pa mogu da prodju.
Ako se steknu uslovi ili Nemci ubede- jer je u Nemackom interesu a nesmeta Americi- Amere mozda na kraju i daju neki komad polovnih Eurofajtera koje imaju a mozda i budu novi,nebi li nas vezali za sebe kroz tehniku kao i ruje sa Migom 29.
Nemci ce generalno gledati da izbace Rusku tehniku iz VS pre svega Avione i tako steknu uticaj na VS.

Koja milijarda vise za zaduzivanje nije nista narucito ako si duzan Nemackoj,jer premijer je Germanofil i sve od njih i teta Merkel je OK,narucito ako te nude i ''poklanjaju'' i u njihovom interesu.
Imala je Srbija i Mesersmite 109 nekad.
Tako da mi se cini ako bude dozvoljeno i dodjemo do veceg proja tj bar 12 aparata ,novih lovackih aviona bi ce to EF 2000,voleli-nevoleli.

Ali za pocetak bi valjale bar 2 CASE a zatim i jedan A-400,nek se nadje,kad su Svabe vec resile.

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Ja sam siguran da A-400M mozemo narednih 30 godina da gledamo samo na posteru, na zidu.

Kljuc svega je da se izremontuje eskadrila MiG-21 i tako produzi zivotni vek lovackoj avijaciji narednih desetak godina. Na taj nacin kupicemo vreme i moci da vidimo na koju stranu treba da krenemo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 883 korisnika na forumu :: 11 registrovanih, 1 sakriven i 871 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dimitrije Paunovic, doloress, Kriglord, mikki jons, Miškić, Ognjen D., simazr, Sir Budimir, sovanova95, stalja, uruk