Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1569

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

kljift ::
I ta školska avijacija za mali broj pilota je mučna varijanta.

To mu dođe slična konstatacija kao "šta će nam avijacija, ionako imaju 2 ispravna aviona"
Mali broj je posledica nečeg drugog, potrebe su daleko veće od onog što je priliv.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Kožedub ::kljift ::
I ta školska avijacija za mali broj pilota je mučna varijanta.

To mu dođe slična konstatacija kao "šta će nam avijacija, ionako imaju 2 ispravna aviona"
Mali broj je posledica nečeg drugog, potrebe su daleko veće od onog što je priliv.


Pa i avijacija od 2 aviona je muka živa. Još sa lokalnim mentalitetom. Totalno poremećen sistem. Glavni problem je u tome što ti i da imaš 100 pilota u stani - pani situaciji ti nemaš saveznika da ti pošalje 100 migova, fantoma, đijanga, kfirova.
Lako je Poljacima, Česima, Mađarima, Bjelorusima, Kazahstancima, Mijanmarcima - njih uvijek ima neko da dopinguje, oni imaju razloga da troše kod svojih saveznika.
Srbija je sa druge strane ko Argentina 1982.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Sve je stvar ekonomije. Mada u odbrambenom smislu domaci avioni su imali veliku prednost , t.j. domaci remont , jednostavno odrzavanje , premda je u vrijeme najvecih sankcija SOKO fabrika ostala van granica.

Yu avio industrija je ulagala u sebe i ko zna u sta jos.
Recimo da se Jastreb radio sa motorom od G4 ili Orla , imali bi mnogo jeftiniji avion a efikasniji od G 4-G5 .( potencijalni jednosjed jurisnik -jastreb)
( na J 21 geometrija krila bolja za manje brzine gdje bi se bolje iskoristavala mala snaga motora , plus sigurno manja tezina nego G4) .
Mozda i grijesim ali izgleda da smo mi avion napravili , pa tek onda trazili motor ....

Medjutim islo se naprijed i vjerujem da nije bilo 90-ih imali bi supersonik . To je cjena razvoja bila ulaganje u nove tehnologije i avione...

Sad , ekonomski gledano mozda je jeftinije bilo uzeti licence za avione nego ih konstruisati, pa kasnije doradjivati)
Cisto sumnjam da ce se penzionisati avioni koji mogu letjeti i mislim da ce iskoristavati maksimum iz njih . Samo vec sad treba razmisljati o prelazu na novi avion za obuku i pitanje je vremena za sta se odluciti . Mozda je i bolje uzeti odmah napredni lift za trenazu i obuku umjesto modernizacije, a G 4 i Orlove na ladjevce ....

offline
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 129

Kakav bre vise G4 i Orao, pa to je najveca moguca glupost koja je napravljena:
Kakav je to domaci avion kada za njega kupujes strane motore i to one koje hoce da ti daju, pa ako izadju iz resursa i potrosis one na lageru, mozes da places, a da ne ulazimo dublje u ostale sklopove, naoruzanje, komunikacijsku opremu... To je jedna od vecih gluposti radjenih u SFRJ, bacanje brda para u pravljenje nekog kao borbenog aviona koji je za borbu nesposoban (ruku na srce). Razgledajte fino Evropu da ne idemo dalje, koliko boljih, vecih, jacih zemalja od nas pa se nisu zamlacivali sa tim i bacali pare. Mogli su fino da rade skolske avione i eventualno te Helikoptere sa Francuzima i to je to.
Ako je to kao bila kao neka kontinuirana prica za konstruisanje i proizvodnju kao nekog supersonika kasnije, bila je svakako opet pogresna, jer taj supersonik je trebo da udje u serijsku proizvodnju tek 95-te, sto znaci da bi bio operativan oko 2000-te, sa stranim raketama, opet stranim motorima, stranom navigacijskom opremom itd. i plus kad je trebao da bude kao u upotrebi, opet bi sluzio samo za to da se eventualno piloti natreniraju da mogu da teraju Migove, Suhoje, Fantome...
Sve to dalje implicira da je to samo bilo bacanje milijardi i milijardi u nesto sto realno nikad nije ni imalo neku perspektivu, jer mi jednostavno kao zemlja ni onda ni sad nismo imali i nikad necemo ni imati kompletnu tehnologiju za proizvodnju jednog aviona. Uostalom ne mozemo proizvesti sami ni jedan auto, lokomotivu, kamion ili bilo koji malo slozeniji proizvod. Sve dok pricamo o uredjajima i sredstvima civilne upotrebe, mozemo naci neko opravdanje (uposlenje radne snage, eventualno ovladavanje tehnologijama, povecanjem BDP-a, razvojem zemlje generalno...), kod vojne tehnologije se zavisnost o drugim zemljama moze uvek obiti o glavu, prema tome je izrada nekog orudja bez zatvorenog proizvodnog ciklusa u domacem aranzmanu predstavlja samo bacanje para (misli se na konstrukciju, razvoj, ispitivanja...), a to je extremno osjetljivo u vazduhoplovnoj i raketnoj industriji jer su to slozene stvari koje imaju odredjen resurs i zahtevaju konstantne remonte i odrzavanja, dok recimo uzmimo za primer nas pandan ruskom kalasnjikovu, M70AB se koristi vec preko 40 godina i moze jos toliko bez nekog velikog remonta ili utroska i sve uglavnom u domacem aranzmanu. A malo slozenija stvar, recimo jedan top ili haubicu, vec stvara probleme jer evo vidimo po ovom zadnjem primeru, kako ne mogu da nabave masinu za dubljenje cevi !

Otisao sam sad daleko u analizama, a sustina price je jednostavna, treba se ograniciti na ono sto mozes sam da napravis i servisiras , a ostale stvari bacis na papir, izracunas i nadjes najpovoljnije resenje, tj. kupis tamo gde ima i radi posao.

U slucaju G4 i Orla je resenje sigurno tako da mozemo pronaci avione strane proizvodnje od ozbiljnijih zemalja koji u resursu, kostanju i svrsi bolje rade posao, pa prema tome jednom za svagda i okoncati tu pricu. Preostale primerke drzati bez ikakvih modernizacija (samo remont) dok im se ne izvadi dusa i onda lepo iseci i zdravo.

Generalni problem nas na balkanu, da ne bude uvek da uzimam u usta samo nas Srbe je u tome da kod nas nema neke sredine i realnosti, uvek smo ili previsoko u nekim snovima i oblacima ili nas nema nigde.
Na zalost to je stvar mentaliteta i to se menja generacijama, pa eto valjda ce jednom neko i docekati da bude bolje.

P.S. znam da ce se sad naci neko ko ce da mi kaze da si kupovinom i stranog aviona
zavisan od zemlje proizvodjaca, a ja cu da mu odma kazem, da je u pravu, sa tom malom razlikicom da nisi skrckao milijrade i milijarde na razvoj, pa ih mozes uvek prebaciti kod igraca sa druge strane i uzeti kod njega, jer pare uglavnom buse gde burgija nece, a resto ulozis u neka druga istrazivanja koje ti u perspektivi mogu doneti nesto i nazad.

offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

Ni svetske sile kao sto je Kina nemaju svoje motore pa ih opet kupuju u inostranstvu ugradjuju u svoje avione. Danas, vise od 40 godina nakon sto su Orao i G4 razvijani. Po tebi ispade da su kinezi budale.

Tacno je da mnoge evropske zemlje nisu razvijaje sopstvene avione ali te zemlje su se nalazile u drugacijoj politickoj situaciji.

Ulaganje u razvoj aviona nikako nije bacanje para, to je ulaganje u znanje, u know how. Jugoslavija je dosla do nekog stepena, i predvidjajo se da ce se know how razvijati. Niko nije ni mogao da predopostavi da ce se drzava raspasti i da ce se to ulaganje na kraju ispostaviti kao primasaj.

G4 nikako nije bio promasaj, cak je i jedna super sila bila zainteresovana za taj avion. Da motor jeste bio slabiji ali u tom trenutku je bio jedini dostupan. Zbog toga ta super sila je imala uslov da ugradi svoj motor. Razviti svoj avion i koristiti tudji motor ili kupiti tudji avion, a ugraditi svoj motor, koja je razlika?

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

Ne mora da se ide čak u Kinu; evo komšije Italijani su pravili veoma slične avione kao mi, sa potpuno istim (stranim) motorima i opremom. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati zemlje koje to same proizvode, a na prste druge ruke i one koje to rade po licenci.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

"Sotrudnici" po našoj meri su Rumuni,Ukrajinci i Belorusi ,čak i tu bismo bili "donji",ali jok . . . mi hoćemo sa Rusima kojima nemamo ama baš ništa da ponudimo osim da naprosto kupujemo od njih.
-Zašto ne bismo pravili Kopca sa ukrajinskim motorom i beloruskim ometačima ?I polako "krali zanat" ?

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2120
  • Gde živiš: Beograd

victoria ::"Sotrudnici" po našoj meri su Rumuni,Ukrajinci i Belorusi ,čak i tu bismo bili "donji",ali jok . . . mi hoćemo sa Rusima kojima nemamo ama baš ništa da ponudimo osim da naprosto kupujemo od njih.
-Zašto ne bismo pravili Kopca sa ukrajinskim motorom i beloruskim ometačima ?I polako "krali zanat" ?

Кој ће ти Кобац са ометачима. ионако би летео јако ниско и споро. А обарали би га танџарама.
Домаћи авион има предности једино у одржавању у току санкција и било какве блокаде. Ја би вала Орао правио опет да може.
У случају било какво озбиљног сукоба ми би се поздравили пре или касније са било каквим дејствима са средњих и великих висина.

offline
  • Pridružio: 19 Jan 2012
  • Poruke: 1994

U slučaju sukoba sa velikim igračima Kobac bi mogao samo na "kratke staze" i iz niskog leta da nešto pogodi ali ja sam ciljao na realniji sukob sa Šošonima gde bi on sa 3,5-4 km nekim jeftinim vođenim sredstvima ali i nevođenim mogao dobro da posluži.Mislio sam na sredstva za samozaštitu od LPRS i npr.Roland . . . znači ništa spektakularno a to Belorusi imaju i to kvalitetno.U saradnji sa njima i mi bismo mogli da unapredimo one naše dispenzere IC mamaca i dimnih patrona.
-Kobac je dobar i za trenaž pilota . . . i za opstanak Utve.Korisna bi to ptica bila.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

VP3987 ::Ni svetske sile kao sto je Kina nemaju svoje motore pa ih opet kupuju u inostranstvu ugradjuju u svoje avione. Danas, vise od 40 godina nakon sto su Orao i G4 razvijani. Po tebi ispade da su kinezi budale.

Tacno je da mnoge evropske zemlje nisu razvijaje sopstvene avione ali te zemlje su se nalazile u drugacijoj politickoj situaciji.

Ulaganje u razvoj aviona nikako nije bacanje para, to je ulaganje u znanje, u know how. Jugoslavija je dosla do nekog stepena, i predvidjajo se da ce se know how razvijati. Niko nije ni mogao da predopostavi da ce se drzava raspasti i da ce se to ulaganje na kraju ispostaviti kao primasaj.

G4 nikako nije bio promasaj, cak je i jedna super sila bila zainteresovana za taj avion. Da motor jeste bio slabiji ali u tom trenutku je bio jedini dostupan. Zbog toga ta super sila je imala uslov da ugradi svoj motor. Razviti svoj avion i koristiti tudji motor ili kupiti tudji avion, a ugraditi svoj motor, koja je razlika?


Za nekog ko je onoliko kritikovao Vojsku Srbije prilično si blag prema SFRJ.

Kinezi bi vjerovatno zadnjicu dali da imaju svoje motore (kao i toliko drugih poput Italijana, Brazilaca, Južnoafrikanaca, Egipćana, Indijaca, Kanađana, Tajvanaca). Ni SFRJ se nije nalazila u drugačijoj političkoj situaciji od većine evropskih država. Bilo joj je određeno gdje i kako da sjedi i to je bilo to. Čak je maršal Broz bio jedan nestašni dečak koji je volio da šalje divizije u Albaniju i da prekraja granice pa mu je Staljin udario ban.
Ulaganje u bilo koji projekat mora prije svega da ima nekog smisla i neke računice. Baš je avijacija tanak led. Mnogi su se opekli kad bi mošnicama razmišljali umjesto mozgom.
Tako da su dobijali nekakav, odnosno nedovoljan know - how iz oblasti avijacije (ili bilo čega), a sa druge strane nije bilo za gorivo, struju, kafu, deterdžent, stabilnu valutu i gle na iznenađenje svih (ili ne baš svih) raspadne se bankrotirana država.
G 4 svakako nije bio promašaj, al je zato L 39 Albatros imao tržište. Isto važi i za toliko trenera sa Zapada od kojih su mnogi nastali na kooperaciji sa osiguranim tržištem. Tada ti projekti dobijaju smisao u suprotnom su kamen o vratu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 949 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 934 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, bigfoot, Djole, kolle.the.kid, ladro, laurusri, Milos82, nuke92, shaja1, Srky Boy, zeo, Zimbabwe